Koupě kytary kolem 4000 - rozhodnutí

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
michy04

Koupě kytary kolem 4000 - rozhodnutí

Příspěvek od michy04 »

Dobrý den,

Je mi 15 let a rád bych se nauči hrát na kytaru, ale stojím před né zrovna jednoduchým rozhodnutím - koupit španělku a nebo western?

Když koupím španělku, tak sice budu moci jít do ZUŠ a naučit se lepší techniku a celkově naučit se ty základy bez chyb, ale zase na ní nejdou dát kovové struny a není tak "univerzální".

Když koupím western, který se mně osobně líbí více, ten zvuk mi příjde příjemnější a celkově hlasitější a tak nějak hezčí. Ale zase se pravděpodobně budu muset učit jako samouk (jelikož mi mě do ZUŠ s westernovou kytarou asi nepříjmou), což znamená větší pravděpodopnost vzniku "špatných" návyků.

Z kytar co se mi líbí, a o kterých uvažuji(chci si vybrat dobře, jsem ochoten do ní dát 4000 ,-)
- Yamaha F310(dreadnought)
- Cort Earth 70(dreadnought)
- Yamaha C40(španělka)
...

Neberte to doslova, kytaru jsem mockrát v ruce nedržel, ale co jsem tak odposlouchal a zkoušel, tak mi ty westerny přišly příjemnější, ale jak říkám, sem absolutní začátečník, rád si nechám poradit.

Jak vyplynulo z textu, raději bych koupil westernovou kytaru, co by jste poradili? Předem děkuji za jakýkoli tip.
Ivan

Re: Koupě kytary - rozhodnutí

Příspěvek od Ivan »

zalezi na akej urovni sa chces hudbe venovat - pokial mas ambicie stat sa virtuozom :) chod do umeleckej skoly (so spanielkou samozrejme), ale pokial si chces len tak doma hrat akordove pesnicky, zacal by som s tou westernovkou a nejakou knizkou s akordami, v ktorych je vyznaceny aj prstoklad. tak som zacinal aj ja a urcite vacsina chalanisk tu na fore a pokial ti vola vydrzi mozes sa dopracovat k dobrym vysledkom, pri tazkostiach sa vzdy najde niekto, kto ti vysvetli
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Záleží co si myslíš, že by tě bavilo víc hrát...
Když by jsi se rozhodl pro akordovky tak bych ti doporučil ten Cort Earth 70 co jsi postoval. Pěkný zpracování a je to polomasiv takže velký plus pro zvuk to poznáš sám oproti překližce :).
michy04

Příspěvek od michy04 »

Díky za odpověď, osobně mám podobný názor, opravdu se nechci stát nějakým virtuózem, jde mi o to, zahrát si doma, u táboráku, prostě jen tak pro radost.

Jinak si myslím, že se to dá rozumně naučit třeba z youtube a dalších stránek, co si myslíš o http://www.justinguitar.com/ ? Vypadá to jako dobrá stránka, asi to zkusím tam.

Každopádně díky za radu!
Bejk píše:Záleží co si myslíš, že by tě bavilo víc hrát...
Když by jsi se rozhodl pro akordovky tak bych ti doporučil ten Cort Earth 70 co jsi postoval. Pěkný zpracování a je to polomasiv takže velký plus pro zvuk to poznáš sám oproti překližce :).
Ten Cort je můj favorit a asi ho zvolim, co jsem pročítal zdejší fórum, tak se mi zdá, že jste ho z těch levnějších kytar doporučovali asi nejvíce. O tom polomasivu jsem taky slyšel, že je mnohem lepší a ještě se vejde do mé cenové hranice ;) Díky.
Naposledy upravil(a) michy04 dne 22.06.2012 14:41, celkem upraveno 1 x.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Taky jsem samouk :). Justin... rozhodně pěkná stránka a tady máš celou haldu dalších :D
hrani-na-kytaru-tabulatury/online-kytar ... -t184.html
michy04

Příspěvek od michy04 »

Díky, kouknu na to, některé ty stránky znám, jiné ne, každopádně dnes je to asi jiné, dříve prostě žádný internet nebyl a tak nejlepší volbou byla asi ta ZUŠ, dnes je na YT a podobných stránkách spousta video lekcí, takže není až zas takový problém, doufám že se to nějak obstojně naučim, už se nemůžu dočkat až ji budu držet v ruce.
pjung

Příspěvek od pjung »

ZUŠ určitě není jediná cesta, jak se vzdělávat. Doporučoval bych minimálně jednou za čas hodiny u nějakého lektora. Za 5 minut ti ukáže to, na co si budeš týdny složitě přicházet sám. Jinak souhlas, ten Cort je pro tebe myslím dobrá volba.
"Don't play what's there, play what's not there"
Miles Davis
michy04

Příspěvek od michy04 »

