Zalomené vibrato (páčka u el- kytary)

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
kokosbanana

Zalomené vibrato (páčka u el- kytary)

Příspěvek od kokosbanana »

Zdravím
Mám takový problém, když jsem si chtěl zašroubovat vibrato do kytary tak jsem ho asi šrouboval přes závit a pak nešlo vyšroubovat zpátky. Tak když jsem za to zkusil trochu zatáhnout tak se páčka zlomila a jeden kus je teď v kytaře a zbytek páčky mám u sebe.
Tak jsem se chtěl zeptat zda by to nějak šlo ven. Popřípadě jestli bych to zvládnul vyndat doma nebo jestli bych to měl poslat do nějakého servisu.
Děkuju za všechny odpovědi.
Naposledy upravil(a) wikxzen dne 14.08.2012 9:50, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto do správné sekce!
langja

Re: Zalomené vibrato (páčka u el- kytary)

Příspěvek od langja »

Jde o tremolo Floyd Rose nebo klasické stratovské?
U Strat tremola bych zkusil odšroubovat ty tři masivní šrouby co jsou pod kameny, proto abys dostal jenom tohle::
Obrázek
a poté zkusit zbytek páky vypreparovat ven
MilanT

Re: Zalomené vibrato (páčka u el- kytary)

Příspěvek od MilanT »

kokosbanana píše: Tak jsem se chtěl zeptat zda by to nějak šlo ven. Popřípadě jestli bych to zvládnul vyndat doma nebo jestli bych to měl poslat do nějakého servisu.
Děkuju za všechny odpovědi.
Pokud se musíš ptát, "zda by to nějak šlo ven", tak se do toho doma raději nepouštěj a dej to tremolo nějakému zámečníkovi.
Jak to půjde ven, tak to záleží na tom, jak šikovně jsi to ulomil. Pokud alespoň z jedné strany tremola kouká kousek ulomené vibrapáky, pak by to třeba šlo vytočit sikama. Pokud je to přes závit a je to fest kousnutý, tak tomu ale moc nevěřím.
Pak by zbývalo jen pahýl vibrapáky navrtat a vytočit vytahovákem ulomených šroubů. A i kdyby se ti tohle podařilo, tak bude zřejmě v háji vnitřní závit v tremolu. Potom následuje výměna tremola nebo provést vyvložkování. Ale tam potřebuješ soustruh na vytočení vložky. Prostě se to komplet provrtá a vyřízne závit třeba M10 (podle místa kolem), natočí se (a případně vlepí) vložka a ta se opět provrtá a vyřízne odpovídající závit podle vibrapáky. Jako vložku můžeš třeba (místo vysoustružené vložky) použít závitovou tyč nebo šroub s odpovídajícím závitem.
Nejjednodušší řešení je to celé provrtat, prostrčit novou vibrapáku a z obou stran jí zajistit kontramatkami nebo pojistnými matkami. Je to ale řešení při kterém už nebudeš tak lehce a rychle páku nandavat a sundavat.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“