Vyváženost kytary

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
wrt757

Vyváženost kytary

Příspěvek od wrt757 »

Dobrý den,
Mám kytaru Jackson WRXT a poslední dobou mi začíná vadit, že jen co jí pustím tak se mi převažuje hlavou k zemi. Vlastně je to od tý doby co jsem měl půjčenou Ibaneze superstrata. Tam jsem jí pustil a stála mi furt stejně. Teď jsem si to asi nějak vsugeroval a strašně mi to vadí, dřív mi to nepřišlo (hraju na ní asi 10 let), aniž bych si to nějak uvědomoval, tak jí vlastně pořád přidržuju aby mi nepadala. Přišel jsem na řešení , kytaru jsem míval uplně dole co to jde, teď jsem si jí povytáhl a zašprajcoval o špek. Sice to teď drží v poloze jaký bych si to představoval ale zase to vypadá blbě vizuelně :-) . Máte někdo podobnou zkušenost s tímhle tvarem kytary? Jak jsou na tom třeba typ RR, nebo nějaký další šipky ? Vyvažuje se to nějak? nebo tlustej řemen aby to tolik neklouzalo? Dík za každý tip nebo postřeh.
Naposledy upravil(a) wikxzen dne 23.07.2012 18:21, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto do správné sekce.
Ctibi

Re: Vyváženost kytary

Příspěvek od Ctibi »

Co jsem slyšel, tak lidem na tohle pomohlo pořízení kvalitního popruhu. kámoš měl něco podobného, pořídil si široký kožený popruh místo starého nylonového a od té doby to je v pohodě :)
Slayer

Příspěvek od Slayer »

Ano, pevný pás to částečně vyváží. Stalo se mi ale že když byl pás z druhé strany moc drsný, tak sice vůbec neklouzal a kytara držela, ale zase mi stahoval tričko u levého ramena dolů, což vizuelně taky neni výhra. :D
Pak je možnost převrtat úchyty, což je sice zásah do kytary, ale nemusíš pak už nic řešit, ani s půjčeným popruhem. :D Nebo v případě šroubovaného krku ( což wrxt má ) je možnost umístit ten úchyt na místo jednoho ze šroubů, anebo jsem někde četl o vyvažování olověnkama nebo něčím takovým, ale to nevím jak to funguje.
reason

Příspěvek od reason »

podle mě je to dost i o ceně nástroje (ale je to jen má spekulace - nic podloženého) a samotné konstrukci véček od různých firem - jackson rr, esp (ltd) alexi, cort vx... moje zkušenost s véčky je relativně slušná, takže se pokusím sdělit, co jsem tak posbíral. podle mého jsou stabilnější symetrické véčka s průchozími krky (king V, dean, gibson, ltd).

jackson RR moc slušně vyvážené nejsou (nemluvím o RR1 :mrgreen: ), přesto jsem je měl nejdéle. měl jsem jich několik a mám srovnání i s jinými véčky. tlustý pás pomůže tak, že kytara nepadá "ihned" ale "pozvolněji". řešil jsem to tak, jak psal slayer = že jsem vyšrouboval úchyt na pás (to očko je navleklé na šroubku), pak šroub kterým je spojený krk s tělem (na ten jsem to očko umístil a našrouboval zpět) a hotovo - operace na minutu, ale nečekej zázraky. stabilita nástroje se sice citelně zlepší - od oka cca o 60%-70%, ale nastává nový problém. pokud budeš hrát ve vysokých polohách, bude ti ten šroub zavazet na levou ruku (mluvím o RR). konkrétně na palec - dojedeš po úchyt a "konečná"... ale zvykl jsem si i na tohle. dá se to přežít a naučit se ten šroub "podběhnout". taky je důležitý řemen s úzkým zakončením!!! na RR jsem hrál několik let a rád, takže je to nakonec na tobě :)

jinak jackson teď dělá i levnější RR modely s průchozím krkem, ale bohužel jsem je nikdy neměl ani nedržel, protože jsou v prodeji teprve pár měsíců.

