Neprofesionálního nahrávání zpěvu - poraďte, prosím!

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
WrunK

Neprofesionálního nahrávání zpěvu - poraďte, prosím!

Příspěvek od WrunK »

Dobrý den,
poslední dva měsíce jsem strávila pročítání různých fór a recenzí a upřimně jsem se toho moc nedozvěděla, takže bych položila svoje otázky přímo a doufám, že mi někdo odpoví.

Ráda bych nahrávala svůj zpěv. Nemusí to být kvalita jako ze studia, ale ráda bych se vyhnula šumům a drnčení při vyšších tónech.

Zkoušela jsem zatím nahrávat jenom pomocí svých sluchátek KOSS PORTA PRO 25th ANNIVERSARY EDITION připojených do mikrofonové žďovírky mého netbooku MSi U123 (http://www.alza.cz/msi-u123-013cz-d129232.htm). Jako program v počítači jsem měla Audacity 1.3 Beta.
Zvuk byl šumivý, ale víc mi vadilo, že byl tichý a při vyšších tónech to drnčelo (nebo jak se to dá nazvat).

Ráda bych si pořídila něco lepšího, ale zároveň za to nechci a nemůžu utratit všechny svoje úspory. Nahrávat budu buď pro vlastní účely (abych neměla vlastní písničky jenom na papíře) nebo třeba pro videa na youtube.

Koukám po bazarových mikrofonech a našla jsem několik dynamických s 3,5mm konektorem, které mají frekvenci kolem 12000-15000 Hz, což jsem vyčetla, že na zpěv stačí (spíš teda těch 15k). Než ale něco koupím, ráda bych věděla:
1) Je můj počítač dostačující nebo potřebuju externí zvukovou kartu/...?
2) Jak by to znělo, kdybych nahrávala s podobným mikrofonem přes můj noťas? Dalo by se to poslouchat?
3) Co dalšího je vůbec při kupování dynamického mikrofonu důležité? Impedance i citlivost bývá u všech podobná..
4) Potřebuji nějaký zesilovač/...?

5) Další věc je, že jsem našla nějaký bazarový kondenzátorový mikrofon do studia. O dost dražší, ale neměl by být o dost kvalitnější? Ale vzhledem k mému počítači a úrovni nahrávání, má to vůbec cenu kupovat?
6) Navíc jsem našla objevila, že má mít k sobě XLR kabel. Našla jsem, že se dají koupit cca za 200,- redukce, ale neničí to pak zvuk?
7) A pokud bych si koupila kondenzátorový mikrofon, je k němu potřeba taky externí zvukovka, zesilovač nebo ještě něco jiného?

Diky moc za odpovědi!!!
Paris
Rádce

Re: Neprofesionálního nahrávání zpěvu - poraďte, prosím!

Příspěvek od Paris »

WrunK píše:poslední dva měsíce jsem strávila pročítání různých fór a recenzí a upřimně jsem se toho moc nedozvěděla
to je skoda, tady (na tomhle foru) je toho napriklad napsano docela dost. projdi "Mikrofony a snímání" a pripadne jeste "Studio a recording"
WrunK píše:Nemusí to být kvalita jako ze studia, ale ráda bych se vyhnula šumům a drnčení při vyšších tónech.
jak se tu casto da docist, zasadni vliv bude mit mistnost, ve ktere nahravas. s tim pak souvisi ty dalsi veci, jako treba jaky mikrofon zvolit, co k nemu, cim nahravat, atd...
WrunK píše:našla jsem několik dynamických s 3,5mm konektorem, které mají frekvenci kolem 12000-15000 Hz, což jsem vyčetla, že na zpěv stačí
na konektor nekoukej jako na nejakou zasadni vec (to se resi nasledne), a vlastne ani moc na technicka data (jsou jiste dulezita, ale ne uplne smerodatna). projdi si vyse zminena temata, urcite najdes par mikrofonu, ktere se obecne doporucuji v dane cenove hladine...
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

a jeste tedy k nekterym otazkam:
WrunK píše:5) Další věc je, že jsem našla nějaký bazarový kondenzátorový mikrofon do studia. O dost dražší, ale neměl by být o dost kvalitnější? Ale vzhledem k mému počítači a úrovni nahrávání, má to vůbec cenu kupovat?
"nejaky" je velmi siroky pojem. az tak siroky, ze k tomu nelze rict nic jineho, nez: "mozna".
WrunK píše:6) Navíc jsem našla objevila, že má mít k sobě XLR kabel. Našla jsem, že se dají koupit cca za 200,- redukce, ale neničí to pak zvuk?
XLR kabel ma mit k sobe vetsina mikrofonu. takle uplne otazka nestoji.
WrunK píše:7) A pokud bych si koupila kondenzátorový mikrofon, je k němu potřeba taky externí zvukovka, zesilovač nebo ještě něco jiného?
ano je. kondenzatorovy mikrofon navic vetsinou potrebuje extreni napajeni.

poznamka: tech otazek je moc najednou, to by tu nekdo musel napsat skoro prirucku, aby se v tom nasla odpoved aspon na cast z nich. na nektere nelze jednoznacne odpovedet vubec, a to vynecham ty zavadejici...

edit: zrovna tobe by se mozna mohl hodit USB mikrofon, u toho se nemusi resit kabely a redukce, a to, co by to melo umet, to to vetsinou umi.
WrunK

Příspěvek od WrunK »

Díky za odpovědi :)
No a kdybych si teda koupila dynamický mikrofon, fungoval by i bez zvukovky a zesilovače? Nebo prostě bez zesilovače nebude hrát dost nahlas? (já vím, zní to jako debilní dotaz, když se zesilovač jmenuje zesilovač, ale zajímá mě, jestli by to nějak šlo i bez něj...)
Jo a takový ty různý zvukovky "na Skypeování", co prodávají na Aukru za stovku, asi nejsou vhodný, co? :D

Ještě jednou dík!
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

WrunK píše:kdybych si teda koupila dynamický mikrofon, fungoval by i bez zvukovky a zesilovače?
vetsinou tak funguje. ano. respective nefunguje bez zvukovky, ale se zvukovkou, co je uz v pocitaci.
WrunK píše:Jo a takový ty různý zvukovky "na Skypeování", co prodávají na Aukru za stovku, asi nejsou vhodný, co?
nevim sice presne co myslis, ale domnivam se, ze odpoved by stejne byla "rozhodne nejsou".

co nejaky ten USB mikrofon, nestal by za uvahu?
priklady: http://kytary.cz/zvukova-technika/mikro ... mikrofony/
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Taky bych se priklanel k USB mikrofonu v tomto pripade.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“