Nahrávání kytarového komba přes mikrofon

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
scorpsiq

Nahrávání kytarového komba přes mikrofon

Příspěvek od scorpsiq »

Zdravím,
na úvod bych rád popsal vše co mám k nahrávání k dispozici. Vlastním kytarovou hlavu Marshall TSL 100 Triple Super Lead JCM2000 s reproboxem MARSHALL 1960A. Před něho jsem umístil mikrofon SHURE SM57-LCE. Zde nastává problém (tedy aspoň myslím), že mikrofon sem napojil do Roland SD-50 (http://kytary.cz/roland-roland-cakewalk-sd-50/HN114187/). S ním mám propojený počítač a zároveň jeho výstup mám daný do mixpultu, který následuje do PAček. Vzadu na Roladu se nachází Sens knob, se kterým si můžu hrát jak chci, ale výsledná kvalita zvuku je vždy stejná. Nahraný zvuk je buď velice potichu a nebo po nastavení Sens knobu na vyšší je zvuk zase plný šumu a praskání. Pokud dám Sens knob na nižší, tak zvuk je velice tichý a po zesílení je jeho kvalita opět velice nízká (plná praskání atd). Zkoušel jsem si pohrát s polohou mikrofonu i s hlasitostí Marshallu, ale výsledek byl vždy velmi podobný :( Nevíte mi prosím někdo poradit kde by mohla být chyba? :(

Předem děkuji za odpověď :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrávání kytarového komba přes mikrofon

Příspěvek od pavlii »

Mhm - co srovnání s jiným mikrofonem například?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
scorpsiq

Příspěvek od scorpsiq »

Teď přesně nerozumím co se tím myslí :( .. O SM 57 mi bylo všude řečeno jak je spolehlivý a osvědčený atd... A také byl finančně nejdostupnější. Nepotřebuji žádný profi zvuk. Pouze jsem chtěl mít nahrané to, co leze z Marshallu :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

tim bylo pravdepodobne mysleno to, ze by se vyloucila moznost, ze je mikrofon vadny...

ale chyba by mohla byt na vic mistech (chtelo by to postupne vyloucit ty, u kterych je to mozne - napriklad vadny kabel), ale nejpravdepodobnejsi se mi zda spatne nastaveni zalezitosti okolo zvukove karty v pocitaci. v tom smeru by asi bylo dobre vedet co pouzivas za system, jaky nahravaci software, jak to mas nastavene v ovladacim panelu ... atd.

EDIT: resp. jak s tim souvisi to PA, co zminujes? z jakeho driveru a vstupu (mysleno softwarove) nahravas? a jak mas nastaveny monitoring? (na karte? v ovladacim panelu? v nahravacim software?)
Naposledy upravil(a) Paris dne 3.07.2012 13:39, celkem upraveno 2 x.
scorpsiq

Příspěvek od scorpsiq »

Mikrofon je úplně nový v něm by chyba být neměla. Systém mám Windows 7. Software jsem zkoušel jak do Sonaru LE, tak i do Adobe Audition CS 5... Co přesně je myšleno tím nastavením v ovládacím panelu?.. Osobně se moc v nahrávání nevyznám a tak nevím jestli mi nějaká "krabička" neschází :) ... Doufal jsem, že Roland bude zároveň fungovat jako předzesilovač a zastane i ty ostatní nezbytné věci.

Abych to lépe popsal, tak zvuk je takový silně "přebuzený" a přebasovaný. A když se u kytary zapne zkreslení, tak je to ještě mnohem výraznější :(
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

scorpsiq píše:Doufal jsem, že Roland bude zároveň fungovat jako předzesilovač a zastane i ty ostatní nezbytné věci.
mel by. dale viz otazky v editu predchoziho prispevku:
jak s tim souvisi to PA, co zminujes? z jakeho driveru a vstupu (mysleno softwarove) nahravas? a jak mas nastaveny monitoring? (na karte? v ovladacim panelu? v nahravacim software?)
scorpsiq

Příspěvek od scorpsiq »

Asi je to semnou hodně složité, ale jsem v tomhle úplný začátečník :( .. V žádném nastavení jsem se nehrabal. Roland když sem poprvé napojil do kompu, tak si nainstaloval vše potřebné. Do jeho výstupu sem zapojil mixpult a ten jsem dále napojil na PAčka. Mikrofon, který jsem dal před Masrshalla, jsem zapojil do mic/guitar vstupu do Rolanda. Spustil jsem nahrávací program a podle potřeby jsem pootočil Sense knob. Mikrofon v programu snímal, tak sem myslel, že je vše v pořádku. A vlastně tady sem skončil a proto se ptám jak dál, co zkusit nastavit atd... Případně se chci zeptat co se s kytarovou stopou dále v Auditionu či Sonaru (nebo jiném) dále děla? Nebo se nechává čistá.. netknutá? .. Pro lepší pochopení sem můžu hodit nahranou netknutou kytarovou stopu :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

