lakování kytary
Re: lakování kytary
Můžeš mít povrch i přírodní, voskovaný nebo olejovaný. Já jsem svoji brousil max. zrnem 200 a lehce ručně 320, a na to 1x vosk.
Na laky jsou nějaké leštící emulze, vodní, něco jak na auto. Voskové pasty bych nezkoušel.
Na laky jsou nějaké leštící emulze, vodní, něco jak na auto. Voskové pasty bych nezkoušel.
Ztvrdne povrch těla nějak výrazně po napuštění voskem? Nebo je to skoro stejně náchylné k oděru jako kdyby na tom nebylo nic?
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
- johnyluthier
no... karnaubskej vosk urcite taky
kdybys lestil jenom cisty drevo, tak se to ohmata... ja se v dymkach zase tolik nevyznam, jestli tam na to davate nejakej lak... tam bych si trumfnul mozna tak polituru nebo olej... delal sem si jenom slukovku na ganju, to je moje veskera zkusenost s dymkarstvim
ale kdyz vylestis ten lak tak se neohmata
teda ne tak aby to nespravil nejakej polis... a po tom vybrouseni laku na to davat jeste jednu vrstvu, to mi neprijde jako dobry... precejenom nikdo nedokaze nanyst lak i kdyz je to jenom minimalni vrstva tak aby byl naprosto rovnej... ja bych fakt zustal u toho lesteni... no a krk... ja bych to vzal nejakym vysychavym olejem... to kdyztak pripisu vysychavy oleje potom, mam je v nejakym svym prekladu vypsany
... ja sem odpurce vosku, ale je to jenom muj nazor... podle me i kdyz se to necha vytvrdnout je to furt takovy matlavy a tak... ale je to jenom muj nazor... vyzkousej si treba drazsi basy od warwicku, ty bejvaj obcas voskovany
a barvu... namorit a na to rovnou ten lak... nebo, muzes nanaset zaklad, barevna vrstva a potah... takhle to delaji houslari s olejovejma a lihovyma lakama... nevim jak by to fungovalo treba u nitra... kazdopadne bych do toho nesel, protoze se ti muze stat ze ten lak probrousis... to se stane kazdymu a vybrousit tu barevnou vrstvu to by pak bylo pekne hnusny... houslari ty svoje laky pokud mozno nebrousi... oni to jenom vymejou do roviny... nekdo tu nekde kdysi psal ze to tak fungovalo i u nitra, ale ze uz se zmenila vyroba a nejde to...
Dýmka se namoží lihem a pak se vezme teakovým olejem, pastama a nakonec voskem... Lak by asi nebyl úplně ideální
, představ si jak bys ji pak zapaloval.
A zpět ke kytaram. Takže naposledy když bych to chtěl dělat jen jako přírodní dřevo tak ho nečím napustím a budu brousit do hladka vodou, abych to odchlupatil
a nakonec to vezmu průhledným lesklým lakem tenkou vrstu (těch vrstev asi bude potřeba víc ne?)
Spíš mě zajímá jak udělat ten krk, nemám rád lakovaný krky a tak bych ho chtěl jen něčím napuštěnej nebo jak se to dělá...
Tak když bys někde našel ten překlad...
A zpět ke kytaram. Takže naposledy když bych to chtěl dělat jen jako přírodní dřevo tak ho nečím napustím a budu brousit do hladka vodou, abych to odchlupatil
Spíš mě zajímá jak udělat ten krk, nemám rád lakovaný krky a tak bych ho chtěl jen něčím napuštěnej nebo jak se to dělá...
Tak když bys někde našel ten překlad...
