Jak na symatrický vstup a sym. výstup

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
dvd

Jak na symatrický vstup a sym. výstup

Příspěvek od dvd »

Klávesy mám připojené k zesilovači. Na klávesách k tomu používám výstup stereo jack 6,3 mm a na zesilovači stereo vstup v podobě dvojice cinčů. Kabel používám takový, který má z jedne strany dvojici cinčů a z druhé strany stereo jack 3,5 mm a na něm nasazený přechod na stereo jack 6,3 mm. Takové řešení mi vyhovuje a nemám potřebu ho měnit. Později jsem se rozhodl, že si pořídím nějakou efektovou krabičku, ať už kompresor, limiter nebo něco jiného a tu efektovou krabičku bych zapojil mezi klávesy a zesilovač. Ale zarazila mě taková nepříjemná věc. Je tady taková překážka, která mi brání v tom, abych si nějaké efektové krabičky pořizoval a použil. Zjistil jsem totiž, že všechny (nebo skoro všechny) efektové krabičky mají vstupy a výstupy symetrické. Možnosti jsou takové, že buď bych musel použít XLR konektor nebo dvojice jacků, ale obě možnosti jsou symetricky řešené. Jak ty symetrické vstupy a sym. výstupy můžou pasovat na klávesy, zesilovače, komba apod, když na ničem z toho symetrický vstup (výstup) nemám? Nevím si s tím rady. Zesilovač ani klávesy měnit nebudu, ty mi vyhovují. Je to vůbec možné zapojit, nebo mám něco takového pustit z hlavy? Pokud to jde zapojit, jak bych to zapojil, jaké jsou možnosti a jaké kabely a koncovky potřebuji?
Paris
Rádce

Re: Jak na symatrický vstup a sym. výstup

Příspěvek od Paris »

Je to mozne zapojit. A nemel by v tom byt vyraznejsi problem, pokud se to udela spravne.

S konkretnim kabelem bych pockal, az budes mit ten efekt (alespon vybrany) a resil to pripad od pripadu. Ale obecne zadny problem nastat nemusi, kabely (napriklad XLR ---> TS Jack) se vyrabeji/prodavaji bezne.

Edit: Doporucuju si o tom neco precist, neni to az tak slozite, jak to vypada podle tveho dotazu. Dokonce se by se velmi zjednodusene dalo rict, ze "symetricky signal jsou proste dva nesymetricke vedle sebe, jen je ten druhy fazove otoceny".
dvd

Příspěvek od dvd »

Četl jsem o tom, z jakých vývodů se skládá symetrický vstup a symetrický výstup, kde je vývod pro normální signál, kde je vývod pro obrácený signál a kde je zem. V tom bych problém neviděl. Spíš se mi jedná o to, jestli vůbec seženu potřebné kabely nebo aspoň potřebné koncovky. (přednost bych dal hotovému kabelu - ušetřím práci) Nejraději bych to zapojil tak, že bych vývody pro ten obrácený signál vůbec nepoužil. Vezmeme si například přístroj OMNITRONIC CL-166. Ten má vstup i výstup řešený symetricky a to jak pomoci dvojic XLR konektorů, tak i dvojic jacků. Takže kdybych použi třeba ty jacky. Pro vstup do krabičky bych použil kabel, který má z jedne strany dvojici mono jacků, ty zapojím do vstupu krabičky a z druhé strany kabelu stereo jack, který zapojím do kláves. Pro výstup z krabičky bych použil kabel, který má z jedne strany dvojici mono jacků, ty bych zapojil do výstupu z krabičky a na druhé straně kabelu by byl stereo jack, který by se přes další kabel zapojil do zesilovače. Šlo by to tak vyřešit? Ještě vysvětlím, proč bych do te krabičky do vstupu i výstupu zapojoval dvojice mono jacků a ne stereo jacků. Je to proto, protože v te krabičce ty dvojice stereo jacků obsahují vývody: Zem, jeden z kanálů (levý nebo pravý) a vývod pro obrácený signál, který vynechám. A protože ty jacky jsou po dvojicích, tak oba kanály sterea bych nakonec měl. Vyřešil bych to takto správně? Ještě si nejsem jistý tím, jestli když do výstupu krabičky zapojím ty mono jacky, tak jestli nedojde ke zkratu toho vývodu pro obrácený signál a jestli by ten zkrat nevadil.
1)Mohlo by takové zapojení být bez problému?
2)Kabel, o kterém jsem teď mluvil, by se dal bez problému sehnat i hotový, nebo bych si ho musel vyrobit? (uměl bych to, v tom bych problém neviděl, ikdyž raději bych koupil hotový)
Naposledy upravil(a) dvd dne 19.06.2012 15:29, celkem upraveno 1 x.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Zkrat nevadi, s takovym zapojenim se pocita a bezne se to takhle zapojuje (obraceny se zkratuje proti zemi). S kabelama by problem byt nemel, a vubec ... celkove pises vsechno docela spravne, takze bych se nejakych vetsich problemu (krome tech beznych se sumem/brumem) nebal.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“