A notičky jsou samozřejmě super, ale taky souhlas s tím, že i bez nich to jde

Ale i souhlas s tím, že s nimi to jde lépe
Já se snažím do žáčků noty cpát nenásilnou formou. Každý je individuální a někdo zahraje nový rytmus lépe rovnou z not a někdo zase dle sluchu. Snažím se kombinovat oba způsoby, že třeba když mi žák řekne, ať mu ten rytmus zahraju, že ho z not nevyčte, tak ale po něm chci, aby poslouchal co hraju a zároveň koukal do těch not a spojoval si to, co vidí, s tím, co slyší

Fakt platí, že nejdůležitějsí je, aby hlava věděla, co mají končetiny zahrát, jak má daná věc znít. Troufnu si říci, že umím noty dobře a za ty roky mi nedělá problém, když se podívám na zápis i složitějšího rytmu, tak si ho v hlavě zazpívat, nebo představit, jak zní. Ale je to tím, že noty neustále používám, spoustu jsem jich přehrála a jsem s nima v podstatě takřka každý den v kontaktu
Jasný, že když jdu hrát s rockovou, nebo popovou (nebo jakoukoliv

) kapelou, tak budu hrát zpaměti, nebo maximálně podle nějakých poznámek, kde budu mít formy písniček. Ale třeba v big bandech a různých orchestrech se bez not člověk neobejde. Tady taky platí, že čím víc toho člověk umí, tím širší možnosti se mu otevírají, to je stejné, jako umět hrát jen na soupravu, nebo i na různé melodické a perkusivní nástroje. Také by se dalo říci, že je to "nadstavba", taky bez toho může být špičkový hráč, stejně jako bez not, ale už tam není to širší využití. Stejně, jako když někdo chce hrát a učit se jenom rock. Může v něm být špička, ale když nemá ani základy ostatních stylů, tak si jinde ani neškrtne, což samozřejmě neodsuzuju, když to tak někdo cíleně chce, tak ať to tak má
Ale univerzálnost je potřeba a k ní patří i ta znalost not.
A také to zrychlí zapisování si poznámek, když si člověk naposlouchává nový song. Už pak slyší nějakou věc (rytmus, break ...) a hned si představí, jak to v těch notách vypadá a může si to hned zapsat, né to dlouze počítat - to je ale taky všechno věc tréninku a praxe.
A když si vezmu třeba zápis těch nejjednodušších rytmů, kdy hh jede osminy, bubínek druhou a čtvrtou a kopák čtvrtky a osminy, tak si myslím, že zapsané v notách je to pochopitelné i pro ty, co noty neumí, protože tam je krásně pod sebou vidět, která končetina se kterou zrovna zároveň hraje

Jejda, to jsem se teda rozepsala ....