Výběr superstrata 10 000- 16 000

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Výběr superstrata 10 000- 16 000

Příspěvek od Nero »

Bejk píše: Hned v prvním postu jsem jasně vypsal kritéria a 43mm ořech a nelakovaný krk tam jsou jasně vyznačené.
Opakuju: Můžeš prosím tě napsat, jaké kytary jsi teda vlastně zkoušel a co ti na jaké vadilo nebo naopak vyhovovalo?

"43 mm ořech" asi budeš shánět těžko, protože budeš mít kytary s 43 milimetrovou šířkou krku pod nultým pražcem, který ale v případě kytar se zamykatelným nulťákem bude mít těch 42 mm - jak to je u ESP nebo Ibaneze. Proto to je podle mě nesmyslný požadavek.

Lakovanost / nelakovanost krku většinou záleží na konkrétním modelu, nikoli značce.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Počkej, takže když jsou na kytaře zámky tak krk pod nimi má 42 mm? Tak jsem tě pochopil z posledního postu.
Lakovanost / nelakovanost krku většinou záleží na konkrétním modelu, nikoli značce.
Jistě a já hledám konkrétní model :).

Nezkoušel jsem toho moc, u nás není tolik typů kytar v cenové relaci kterou chci. Zkoušel jsem:
Ibanez RG od těch nejlevnějších (nebudu ani zmiňovat) až po 1451 myslím. Sedla krásně do ruky a na tělo... Zvuk paráda, zpracování v pohodě. Jen... a doufám, že se mi nebudete smát... u těch modelů s tremolem jsem se bál ho zkusit, nikdy jsem ho nepoužíval a bál jsem se, že bych zničil buď tremolo a nebo prasknul struny :(. Ale to bylo jen tak na rozjezd, levnější modely.
Dále jsem zkoušel Ibanez RGA 42 a 72 - Tak nějak průměr... aktivní snímače moc neoslovily. Ty aktivní snímače mi nepřišly nějak extra "tvrdé" jako jsou např. EMG. Ale trošku mi vadilo jen označení 12. pražce :D.
Viděl jsem tam i JS100, ale ta se mi nelíbí už ani tvarem, jak má ty kulaté rohy.
Dále S770 ta mi nějak nesedla... ani tvarem ani sluchem...
Pak byly nějaké Jacksony SLXT a nějaké ty Dinky, ale u těch mi nesedl ten U krk... A ani zvukem mě nezaujaly nějak extrémě.
Pak přišly na řadu LTD H1001- kráása :) na pohled, ale zvuk aktivů bez možnosti rozpínání mě mrzel. Navíc po lakovaném krku mi neklouzala ruka.
MH350- prakticky to samé. Jsou to krásný kytary, ale lakovaný krk aktivy mi ten pocit kazí...
Pak tam byly ještě nějaké z řady M, ale tam se mi nelíbí ty reverzní hlavy.
Zbýval jen Schecter C-1... To samé jako LTD H1001, naprosto to samé...

Nejvíce mě zaujaly Ibanezky a konkrétně ta RG1415.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Pokud budeš mít kytaru se zamykatelným nultým pražcem, krk pod ní bude mít 43 mm, ale struny mají rozteč jako u kytar, které mají obyčejný nulťák o šířce 42 mm. Je to tak aspoň u těch, o kterých tu je řeč.

Pokud jsi zkoušel jak Ibanez, tak ty ESP-LTD, tak ti ty kytary musely sedět v ruce stejně, pokud jde o nulté pražce. Proto nechápu starší větu o vyloučení všech LTD kvůli 42mm ořechu, když Ibanez ti sedl.

Každopádně to vypadá, že na všem kromě RG najdeš nějakou "závadu", takže tu asi není moc co řešit :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Asi ne, dávám jim přednost, jen bych nejradši asi bez zámků (tím pádem i tremola), kvůli té rozteči strun.
Máte nějaké typy co se týká série RG a možná RGA ? Nebo tam záleží už čistě na financích? Tam jsem taky myslím viděl něco bez zámků.
To tremolo mě trochu lákalo na domácí kraviny, ale asi zůstanu u klasiky :).
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No, zopakuju to naposled - řešit rozteč strun je podle mě nesmysl. On to ve finále kolikrát není ani celý milimetr rozdílu. Pocitově mnohem větší rozdíl dělá to, jestl krk bude to C, D, nebo U a tím pádem poměr "šířka / výška" krku - jak ho ruka obejme.

U RG / RGA se musíš rozhodnout, jestli chceš tremolo, protože modelů s pevnou kobylkou je tam málo, a pak už se zásadněji liší jen v osazení snímači (HH vs HSH a konkrétními modely). S tímhle rozpočtem pak nemá smysl řešit cokoli jiného než Premium a Prestige verze.

