trumpeta- silové hraní

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
Filip Michna

trumpeta- silové hraní

Příspěvek od Filip Michna »

zdravím všechny.
Na trubku hraji pátým rokem a nejvýše jsem se dostal na notu E2,protože hodně tlačím, nemohli byste mi prosím poradit nějaké cvičení, abych tlačil méně? děkuji
woro90-1

Re: trumpeta- silové hraní

Příspěvek od woro90-1 »

Myslet na to. Co dělat s bránicí snad víš.
gordon

Příspěvek od gordon »

Existuje "odstraňovač tlaku", mezi trumpetu a nátrubek se dá mechanismus, který při velkém tlaku uzavře průchod vzduchu.
Dobré je hraní oktáv. Obvykle přichází tlačení až s hraním vyšších tónu, takže hraj vyšší tón se stejným, nebo podobným tlakem jako spodní.
Zkus volně bzučet na nátrubek. Tlak ruky na rty je jen s nátrubkem mnohem víc poznat.

Jen pozor na teorie hry "bez tlaku". To prostě nejde, pokud vytvoříš správný tlak vzduchu a nepoužiješ rozumný tlak mezi rty a nátrubkem, nebude to těsnit.
Filip Michna

Příspěvek od Filip Michna »

Velmi děkuji za rady,budu se snažit podle nich cvičit a snad se i zlepšovat.
Ale měl bych ještě jeden dotaz, při hraní vyšších tónů mám docela hodně zatnuté svaly na krku, dalo by se s tím něco dělat? Snažím se toho zbavit tak že chodím po pokoji a hraji dlouhé tóny.
gordon

Příspěvek od gordon »

všechno souvisí se vším, zatnutý krk mi přijde jako náznak křečovitého hraní a tento stav se přenáší na ruku a následně na rty. tento zlozvyk je často doprovázen velmi silným stiskem levé ruky kolem pístů. nejlepší je hrát retný vazby co nejvýš to jde a dávat si pozor na udržení celkové uvolněnosti těla.
LukeVavrda

Příspěvek od LukeVavrda »

Doporučuji nátisková cvičení Vizzuttiho, ale hlavně hrát v klidu a pohodě, foukat a zvětšit dírku, kterou foukáš - měl jsem stejný zlozvyk a stále jsem jej neodboural tak, jak bych chtěl. Především když lezeš na vyšší tón, vůbec nemysli na to, že je vyšší, prostě foukni a nic jinýho neměň, on se ozve sám jenom díky tomu, že si ho představíš a foukneš ;)
adoks.doks

Příspěvek od adoks.doks »

tady jsem nasel neco zajimavyho: http://www.opustrombonum.wz.cz/zuby.htm
alda

Příspěvek od alda »

Ahojte,hraju na trumpetu asi 18 let,docela mě to jde ale mam problem s vydrzi ve vysokych polohach,myslim si ze je to nespravnym dychaním,stava se mě ze mi ujiždi natisk do strany.Mužete mě poradit jak správně cvičit??Vydržuji tony,vazby alae furt je to asi malo,dik Alda
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“