Co se lakování týče, myslím, že jsem se o mých zkušenostech rozepisoval v tématu Homemade kytara. Ohledně těch barevných a bezbarvých vrstev, taky jsem je probrousil, ale vybrousit to zpět na dřevo byla práce jen na pár dní
a po druhý už se ti to nestane, tomu věř. Jinak je to standartní postup u barevných kytar a kytaráři to nedělaj jinak. Uděláš si bezbarvý lak se základem načisto. Na ten pak naneseš obarvený základ a přelákneš obarveným lakem a nakonec stříkneš několik vrstev bezbarvýho vrchního laku. Pak už jen vybrousíš do roviny a vyleštíš. Ten hotovej bezbarvej lak vespod má tu výhodu, že když ten obarvenej lak pokazíš a stříkneš to nestejnoměrně, tak ten lak za pomoci rozpouštědla poměrně lehce sundáš na ten hotovej lak pod tím a ta barva se ti nezažere do dřeva. Já jsem ten barevnej lak sundával asi 8x, když jsem dělal ten burst. Ještě podotknu, nikdy nelakuj povrch, kterej jsi už předtím leštil pastou, zaděláš si na problémy. Olej bych taky rozhodně při broušení mezivrstev laku nepoužíval. Jestli máte doma leštičku s filcovýma nebo molinovýma kotoučema, tak jsi vysmátej a na ty dýmky pravděpodobně používáte pastu, která bude použitelná i na kytarový laky. Takový lesk, jaký uděláš na velký leštičce žádným hadříkem neuděláš ani kdyby ses rozkrájel. Jinak zkoušel jsem lak na kytaře leštit ledasčím a jde to např. Tempo pastou, Silichromem, Sitolem, ale to bych na ty kotouče rozhodne nematlal.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Tak jak teda máte s tím zkušenosti?Mastr píše:Ztvrdne povrch těla nějak výrazně po napuštění voskem? Nebo je to skoro stejně náchylné k oděru jako kdyby na tom nebylo nic?
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Ty voskové oleje, co jsem zmiňoval u mé smrkové, se běžně dávají na podlahu, a taky je mám i na podlaze. Vytvrdí to opravdu hodně, a smrk to potřeboval. Ne na obouchání od stojanu, ale proti odření určitě. Čistý vysychavý olej bez vosku jsem použil na dveře a na kuchyňskou linku, taky OK. Pocitově je to něco úplně jiného, než lakované věci.
Jasně, ale když máš kytaru s tvrdým PU tak se tomu často nic nestani ani když s tím člověk rubne do futer od dveří. Je to aspoň z části tak pevné? Nebo při nějakém ťukanci zůstane v těle důlek?
To ne, tak pevné to není, ale zase se to chová přirozeněji, neodloupne se milimetr tlustá šupina, ale dřevo je potlučené. Musí se k tomu chovat jako k akustice nebo k houslím.
Teď jsem měl ten Ashton z packu, tam bylo laku přes milimetr. Proti lakům nic namám, ale tohle bylo moc. Připomíná mi to Velux PUR okna
Teď jsem měl ten Ashton z packu, tam bylo laku přes milimetr. Proti lakům nic namám, ale tohle bylo moc. Připomíná mi to Velux PUR okna
Mám dotaz - neřešil někdo z vás odvětrání lakovací místnosti? mám ve sklepě takovou malou místnost cca 180x180cm kde bych chtěl lakovat a tak přemýšlím jak to nejlépe odvětrat (okno tam není) přemýšlel jsem nad nějakým ventilátorem nebo digestoří - otázka je jestli ten ventilátor musí být pro výbušné prostředí nebo ne..
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Všechny průmyslové lakovny, co jsem viděl, měly ventilátory venku, mimo budovu. Motor nepřišel do styku s odsávaným vzduchem.
Takže zapomeň vysavač apod.
Takže zapomeň vysavač apod.
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Hmm já chtěl použít "obyč" odtahový ventilátor co se používají třeba na wc. Ale nevím jestli to není riziko..
Ty ventilátory do výbušného prostředí stojí celkem dost, tak by možná přišlo levněji kdybych si tam vyboural okno..
Ty ventilátory do výbušného prostředí stojí celkem dost, tak by možná přišlo levněji kdybych si tam vyboural okno..
1. důležitý není jen odtah, ale i přívod vzduchu. Odkud kam to bude foukat, máš v tom jasno? Není lepší to stříknout a utéct, nechat vyvětrat?
2. průvan nedělá lakům dobře, můžou se zakalit. Zvlášť vlhko škodí. Pozor na prach, aby sis tam nenafoukal svinstvo.
2. průvan nedělá lakům dobře, můžou se zakalit. Zvlášť vlhko škodí. Pozor na prach, aby sis tam nenafoukal svinstvo.
Jaký byste mi doporučili barvy na kytaru?
Basu jsem přebarvoval použitím Balakrylu barvy a Polyurex laku... Celkem jsem byl spokojen až na to, že to bylo z plechovky štětcem a to prostě vypadá blbě...
Takže bych chtěl, aby barva i lak byly spreje, daly se sehnat ve slušnější drogerii nebo kutilství a nestály majlant.
Díky
Basu jsem přebarvoval použitím Balakrylu barvy a Polyurex laku... Celkem jsem byl spokojen až na to, že to bylo z plechovky štětcem a to prostě vypadá blbě...
