Ozvučení pro kapelu (aparatura a rack)

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
skacma

Ozvučení pro kapelu (aparatura a rack)

Příspěvek od skacma »

Dobrý den,

s kapelou začínáme nový projekt a potřebujeme koupit aparaturu.
Hrajeme plesy, zábavy, firemní večírky, svatby a další...
Hrajeme na živo kromě nahraných bicích.
Potřebujeme aparát, který bude bezproblémový pro ozvučení plesů a i menších venkovních akcí.

Můžete nám prosím pomoci ?

Potřebujeme koupit 2 satelity, 2 subbasy a některé komponenty do Racku.
Do racku můžeme již vložit:
31 pásmový stereo ekvalizér Yamaha Q2031
Vokální efekt Alesis Midiverb 2

Přemýšlíme nad tím, že bychom udělali sestavu, která bude mít pasivní satelity a aktivní subbasy.

Podle hodnocení v zahraničních recenzích máme v plánu vybrat nejspíš:
pasivní satelity JBL MRX 515 (400 Watt nad bednu)
aktivní subbasy DB Technologies Sub 15 D (800 Watt na bednu).

Pokud bychom jeli na pasivní bedny, vybrali jsme si zesilovač Crown XLS2500, který má výkon na 8 Ohmové bedny 440 Wattů, proto by mělo stačit 400 Wattů v každé z beden JBL MRX 515

Jako mix bychom nejspíš použili Soundcraft M12 20.
Budeme používat 2x klávesy (stage piano, syntetizátor), 1x elektrická kytara (multiefekt), 1x elektrická basa, 3x zpěv (Shure Beta58), bezdrátový mikrofon Shure SM58

Zesilovač Crown XLS2500 jsme si vybrali nejen kvůli výkonu, ale také kvůli tomu, že podle specifikací obsahuje aktivní výhybku, což by znamenalo, že bychom nemuseli kupovat crossover, který by správně rozděloval zvuk do pasivních beden.
Je to pravda? Nebo by bylo lepší koupit si jiný zesilovač s podobným výkonem a zvlášť crossover?
Kromě zabudované aktivní výhybky má také limiter.
Tento zesilovač nabízí také při 4 Ohm výkon 775 Watt, takžé bychom později mohli koupit třeba 2 pasivní salitety, které při 4 Ohm mají výkon 800 Watt (JBL MRX 525).

Popřípadě by se dal koupit i lepší hlasový efekt místo Alesis Midiverb 2, ale i ten dostačuje a jsme s nim spokojeni.

A asi budeme potřebovat i kompresor, protože ten mix Soundcraft M12 neobsahuje,
ale nevíme, zda by stačil obyčejný např: Alesis 3630 za 3000 Kč, nebo koupit dražší ?
V tomhle se nevyznáme.

A teď několik otázek, vím, že některé otázky budou velice obecné
a nepůjde na ně jednoznačně odpovědět:

Je cela tato sestava, kterou jsme zhruba vybrali, dobrá volba ?

Jak je to s tím zesilovačem a crossoverem ?

Popřípadě, když bychom dali 80-100 000 Kč,
dokázali by jste nám poradit kvalitní aparaturu i s Rackem s použitím 2 našich komponentu (Ekv. a Effekt) ?

Co říkáte na kombinaci pasivních satelitů a aktivních subbasů ?

Je lepší volba ?

Rádi bychom se vyhnuli značce Behringer
a poslední dobou se často dozvídáme o pochybné kvalitě reprobeden Yamaha, sám mám zkušenost s drahým reproboxem od Yamahy, kde byly nekvalitné čínské reproduktory, které mi vyhořely při běžné reprodukované hudbě v bytě.

Doufám, že nám pomůžete.
Děkujeme za odpověď
zzbar
Rádce

Re: Ozvučení pro kapelu (aparatura a rack)

Příspěvek od zzbar »