Díky za odpověď, nevím jestli u nás v malém městě nějakého soukromého lektora sežena, máme právě u nás tu ZUŠ, ale na internetu jsem žádného lektora nenašel, každopádně, mám dva kamarády, kteří hrají na kytaru(jeden 5 let, druhý 2 roky), takže se kdyžtak zeptám jich. Co se týče kytary, jsem rozhodnutý vzít toho Corta.
Nicolas

Re: Koupě kytary kolem 4000 - rozhodnutí

Příspěvek od Nicolas »

Podle toho co píšeš je pro tebe ZUŠ zbytečná,takže je jasný,že to chce westernku.Tou Cortkou určitě nezkazíš,ale když už budeš v hudebninách,zkus i jiné kytary,(jistě tu četls o Washburnech a jiných) ať máš srovnání a třeba tě zaujme i nějaká jiná.Držím palce ať vybereš dobře a pak se pochlub jak to dopadlo:-).
Jinak pokud máš opravdu 15 let,jsem mile překvapen tvojí češtinou,protože co tady píšou lidi i starších ročníků,je to katastrofa.Ačkoliv by to měla být samozřejmost,není tomu tak,spíš naopak :roll:
michy04

Příspěvek od michy04 »

Určitě dám vědět, v Pondělí příjde kamarád s kytarou( španělkou), zkusím si na ni zahrát a podle toho se rozhodnu, příští týden pak jedu do Českých Budějovic, kde si kytaru případně koupím.

Co se týče té češtiny, díky za pochvalu, osobně s tebou musím souhlasit, někdy je to tragédie, já se snažím psát co nejlépe, ostatně podle stylu psaní se dá poznat hodně, ale bohužel nějaká ta chybka se časem objeví ;)

Pak dám vědět.
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

nežijeme za socíku kedy si niečo musel alebo nemohol, určite na tej škole učia aj na westernovku kludne klasiku ,šak ide o peniaze, za tie ta niekto bude učit aj na starom kýbli :) španielka je fasa ale kovové struny su super, ked je dobrá gitara tak je to skoro jak na elektrike a vela ludí hrá na western cez buster normálne jak elektrika to je
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
michy04

Příspěvek od michy04 »

Samozřejmě, že nežijeme za socializmu, ale v málokteré ZUŠ učí na akustiku, většina ZUŠek chce normální španělku s nylonovýma strunama, osobně si ale myslím, že je to spíše proto, že se na to "lépe" hraje, což je pro začátečníky(tedy i pro mě) asi lepší, zase na druhou stranu, většinou mají tišší zvuk, který je z toho co jsem odposlouchal takový méně výrazný, každopádně, jsem začátečník, takže nebudu dělat žádné závěry, na to jsou tady jiní.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Nemyslím si, že to je snažší nebo těší. Vyjde to asi stejně si myslím...
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

mirostrat píše:...španielka je fasa ale kovové struny su super, ked je dobrá gitara tak je to skoro jak na elektrike...
Pokud hraje westernová kytara jako elektrika, je to hodně špatný výsledek. Pokud někdo chce/potřebuje zvuk elektriky, bude asi lepší si opatřit elektriku :D Ta bude totiž určitě pohodlnější na hraní. Westernová kytara má znít jako ... světe zboř se ... westernová kytara. Možná by neškodilo si připomenout, jaká kytara se k čemu hodí...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Luki

Příspěvek od Luki »

michy04 píše: Jinak si myslím, že se to dá rozumně naučit třeba z youtube a dalších stránek, co si myslíš o http://www.justinguitar.com/ ? Vypadá to jako dobrá stránka, asi to zkusím tam.
Justinuv web, vlastne kurz kytary, je opravdu vyborny. Je to kurz pro nekoho kdo chce, ma opravdu chut a vuli naucit se hrat na kytaru.
Vsechno je srozumitelne a i pro uplneho zacatecnika, zacina od zakladu: drzenim kytary, ladenim, vymenou strun (ano, tohle je take dulezite). Kazda lekce je rozdelena na par mensich kousku, vymenna akordu, strumming, atd., takze te to urcite nebude nudit.
Ze zacatku to bude drsny, struny tvrdy, prsty "dreveny" a budou bolet :cry: , ale staci vydrzet par tydnu a uz to bude dobry. Pro zacatek struny mekci, asi 10-ky.
Na konci kazde lekce je mensi test, takze muzes se sam vyzkouset z toho co jsi se naucil.
Kurz je zdarma, samozrejme donace je vitana.

Nakonec, nemam nic zo toho, neni to reklama, sam jsem se ucil a porad ucim dle toho. Zkusil jsem par web kurzu ale Justinuv se mi zda nejak nejvic, jak by se reklo "user friendly".

A co se tyce kytary, tak Cort E70. A kytaristu zkuseneho s sebou!