PetrPeter 1975 - 2008
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Děkuju, už tě chápu :).

Tohle asi teď nemá smysl řešit dopředu. Až bude na bazaru nějaký kousek, který mě bude zajímat, ať už s tremolem nebo v osazení HH nebo HSH tak se na něj zeptám zde, zda to smysl má nebo by se dalo investovat lépe.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Milimetr nemůžeš poznat, leda bys měl ruky jak šupleru a já bych třeba superstrata bez tremola a vlastně jakýhokoliv strata bez tremola nechtěl, patří to k tomu a pro mě to posouvá kytaru na další úroveň, dá se s tím dobře jak pohrát tak i zahrát, ale pokud příjdeš do obchodu, hrábneš do strun a potopíš, nebo vytáhneš za tremolo tak tě to chytnout logicky nemůže...protože od tohodle tremolo není :)
Navíc "páky" od Ibanezu podle mě patří k vrcholu co vůbec je a ladění je pevné a kupodivu i ne nijak složité.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Flajtr píše:Milimetr nemůžeš poznat, leda bys měl ruky jak šupleru a já bych třeba superstrata bez tremola a vlastně jakýhokoliv strata bez tremola nechtěl, patří to k tomu a pro mě to posouvá kytaru na další úroveň, dá se s tím dobře jak pohrát tak i zahrát, ale pokud příjdeš do obchodu, hrábneš do strun a potopíš, nebo vytáhneš za tremolo tak tě to chytnout logicky nemůže...protože od tohodle tremolo není :)
Navíc "páky" od Ibanezu podle mě patří k vrcholu co vůbec je a ladění je pevné a kupodivu i ne nijak složité.
Nemám malinkatý prsty, to fakt ne. Telecaster je pro mě nepoužitelnej kvůli šířce ořechu. Vážně...
Jinak kromě seřizování tremola se bojím i toho, že místo technickýho hraní (vytahování strun a vibráta) to nebudu tahat rukama, ale pákou... :D. Člověk když ho mít nebude tak ho to nebude svádět.
Když bych se rozhodl pro tremolo, našel by se tu někdo z okolí Plzně, kdo tomu rozumí a byl by ochoten mě to seřizování ukázat a naučit?
Bude to asi Ibanez a většina z nich má tremolo, takže to zatím vypadá, že to asi s tremolem bude... Jen bych asi byl rád kdyby to mělo už to Edge Zero.
příjdeš do obchodu, hrábneš do strun a potopíš, nebo vytáhneš za tremolo tak tě to chytnout logicky nemůže...protože od tohodle tremolo není :)
A k čemu teda je? :D
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Bejk píše: A k čemu teda je? :D
Zkus si někdy poslechnout Van Halen, Panteru, Steva Vaie, Satrianiho... a rozdíl mezi kvedláním pákou a používání páky poznáš hned ;)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Bejk píše: Nemám malinkatý prsty, to fakt ne. Telecaster je pro mě nepoužitelnej kvůli šířce ořechu. Vážně...
Fender American Standard Tele má šířku nulťáku 42,8 mm...

PetrPeter 1975 - 2008
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Zkoušel jsem Squiery
http://kytary.cz/squier-affinity-telecaster/HN001106/
Zkus si někdy poslechnout Van Halen, Panteru, Steva Vaie, Satrianiho... a rozdíl mezi kvedláním pákou a používání páky poznáš hned ;)

Znám tyto interprety :)
Vytahování strun a vibráto, ještě něco jsem opomněl? Prvně jsem tě špatně pochopil, myslel jsem, že tremolo má nějaký hlubší význam než jen vibráto nebo vytahování :).
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

Bejk píše:to nebudu tahat rukama, ale pákou... :D.
tak to jsem na tebe zvědavý jak to budeš řešit, až budeš potřebovat vytáhnout jednu strunu, protože na sousední budeš hrát
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

:arrow: Ctibi
Promiň, ale vůbec jsi nepochopil jak jsem to myslel. Mluvil jsem o ulehčování a ne o určitých příkladech, to můžeš chodit po celém fóru a hledat skulinky ve větach a situace při kterých to bude nebo nebude možné :roll: ...
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

