Jak v obchodě vyzkoušet kytaru, když na ní ještě neumím hrát

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
luciesmrckova90

Jak v obchodě vyzkoušet kytaru, když na ní ještě neumím hrát

Příspěvek od luciesmrckova90 »

Od září začínám chodit na klasickou kytaru a proto se teď chystám koupit španělsku. Všude na fórech se ale píše, že kytaru si musím vyzkoušet. To je mi jasné ale spíš by mě zajímalo "jak" ji mám vyzkoušet? Na kytaru hrát neumím. Poradíte mi prosím jak bych si mohla kytaru vyzkoušet, čeho si všímat u klasické kytary abych vybrala dobře?
Fnk

Re: Jak v obchodě vyzkoušet kytaru, když na ní ještě neumím

Příspěvek od Fnk »

Ahoj,,tak nejlepe vzit s sebou nekoho ,kdo tomu rozumi...pripadne zkus napsat odkud jsi a treba se tu na foru najde nejaka dobra duse a pomuze ti osobne..
Jinak prodavace vetsinou muzes poprosit o zahrani,aby jsi slysela jak kytara hraje...
Pri nakupu..kontrola krku(ne vrtule a deformace),hmatnik,bez ostrych hran prazcu,kontrola ladeni,kontrola zpracovani...
Coz pro tebe jako zatatecnika je nerealne,proto nekoho s sebou....
Art&Lutherie AL6C-AB
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Ahoj. Na podobné téma tady toho bylo napsáno už dost a nejvíce se opravdu osvědčilo, vzít si někoho sebou. Vím, že to mnohdy tazatel neslyší rád, ale věř, že v okolí se určitě někdo najde a výsledek bude nesrovnatelný s tím, než kdyby jsi na to koukala hoďku v kuse a podle "návodu" ošahávala každé místo :)

Věř, že pokud napíšeš odkud jsi, někdo ochotný se tady najde a dá ti přijednom nějakou dobrou radu, ať ti to jde od září ještě lépe :) Možná bych se nebál zeptat i samotného učitele a případně mu u platby nějaké lekce přihodil flašku či bombonieru :)

Nicméně, mrkni se na odkaz níže.
akusticke-kytary/jak-vybrat-a-koupit-ky ... 16993.html

*Koukám, že mě Fnk o minutku předběhl ... tak to máš alespoň potvrzené :)
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
luciesmrckova90

Děkuji za odpověď. Jsem z Plzně a pokud by se někdo přihlásil s tím, že by mi pomohl vybrat klasickou kytaru budu moc ráda. Učitel kytary mi doporučil, že mám zkusit zajít tady v Plzni do BH Music. Mají tam prý docela velký sortiment a určitě mi tam poradí. Nechat si ale poradit od prodejce mám docela strach, aby se mi spíš nesnažil něco prodat než aby mi skutečně poradil. Učitel mi taky doporučil, že kytary značky Sanchez jsou docela dobré kytary pro začátečníky a jsou za slušnou cenu. Tady na fóru jsem ale o téhle značce skoro žádné info nenašla. :(
Fnk

Příspěvek od Fnk »

A jakou mas financni predstavu ,kolik muzes investovat do nakupu kytary?
Art&Lutherie AL6C-AB
luciesmrckova90

Asi tak okolo 6000 kč. Ještě jsem teď četla kladné reference na kytary Manuel Rodriguez. Na kytary.cz mají nějaké tyto kytary v ceně 6090 kč.
http://kytary.cz/manuel-rodriguez-cabal ... /HN095367/
http://kytary.cz/manuel-rodriguez-caballero-9/HN095366/
Fnk

Příspěvek od Fnk »

Obe budou slusne,chce to si je prohlidnout poslechnout a zkusit treba i znacku Strunal ,Yamaha a vyzkouset co ti presne sedne do ruky....
Art&Lutherie AL6C-AB
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Těch 6000 Kč nejsou malé peníze. Většina začátečníku hledá něco za 2-3 tisíce. Určitě si k nákupu někoho přizvi. Věřím, že i na druhém konci republiky budou prodavači v hudebninách v pohodě jako u nás ... ale bylo by škoda koupit z nerozvážnosti špatně. Na druhou stranu, v té ceně už by "špatně" nic hrát nemělo.

btw: Osobně jsem zkoušel náhodně vybrané Washburnky a Yamahy a k ani jedné jsem neměl výhrady (což třeba u akustik se vždycky něco najde, nevím...).
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
luciesmrckova90

tak já je tedy vyzkouším. Můžete mi kdyžtak ještě napsat, jaká MR by byla lepší? Vím, že to záleží na vyzkoušení, ale třeba podle ceny je C11 o cca 1000,- dražší (v základu)
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

luciesmrckova90 píše:tak já je tedy vyzkouším. Můžete mi kdyžtak ještě napsat, jaká MR by byla lepší? Vím, že to záleží na vyzkoušení, ale třeba podle ceny je C11 o cca 1000,- dražší (v základu)
Rozdíl v ceně bude zřejmě v materiálu lubů a zadní desky (bubingo vs. mahagon)...