L
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Souhlasím s Lukim, kromě těch strun ale. Začni s jedenáctkama rovnou, bude to bolet, ale člověk je líný stvoření a zvlášť samouk, který si trochu omačká prsty a pak si řekne, že silnější struny nepotřebuje, že na to domácí hraní k táboráku to stačí... Ty jedenáctky nejsou nic tak strašnýho, takovej průměř řekl bych.
Opravdu hodně se přimlouvám za ty jedenáctky od začátku :).
michy04

Příspěvek od michy04 »

Luki píše:
michy04 píše: Jinak si myslím, že se to dá rozumně naučit třeba z youtube a dalších stránek, co si myslíš o http://www.justinguitar.com/ ? Vypadá to jako dobrá stránka, asi to zkusím tam.
Justinuv web, vlastne kurz kytary, je opravdu vyborny. Je to kurz pro nekoho kdo chce, ma opravdu chut a vuli naucit se hrat na kytaru.
Vsechno je srozumitelne a i pro uplneho zacatecnika, zacina od zakladu: drzenim kytary, ladenim, vymenou strun (ano, tohle je take dulezite). Kazda lekce je rozdelena na par mensich kousku, vymenna akordu, strumming, atd., takze te to urcite nebude nudit.
Ze zacatku to bude drsny, struny tvrdy, prsty "dreveny" a budou bolet :cry: , ale staci vydrzet par tydnu a uz to bude dobry. Pro zacatek struny mekci, asi 10-ky.
Na konci kazde lekce je mensi test, takze muzes se sam vyzkouset z toho co jsi se naucil.
Kurz je zdarma, samozrejme donace je vitana.

Nakonec, nemam nic zo toho, neni to reklama, sam jsem se ucil a porad ucim dle toho. Zkusil jsem par web kurzu ale Justinuv se mi zda nejak nejvic, jak by se reklo "user friendly".

A co se tyce kytary, tak Cort E70. A kytaristu zkuseneho s sebou!

L
Přesně tak, zrovna jsem na to koukal do detailů a má tam opravdu vše! I teorii, prostě vše, co začátečník jako já potřebuje. Co se týče těch prstů, to je my jasné, říkají to všichni, tak na tom asi něco bude :-).

Ten Cort E70 vypadá a z videíí zní krásně, už se těším až si na něj zabrnkám ;). Pokud bude mít kamarád čas, tak ho poprosim, zda by tam semnou nezajel. Díky za rady.

Bejk píše:Souhlasím s Lukim, kromě těch strun ale. Začni s jedenáctkama rovnou, bude to bolet, ale člověk je líný stvoření a zvlášť samouk, který si trochu omačká prsty a pak si řekne, že silnější struny nepotřebuje, že na to domácí hraní k táboráku to stačí... Ty jedenáctky nejsou nic tak strašnýho, takovej průměř řekl bych.
Opravdu hodně se přimlouvám za ty jedenáctky od začátku :).
Dobře, mohl bych, můžeš mi ale říct, jaký, tak velký rozdíl je mezi .010 a .011 ? Jinak díky za tip.

PS: Včera tu řádil pěkný spammer.
michy04

Příspěvek od michy04 »

Tak nakonec to dopadlo trošku jinak, rozhodl jsem se ušetřit tisícovku a koupit tuto http://www.melodie-hudebniny.cz/cz/kata ... -850-i126/ .

Respektive tento týden jí jedu koupit. Byl jsem totiž na dovolené, proto jsem ji nekoupil již dříve.

Myslím, že ta kytary je celkem podobná, sice to není polomasiv, ale zase si myslím, že pro začátek to stačí, jen bych se rád zeptal, pokud někdo máte tuto kytaru - Jak je to s "action"(vzdálenost strun od hmatníku) této kytary? Je to vhodné pro začátečníka?

Díky.
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Já mám tu Cortku Earth, a znám pár dalších lidí co ji maj. Ono že ji má každý druhý o něčem svědčí, podle mě je za ty prachy to nejlepší. Třeba Washburny co jsem zkoušel mi přišli děsné - a to i ty kolem 10 t. Jinak taky záleží co chceš hrát - já si třeba koupil hned westernovku, protože od mala miluju folk a Nohavicu. Navíc ze španělky co jsem párkrát hrál mě bolela ruka bo ma širší hmatník, ale to je asi o zvyku. Struny bych volil jednoznačně desítky, než si prsty zvyknou nešel bych jinam. A trošku odbočím - nezapomeň si koupit i Dunlop takový olejíček - čistí se tím struny (pohodlnost daleko větší a zvuk lepší). Já mám modrou lahvičku z č.65, nevím jak to je v obchodech :D
wawelin

Příspěvek od wawelin »

michy04 píše:Jak je to s "action"(vzdálenost strun od hmatníku) této kytary? Je to vhodné pro začátečníka?
Kytaru o které píšeš má kámoška, mezera prakticky ideální akustické kytaře. Moje první kytara měla tu mezeru takovou, že teď bych na ní nezahrál ani prd - a stejně jsem se naučil :D takže s tím bych si hlavu nedělal :)
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“