Takže bych chtěl, aby barva i lak byly spreje, daly se sehnat ve slušnější drogerii nebo kutilství a nestály majlant.
Díky
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
-
djumil
- Bydliště: morava slezko,neni žadne česko :-D,severni morava tam býývam :-)
Tak za 1. zalezi co za lak....kdyz polyurethan vodou,proc ne,epoxidy a syntetiky a polyurethan na bazi nakeho redidla tez nevim.
za 2. - jinak ja pouzivam obyc ventilator z tesca za 199,- taky ten na topeni ale mam jen pusteny vetrak a ze zadu kde saje mam jemnou latku a pouzivam to jako lapač laku proti zapraseni.. mistnost 5.5x5m....dvere a okno.
za 3. si uvedom kde to budes strikkat jake okoli....kdyz udelas pruvan ano odvetras ale nepritel je prah......ja osobne dycky zametu,kompresorem ofoukam strop ,steny a podlahu a vodou skropim zem at se nezveda prah pri chuzi....
4. je dobre mit nakou lapaci stenu do ktere smeruje proud vzduchu s lakem s pistole,ne moc blizko...
za 5. si myslim ze tam neuvidis pres mlhu nez dostrikas jen krk .....mala mistnost,a hlaska uvedena vyše ´že to nastrikas a utečes´ to musel naky odbornik řict...nic veslem...jsou to vsechno okusy to chapu a ma to i pobavabit si postavit kejtru a hlavne potesit
a nakonec muj tip: venku nekde u domu jak bude hezky...povesit na naky hak...idealni pres diry pro mechaniky ...v klidu striknout a po zavadnuti proti prachu OPATRNE prenest do te mistnosti prdem vse priprvene..
(jako neco na poveseni treba nejke oko ze stropu do ktereho opatrne prostrs ten hak co je na kejtre :-)kdyz vse dobre na sucho natrenujes nevidim problem 
hoj a at se dari...jina Milesi jsou supr laky ..
za 2. - jinak ja pouzivam obyc ventilator z tesca za 199,- taky ten na topeni ale mam jen pusteny vetrak a ze zadu kde saje mam jemnou latku a pouzivam to jako lapač laku proti zapraseni.. mistnost 5.5x5m....dvere a okno.
za 3. si uvedom kde to budes strikkat jake okoli....kdyz udelas pruvan ano odvetras ale nepritel je prah......ja osobne dycky zametu,kompresorem ofoukam strop ,steny a podlahu a vodou skropim zem at se nezveda prah pri chuzi....
4. je dobre mit nakou lapaci stenu do ktere smeruje proud vzduchu s lakem s pistole,ne moc blizko...
za 5. si myslim ze tam neuvidis pres mlhu nez dostrikas jen krk .....mala mistnost,a hlaska uvedena vyše ´že to nastrikas a utečes´ to musel naky odbornik řict...nic veslem...jsou to vsechno okusy to chapu a ma to i pobavabit si postavit kejtru a hlavne potesit
a nakonec muj tip: venku nekde u domu jak bude hezky...povesit na naky hak...idealni pres diry pro mechaniky ...v klidu striknout a po zavadnuti proti prachu OPATRNE prenest do te mistnosti prdem vse priprvene..
hoj a at se dari...jina Milesi jsou supr laky ..
´vyřiznout´ znamena vyřezat, ne OFREZOVAT a VYBROUSIT!!!!!!
-
djumil
Moleek píše:Jaký byste mi doporučili barvy na kytaru?
Díky
nekdy koupim arvy ve spreji z hornbachu maji tam mega 50% gratis....
Chlapci ještě dotaz k mému včku. Brousit jemně po namoření nebo nechat tak a hned to nalakovat?
Po namoření už tak maximálně nějakou jemnou houbičkou po létech strhnout chloupky, co se mořením postavily. Když to budeš brousit, tak si tam uděláš fleky.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
-
djumil
Mastr píše:Chlapci ještě dotaz k mému včku. Brousit jemně po namoření nebo nechat tak a hned to nalakovat?
Taktak vubec,max nakou filcouvkou brusnou hooodne jemnou ale zbytečne...
-
djumil
doufam ze nejsi tak hlopy a nemas to namorene u nakou dobu a mas to furt v prackachMastr píše:Chlapci ještě dotaz k mému včku. Brousit jemně po namoření nebo nechat tak a hned to nalakovat?