Jinak co se týče solidnosti prodejce, BH Music bych se nebál - mám jen pozitivní zkušenosti...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Já bych se nebál ani těch kytar Sanchez. Jednu mám totiž doma.;-)
luciesmrckova90

Tak já tedy zkusím v pondělí zajít do toho BH Music a nechám si od nich poradit. Zkusím si kytary aspoň podržet v ruce, abych věděla jak mi sednou. Teď jsem ale v nějaké diskuzi četla, že kytary značky Strunal si nemám kupovat, že se na ně špatně hraje. Mají prý vysoký dohmat, monstrózně tlustý krk atd. Naopak ty MR mají přední desku z cedru a to prý taky není ideální. No není lepší ty diskuze nečíst? Člověk pak ví míň než kdyby si nic nepřečetl :D
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Proboha, co to bylo za diskuzi? Přední deska z cedru je naprosto standartní věc a mně se na španělách zvukově líbí víc než smrk. Jinak myslím, že Strunalky nejsou vůbec špatný kytary a že se na ně někomu blbě hraje ještě neznamená, že to bude i tvůj případ.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Já chodím se žáky kytary vybírat a nic za to nechci. Ušetřím jim peníze a sobě nervy s neladícími a nehrajícími krámy.
Vyšší dohmat není důvod nekoupit kytaru, pokud má rovný krk, lze dohmat snadno snížit. Obecně klasici používají vyšší dohmaty než ostatní hráči na španělské kytary ( flamenco, latina......)
Už jsi někoho sehnala? Jsem z Berouna, ale jezdím do Plzně na zakázky, třeba by to šlo nějak zkoordinovat.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
luciesmrckova90

Tak jsem byla v BH Music a na prodejnu my objednali tuto kytaru Sanchez: http://www.hudebnicentrum.cz/eshop-anto ... 10489.html
Doporučoval mi ji můj budoucí učitel kytary a prodejci říkali, že kytary Sanchez si tam hodně kupují žáci klasické kytary.
Nikde jsem ale nenašla více informací o vrchní desce "oregon": co myslíte? Máte zkušenosti?
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

No je hezký, že tam napsali odkud ta přední deska pochází (Oregon) ale co to je už ne. Je Oregonský smrk, cedr, borovice, nicméně tohle je smrk dle http://www.antoniosanchezguitars.com/ca ... p?IdTipo=3.
Jinak dle popisu to není masiv, bacha na to.
luciesmrckova90

Aha tak to je blbé :( Tak já to asi zruším a asi si koupím tu kytaru Manuel Rodriguez. Ta je levnější a jen tam ta masivní přední deska.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Ja bych ted docela doporucil udelat si vylet do Prahy (a samozrejme zkusit sehnat nekoho, kdo ti s vyberem pomuze), je zrovna k nalezeni par zajimavych akci a vyprodeju (napriklad Manuel Rodriguez (C9, C11) v kytary.cz, nebo Francisco Esteve (4STE, 6PS) v hudebni-dum.cz, pripadne Camps (M6) v ama.cz ... a tak dale).
chroustjazz

Příspěvek od chroustjazz »

to je jako vzít si do řeznictví poradce, když bych byl vegetarián, který chce přejít na maso..nakonec mi to nebude chutnat, páč rádce má jiný vkus..chuť..
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
Fnk

Příspěvek od Fnk »

ja teda nevim,ale na tom si nekoho vzit sebou nic neni,ten clovek zkontroluje kytaru po strance zpracovani,vyzkousi zda je vse v poradku,kdyz tomu kupujici nerozumi...Kupujici ukaze jaka se mu libi kytara a radce ji zkontroluje,popripade muze pomoc s doporucenim,jine znacky...apod...Neni to jen o tom,ze se libi tomu kdo ji kontroluje ...Kupujici si ji vybral,popripade si nechal doporucit jinou a sam se rozhodne pro tu,nebo tu..
Art&Lutherie AL6C-AB
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“