Inserty, aux send a aux return - mixujici zacatecnik

Pro živé ozvučení, studiové, monitorovací, ...
Odpovědět
trix

Inserty, aux send a aux return - mixujici zacatecnik

Příspěvek od trix »

Rad bych pripojil Tonebone Hot British Tube Distortion pedal (kytarovy efekt) do sveho mixu M-Audio NRV10.
Nejde mi ani tak o to, abych mohl pouzit efekt pro vice savli/nastroju najednou, hlavne bych timto take chtel zachovat stereo signal klaves, prohnany tim efektem (mono).
Casteji ho s klavesami budu pouzivat na simulace vintage nastroju - Hammond/Fender Piano/Wurlitzer, ktere jsou mono, ale chtel bych zkusit procesovat i stereo signal.

Proto budu zkouset toto zapojeni:
AUX send mono (L) do pedalu, AUX return mono (L) z pedalu do mixu.
Inserty na konkretni savli jsou pouze u mono vstupu, takze musim pouzit ten AUX send/return
Bude to takto fungovat? Je u stereo vstupu efektovany kazdy kanal zvlast, kdyz je pripojen mono efekt (AUX send pouze L kanal a AUX return pouze L kanal)?
Diky za pomoc.
Paris
Rádce

Re: Inserty, aux send a aux return - mixujici zacatecnik

Příspěvek od Paris »

trix píše:hlavne bych timto take chtel zachovat stereo signal klaves, prohnany tim efektem (mono)
Tomuhle moc nerozumim. Muzes napsat trochu jinak, co presne tim myslis?
trix píše:Je u stereo vstupu efektovany kazdy kanal zvlast, kdyz je pripojen mono efekt (AUX send pouze L kanal a AUX return pouze L kanal)?
To je taky trochu zavadejici otazka, ale asi by se dalo odpovedet: Ne, do AUX SENDS jde ze stereo savle mono signal (suma z obou kanalu).
trix

Příspěvek od trix »

Diky za odpoved, ted vim, ze to nejde jak jsem doufal.
K tomu zachovani sterea: Predpokladam (mozna spatne), ze kdyz vystup z klaves L a R sloucim do jednoho vstupu -> Efekt Input, tak na Efekt Output dostanu pouze slouceny mono signal. Tomu jsem se chtel vyhout tim pripojenim efektu do mixu.
Snad je to srozumitelnejsi.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

trix píše:ted vim, ze to nejde jak jsem doufal.
Nejde to na stereo vstupu. Ale (a to nevim, jen se ptam) brani ti neco pripojit klavesy na dva mono vstupy? Pak muzes poslat levej do AUX1 a pravej do AUX2, a kdyz budes mit pripojenej stereo efekt, bude to porad stereo.
trix píše:Predpokladam (mozna spatne), ze kdyz vystup z klaves L a R sloucim do jednoho vstupu -> Efekt Input, tak na Efekt Output dostanu pouze slouceny mono signal. Tomu jsem se chtel vyhout tim pripojenim efektu do mixu.
To asi predpokladas dobre. Ale pripojenim pres mix se tomu nevyhnes. A to zapojeni, jak ho popisujes, jen malo vypovida o zameru, jaky s tim zvukem mas. Napriklad by se dalo pouzit tak, ze k puvodnimu (nezefektovanemu) stereo zvuku primichas zefektovany mono signal z toho distortionu. Ale to asi nebude to, co sis od toho sliboval, ze?
trix

Příspěvek od trix »

Obecne mi slo o to, jestli jde procesovat signal stereo nastroje pres efekt s jednim mono vstupem, aby byly procesovany oba kanaly a abych dostal vysledek opet jako L a R.
A kdyz uz se smirim s tim, ze efektovany vystup bude mono, tak asi rad vyuziju Tvuj tip, ze primicham efektovany signal (sumarizovane mono) s pouzitim AUX Send a Aux return mixu a tim taky (doufam) vyresim stereo bypass.
Pri zapojeni klavesy -> efekt -> mix bych dostal (jetstli to chapu spravne) pouze tyto varianty:
1. s Y redukci sloucene kanaly do vstupu efektu = mono vystup, ale taky mono bypass
2. pouziti pouze mono (L) vystpu z klaves do vstupu efektu = stereo bypass, ale efektovany pouze L kanal
Snad jsem se v tom nezamotal.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Ano, tak nejak.

Jeste pripojim jeden tip - to, co posles do AUXu, nemusis nutne vracet do AUX Return. Muzes si to vratit na jakykoliv vstup, a pracovat s tim stejne, jako s kazdou dalsi savli (nemusis lovit male tocitko returnu). A kdyz vyuzijes AUX, co je PRE-FADER (tedy u tohohle mixu ten AUX1/MON), budes mit na savlich vlastne vyber ze vsech moznosti (zvuk: a)jen cisty b)smichane oba c)jen zefektovany).
trix

Příspěvek od trix »

Zacina to byt na me uz slozite, ale snazim se rozklicovat a rozhodne chci umet vyuzit i pokrocilejsi funkce/zpusoby zapojeni mixu.
Paris píše: Muzes si to vratit na jakykoliv vstup, a pracovat s tim stejne, jako s kazdou dalsi savli (nemusis lovit male tocitko returnu).
Znamena, ze na volnou savli mixu do jejiho vstupu zapojim vystup z efektu a pak s tim pracuju jako s dalsim nastrojem.
Paris píše:
A kdyz vyuzijes AUX, co je PRE-FADER (tedy u tohohle mixu ten AUX1/MON), budes mit na savlich vlastne vyber ze vsech moznosti (zvuk: a)jen cisty b)smichane oba c)jen zefektovany).
Znamena, ze vystup efektu pujde do AUX 1 Return jak jsem palnoval a
AUX1/MON potenciometr na savli naplno a fader na 0 = pouze zefektovany signal a kdyz AUX/MON na 0 a fader nahore = jen cisty signal. A pak cokoli mezi tim.
Snad to tak bylo mysleno.
Diky za tipy a vysvetleni moznosti.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

trix píše:Znamena, ze na volnou savli mixu do jejiho vstupu zapojim vystup z efektu a pak s tim pracuju jako s dalsim nastrojem.
Defacto ano. On Aux Return v mnoha pripadech neni nic jineho, nez dalsi vstup (ovsem bez gainu, eq...).
trix píše:vystup efektu pujde do AUX 1 Return jak jsem palnoval
Ten AUX1 jsem zminoval asi v jine souvislosti (ze signal do efektu posles po AUX1 SEND). Ale dejme tomu, klidne to udelej tak, jak pises. To PRE-FADER znamena jen to, ze signal jde do AUX SENDu nezavisle na tom, jak mas stazenou savli (fader) na vstupu, odkud ho posilas.

A to posledni jsem puvodne myslel tak, ze budes mit dva fadery vedle sebe, na jednom cisty klavesy a na druhym srkz efekt. A budes si to libovolne michat pohodlneji. Ale i tak, jak to popisujes ty, tak to bude fungovat taky. Myslim, ze to chapes dobre, a se zapojenim nebudes mit zadne potize...

---

Otazkou zustava, co udela impedance vystupu a vstupu toho mixu s efektovou krabickou, co je urcena pro kytaru. Mozna nic zasadniho, ale to uz je jine tema. A mozna to uz mas s tema klavesama vyzkouseny....
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“