Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
nachosek

Re: Homemade kytara

Příspěvek od nachosek »

Když sundáš ten polykarbonátový nesmysl na odsávání hoblin, tak lze jet podle tužkou namalované čáry. Sice se budeš muset asi přikrčit nebo ohnout nebo tak, aby jsi tam viděl. Dá se to však zvládnout i bez šablony. :wink: Chce to samosebou ostrou frézku - nevím jak jsou na tom ty levnější :?: , mám jednu Bosch a jednu CMT a s oběma jsem schopný pomalinku odfrézovávat i podle nakreslené čáry. Chce to hodně pevnou ruku, nespěchat :!: , pomaleji :!: , ubírat materiál po milimetrech, třebas i nefrézovat celou hloubku najednou. Klidně postupně.

Na frézování krku doporučuji vyhradit si ještě více trpělivosti a taky asi budeš potřebovat tenkou frézku, záleží jakej máš rádius zaoblení v rohu patky toho krku.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Jo vždy odfrézovávat po malých vzdálenostech jak do hloubky tak do šířky. Zajistíš si lepší povrch, méně nehod a zlámaných frézek, méně smradu a možná i méně zranění. Jinak kopírovací frézy z unimaxu jsou za pár korun a jsou nezničitelný. Vnitřní hrany lze frézovat podle šablony úplně stejně jako vnější hrany. Doporučuju to. Při první stavbě jsem si myslel kolik času ušetřím při frézování od ruky, ale byl to omyl a byť jsem se snažil sebevíc, tak ti to občas někde cukne a ujede a výsledek není 100%. Vyrobit šablonu je po pár pokusech záležitost na pár (desítek) minut, ale ušetříš si tím spoustu starostí, stresů, námahy a zklamání.
HLAVNĚ VŽDY FRÉZOVAT PROTI SMĚRU OTÁČEK FRÉZY, MÍT TO ŘÁDNĚ UPNUTÝ A PEVNĚ TO DRŽET!!! Jestli nevíš proč, tak ti najdu pár fotek, jak to končí, když to nedodržíš. :lol:
EDIT: Ještě k těm frézám, na takový to domácí žvýkání jsou i tyhle levný úplně v pohodě a vystačíš si s nima. Mně na nějaký takový podobný začal po čase zlobit vypínač a ukrutně hvízdají ložiska.
Naposledy upravil(a) J.J. dne 7.08.2012 20:52, celkem upraveno 1 x.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

To klidne najdi pro vsechny ;)
Hodně budem někde...
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Hledám a hledám a zjišťuju, že jsem asi neměl dost osobní statečnosti, abych vyfotil svoje frézovací nehody, ze kterých jsem byl vždycky úplně na dně, na PRSu mi to ujelo dvakrát, stačí chvilka nepozornosti a je vymalováno. PRSo je kvůli tomu v předním výřezu o něco málo kratší a na horním rohu je dolepený kus spodku, naštěstí jsem docela trefil léta, takže to skoro není vidět a při hraní to překrývá pás, ale je to tam. Snad se aivn86 nebude zlobit, když pro tuto příležitost připomenu fotku z jeho stavby JB. http://img406.imageshack.us/img406/6519 ... ie0038.jpg Celý vlákno zde nastroje-f71/stavba-baskytary-t10.html Ono to totiž vypadá skoro vždycky podobně a navíc se u toho rády lámají frézy.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

J.J. píše:....HLAVNĚ VŽDY FRÉZOVAT PROTI SMĚRU OTÁČEK FRÉZY...
Chápu to dobře - dřevo mám vlevo, frézu vpravo a posouvám ji směrem od sebe.
Dneska mi přijdou kopírovací frézy z unimaxu, tak to hned zkusím. Potřebuju zvětšit šachtu pro poťáky na mém telátku ze stavebnice... Doufám, že nebudu po dnešku dělat nové tělo.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Tady je fajn video s velkým množstvím postřehů.. Doporučuji lidem, co jsou na tom, jako já :D

