SSS vs HSS

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Ivan

Re: SSS vs HSS

Příspěvek od Ivan »

chcel by som sa opytat este jednu vec - mal by mat HS teoreticky lepsi sustain ako SS? myslim prave tu 2. polohu na HSS-kach
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Sustain s tím, zda jde o S či HB, zas až tak nesouvisí. Nepleť si to s impedancí a výstupním napětím snímače, určujícími jeho schopnost vybudit-přebudit zesilovač. Naopak HB se se silnějším magnetickým polem může svým silnějším mgt. polem víc "lepit" struny a zkracovat tak sustain. To omezíš snížením snímače (oddálením od strun). Pokud jde o sílu signálu, pak samozřejmě kombinace S-HB (a to jak paralelní, tak sériová), dá silnější signál, než S-S. Ovšem za předpokladu, že z HB jsou zapojeny obě cívky. Pokud je ovšem zapojena jen jedna, tak u běžných HB, pokud nejde o nějaký super hot snímač, bude výstup z 1 cívky HB slabší než z běžného S. A to bude samozřejmě platit i pro kombinaci 2 snímačů.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Rocky_MK píše: Se singly se dá hrát metal a hard rock úplně stejně, jako s humbuckery jazz, blues a ovčáci, čtveráci na clean. Vím, že přímo tohle tady nebylo řečeno, ale...proč spousta lidí bere Strata jen jako kytaru na clean a singly jenom jako cosi méněcenného než humbuckery? Nebo se mi to zdá?
Já si taky nedovedu představit hlavní kytaru bez kobylkového HB. To neokecáš, na pěkný zkreslený zvuk to většina z nás potřebuje. Nejsme Malmsteeni.

Mezipoloha je stejná u HSS, HSH i SSS, pokud je to správně zapojené na autorozepínání. Šel bych stejně do HSH s pushpullem na SSS.

Jo a z rozpůleného HB mi jde často lepší zvuk než z opravdového singlu. Věc konkrétního snímače a ucha.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

dik Forte za vysvetlenie. pomaly mi aj tak nejak zacina viac lahodit uchu 4. poloha, hlavne na clean, nie je taka "uskriekana" ako 2. a ma taky hladsi zvuk. no budem pokukavat po nejakej HSS
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

kmensik píše: Já si taky nedovedu představit hlavní kytaru bez kobylkového HB. To neokecáš, na pěkný zkreslený zvuk to většina z nás potřebuje. Nejsme Malmsteeni.
:roll:
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CzechJoker »

Zpět k tématu: Mám doma dva straty, jeden je SSS a druhý HSS s možností rozepnutí cívek. Druhá poloha na HSS (po rozepnutí na pseudosingl) nezní tak, jako druhá poloha na klasickém SSS. Samozřejmě to je do značné míry ovlivněno snímačem.
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

jakub.kubaaa píše:
kmensik píše: Já si taky nedovedu představit hlavní kytaru bez kobylkového HB. To neokecáš, na pěkný zkreslený zvuk to většina z nás potřebuje. Nejsme Malmsteeni.
:roll:
Ale okecám, tvrdit, že na pěkný zkreslený zvuk je třeba HB, je zabedněnost. Sorry za OT.
grock

Příspěvek od grock »

Myslel jsem si kdysi také, že singl na zkreslení není to pravé, ale už jsem z toho vyrostl, :D Singl má takovou někdy správnou DRZOST a syrovost..Zrovna tento týden jsem si schválně pouštěl staré D.Purple s RB a jeho stratem a současné s Morsem (HB) a po zvukové stránce vyhrál singl na celé čáře! Můj závěr ale nakonec je, že když si pořídíš HB, budeš v koutku duše postrádat singl a naopak. Je to blbé, ale takhle to v životě holt je....(mluvím z vlastní zkušenosti).
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

CzechJoker píše:Zpět k tématu: Mám doma dva straty, jeden je SSS a druhý HSS s možností rozepnutí cívek. Druhá poloha na HSS (po rozepnutí na pseudosingl) nezní tak, jako druhá poloha na klasickém SSS. Samozřejmě to je do značné míry ovlivněno snímačem.
Ale nejsou to stejné snímače, ne? (sStředové singly a kobylkové snímače alespoň co do typu magnetu...)
Rocky_MK píše: Ale okecám, tvrdit, že na pěkný zkreslený zvuk je třeba HB, je zabedněnost. Sorry za OT.
Tohle bude debata o ničem, protože hlavně záleží na tom, jaký zkreslený zvuk člověk hledá...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Nechci se hádat, taky mám rád zvuk zkreslených singlů, některých. Myslel jsem tím pěknou metalovou pilu, kde mám raději HB, a to výrazně. I na méně zkreslené zvuky mám raději zvuk bez brumů a šumů, nehledě na tonalitu snímače jako takovou. Klidně jasnost a dynamiku singlu, ale prosím bez ruchů. A na metálek HB, tak to mám rád.

