Za jak dlouho jste se naučili zpívat ?

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
Nicolas

Re: Za jak dlouho jste se naučili zpívat ?

Příspěvek od Nicolas »

Souhlasím s těma co říkají,že kdo to v sobě nemá,se to nikdy nenaučí perfektně.Ale když bude pilně dřít,tak se rozhodně zlepší,ale nikdy v tom nebude výborný.Přirovnal bych to k tenisu,protože to je to samé v podstatě a hlavně o tom něco vím.Člověk,který má talent ,se to naučí na nejvyšší úrovni když bude trénovat třeba jen 3 hodiny denně s dobrým trenérem.Za to člověk,který na to talent nemá(je tvrdý na pohyb,nemá cit,neumí udělat to,co se po něm chce a mnoho dalšího),se to prostě na nejvyšší úrovni nenaučí nikdy,ani kdyby trénoval 6 hodin denně s tím nejlepším trenérem.Nic méně,nějak se to naučí.Myslím,že tak je to podobné i s tím zpěvem a s mnoha dalšíma věcma.
TMiky

Příspěvek od TMiky »

Sice jinými slovy, ale prakticky můj názor... ;)
TMiky
man

Příspěvek od man »

15 let hraju na kytaru a nikdy jsem radši moc nezpíval protože jsem to neuměl. Zpíval jsem falešně, hnusným hlasem a s rozsahem asi 5. tónu se toho moc zazpívat nedá. Ale přesto jsem si občas posilněný alkoholem s tou kytarou zazpíval a za těch 15 let se to rozhodně o dost zlepšilo. Sem tam se už trefil do tónu, někdy jsem dokonce udržel celou frázi... Nedávno jsem na internetu narazil na článek , kde odborník vysvětluje , že něco jako hudební "hluch" neexistuje a zpívat se může naučit každý. Začal jsem tedy hledat po celém netu českém i v zahraničí a našel jsem hromady materiálů a můžete se divit , ale prakticky všichni odborníci a učitelé zpěvu se na tom shodují a tuto teorii potvrzují.. Zpívání je jen o technice. 99% lidí dokáže rozlišit intonaci.To 1% je ona zminovaná "amuzie" - nemoc , která je asi tak vzácná jako barvoslepost. Ostatní je jen o tréninku a správné technice. Spousta lidí má špatně posazený hlas a tím pádem se jim špatně ovládají hlasivky a nedokáží správně zaintonovat melodii i když slyší, že to není úplně v pořádku. Pak už od dětství zkoušejí ten hlas různě tlačit a škrtit ve snaze zazpívat správně a tím to jen zhoršují. Okolí se jim směje , někdo jim řekne , že prostě nemají hudební sluch a oni se s tím smíří a postupem let se totálně zablokují... Těm pár lidem co mají to štěstí a mají od přírody hlas posazený správně a hlasivky ovládají lehce se hned od začátku daří tóny trefovat a přirozeně to od dětství rozvíjejí včetně barvy hlasu. Tak o těch se pak říká že mají talent, hudební sluch a dar od boha. Ti ostatní na tom musí pracovat pod dohledem pedagoga. Čím později začnou, tím dýl trvá odstranit špatné návyky a naučit se tvořit tón přirozeně, ale jde to. Pokud začnou po 30 jako já, pravděpodobně už to nikdy nedoženou a nedosáhnou úrovně těchto "talentovaných" , ale rozhodně se naučí zpívat a někdy i velice dobře. Záleží to jen na jejich odhodlání a píli...... Před pár měsíci jsem se odhodlal a začal na tom pracovat pod vedením pedagoga a už jsou znát první pokroky.. Hlas se mi rozšířil z těch pár tónů na 1,5 oktávy(zatím), Intonace už mi ujede spíš vyjímečně párkrát za písničku a barva, znělost a sytost hlasu se zlepšila výrazně použitím správného dýchání.
zesilovač: Marshall JTM-45, box: Marshall 1960 4x12 kombo: Marshall JCM800 4210
elektriky: Les Paul 1959 (Jurča), Gibson LP Standard 1995
akustiky: Martin D28 r.1985, Furch D34 , Alvaro 55
krabičky : Ibanez TS9, Marshall GV-2, Boss DD-3, Boss RV5, EHX Holy Grail

Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
man

Příspěvek od man »

zrovna jsem narazil na krátký článek tak sem dávám odkaz pro ty co tady tvrdí že buď se s tím narodíš nebo máš smůlu : http://tn.nova.cz/red/celebrity/kamila- ... pivat.html

Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

man píše:zrovna jsem narazil na krátký článek tak sem dávám odkaz pro ty co tady tvrdí že buď se s tím narodíš nebo máš smůlu : http://tn.nova.cz/red/celebrity/kamila- ... pivat.html
při vší úctě k bulvárnímu článku na nově, ale věta typu "jako dítě neuměla zpívat nic" mě nijak od mého názoru, že s talentem na zajímavý hlas se člověk musí narodit, neodradí :lol: Navíc je třeba brát v úvahu věk a fyziologický vývoj nejdřív...ta zpráva je bez jakéhokoliv hodnoty. Tak jako dítě neuměla zpívat hoří...no.
100x jsme tu argumentovali, že samozřejmě se dá vypilovat a zlepšit o hodně, nicméně určité charisma, barva a přirozená líbivost hlasu pro masy se naučit nedá - podle mě. Technika ano - a ta samozřejmě hoodně zlepší, nicméně z falešně zpívajícího nepříjemného hlasu mi přijde utopické vybrousit dobrého zpěváka/čku.
Zrovna tak se na kytaru, byť třeba nemám talent, našrotim tak, že můžu hrát u táboráku, či covery na youtube, ale nenaučím se být Santanou...jestli mi rozumíš jak to myslím.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Slayertplsko

Příspěvek od Slayertplsko »

Len jedna otazka na teba, pupack: co je podla teba technika?
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Slayertplsko píše:Len jedna otazka na teba, pupack: co je podla teba technika?
hlavně dýchání. Ono je to celé dost subjektivní, já mám zase problém s tím, rozumět tomu, co je pro ostatní pojem "umět zpívat" v tom je možná ta rozdílnost názoru. Ale myslim to dobře :) Jen sem prostě zastáncem toho, že talent je to co dělí opravdu dobrého zpěváka od člověka co "umí zpívat" toť vše.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Slayertplsko

No redukovat techniku spevu na dychanie je asi nieco take, ako redukovat techniku hry na gitare alebo na klaviri na to, ze mas sediet vystrety. Dychanie je pravdaze dolezite, rovnako ako spravne sedenie, ale az tak vela nespravi. Takze teraz uz tvoju poziciu celkom dobre chapem. :D
man

Příspěvek od man »

Pupack :
Vím jak to myslíš, ale prostě nemáš pravdu. Bavíme se o tom jestli se může někdo naučit zpívat. A to může každý. Stejně jako se každý může naučit plavat. A jako i z neplavce co se jako dítě bojí vody může být nakonec výborný plavec, tak i z nezpěváka co zpívá falešně může být poctivým cvičením výborný zpěvák. Myšleno v porovnání s průměrem běžných lidí. Na dosáhnutí absolutní špičky už je potřeba něco víc než jen cvičení. Ten co vyhraje olympiadu v plavání má jistě fyzické dispozice se kterými se narodí, cvičením je rozvíjí a tím se dostane dál než běžný lidi. A se zpěvem je to stejný. Pokud zpíváš falešně a začneš poctivě a tvrdě makat, tak za pár let můžeš být nejlepší zpěvák ve svém okolí. A lidi co od narození zpívaj v pohodě a teď se ti smějou, nakonec před tebou budou smekat. Na to abys vyhrál slavíka ale budeš asi potřebovat něco víc co ostatní lidi nemaj a to je dáno od přírody.
A píšu to tady takhle dlouze proto aby tvoje a podobné přízpěvky zbytečně neodrazovali lidi od jejich snů.
Zpívat se může naučit každý na dostatečné technické úrovni aby se mohl prosadit v showbyznise (viz Daniel Landa, Xindl X, Chinaski, Lucie Vondráčková, atd.) to jestli se nakonec prosadí záleží už na jeho charisma , schopnosti interpretace a výrazu.
Mezi první ligu nejlepších zpěvákůjako Gott, Bílá , Bárta, Střihavka apod. už se dostane jen ten kdo má dáno do vínku něco navíc ( zajímavou barvu, abnormální rozsah, nebo vyjímečně lehké ovládání hlasivek se kterými si pak dovolí víc než ostatní).

