Technika levé ruky

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Satyr
Kontaktovat uživatele:

Technika levé ruky

Příspěvek od Satyr »

Ahoj... mel bych dotaz, ucim se na kytaru zhruba 3 mesice, ucim se podle jedne knihy... tedka jsem si pujcil dalsi a tam se tvrdi ze kdyz mi palec u leve ruky couha ven je to pry chyba... ale v te co jsem mel prvně tak tam je psano ze mam drzet jak mi to vyhovuje... hraju zatim v sede ale mozna ze kdybych hral ve stoje a mel kytaru nize tak u nekerejch akordu by mi to mohlo delat potize... Poradte prosim :(
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Jo, je to zlozvyk. Snaž se držet bříško toho palce kolmo ke krku a tak, aby nad hmatníkem nevyčuhoval. Taky by měl bejt naproti ukazováčku. Já měl zas tendence při změnách poloh mít palec rovnoběžně s krkem, hlavně při častých změnách poloh, dost obě věci omezujou a zpomalujou, tak se toho koukej radši zbavit :wink:
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Metallistic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Metallistic »

Stanley píše:Jo, je to zlozvyk. Snaž se držet bříško toho palce kolmo ke krku a tak, aby nad hmatníkem nevyčuhoval. Taky by měl bejt naproti ukazováčku. Já měl zas tendence při změnách poloh mít palec rovnoběžně s krkem, hlavně při častých změnách poloh, dost obě věci omezujou a zpomalujou, tak se toho koukej radši zbavit :wink:
Hele ale to je taky o zvyku. . !! Podívej se jak srží kytaru James Hetfield z Metallicy-drží ten krk jak lopatu . . :wink: Takže de o to jak ti to vyhovuje víc no,ale říká se to,že by měl palec "tlačit" na krk. .
Cvičit,Cvičit,Cvičit ale bez chyb a pomalu jinak to nemá smysl;-)můj názor. .
Kytara-(sh*t Cruiser By Crafter),Cort EVL Z-4 BKS
Kombo-Roland Cube 30X,(Cruiser By Crafter)
Efekt-Digitech Death Metal
Obrázek
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Čekal jsem, že to někdo namítne :) Každopádně je lepší si na to nezvykat. Cvičením a vytrvalostí se dá docílit skvělých výsledků i se zlozvyky. Já třeba na sobě pozoruju poslední dobou pár prasáren, co bych se měl rychle odnaučit :roll: to ale asi patří jinam... :wink:
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Nekdo ma proste vetsi ruku (nebo zkratka jinou anatomii), takze se mu to lip hraje takhle... U zacatecniku je asi nejlepsi jet podle toho, co a jak se ma delat. Casem prijdes na to, ze se ti s tim palcem takhle treba hraje lip, ale je dobry znat oba zpusoby a mit moznost si vybrat na zaklade vlastnich zkusenosti, ne toho, co nekdo rekl, ze by se nejak melo delat...
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Ano, řekl bych že oficiálně se to řadí mezi zlozvyky :-) To že to tak někdo má je hezké, ale nic to na tom nemění. Snaž se to odnaučit, radím ti...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

palec by právěže na krk neměl "tlačit" ... měl bys držet vše tak, že jsi schopný oddělat palec a všechno ti zní :D ale ten zlozvyk mám taky
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Dark Axel píše:palec by právěže na krk neměl "tlačit" ... měl bys držet vše tak, že jsi schopný oddělat palec a všechno ti zní :D ale ten zlozvyk mám taky
Zas jak u ktere kytary, u SGcek a treba i na te moji Ibanezce, ktera lehce napada na krk, je takovy hrani skoro nemozny... Zajimavy, ze jeste pred pul rokem mi to vubec nevadilo :shock:
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Já krk zas hodně zvedám :) Mívám ho tak v úhlu 45°-55° s horizontální polohou, palec v zásadě opřený zezadu o hmatník v kolmo ke krku. Tady na té fotce (stáří 1,5 roku) je to dobře vidět, dokonce i můj teď už odnaučený zlozvyk: palec rovnoběžně s krkem :oops:

http://www.purepoison.wz.cz/fotogalerie ... 60253.html
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

