To si pak chce zahrát na nějaké pořádné komboBejk píše:Mě se nelíbí čistý clean snad u žádného komba, co jsem slyšel, přijde mi strašně takový suchý. Když clean, tak jedině akustika...
Nebo nechtít, aby elektrická kytara hrála jako akustická...
To si pak chce zahrát na nějaké pořádné komboBejk píše:Mě se nelíbí čistý clean snad u žádného komba, co jsem slyšel, přijde mi strašně takový suchý. Když clean, tak jedině akustika...
Těžko říct, hrál jsem i na lampové (takové ty běžné, co jsou ve středně velkých hudebninách- žádné speciály), ale pořád mi to přijde takové nemastné neslané... Nechci, aby elektrika hrála jako akustika, ale něco mi u toho čistého chybí...Nero píše:To si pak chce zahrát na nějaké pořádné komboBejk píše:Mě se nelíbí čistý clean snad u žádného komba, co jsem slyšel, přijde mi strašně takový suchý. Když clean, tak jedině akustika...![]()
Nebo nechtít, aby elektrická kytara hrála jako akustická...
Krásné přirovnáníLeč líbí se mi, že nějaký náctiletý Bejk se nebojí bučet jinak než zbytek stáda.
Tím konkrétním případem jsem myslel spíš zvukovou ukázku.Bejk píše:Nero- konkrétní případ ti nemůžu dát, protože zvuk takového komba jsem bohužel ještě neslyšel...
Já na to brouzdání po You tube moc nejsem, takže svojí zvukovou ukázku mám jen v hlavě a rozhodně to není žádný jednorožecNero píše:
Tím konkrétním případem jsem myslel spíš zvukovou ukázku.
Jde mi o to, jestli si jen nepotkal dostatečně kvalitní aparát (ať se tím myslí cokoli) nebo se jen honíš za nějakým zvukovým jednorožcem ve stylu "nechci, aby to znělo jako akustika, ale akustika zní nejlíp a jinak to je špatně"
Víte, pro mě je konkrétní zvuk prostě umění. Někdo ho stvořil a zaměřil ho na určitou skupinu lidí. Beru to stejně jako například obrazy, né každému se libí Monet a každý v něm vidí něco jiného, leč charakteristické hlavní rysy vidíme všichni. Nemohu objektivně říct, co je nejlepší a co zní nejlíp. Jen si hledám to, co mě vystihuje, proto, aby i hudba kterou hraju měla trochu z mé osobnosti. Možná proto zatím ten Vox, ačkoli třeba po stránce profesionálního hudebního sluchu (kterým nedisponuji) existují v této skupině daleko lepší aparáty.Nero píše:Zajímavé, že ti přišel Roland lepší na čisté a Vox na zkreslené - osobně to vidím naopak
Možná by ti k tomu vysněnému zvuku - prostoru a nádechu - pomohlo trochu experimentování s modulačními a ambientními efekty, případně kompresorem. Dobrá kytara a zesilovač jsou samozřejmě základ, ale pokud jsi tak vybíravý, tak třeba to, co hledáš, je právě v citlivém přikrášlení chorusem (nejlépe s možností míchat s původním signálem) či tremolem, a samozřejmě kvalitním reverbem. Anebo se nebát v tom čistém zvuku trocha špíny - zkusit třeba slabší zesilovač, který ten dokonale čistý už nepatrně přestává stíhat, když se do toho trochu opřeš.Bejk píše:Já na to brouzdání po You tube moc nejsem, takže svojí zvukovou ukázku mám jen v hlavě a rozhodně to není žádný jednorožecNero píše:
Tím konkrétním případem jsem myslel spíš zvukovou ukázku.
Jde mi o to, jestli si jen nepotkal dostatečně kvalitní aparát (ať se tím myslí cokoli) nebo se jen honíš za nějakým zvukovým jednorožcem ve stylu "nechci, aby to znělo jako akustika, ale akustika zní nejlíp a jinak to je špatně".
Nejlépe to asi vystihl mmjuz, tomu co jsou zkoušel a hledal chyběl prostor a nádech... K té akustice jsem to přirovnal asi právě z tohoto důvodu, že tam to je, ale je to jen přirovnání, nechci, abych měl akustickou elektriku.
Ano, všechno se dá dohnat krabičkama, ale základ by měl být už v zesilovači si myslím.Možná by ti k tomu vysněnému zvuku - prostoru a nádechu - pomohlo trochu experimentování s modulačními a ambientními efekty, případně kompresorem. Dobrá kytara a zesilovač jsou samozřejmě základ, ale pokud jsi tak vybíravý, tak třeba to, co hledáš, je právě v citlivém přikrášlení chorusem (nejlépe s možností míchat s původním signálem) či tremolem, a samozřejmě kvalitním reverbem. Anebo se nebát v tom čistém zvuku trocha špíny - zkusit třeba slabší zesilovač, který ten dokonale čistý už nepatrně přestává stíhat, když se do toho trochu opřeš.
To jsi možná trochu blbě pochopil. Taky nejsem zastánce laborování se zvukem na PC a řetězení efektů. Ale používání modulačních efektů není žádná módní záležitost. Co Hendrix, Trower, Gilmour? Dřevní rockové nahrávky od konce šedesátých let by bez používání modulačních efektů rozhodně nebyly to, co jsou. Vlastně už od konce padesátých - tremolo efekt a pružinový reverb. Skoro bych se vsadil, že u studiových nahrávek třeba v 70. letech syrový čistý zvuk bez modulace prakticky nenajdeš. Naživo možná, ale tam zas není většinou moc čistý. Hraní přímo kytara - zesilovač je tak trochu klišé. Tak hraje snad jen Angus Young, ae od něj moc čistého zvuku neuslyšíš.Bejk píše: A takové věci jako prostor nebo nádech dohnat max. jen reverbem co je na kombu. Ikdyž si koupit reverb v krabičce je taky možnost samozřejmě, ale to potom můžeme laborovat se zvukem rovnou přes milion PC programů a tvořit ho čistě elektronicky a za chvíli dopadneme jako ti disco úchylové, co vytvoří za hodinu práce na PC úžasnej song a všichni po něm začnou šílet, ikdyž nemá nejmenší smysl a celá tvorba spočívala v klikání myší a možná nějakém "zpěvu" do mikráku. Neberete to, že bych byl proti krabičkám, ale nechci dohánět nedostatky komba stovkama krabiček. Myslím, že krabičky by měli být spíš k ozváštnění toho původního zvuku. Vyjma různá zkreslovadla, fuzzy a tak. Bavím se teď jen o čistém zvuku/kanálu. Základ je podle mě pěkný čistý zvuk, pak už to můžu ozváštňovat čím chci, ale ne čistý zvuk dohánět krabičkama. Bohužel dnes je tolik možných krabiček, že se používají spíše k tomu druhému účelu. Vím, že je těžké se o tomhle bavit, záleží na každém z nás, ale já to vidím takhle. Mezi prvním a druhým účelem je ale tenká vrstva ledutěžko soudit.