LukaSulc

Příspěvek od LukaSulc »

Já jsem zastánce takového názoru, že v dnešní době je celkem jedno jestli zpívat umíš nebo ne (Ovšem berme to ve zdravé míře), důležité je to jak to umíš prodat. Myslím, že je spousta popových, ale i rockových kapel, které jsou zářným příkladem.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

No, ono je to ještě o jednom - jestli máš dost peněz na to, aby z tebe ve studiu udělali něco, co vypadá, že umí zpívat...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
LukaSulc

Příspěvek od LukaSulc »

Taky jeden z rozhodujících faktorů. Ale není to podle mě, to nejdůležitější. Pokud člověk chce svým zpěvem a vystupováním "bavit" tak je i spousta nekvalitních nahrávek, které mají na YT sto tisícová nebo dokonce miliónová shlédnutí. A to jen protože umí prodat svůj charakter, jsou kreativní a ten zpěv je až někde trošku dál. Přesto všechno lidi říkají ten parádně zpívá.
zpěvandule

Příspěvek od zpěvandule »

Čauky lidičky!!!!
studuju Akademii múzických umění obor Zpěv.... Věnuji se zpěvu již od 4 let a můžu vám říct, že ani po tolika letech nemám pocit, že bych se neměla co dál učit. Je to celoživotní proces. Stát se zpěvákem není jen o barvě hlasu, sluchu, muzikalitě nebo o technice.... je to o pocitech. Základem pro to, aby člověk něco zazpíval je hudební sluch a cvik.... rozhodně to ale neznamená - umět zpívat. To, co vídám v televizi,bohužel víc než častěji, je jen smutný důkaz toho, že dnes se dělá zpěvákem každý, kdo zazpívá víc než halí belí...
zpěvandule

Příspěvek od zpěvandule »

Man:

Rozhodně nechci nikoho odrazovat od jeho snů, ale podle mě pokud ten člověk nemá hudební sluch, tak se ho nemůže naučit ani ho vycvičit - takže jestli zpívá falešně proto, že to neslyší, tak má prostě smůlu a udělá líp, když bude radši hrát třeba na klavír. Není pravda, že zpěvákem může být každý. To by pak ve švech praskaly hudební konzervatoře a školy, zatímco VŠE a podobný školy by mohly zít prázdnotou... (Neberte to špatně, ale podle mě se spíš člověk naučí být třeba manažerem.....)
Slayertplsko

zpěvandule píše:Man:

Rozhodně nechci nikoho odrazovat od jeho snů, ale podle mě pokud ten člověk nemá hudební sluch, tak se ho nemůže naučit ani ho vycvičit - takže jestli zpívá falešně proto, že to neslyší, tak má prostě smůlu a udělá líp, když bude radši hrát třeba na klavír. Není pravda, že zpěvákem může být každý.
Tak je to ''podla teba'' alebo je to fakt? Odkial to mas? Nejaka vedecka studia to bez akychkolvek pochybnosti dokazala, ze to nie je mozne, alebo je to len taky nazor, ktory panuje v istej casti spolocnosti?
zpěvandule píše:To by pak ve švech praskaly hudební konzervatoře a školy, zatímco VŠE a podobný školy by mohly zít prázdnotou... (Neberte to špatně, ale podle mě se spíš člověk naučí být třeba manažerem.....)
Sorry, ale nedava to ziaden zmysel. To, ze hudobne skoly nepraskaju vo svoch ma viacero vysvetleni - predovsetkym to, ze sa tam ludia jednoducho nehrnu a to z rozmanitych dovodov. Pokial ide konkretne o predmet spev, tam sa ludia nehrnu z roznych dovodov:
1, myslia si, ze spev sa neda naucit (poznam ludi, co si myslia, ze sa nemozu naucit ani hrat na klaviri, lebo maju ''nesikovne prsty'')
2, myslia si, ze spravna technika by pokazila ich hlasovy prejav
3, myslia si, ze v ich okoli neexistuje kvalifikovany ucitel spevu a tak radsej volia samostudium
4, nemozu si to financne ci casovo dovolit
5, myslia si, ze nemaju hudobny sluch resp. ho nemozu ziskat/rozvinut
Ak sa aj hrnu a neprijmu ich, to moze byt tiez z roznych dovodov, napr. preto, ze medzi ucitelmi panuje nazor, ze hudobny sluch sa neda ziskat/rozvinut. Z toho vsak vyplyva len tolko, ze medzi nimi panuje ten nazor, v ziadnom pripade z toho nemoze vyplyvat, ze sa neda ziskat hudobny sluch.
No a pokial ide o VSE a ine skoly zivajuce prazdnotou, k tomu poviem len tolko, ze hadam vacsina z nas, co sme tu na fore, aj napriek tomu, ze mame hudobny sluch a niektori mozno aj kapelu, sme sa rozhodli nevenovat sa hudbe profesionalne a radsej sme isli studovat ekonomiu, pravo, anglictinu, medicinu, informatiku atd.
Neber to zle, ale nemyslis, ze by bolo dobre najprv vziat do uvahy vsetko to, co som menoval?
rene