scorpsiq píše:Spustil jsem nahrávací program a podle potřeby jsem pootočil Sense knob. Mikrofon v programu snímal, tak sem myslel, že je vše v pořádku.
Je mozne, ze to v poradku neni. Zkus nastavit nahravaci program na (ASIO) drivery, co jsou ke zvukovemu modulu. Zaroven zreviduj nastaveni zvuku ve windows, zrus tam takove to "poslouchat tento vstup", monitoring nastav jinak (nejlip na zvukovem modulu). Pro ucely nahravani by bylo lepsi vubec nepouzivat zvukovy modul pro systemove zvuky, ale jen v software, ktery se tyka nahravani (jako defaultni zarizeni nastav integrovanou zvukovku). (A zkus mikrofon pripojit do XLR vstupu (bohuzel nevim jak je zapojeny ten Jack vstup (ani jaky mas kabel), takze nemohu rict, jestli to bude mit nejaky vliv).)
scorpsiq

Příspěvek od scorpsiq »

Vše co sem našel v manualu k Rolandu jsem podle toho nastavil :) Můžu sem hodit krátkou nahrávku (je to pouze orientační jaky zvuk mi z toho leze). Jedná se o pouze nahrány a ihned exportovaný, žádné další úpravy nic.. :) http://leteckaposta.cz/737828464
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Ja podle nahravky nic moc nepoznam, nemuzu vedet jak ti to hraje v realu - takze mi nahravka prijde normalni. Asi by to chtelo zacit experimentovat s nastavenim aparatu, umistenim mikrofonu, s prostorem okolo, jeho odhlucnenim, a tak dale...

Pro ted to nevypada na nejaky problem toho typu, ktery jsme tu zacli resit pretim (ale neznamena to, ze jsou to zbytecne informace. Klidne si to procti, urcite se ti neco z toho bude hodit .... edit: resp. by bylo vhodne udelat par veci tak, jak se tu psalo.).

edit2:jen jeste poznamku k tomu "by bylo vhodne udelat par veci tak, jak se tu psalo": Tim myslim napriklad to pouziti ASIO driveru (a treba zkusit nahravat ve 24 bitech). A asi i to s tim XLR vstupem (bohuzel vcetne toho, co je v zavorce).
Naposledy upravil(a) Paris dne 3.07.2012 16:13, celkem upraveno 1 x.
scorpsiq

Příspěvek od scorpsiq »

No slovy bych to mohl popsat tak, že aparát oproti nahrávce není tak přebuzený. Je mnohem konkrétnější s méně výraznými basy. Asi je třeba se v případě nahrávání zaměřit na kvalitu nahrané stopy než na to jaky zvuk leze přímo z Marshallu. To by bylo zřejmě potřeba jiné vybavení, abych dosáhl stejného zvuku jako jde z aparátu. :) Za informace moc děkuju.. Je dobré se v tom aspoň trochu začít orientovat :) Teď mi zbývá se hlavně naučit úpravu stopy v počítači a tomu moc nerozumím co se na takovou kytaru dá použít, aby to znělo lépe :)
scorpsiq

Příspěvek od scorpsiq »

A jak ten program na ty ASIO drivery nastavím? S tím vstupem.. Mam kabel, který končí normálním jackem, tudíž ho dávám do Mic/Guitar vstupu. Kabel do XLR vstupu nemám, ale měl sem přechodku z jacku a když sem to udělal, tak to nějak blblo.. To bylo ale spíš vadnou přechodkou :(

Vše sem zkoušel pořádně poštelovat a zvuk je o něco lepší. Jen mám teď problém s hlasitostí. To samé co sem dával jako ukázku. Pokud si to pustím a následně nato pustím nějakou normální písničku, tak ta je mnohem hlasitější. A když zkusím zvednout volume v Auditionu, tak opět klesá kvalita :(
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

scorpsiq píše:A jak ten program na ty ASIO drivery nastavím?
to je v kazdem programu jine, ale bude to v nejakych settings. staci se asi podivat do helpu.
scorpsiq píše:Mam kabel, který končí normálním jackem, tudíž ho dávám do Mic/Guitar vstupu. Kabel do XLR vstupu nemám
"normalni jack" je TS (mono) jack? jestli ano, urcite by to chtelo zkusit jeste normalni mikrofonni kabel (XLR->XLR).
scorpsiq píše:Pokud si to pustím a následně nato pustím nějakou normální písničku, tak ta je mnohem hlasitější. A když zkusím zvednout volume v Auditionu, tak opět klesá kvalita :(
tohle je na dlouhe povidani ... spis by to chtelo neco si o tom precist (jestli umis anglicky, tim lip), a zkouset a experimentovat. ptat se pak spis na konkretni problemy (nejaky kompletni manual tu asi nikdo jen tak nenapise).

jeste si zkus projit temata o nahravani kytary (a klidne i o michani muziky) tady na foru, taky se tu uz o tom napsalo dost...
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“