Když se dívám na ty ceny, co stojí kvalitní náhradní krky ...
Pro stavbu první houmejd kytary to nemusí být hned z AAA javoru, mahagonu apod.
Jak a z čeho vyrobit co nejlevnější, ale zvukově, hmatově a stabilitou spolehlivý krk?
som rovnakého názoruglycerol píše: ale i tak si myslím že už keď sa človek púšťa do výroby homemade gitary tak nie len telo ale i krk by mal byť súčasťou výrobného procesu
Co myslíš tím BM? A hmatník z dubu jsem ještě neviděl, jaké to tak může mít vlastnosti? Dubu mám docela dost k dispozicikmensik píše:Hmatník ze žuly, corianu či podobných anorganik.
(Krk z laťovky teda nee, BM ho má z mahagonu a dubový hmatník s černým epoxy, laťovka jsou jen křídla těla.)
Zajímavý je krk z překližky (vrstvy rovnoběžně s hmatníkem), hlavice je ohnutá překližka. Sovětské kytary to tak měly, ty nejhorší.
Todle by mne taky dost zajímalo- jestli by stačil kus pásoviny bez šroubu kolmo k hmatníku a jeden nebo dva?...Lath...Kovy píše:Dotaz - lze vyztužit krk pouze pasivně? tzn. žádný pohyblivý truss rod, jenom třeba nějaký profil, nebo kovový hranol? Někde jsem to tu už viděl napsané, ale nejsem si jistý, proto se radši ptám.. Moc díky za každou radu
Kovy píše: vyvrtat díru a vlepit do ní např to Tčko nebo hranol kolmo k hmatníku by přece taky mělo splnit svůj účel - krk se nebude hýbat.)
kmensik píše:V kytarovém středověku se používal ocelový T profil, později malý Jäkl, dnes desky z uhlíkových vláken. To nestojí za to. Koupit výztuhu za stovku nebo pětku šestku závitovou tyč je mnohem účinnější.
Když na tom trváš, vlepil bych tam ocelový jekl 10x 10 nebo 10x15. Možná by neškodilo vybrousit prohnutí hmatníku ještě před pražcováním na 0,3 mm u sedmého pražce a od 15. pražce s kopečka ke konci krku o 0,2 mm (fall away)Kovy píše:věřím.. ale technicky náročnější, aspoň tedy pro mě - člověka bez frézy.. vyvrtat díru a vlepit do ní např to Tčko nebo hranol kolmo k hmatníku by přece taky mělo splnit svůj účel - krk se nebude hýbat.. ale jestli jsem na omylu, a truss je opravdu důležitý, nezbývá, než si to nějak zařídit.. každopádně díky:)
Jediná výhoda "tvrdé výztuhy" je, že odpadá starost se seřizováním reliefu. Ten bude na věčné časyJ.J. píše: Při dnešní ceně trussrodu nestojí za to vymýšlet nějaký Téčka a podobný voloviny.
V půlmetrovým krku s nalepeným hmatníkem se trefíš úplně v pohodě středem od ukotvení vzpěry po matici...?Dej v tom případě adresu a já ti tam pár polotovarů pošlou.Kovy píše:to je jednoduché, vezmeš dlouhý vrták, vrtačku, dáš ji do zásuvky a vyvrtáš pomalu a opatrně díru po celé délce krku. už jsem něco podobného dělal, ne sice na kytarovém krku, ale taky to bylo dřevo.. nejde mi ani tak o cenu, spíš nevím, jak tam ten trussrod uchytit, a něčím pevným a neohybným leč funkčím tuto komplikaci odstranit.
Jo, jen tak ze zajímavosti, co znamenají ty 1-2 čaje týdně??kocour píše: A hrál jsem každý týden 1 - 2x čaje plus zkoušky a domácí cvičení, dobrých 15 let.