Příspěvek od rene »

No ačkoliv tahle debata mi přijde trochu nesmyslná, vzhledem k tomu že se tady pořád dookola omílají dva názory, sám za sebe se přikláním, k tomu že se to dá. Pokud někdo má naprostej hudební hluch, tak to samozřejmě nejde, ale to je dost malá část populace. Ačkoliv já sám jsem s tím nikdy problém neměl, můžu potvrdit, že naším sborem prošlo několik lidí, kteří splňovali parametry totální neschopnosti a přecejen se to naučili. Kamarád přišel před třemi roky do sboru s tím že nepoznal jestli je jeden tón od druhýho výš nebo níž, nedokázal zazpívat shola nic a neříkám že teď zpívá dokonale, ale naučil se slušně intonovat, tak že je schopen obstojně sborově zpívat.

Těch příkladů by se dalo uvést víc, jsou vesměs stejné. Tzn závěr, pokud je skvělej učitel, dostatek snahy, trpělivosti a dřiny, dá se to naučit.
PRS Soapbar II, POD HD500, Martamp #1, Crybaby classic, hero and destroy 'n' roll.....

....používejte zámky na popruhy, jsou moc dobrý....
lenka ladybird

Příspěvek od lenka ladybird »

Já se učím zpívat už 11 let :D
No a přesto, že už mi lidé říkají jak krásně zpívám, pořád jsou věci, které neumím a štve mě to (neumím blít, ach jo :D)

Prošla jsem klasikou (opera) až k rocku...
Teď učím zpěv a to nenáročnou skupinu cca 12-20 v rámci školy ADO a nabrala jsem další zkušenosti. Už vím, že zpěv je o sebevědomí, o tom, jak moc se (ne)bojíte zkoušet, samozřejmě hodně fyziologie a taky o cítění a o "talentu", i když pořád neví, co to vlastně znamená, asi to, že se učíte nenormálně rychle.

Naučit se zpívat jako nějaký konkrétní zpěvák? Pokud nemáte fyziologicky danou stejnou barvu hlasu, tak se nenaučíte zpívat stejně. Ale (pokud nejste zrovna bas a on tenor) dokážete se přiblížit hlasovou kvalitou. Barvu hlasu lze upravit (postavením jazyka, množství vzduchu, kam ten vzduch směřujete) do jisté míry.

Navíc čeština nám dává dost zabrat, oproti amíkům máme jazyk v hlubších tónech, proto bez cvičení a bez přípravy nevyzpíváme tak vysoko, jako například oni.

Ne, že bych věděla o všem, stále zkoumám, ale každý se může naučit zpívat, alespoň tak, aby z toho ostatním nehučelo v uších :))
A kdyby jste měli zájem, beru každýho, kdo Chce zpívat :D
Moje číslo je 606117711, cena 200,- (jsem stále v učení, cena je tedy nižší, než například u mé učitelky, která si bere 400,-).

Zdravím všechny zpěvuchtivé,
L.
FilipRocker

Příspěvek od FilipRocker »

Já zastávám názor, že se s tim člověk musí narodit..Ano, tréninkem apod. to jde určitě o hodně zlepšit. Máme v kapele kytaristu, který chce pořád zpívat a zpívá falešně jako prase..No a když mu to nahraju..A je to příšerně falešný..A on řekne, že mu to nepřijde falešný, že je to čistý, když já mam dobrý hudební sluch..Tak to pak nejde zpívat čistě, když neslyšíte, že zpíváte falešně. Toť můj názor, rozhodně nse ale můžete o dost zlepšit viz. furt ten samý člověk..Ovšem nikdy to nebude jako naše zpěvačka, která má prostě dar od boha
chroustjazz

Příspěvek od chroustjazz »

FilipRocker píše: Máme v kapele kytaristu, který chce pořád zpívat a zpívá falešně jako prase..No a když mu to nahraju..A je to příšerně falešný..A on řekne, že mu to nepřijde falešný, že je to čistý, když já mam dobrý hudební sluch..
toho kytaristu bych vyhodil..to nebude dobrý kytarista

já se zpívat nenaučil nikdy..a asi ani nenaučím..prostě mi to nejde
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
FilipRocker

Příspěvek od FilipRocker »

Kdyby to nebyl spoluzakladatel,tak už tam dávno neni :D
Odpovědět

Zpět na „Zpěv“