Původně jsem chtěl celý fotoreport zveřejnit teprve až bude hotovo, abych nemusel číst narážky typu "Bez frézy se na to rovnou vykašli", "S takovým materiálem se na to rovnou vykašli", "S tak olšovejma rukama se na to rovnou vykašli"... He .. I když to poslední naštěstí nikdo moc neví, tak to nevadí, ale dobře.. Už jsem ve fázi, kdy to vypadá jako kytara, tak začnu a postupně už budu jen doplňovat.J.J. píše:Moleek: V týhle fázi už musíš vidět o kolik mm je potřeba krk zapustit do těla, každopádně tahle debata patří do jinýho tématu, leda by ses ještě opravdu rozhodnul kreslit. A vůbec blejskni to a ukaž to v Homemade kytaře.
Na počátku byla papírová šablona krk za pětikilčo od MrBl4cka. Řekl jsem si, že levněc už ho neseženu a když už v tom budu mít uložen nějaký peníz, tak se na to jen tak nevykašlu.

Což o to. Myšlenka a nadšení bylo, materiál nikoliv. Na prvostavbu se mi nechtělo kupovat fošnu od sollera (ačkoliv si teď uvědomuji, kolik by mi to ušetřilo práce), protože jsem příliš nevěřil v úspěch mise.
Každopádně jsem na půdě vyhrabal fošnu (považuji ji za borovici), která se zdála dostatečně vychlá, rovná, široká a tlustá, abych ji použil. Tak moc široká ale zas nebyla, tak jsem potřeboval slepit dvě vedle sebe - nemám hoblovku, takže to znamenalo spousty broušení, než vznikla hrana natolik rovná, aby se dala použít ke slepení. Vzhledem k tomu, že prkno samozřejmě trochu prohnuté bylo, tak vzniklo krásné esíčko, znamenající další hodiny u pásové brusky. Ty výřezy na fotce jsou proto, abych byl vůbec schopný desky stáhnout svorkami

Když se podařilo dosáhnout dostatečné rovnosti, tak jsem se pustil do vyřezání tvaru kytary. Frézu nemám, přímočarka je špatná, tak jsem to objel vrtačkou po nějakých pěti centimetrech a přímočarkou pak jenom spojil díry.Pak bylo třeba celé tělo zvýšit asi o 15mm... Jako top. posloužila police ze staré skříně.. Asi to byl smrk. Po nezbytném broušení následovalo přilepení topu a zopakování tvarování těla... Zde je to celkem dobře vidět. Než jsem se dal do detailnějšího broušení, tak jsem tou pilkou přejel co se dalo a co jsem si troufnul... Výsledek je zde:

Bohužel jsem debil a vrtal jsem to bez podložení, takže se mi fošna pěkně vyštípala, musel jsem tmelit a tím pádem mohu zapomenout na přírodní barvu pouze s bezbarvým lakem. Samotné broušení se celkem dalo, protože naše pásovka má možnost připevnit ke stolu vzhůru nohama, takže se nechala běžet a ten tvar se dal docílit vcelku slušně.. Teda kromě "vnitřních oblouků".. Ty se musely dojet ručně...
Kapsu na krk jsem udělal klasickou metodou postupného odvrtávání na stojanovce a následné práce s dlátem. S tím dlátem jsem to trochu posral a uprostřed zajel trochu hlouběji, takže kontakt s krkem nebude úplně 100%, ale i tak.

Když to už začínalo vypadat, že nic nepodělám, tak jsem u sollera koupil základ pro zprovoznění nasucho (abych vyzkoušel ladění a všechno, než budu investovat dál), tedy mechaniky, nultý pražec, kobylku, průchody a spoj krku s tělem. Mechaniky jsem dal zatím takhle blbě, protože už tam byly díry připraveny takhle a další se mi tam dělat moc nechtěly. Koneckonců už teď jich tam je 6 x 3 , nemusím přidělávat další. Je to sice nepraktické při namotávání strun, ale při ladění mi to nijak nevadí a vypadá to originálně (tuším že vedle v topicu to měl někdo taky).

Spojil jsem tedy krk a tělo a podle toho naměřil a přidělal kobylku (podle šablony ne, tam je ta kobylka trochu jinak dělaná a šablona má krk s 21 pražci, já mám 22. Průchodky jsem vrtal ruční vrtačkou, takže to není úplně v linii, ale to mě tak moc netrápí... Samozřejmě, že i ručně by se to dalo udělat přesně s trochou snahy
Závěrem snad jen dodám, že mě trochu mrzí, že jsem ten top dával zvrchu a ne zespodu, protože ta borovice se míň štípe než smrk a líp vypadá, takže bych mohl mít kytaru i přírodní třeba. Na druhou stranu nevím co by na to řeklo lože krku, tak to je asi jedno

Až tedy vyřeším problém s drnčením od 11. pražce výš, tak nakoupím součástky na elektrifikaci a kytaru si v klidu dodělám. Případné dotazy rád zodpovím a budu se těšit u dalšího dílu seriálu
EDIT: Další fotky zde: http://moleek.rajce.idnes.cz/Telecaster/