Bejk píše::arrow: Ctibi
Promiň, ale vůbec jsi nepochopil jak jsem to myslel. Mluvil jsem o ulehčování a ne o určitých příkladech, to můžeš chodit po celém fóru a hledat skulinky ve větach a situace při kterých to bude nebo nebude možné :roll: ...
reagoval jsem jen na to, že by jsi páku využíval na vytahovaní strun, místo abys to tahal prstama což je celkem kravina. Jinak si pust tohle http://www.youtube.com/watch?v=oul-Hs9Fnkw at zjistíš k čemu ta páka vůbec je...
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Tak podruhé. Vím, k čemu páka je. Jen jsem řekl, že mám strach, že bych si s ní ulehčoval vytahování strun. Tobě to možná přijde k smíchu a bereš to jako samozřejmost. Já nad ní jen uvažoval dopředu a beru jako důležitý naučit se hrát pořádně technicky a ne si k tomu dopomáhat hardwarem. Tak jsem jen zmínil, že by se mohlo stát, že bych si to ulehčoval pákou, že by to k tomu svádělo, když na tý kytaře je. Jasně, že jde páka použít i na jiný věci a způsob hry, ale já mluvím jen o vytahování a vibrátu (věci které se normálně hrajou prstama), pokud nenastane nějaká podobná situace, kterou jsi zmínil v prvním postu.
Už mě chápeš?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ono to nesvádí. A kdyby jo, stačí kdykoli vyšroubovat páku.

PetrPeter 1975 - 2008
xaero

Příspěvek od xaero »

Já jsem z Plzně a něco o seřizování tremola vím. Už jsem se něco naseřizoval svého Jacksona, ale nejsem v tom žádnej expert. Ono na tom není vůbec nic těžkého, nakonec zjistíš že ladění díky zámkům drží mnohem lépe a kytara se rozlaďuje spíš změnami teplot a tím jak pracuje dřevo. Tremolo má pro mě pouze dvě nevýhody: "Přeladit kytaru do jiného ladění je o život" a "v případě hrani na dvě struny při čemž jednu vytaháváš se ta druhá povolením tremola rozladí".

Každopádně abych byl upřímnej tak ten strach z toho že použitím tremola něco provedu s kytarou jsem měl zpočátku taky ... než jsem si s tím trošku poradil tak jsem měl dokonce problém že při větším tahu pákou nahoru struna ztratila vinutí a "vyprnkla" (vskutku terminus technicus) z tremola. Už jsem ten problém nejspíš vyřešil ale stejně mi strach nedovolí to moc přehánět :D. S potopením samozřejmě problém nemám a využívám ho docela často (sóla od iron maiden, metallicy apod.). Podívej se po Jackson DK2M ... mohl by ti vyhovovat ale má malinko nezvyklý krk ... nebo mě tak zpočátku alespoň přišel. Je o něco širší.
-------------
Jackson DK2 SW
WASHBURN WINSTDG GoldTop
Roland CUBE 15X - na doma
Marshall JCM2000 DSL50 + Marshall 1960A - zkušebna/koncerty
Pedalboard: TC Electronic Polytune -> Boss CE-5 -> Dunlop CryBaby -> T.C. Electronic Spark Booster -> MXR Custom Badass Modified O.D. -> VOX Satchurator -> MXR Phase 90 Script Logo -> TC Electronic Flashback X4
------------
Wakizashi

Příspěvek od Wakizashi »

Zdravím,

trošku nechápu to, jak nemůže vyhovovat esp U profil a Ibanez vyhovuje dobře. Alespoň na mojí starší 570 je profil rozhodně spíše plochý do U než do C u mojí BC Rich. Novější Ibby jsem ale nezkoušel, tak je dost možné, že je více do C...

Co se páky týče. Lepší je se vyhnout levným modelům, pokud by si ji chtěl vážně nakonec používat. Jinak zašpalkovat a je klid. A kromě toho "ulehčování" to zase takové ulehčení není, naučit se používat tremolo dobře... Jinak s tremolem se rozhodně nejedná jen o vytahování a potápění... máš efektky jako je "flutter" kdy páka krátce a intenzivně kváká, nebo se dají hrát pasáže připomínající legato. Věcí je rozhodně mnohem více...

To s tím 42mm a 43 ořechem je taky nesmysl. 1 mm na všech 6 strun, to není prostě možné poznat, případně se problému přizpůsobit...

Co se dřeva týče, tak lípa jako taková, by měla mít relativně nejvyrovnanější zvuk ze všech tonálních dřev. Olše je oproti tomu uječená, mahagon temný a hluboký.

Ještě jednou si určitě ujasni, na co chceš kytaru a co by opravdu měla splňovat. Lidi ti tu díky zkušenostím poradí dobře. A teď nemyslím konkrétně lamu, jako jsem já, ale třeba takového Nera a další.
B.C. Rich Jr. V 7 ; Boss MT2, kabely Planet Waves, ... , Jazz III max grip, H3, Dadi 3 mm, Big Stubby 1 mm, Dunlop, Elixir, M-Audio Fast Track MK II
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