Proč je tu asi 20 témat typu "jaký mini-HB na strata?"? Většině singl u kobylky nestačí. O tom je i toto téma.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

kmensik píše:Proč je tu asi 20 témat typu "jaký mini-HB na strata?"? Většině singl u kobylky nestačí. O tom je i toto téma.
Většině někdo v začátcích řekl, že singly jsou jen na čistý a že bez HB není možné používat zkreslení. A předpokládají že to hnusné chrčení co leze z 10W kombíčka od Staggu nebude s HB tak hnusné. A protože točí gain naplno a EQ do V a pak se diví, že jim z toho leze bordel, ale chtějí to vyřešit co nejlevněji - výměnou kobylkového snímače za nějaký, který nebrumí, ale vejde se do původního pickguardu. Nic proti HB, jen mi přijde trochu mimo tvrzení o většině a souvislosti s výše zmíněnými diskusemi. O tom, že na metal se víc hodí HB, rozhodně nepochybuji, uši mám zatím celkem zdravé.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Řekl bych, že tohle bude pravda jen zčásti. Kdo chce hrát tvrdší odnože metalu, tak se singlem spokojen být nemůže, a to nejen na 10 W tranzistoráku, ale i s dobrým celolampovým hi-gain stackem. To netvrdím proto, že bych neměl zkreslení se singly rád, naopak. Navíc brum samotného singlu při vysokém gainu je často neúnosný, a paralení kombinace singlů taky není ideální. Nemluvím o hard rocku, punku nebo dřevním metalu, tam není se singly samozřejmě problém.
(Mluvíme stále samozřejmě o úzkých singlech na stratu, ne třeba LP s P-90, ale ani to nebude pro thrash či death metal to pravý vořechový.)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Fořt píše:(Mluvíme stále samozřejmě o úzkých singlech na stratu, ne třeba LP s P-90, ale ani to nebude pro thrash či death metal to pravý vořechový.)
Mně třeba přišlo že P-90 chytají brum snad ještě víc než fenderácké úzké singly. Na hajgejn děs a hrůza, jak jsem psal v závěru svého příspěvku - a to mám singly výrazně radši než HB. Jen jsem chtěl poukázat na to, že značná část zmíněných témat o přestrojování stratů je způsobená spíš neznalostí než tím, že by se dotyčný bez HB neobešel. Mimochodem mám podezření, že tady se aspoň pět lidí snaží vyjádřit to samé, ale ještě to nikdo nenapsal tak, aby ostatní neměli potřebu se k tomu vyjadřovat :D
grock

Příspěvek od grock »

woro : 1+ ! :!: :D
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
drahec

Příspěvek od drahec »

Tak já to tu ještě trochu rozvířím...
Chcete teda říct, že na hard rock se dá vystačit s SSS a není třeba mít humbucker/humbucker velikosti singlu u kobylky?
Fořt

Příspěvek od Fořt »

A jsme zpátky, kde jsme byli. Potíž bude zřejmě v tom, že každý si asi pod pojmem hard rock představujeme něco jiného. To už tu bylo v jiných vláknech nesčetněkrát ...
Ivan

Příspěvek od Ivan »

chlapi vyrusim vas trochu z tejto filozofickej vojny... :) prave som sa oboznamil s pojmom push/pull coil tap - je to teda rozopinanie HB na single, ano? a to akoze maju tuto funkciu vsetky alebo vacsina gitar HSS?
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Většina. A ty které nemají, tak se to dá většinou dodělat.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Teorge píše:Většina. A ty které nemají, tak se to dá většinou dodělat.
... pokud mají 4žilový výstup HB...

drahec píše:Chcete teda říct, že na hard rock se dá vystačit s SSS a není třeba mít humbucker/humbucker velikosti singlu u kobylky?
Hard rock jsou Rainbow, Led Zeppelin, Queen, Black Sabbath, Van Halen, Judas Priest, Aerosmith, Nickelback, Foo Fighters, Creed, Motorhead ... ?

Na něco z toho singly stačí, na něco ne...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Ivan

Příspěvek od Ivan »

mozno blba otazka, ale vyskusam - nie je to rozopinanie HB zbytocnost?
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“