Nahrávání v Sound Forge

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
protagoras

Nahrávání v Sound Forge

Příspěvek od protagoras »

Dobrý den,
snažím se nahrát v Sound Forge zpěv tak, aby šlo nahrávat za současně spuštěné skladby do sluchátek, tudíž aby se pak karaoke automaticky sesynchronizovalo z hlasovým záznamem. Bohužel vůbec nemůžu příjit, jak na to.
Za veškeré nápady budu vděčný!
Děkuji.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrávání v Sound Forge

Příspěvek od pavlii »

Pokud se nepletu, tak to nejde; SF není multitrack - je to audio editor. Doporučuji jiný SW - Audacity nebo Reaper nebo Kristal Audio Engine.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
protagoras

Příspěvek od protagoras »

Děkuji mnohokrát! Mám již staženo Audacity, můžu ještě poprosit o radu, jak to udělat zde?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak to už musí někdo jiný, Audacity nepoznám ;-) co takhle juknout do manuálu nebo do Help?

P.

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

protagoras píše:Děkuji mnohokrát! Mám již staženo Audacity, můžu ještě poprosit o radu, jak to udělat zde?
V nastavení je třeba zaškrtnout "Playback during recording" nebo něco podobného. Pokud teda dobře chápu, že ti jde jen o to, aby se zároveň nahrávalo nové a přehrávalo nové i již nahrané.

Jen budeš možná bojovat s latencí...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Z tvého dotazu jsem pochopil, že chceš vlastně jediné .... zazpívat si do nějakého songu a pak z toho udělat mp3, chápu správně ?

To dokáže naprosto jednoduše jakýkoliv SW, včetně zmíněných (za mě doporučuji Cubase či Reaper, ale to je Offtopic). Ve všech jde o to stejné ... vložit do jednoho tracku song, do druhého tracku pod to hodit nahrávku. Když začneš nahrávat v nové stopě, bude se automaticky přehrávat stopa vedlejší (alespoň Cubase či Reaper to tak má). Je to základ, jestli to je třeba v jiném SW někde zapnout, to nevím. Výsledek tedy bude takový, že budeš mít dvě stopy pod sebou, ale "synchronní". Pak stačí uložit a je hotovo.

Jak ale napsal Nero ... budeš mít možná menší problém s latencí, ovšem to jde lehce dořešit posunutím stopy na správné místo. V tomto případě nejde o nic složitého, protože jsou stopy jen dvě (song + zpěv). SW by ti někde měl ukazovat latency jak IN tak OUT. Pokud člověk SW trošku rozumí a nemění HW/SW, může to posunout na správné místo během vteřinky.
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Sektor píše:... budeš mít možná menší problém s latencí, ovšem to jde lehce dořešit posunutím stopy na správné místo. V tomto případě nejde o nic složitého, protože jsou stopy jen dvě (song + zpěv). SW by ti někde měl ukazovat latency jak IN tak OUT. Pokud člověk SW trošku rozumí a nemění HW/SW, může to posunout na správné místo během vteřinky...
E-e, nesmysl. Doporučuji si prostudovat pořádně CO je latence a JAKÉ to má dopady. Ten popsaný to rozhodně nebude (takové chování ukazuje na problém s ovladačem nebo synchronizací) :wink:

P.

Sektor

Příspěvek od Sektor »

Pokud myslíš jako by délku tónu, tak je to samozřejmě něco zcela jiného :)

Pokud se bavíme o latency jako prodlevě, nevím, proč by to v jeho případě měl být až takový extra problém. Chce namíchat jednu stopu do druhé. O téhle "latency" jsem mluvil já a dá se s tím něco dělat.

btw: předpokládal jsem, že když se tazatel tohoto topicu pouští do něčeho nového, bude ho trápit spíše mnou myšlená prodleva. Sám si vzpomínám, když jsem poprvé nahrál kytaru a následně do toho nahrával další zvuky (za poslechu nahrané kytary ve sluchátkách, vše přes zvukovku na základní desce a mikrofon za pár korun). Rozdíl mezi tím co jsem slyšel a tím co šlo do mikrofonu bylo několikset milisekund jinde a výsledek byl takový, jako bych byl v hudbě opožděný :)
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ale já vůbec nemyslím délku tónu (ani "jakoby"). Latence je pojem, který jaksi terminologicky něco definuje. Takže pokud jsi mu chtěl popsat daný problém "rozhození více stop při postupném nahrávání", nemáš do něj montovat latenci, protože ta s tím nesouvisí.

Latence je zpoždění vstup/výstup a způsobuje nemožnost hraní v reálném čase, protože to hráče/zpěváka rozhodí (slyší se opožděně). Nahraný materiál je ale pochopitelně na správném místě.