:arrow: xaero Díky, zbytek SZ.
:arrow: Wakizashi
Děkuju i tobě za příspěvek.
Může to být náhoda, já mohl zkoušet zrovna nějaké ltd a jacksony s těma plochýma Učkama a potom vzal do ruky nějakou Ibanez, která taky možná měla U, ale sedla mi prostě úplně jinak. Nemůžeš to přece brát takhle vcelku. Ale chápu, že z toho jak jsem to napsal to může být docela zarážející.
S tím ořechem... představ si, že 43mm bude pro tebe jen tak tak a najednou by byl jen 42mm, pořád si stojíš za svým, že to nejde poznat? Pro člověka, co to nemá tak natěsno to určitě poznat nejde. Nicméně tohle už jsme tu s Nerem vyřešili a já blbě pochopil tech 42mm z popisu kytary, ale některé telecastery jsou pro mě tabu, protože na ně nejsem skoro schopný hrát a když, tak by to chtělo hooodně cviku, abych si na menší šířku zvykl a potom je samozřejmě blbost si kupovat kytaru s užším krkem, abych se zase vše přeučoval, když vím, že potřebuju 43mm + profil a tvar krku, který mi sedne do ruky. Tím se ta hra stává pohodlnout pro mě.
Na co tu kytaru chci mám úplně jasno a kritéria jsou napsané výrazně v prvním postu, zde jsem chtěl nějaké tipy, nástřely po čem by bylo dobré se podívat. Dál už mi nezbývá než čekat co bude na bazaru a zkoušet, která sedne nejvíce.
Páka je pro mě, přiznávám, velká neznámá a té neznámé se bojím. O nic víc nejde... Nejvícstarostí mi dělá jen seřizování a rozlaďování. Čemu tyříkáš levnější tremola? Od jakého už to má smysl?
Jo, lípa už mi byla osvětlená. Myslel jsem si, že se jedná tady o naší českou lípu a to mě zaráželo.
Wakizashi

Příspěvek od Wakizashi »

S těmi tremoly je to těžké. Pokud budeš koukat na dvouzvratná a ne takové ty Vintage, chce to číst hodně fór. Třeba licencované Jacksony s jejich modelem JT 580 by snad měly být dnes kvalitnější než dříve. Otázkou je, jestli jejich všechny modely. Za sebe bych se vyhnul tremolům Floyd Rose Special, pokud máš strach ze seřizování, nedoporučuji Kahlera.

Naopak doporučuju tzv Original Floyd Rose z Koreye. Ten je označen jako FRT 2000 (1000, 5000, podle barvy). Tohle tremolo má např. Jackson Ke 5 za 30k,-; Mají ho i nejvyšší modely BC Rich, tam používají standardně jméno Original Floyd Rose a je to to samé. Další floydi jsou super od firmy Schaller buď ve variantě ORF, nebo jsou chválené i licencované verze od Schalleru. Ty sjou vyrobeny v Německu, pokud se nemýlím.

U Ibanez nedoporučuju moc Edge III a prakticky další s označováním II, jež jsou "vylepšené" maximálně levnějšími díly... Edge III se mi rozlaďoval maličko více než Original Edge, který drží věky, či dnešní Edge Pro je velmi solidní. Vyskytuje se u modelů 1570+ případně na bazaru najdeš nějaké starší 570 a podobné občas. Zero Resistance je také super volba.

Pokud plánuješ často měnit ladění na kytaře, tak ho určitě budeš používat zašpalkované. S přechodem na jiné ladění či výměna jiné tloušťky, případně značky strun je trošku práce. Někdy i na několik hodin, aby to bylo perfektní. Pak je ale kytara stabilnějším, než jiné s pevnou kobylou, jak tu už někdo snad psal.

Jinak, co by tě mohlo zajímat:

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... rder=datum Jackson Soloist 3

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... rder=datum Jako 1570 - 50 značí Javor

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... rder=datum rg1570

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... rder=datum RG440 90tky

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... rder=datum RG770

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... rder=datum RG450 japonka z Fujigenu 90tky

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... rder=datum LTD série 1000. Má tam cenu dohodou. Zkusil bych to tak do 14 000. Aktivní snímače bych nezatracoval. Sám mám sice na kytarách pasivy, ale bylo to spíše o ceně. Osobně mám rád i jejich čistý zvuk jak 81 tak 85.

Mně osobně nejvíc zaujal ten Soloist ale nevím jak to bude skrkem. KE3 byla na mě moc macatá, RX10 byla perfektní. Dále si dle mého zaslouží pozornost to LTD a ty starší Ibby. Kdyby něco, tak se ptej.
Naposledy upravil(a) Wakizashi dne 5.08.2012 20:12, celkem upraveno 2 x.
B.C. Rich Jr. V 7 ; Boss MT2, kabely Planet Waves, ... , Jazz III max grip, H3, Dadi 3 mm, Big Stubby 1 mm, Dunlop, Elixir, M-Audio Fast Track MK II
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“