jbiker píše:... amen

ale pendrek, žádnej amen, ale resumé:
Pokud BSG vyrábí něco (malo)sériově, rozhodně to nebudou barytonky. Objednat si u nich barytonku znamená objednat custom shop (což je otázka důvěry, možná koupě zajíce v pytli, navíc se zákazníkovou spoluúčastí). Na to platí jejich obchodní podmínky, tj. záloha a v případě, že neodeberu, budu nejen platit storno poplatek, ale navíc i čekat, až se mnou odmítnutá kytárka prodá. Takové podmínky jsou pro mě hrubě nepřijatelné a BSG má tedy smůlu, kšeft nebude...
Tahat sem Furcha je mimo mísu. Oni tu mají povícero distributorů a navíc i firemní prodejnu, stačí mi tedy jejich ceníky, mimoto někteří distributoři mohou umět nabídnout lepší ceny, než jsou momentálně na firemní prodejně. Všechno záleží na tom, jestli mají něco, co dřív nakoupili výhodněji, než je momentální stav. BSG má jediného distributora a bude proto vhodné se pozeptat po ceníku tam (o tom jsem se ale už zmínil). Nic nebudu předjímat, ale nečekám, že bych tam našel ceník kompletního sortimentu. To určitě nevypadá nejlíp.
Nakonec poznámka pro pomaleji chápající: můj pokus srovnat aspoň dvě barytonky, dostupné na českém trhu, je utopie. O tom a o ničem jiném bylo celé to moje psaní. Na kytarách.cz můžu zkusit 8strunnou Taylorovic barytonku a tím asi skončím. Můžu se pokusit poptat se u našich kytarářů, ale nečekám, že bych tam uspěl (počítám, že nic hotového k odběru mít nebudou). Takže tam asi skončím a budu-li chtít barytonku, asi to vezmu na Saalfelden do Rakous (Hofer) a odtud klidně na Steinhöring (u Mnichova). Nebo zůstanu při zemi a "rozumný" (rodinka bude tleskat) a vykašlu se na extrabuřty, maximálně si doplním park nějakou Cortkou do hospody
Takové ty rady typu "zavolej a poptej se", to jsou informační pšouky. Myslím, že když si je odpustíte, hodnota tohoto fóra stoupne...
Moje poznámky ohledně kultury prodeje kytar v Česku ovšem platí a budu si za nimi stát tak dlouho, dokud mě někdo nepřesvědčí o opaku. A to i navzdory světlým výjimkám, jako jsou kytary.cz a Huml. Prostě tu chybí někdo, jako Sebastian Meyer ze Steinhöringu (ten má momentálně Martin J-28LSE Bariton za 2890 ojro, což jest velice kulantní. Kytárka je to ovšem obluda gargantuovská). A jestli naši malovýrobci mají českého zákazníka za "mimořádku", které netřeba věnovat větší pozornost (třeba ceníku s pevnými cenami v Kč), tak ať jdou někam...