EDIT: Mohl by nějaký moderátor posledních pár příspěvků (od toho mého) oddělit? Dejme tomu "Zacházení s frézkou obecně" nebo něco pěknýho? Myslím, že se to ještě bude hodit, tak aŤ to nezapadne v kytaře
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

kodl258 píše:
J.J. píše:....HLAVNĚ VŽDY FRÉZOVAT PROTI SMĚRU OTÁČEK FRÉZY...
Chápu to dobře - dřevo mám vlevo, frézu vpravo a posouvám ji směrem od sebe.
V týhle situaci je to jak říkáš, ale lepší je se řídit podle břitu frézy příp. směru otáček.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Jo, jasně, to byl jen zjednodušený příklad pro snadnější pochopení. Jinak moje dnešní první frézovaní dopadlo celkem obstojně a bez šablony od ruky. Nic jsem nezničil, akorat jsem trochu otlačil deskou frézky horní plochu kytary, ale to spravilo navlhčení a prebroušení. Příště si na tu frézku nalepím zespodu filc.
mimamo
last.fm: mimaaamo

Příspěvek od mimamo »

kurnik, ja kdyz vas tak ctu a koukam na fotky, tak si snad taky neco postavim. Fakt slintam. Nevi nekdo o LP ci Tele telu? :) :P
Schopný tvoří, neschopný poučuje.
Georg Bernard Shaw
Moleek

Příspěvek od Moleek »

mimamo píše:kurnik, ja kdyz vas tak ctu a koukam na fotky, tak si snad taky neco postavim. Fakt slintam. Nevi nekdo o LP ci Tele telu? :) :P
A co na tom pak bude stavění? :P
Těla (spíš tele než LP) jsou občas na bazaru. Jinak můžeš brát německé stavebnice :) (například)
http://www.thomann.de/cz/harley_benton_ ... tstyle.htm
http://www.thomann.de/cz/harley_benton_ ... _style.htm
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
mimamo

Příspěvek od mimamo »

Mam v hlave spis takovou vizi, ze si koupim starsi telo a posteluju a osadim si ho podle sebe a chuti. Novy lak, snimace, elektriku apod. Naucit se na tom co jak funguje, hrat si s tim. Na to, abych si kytaru primo udelal si netroufam, nejspis trpim obourucni levorukosti. :D
Georg Bernard Shaw
langja

Příspěvek od langja »

mimamo píše:Mam v hlave spis takovou vizi, ze si koupim starsi telo a posteluju a osadim si ho podle sebe a chuti. Novy lak, snimace, elektriku apod. Naucit se na tom co jak funguje, hrat si s tim. Na to, abych si kytaru primo udelal si netroufam, nejspis trpim obourucni levorukosti. :D
Nebo si postav menší kytaru s kratší menzurou, když to zkazíš, tak tě to tolik mrzet nebude a budeš vědět co a jak... Jako já :D nechtěl jsem stavět "dospělou" kytaru tak sem vykastroval z divnýho ukulele 4 mechaniky a začal jsem stavět elektrickou kytárku "Kiwi Bo" Menzura je 50cm dám tam snímač minihumbucker, 1 tone a volume.. Ale na hmatník si netroufnu, sice mám rozměry pražců ale budu po tom jenom slidovat.
Komplet to bude z borovice co sem našel na půdě.
mimamo

Příspěvek od mimamo »

zajimave :) mas u toho nejakou fotodokumentaci?
Georg Bernard Shaw
langja

Příspěvek od langja »

mimamo píše:zajimave :) mas u toho nejakou fotodokumentaci?
mno čekal jsem že to zkazim na začítku a nestalo se :D takže to nefotim ale zejtra to vyfotim (po vopici) ale žádnej zázrak to neni jen se snažim se seznámit s výrobou kytary a trochu se vybočuji z klasického postupu :D
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Poslední upgrade - inlay z lepící imitace perleti.
Obrázek
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Mastr: Paráda, opravdu se mi to moc líbí :wink:
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Hele Mastr chlape, máš můj obdiv.
Závidím ti trpělivost a smysl pro detail. Líbí se mi tvůj bílý explorer a tohle véčko je bomba. Obzvlášť hlava s krytkou a inlay TT.
A navíc máš nádhernýho Zakk fucking wi(y)lda :D
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Přidávám se :).
Kolik jsi na tom celkem strávil času?
Mastr

Příspěvek od Mastr »

cca 30h tipuju, ale nehorázně mi pmohl JJ s krkem, kterému patří velký dík. Díky jeho supervybavené dílně byl krk za chvilku. A Zakk se bohužel letos ztratil... dlouho jsme ho oplakávali. Byl to skvělý kocour.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“