Harmonika vhodná na naučení bendingu?

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
Torch

Harmonika vhodná na naučení bendingu?

Příspěvek od Torch »

Ahoj,

Mám harmoniku Hohner Pro Harp C , ale pořád nemůžu docílit bendingu na jiné než první dírce. Někde jsem četl, že daleko vhodnější pro nácvik je Hohner special 20. Je to opravdu rozdíl? Je pro to vhodnější jiná než céčková harmonika?

Díky za odpověď
woro90-1

Re: Harmonika vhodná na naučení bendingu?

Příspěvek od woro90-1 »

Zkoušej to a ono se to poddá. Speciálka sice víc odpustí, ale kupovat si novou harmoniku kvůli tomu, že ti na ní nejdou bendy, je zbytečnost. Pro Harp je dobrá foukačka, musí to na ni jít.
pby

Příspěvek od pby »

Nazdar! Léta hraju na kytaru a několikrát jsem zkoušel přibrat si k tomu foukačku - nikdy to nedopadlo :oops: . Až před několika měsíci jsem se přemluvil, pořídil oboustranou C-G, nějaký D a G. V podstatě sem se dostal jen k doprovodům, třeba si zafoukám k nebeský bráně. Pak jsem si koupil Linkovu školu a začal studovat. Ohnutí (podlazení) jsem pobral, jen přímo ve hře ještě kolikrát hoodně ulítnu - půlton, celý ton - prostě to ještě nekontroluju. Hlavně když mám foukačku v handsfree a hraju s kytarou, tak je to peklo.
Teď jsem si pořídil Lee Oskar v Cčku :D - moc hezký zvuk. A pomalu zjištuju, že ohýbání není zdaleka veškerá technika hraní :shock: . Jsem na HAAF-u, čekám na členství - není nějaká dobrá duše, která mi trochu objasní techniky a pojmy ?? Třeba overblow, overdraw.

Díky pby.
Lee Oskar vC-čku, cosi v G a D
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Nejdřív si pořádně osvoj bending, a to i blowbendy, pak teprve přijdou na řadu přefuky, tedy OB a OD. Nejsou zdaleka tak využitelné. Ale jde v principu o to, že rezonancí v ústní dutině a možná částečně i směrem proudění způsobíš, že se hlásek, příslušející v dané dírce tomu, co právě provádíš (výdech či nádech) zastaví a místo něj se rozezní ten druhý. Tedy při OB foukáš tak, že zastavíš foukaný hlásek a rozezníš tahaný, na druhou stranu plátu než je to normální. Proto také hraje jiný tón než kdybys ho rozezněl z té "správné" strany, tedy nádechem. Zní stejný hlásek jako u tahaného tónu, ale produkuje jiný tón. Lépe se to ukazuje než popisuje. OD je to samé, jen taháš a tón ti produkuje foukaný hlásek.
pby

Příspěvek od pby »

Díky, asi budu opravdu postupovat klidně a pozvolna :) . Už studuju na HAAF a popravdě i takovou elementární věc jako je jeden čistý ton nemám ještě dokonale zvládnutou.
Lee Oskar vC-čku, cosi v G a D
orsoj

Příspěvek od orsoj »

pby, najdi si na HAAFu, v seznamu registrovaných členů, kontakt na Jaromíra. Je taky ze Sedlčan, je to výborný foukačkář a moc dobrý, pozitivně laděný člověk. Pár hodin s ním Ti dá víc než týdny samostudia.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“