Můj názor:
Vyhnul bych se kombinaci pasiv+aktiv. Buď vše v aktivu, nebo vše v pasivu. Ve vašem případě bych volil aktiv. Ty dB Sub15D je dobrá volba, nemáme je (máme 400W předchůdce), ale slyšel jsem je. Za ty prachy - gut. Volil bych k nim i vrchy v aktivu. Např. dBT Opera 602D. Crossy nemusíš řešit vůbec, suby je mají zabudované. vemou si co potřebují (90/120hz) a zbytek pošlou do vrchů. A ještě ušetříš. JBL + zes = 46tis, oproti 2x opera 605d = 40tis.
Mix bych volil např. Soundcraft MFXi (počet vstupů si vyber), který má v sobě zabudovanou ef. jednotku Lexicon a která by vám mohla stačit. Ušetříš místo v racku :wink:
No a za ušetřené peníze pořiď EQ na odposlechy (tu Yamahu bych dal na výstup mixu), kompresory/limitery - ideálně např od DBX apod.
Anebo aktivní sestavu od RCF. Tam už by to bylo trochu dražší.
Ještě mám zkušenosti s QSC K12, ty hrajou také výborně (k nim je QSC Ksub). Když jsme je prodávali, protože jsme potřebovali silnější aparát, srdce mi plakalo :cry: .
Teď máme sestavu Yamaha DSR215+DSR118W, ale ty nechceš o této značce ani slyšet, takže ji ani nezmiňuju :) .
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
skacma

Příspěvek od skacma »

Tak nechci ty Yamahy zavrhovat uplně, ale nemám s nimi dobré zkušenosti, ani moji kolegové.
Ale přesto se zeptám...
Jak hrajou ? Spokojenost ?

A můžeš mi poradit kvalitní Kompresor ?

Děkuji
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Kdybych měl zhodnotit naše Yamahy DSR215, tak musím říct, že výkonově jsou to hodně hlasité bedny (už podle parametrů, že? :wink: ). Když s tím zvučíme cimbálovky, nebo folkaře, tak máme rezervu víc než dostatečnou a zvukově jsou také OK. Bratránek zvučí Stříbrňanku a má DSR115, jede bez subů a nemůže si vynachválit (dříve měl aparát myslím od Bosse). My když děláme ten náš bigbít tak musím říct, že se náš klučina za mixem zapotí trochu víc, než když jsme hráli na QSC K12.
K12 jsme zapojili, na mixu dali všechno rovně a hrálo to! Na reprodukovanou hudbu byly úplně fantastické. Něco jako kilowatové Hi-Fi :) . Pro plesovku myslím ideální.
Ovšem potřebovali jsme ještě o trochu kraválu víc, tak šly do světa.
Co se týče spolehlivosti DSR, máme je teprve půl roku, takže je brzy na nějaké soudy.
A jestli chceš kvalitní kompresor, to jako za kolik?
Když je něco v racku od DBX tak to nejen dobře vypadá, ale většinou i dobře hraje :wink: (když s tím ještě zvukař umí zacházet). Záleží pak, kolik toho chceš komprimovat.

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
skacma

Příspěvek od skacma »

Prosím tě a když jsi doporučovatl ty Db Technologies 602 D, nebude málo ta 1" horna ?
A není nějak málo váha kolem 13 Kg ? Nepodepisuje se na kvalitě ?
Ty Db se mi líbí, ale proč doporučuješ zrovna Db ?

Kompresor od DBX bych asi vzal 1066.
skacma

Příspěvek od skacma »

A můžeš mi prosím říci vís o těch QSC ? Děkuji
A nebudou ty QSC hrát líp a basovat líp než ty DSR 115 ?
A co říkáš na JBL PRX 615 ? Ty jsou prý dost silné na basy, takže by se dalo hrát plesy a menší akce bez basáků.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

No samozřejmě, že 1" horna má svoje limity. ale ty myslím amfiteátry zvučit nebudeš? Na odposlechy máme RCF ART 310A kde je také jednopalec. Když zvučímě nějaké menší akce, tak je dáváme jako hlavní bedny (se suby) a hraje to parádně. Takže 1" nerovná se, že to bude automaticky horší než 1,4".
Co ještě k těm QSC K12? Prostě skvělá bedna. Na to že je tam 12" i slušně zabasuje, hraje čistě i těsně před limitem. A to je už slušný nářez.
V DSR115 je 15" reproduktor, tak to nejde moc srovnávat. Už z principu musí zabasovat víc.
Že dBT Opera váží 13Kg, to je dáno stejně jako u ostatních beden třídou zesilovače. Tedy D - digitál. A ty jsou prostě lehčí.
dB T jsem ti doporučoval proto, protože jsi měl ve výběru Suby15D (podle mě dobrá volba). A myslím si, že by se to nemělo kombinovat. Navíc jsem tuto sestavu slyšel hrát a hrálo to slušně.. A cenově by ses vlezl do limitu, který jsi udal...
JBL ti nedoporučuju proto, protože jsem je prostě neslyšel hrát. A doporučovat něco jen na základě recenzí a přečtených údajů, to se mi příčí. Klidně můžou hrát dobře, nevím...
Kompresor: budou ti dva kanály stačit?

a spousta No name...
skacma

Příspěvek od skacma »

Jo 2 kanály stačí určitě, jen mi ted prosím vysvětli jak je to se zapojením.. já myslel že potřebujeme kompresor kvůli hlasům... čistě pro mikrofony, že se to zapojí jako efektová jednotka a pak se navolí jen parametr jak moc bude fungovat ten kompresor, stejně jako na mixech od Yamahy, kde je kompresor přímo v nich...
A k čemu všemu vlastně slouží ten kompresor ?
A jak se zapojuje ? při cestě ven z mixu stejně jako ekvalizér ?