P.

Sektor

Příspěvek od Sektor »

Heh. Bavíme se o tom stejném :) Ale k tomu poslednímu odstavci, čistě k zamyšlení a jako reakce na "Nahraný materiál je ale pochopitelně na správném místě." ...

Autor topicu chce slyšet skladbu a do ní zpívat. Nepostřehl jsem, že by chtěl při zpěvu slyšet také sám sebe.

Řekněme, že bude prodleva jak při vstupu, tak při výstupu. V amatérských podmínkách to nemusí být zanedbatelná hodnota. Bude pak ve nahraná stopa na "použitelném", tedy správném místě ? :) Možná ano, ale možná bude třeba nahrávku zpěvu časově synchornizovat s hudbou.
-Sám jsem před 3 lety řešil podobný problém na druhém PC s technikou "co dům dá". Rozdíl tam byl mezi nahranými stopami skoro 300ms, a to je problém.

Mohl by zde tazatel napsat, jestli už něco vytvořil a jestli ho při tom potkaly nějaké problémy. Ať tady z toho není offtopic na téma "latency" :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Souhlas. K té prodlevě a jejím následkům: ano, nahraná stopa bude na správném místě (i při latenci třeba 700ms). Pokud ne, měl by se majitel daného HW a SW dost vážně zamyslet nad tím, jestli mu tenhle koníček stojí zato.

P.

Standa Richter

Sound Forge pro Mac

Příspěvek od Standa Richter »

Zdravím,

po přechodu na Mac a tím na Sound Forge pro Mac ( dále SF ) mám trochu problém při práci se SF. Jedná se především o nahrávání v reálném čase a použití plug in(ů). S SF jsem dlouhodobě pracoval ( amatérsky ) na PC ale měl jsem jinou zvukovku, která za mě asi leccos vyřešila. Teď mám Focusrite Saffire a je s tím trochu problém.
Má někdo zkušenosti s prací se SF na Macu?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Aniž bych byl MACkář, tak se obávám, že bys stejně neobdržel jiné info, než následující otázku:

Co si máme představit pod slovem "problém"? ;-)

P.

torst

Příspěvek od torst »

Trváš na SF? Používám freečko Wavovaur a bezva, vč. realtime VST efektů.
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
Standa Richter

patří tahle odpověď pod předmět: "Nahrávání v Sound Forge" nebo pod: "Sound Forge pro Mac" ?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

A v čem je rozdíl, prosím tebe? Nahrávání je nahrávání ať už na PC nebo na MAC. Nehledě na to, že poslední příspěvek před tvým je dva roky starý. Témata jsem sloučil, protože v principu v tom rozdíl nevidím. Akorát Torst si asi neuvědomil, že Wavosaur jede jen pod Win, tudíž jeho poznámku nemusíš brát v potaz.
torst

Příspěvek od torst »

hm, omlouvám se, myslel jsem, že WS má více platforem. nemá.
asi mě zmátlo tohle:
http://www.hitsquad.com/smm/programs/wavosaur-mac/
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Reaper na Macu běží, tak by to bylo třeba lepší... A když nic jiného, tak na Macu běží i windows :D
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Standa Richter

pavlii píše:Aniž bych byl MACkář, tak se obávám, že bys stejně neobdržel jiné info, než následující otázku:

Co si máme představit pod slovem "problém"? ;-)

P.

Většinu "problémů" se mi podařilo odstranit o víkendu ( pracuji mimo bydliště a dostanu se k počítači jen o víkendu ) ale můj hlavní problém je sama "studiová" práce v mém obýváku. Dám dohromady nějaký podklad ( midi, audioinstrumenty a audio ) a při jeho zpracování tápu a určitě udělám spoustu chyb, které skutečný zvukař neudělá. Potřeboval bych si s někým sednout a ptát se - nechci se stát profíkem ale nechci při nahrávání a zpracování dělat zbytečné blbiny. Nemám problém s finanční kompenzací za takto zmarněný čas.

Standa
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

To je jiná; to by mě zajímalo, jak jsi to dělal na PC, když jsi podobné "problémy" neměl (alespoň takhle to vyplývá z původního dotazu). Chyba bude pouze v nedostatečné praxi (předpokládám, že se vyznáš v typech efektů a jejich parametrech). V tom případě toho na vysvětlování moc není, je to prostě o soustavné práci a citu pro tu muziku. Pokud neplatí to, co je v závorce, tak to chce navíc prostudovat manuály k příslušným efektům (stačí podobným).

Nicméně i k míchání se dá něco povědět; ty jsi odkud?

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“