ten palec rovnoběžně s krkem teď mívám, budu se toho asi brzo snažit zbavit... že je to omezující sem zjistil teprve před pár dnama, vzhledem k jiné poloze ruky se mi strašně blbě manipuluje s prsteníkem na tenkým éčku
akorát to bude za posledního čtvrtroku druhá velká změna(a dlouhý přeučování) v mé technice, ještě o prázdninách sem hrával s palcem nad krkem.
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Já to nechápu ten palec vodorovně jak má Stanley na fotce...dyt to je uplná rpasárna jý nechápu ja kto tam možete mět :-D
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Graywolf píše:ten palec rovnoběžně s krkem teď mívám, budu se toho asi brzo snažit zbavit... že je to omezující sem zjistil teprve před pár dnama, vzhledem k jiné poloze ruky se mi strašně blbě manipuluje s prsteníkem na tenkým éčku
akorát to bude za posledního čtvrtroku druhá velká změna(a dlouhý přeučování) v mé technice, ještě o prázdninách sem hrával s palcem nad krkem.
Roztahuj prsty jak můžeš, to taky pomáhá, protáhnou se ti šlachy a budeš svou ruku ovládat mnohem lépe, jinak si nedovedu představit, jak bych hrál malíčkem na baskytaře, kdybych si ten palec furt dával takhle...
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

KIWI píše:Já to nechápu ten palec vodorovně jak má Stanley na fotce...dyt to je uplná rpasárna jý nechápu ja kto tam možete mět :-D
ono je to totiž pohodlný...
a když sem k tomu poslouchal moc doslova rady(já vím blbost) stylu, měj tu ruku jak chceš , hlavně ti ten palec nesmí být vidět nad krkem tak to tak nakonec dopadlo.
teď jen pár otázek ohledně palce, má se dotýkat krku jen špičkou nebo celým bříškem posledního článku?
má bejt zhruba v půlce krku nebo dole, nebo kdekoliv?
vadí když je na tom krku trochu na bok?( osa polsedního článku palce je kolmo ke kytaře, ale neleží na kytaře přímo bříškem ale spíš bokem)
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Já myslím, že je to dost osobní věc, viděl jsem sposty borců co drží palec celej nad krkem skoro, Vai a jiní... Sám ho mívám kosek nad krk a zatím pohoda, hraju rychleji a přesněji než když to tak nemám a ve vysokých polohách mi to jinak ani nejde kvůli kontrole. Když máš palec nad krkem, přidržuje ti to ruku a fixuje ji to v jedné pozici, kdybych ho měl uprostřed krku zezadu tak to pokaždé dám jinam a to byla katastofa. Jasně, všechno se dá naučit, i stojka na dvou prstech, ale když to každýmu sedí jinak ? :P

EDIT: Teď jsem schválně šel pro kejtru to zkusit. Když hraju na 3 nejtlustších strunách, tak mám palec správně zezadu, když přecházím na tenší struny, posouvám ho nad krk... Zajímavé, nikdy sjem to nějak nesledoval :) Ale takhle jsem si zvykl hrát a řekl bych že vklidu. Ruka mě nebolí... většinou (když nedělám nějaké "vraždy") :D

EDIT2: :lol: mám ale nulťák 40 mmm a velmi tenkej krk + docela dlouhý prsty...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
armi
last.fm: http://www.last.fm/user/Armanos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od armi »

Mě přijde že kdybych měl hrát tak abych nevystrkoval palec tak zas hodně lámu zápěstí. Teď jsem si zkusil hrát s nevystrčeným palcem a nebylo to ono, zalomené zápěstí, a stejně jsem pomlau palec vystrkoval až jsem hrál jak normálně hraju.
1. You never get something for nothing.
2. You never get more than you pay for, and you usually get less.
3. Perfection is unattainable.
Boom!

Příspěvek od Boom! »

no fakt je ten ten ze pokud to drzis jak lopatu a tak s tim zahrajes min (pokryjes mensi cast hmatniku) nez kdybys mel palec zhruba veprostred spodni strany toho krku pokud budes "spravne" drzet i zbytek te ruky :)
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

já osobně nemám problém zahrát cokoliv, ikdyž moje držení není zrovna košer
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Já to držim obouma způsobama, ale neřek bych že hra s palcem nahoře je zlozvyk to určitě ne. Některý věci jinak dokonce nejdou zahrát, takže je to spíš každýho věc co preferuje. Hendrix, SRV, Vai, Frank Zappa takhle hráli a to mi stačí. :evil: :twisted:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Nomades

Příspěvek od Nomades »

mno nevim , ja to taky držím blbě a už jsem si na to zvyk takže se mi tak hraje líp a osobně ani neznám nikoho kdo by palec měl tam kde ma být :lol:
armi
last.fm: http://www.last.fm/user/Armanos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od armi »

Teď jsem dokoukal na záznam koncertu Blind Guardian a Marcus i André mají taky palec nahoře... takže proč bych ho nemohl mít já :D
1. You never get something for nothing.
2. You never get more than you pay for, and you usually get less.
3. Perfection is unattainable.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“