nejlíp (co znám) je vyvážený gibson flying V. absolutně bez problémů, skvělý i na hru v sedě (oproti RR je to nebe a dudy). od jacksonů má ale dost odlišný zvuk (mahagon X olše, javor).
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ITIetalista »

Slayer píše:Ano, pevný pás to částečně vyváží. Stalo se mi ale že když byl pás z druhé strany moc drsný, tak sice vůbec neklouzal a kytara držela, ale zase mi stahoval tričko u levého ramena dolů, což vizuelně taky neni výhra. :D
vyzliecť tričko a je to :mrgreen: aj bez trička sa dá hrať.
inak by to široký kožený pás mal vyriešiť... niet pochýb.
This account don't exist longer.
flushedawayone

Příspěvek od flushedawayone »

Co jsem slyšel tak SGčka maj tohle jako samozřejmost :D Buď rád že máš co máš a nějak to vyřeš přeju good luck .
1984 White Gibsopn Explorer Copy s EMG JH Pickups,Epiphone Explorer GT
Randall KH-15, Line6 POD 2.0
Ernie ball Slinky Cobalt 10-13-17-30-42-52
Jim Dunlop Jazz III 1.3mm, Hetfield Blackfang Ultex 1.14mm
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

ITIetalista píše: inak by to široký kožený pás mal vyriešiť... niet pochýb.
Někdy to ani pás neřeší...
reason píše:podle mě je to dost i o ceně nástroje (ale je to jen má spekulace - nic podloženého)
Na cenu bych to asi neshazoval... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
reason

Příspěvek od reason »

Nero píše:Na cenu bych to asi neshazoval...
čili RR1 je v tomto shodná např. s RR JS32,RR3 apod?
Slayer

Příspěvek od Slayer »

Nevím jestli je to myšleno ironicky nebo vážne, ale podle mě v tomto případě cena má nepřímý význam. Levnější modely RR mají šroubovaný krk, a na místě kde mají dražší modely úchyt na pás mají spoj krku a těla. Dražší modely s průchozím krkem ( dnes už i levnější z řady X ) mají kvůli jiné konsturkci úchyty na pás na jiném místě.

Celkově jsem na moc jackson V kytar nehrál ale ty dražší co byly neck through byly podle mě vyváženější než levnější modely s konstrukcí bolt on.
Na výsledném vyvážení se asi podílí i použité dřevo a hardware.
reason

Příspěvek od reason »

Slayer píše:Na výsledném vyvážení se asi podílí i použité dřevo a hardware.
přesně tak jsem uvažoval. moc se mi nechce věřit, že by RR1 padaly na hlavu (kvůli konstrukci i materiálu), ale ve skutečnosti to nevím. o těch nových RR s průchozím krkem jsem mluvil, ale jak jsem se zmínil, nemám s nimi zkušenosti. ty průchozí krky jsou opravdu výhodnější v tom, že mají úchyt posunutý směrem k hlavě.

mrkněte sami:

http://www.thomann.de/cz/jackson_rrxt_rhoads_bk.htm
http://www.thomann.de/cz/jackson_js32t_king_v_bk.htm
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

reason píše:
Nero píše:Na cenu bych to asi neshazoval...
čili RR1 je v tomto shodná např. s RR JS32,RR3 apod?
Asi nebyla pochopena nadsázka, že samotná cena vyvážení opravdu neovlivňuje. Že cenu mění faktory, které mění i vyvážení, to samozřejmě ano - má smysl řešit použité materiály, konstrukci, přesné uložení krku, hardware...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ITIetalista »

:lol: :lol: :lol: co to trčí s tej gitary :lol: :mrgreen: je to srandovné to by som na gitaru radšej zavesil závažie. :mrgreen:
This account don't exist longer.
haas12345
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haas12345 »

Tak šlo by to přivázat k tomu úchytu... :D
Obrázek
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Někdo tu psal, že proto jsou oblíbená SG s Bigsby jako protizávažím.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“