A ty QSC mají 1000 Watt... tak prosím tě jak často to dostaneš do limitace ?
Kdybych hrál na 2 tyhle bedny, tak plesy v běžných městských sálech musím bezproblémů ozvučit a furt budu mít velikou rezervu ne ? Ples kde bude 500 lidí a ještě budu na vyvýšeným podiu...

Jelikož se v tom zase tak moc nevyznám, tak mě matou i ceny...
Proč RCF 725A stojí 31 tisíc a má 750 Watt a JBL PRX 615 stojí 26 tisíc a 1000 Watt.... Vždyt oboje jsou kvalitní bedny.... co tam dělá tu cenu...prčo jsou ty RCF dražší ? z jakého důvodu ? Že by hrály líp ?

A ohledně těch QSC a JBL... na netu často proovnávali právě tyhle 2 modely a říkali že oba hrají opravdu geniálně, že dlouho nic takového neslyšeli profíci, že čistě jen ty JBl víc basují kvůli 15'', že se na ně dá hrát bez problému bez basáku
Děkuji za trpělivost při odpovídání
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Ufff...
Tak na cenu beden má vliv především použití komponentů. Např. RCF tam cpe to nejlepší, proto ta bedna hraje a proto jsou dražší a také mají kvalitní servis.
Yamahy si nechávají dělat měniče na zakázku někde v Číně (pokud se nepletu) a tak bychom mohli pokračovat...
Podle Wattů bedny moc nesrovnávej, je to údaj o výkonu zesilovače. Pokud je reproduktor kvalitní a s vysokou citlivostí, může hrát se stejným zesilovačem lépe a mnohem hlasitěji. Proto se spíše dívej na údaje SPL.
Např ty QSC mají psáno 500+500 W výkon zesilovačů. Jenže k čemu 500W do výšek? Je to spíše jako rezerva nebo co. Důležitější je údaj o akustickém tlaku, který ta bedna dává. Pokud máme věřit údajům výrobce, maximální SPL u těch ART725 i u QSC K12 je 131dB, takže teoreticky by měly hrát obě bedny zhruba stejně hlasitě. Jenže v těch RCFkách jsou RCF reproduktory (jak jinak) a v těch QSC jsou Celestiony. Tak proto ta cena.

Kompresor se posílá do insertu každého vstupu, takže dvoukanálový = do dvou vstupů. Nebo všechny zpěvy pošleš do podskupiny a pak zkomprimuješ celou podskupinu jedním kanálem. Příjdeš tak o možnost komprimovat každého zpěváka (nebo nástroje) nezávisle, ale běžně se to tak dělá.
Funkci kompresoru si pročti na Music Store, nebo v Muzikusu. Je to tam hezky popsáno.
Když to řeknu z muzikantského hlediska, tak kdyby každý zpěvák a muzikant uměl hrát a zpívat dynamicky vyrovnaně, bez rozdílů mezi dynamikou ve výškách a hloubkách, nebylo by kompresoru třeba...

A jak se dá dostat s QSC K12 do limitu? Úplně hravě :) . Ono to bude tím bigbítem. Ten potřebuje prostě trochu víc dB , než jsou schopné tyto bedny dát. No ale jestli budete hrát pro 500 lidí... no nevím, to bude tak na hraně.

a spousta No name...
genys

Příspěvek od genys »

Hrajeme větší plesy, taneční, menší akce....koukni na KV2AUDIO http://www.wildtaudio.cz/index.php?show=produkt http://www.kv2audio.com/cz/product/ex-series/ex12 http://www.kv2audio.com/cz/product/ex-series/ex1-8 vlastníme KX12 2x a EX1,5 2x (na velké plesy toho berem půlku)....za né moc peněz hóóóódně muziky....p. Wildt Vám velmi ochotně předvede co aparát umí, což se o ostatních prodejcích říct nedá (RCF, Yamaha).... Kdo jednou zkusil už nikdy nechce jinak....jsou to aktivky a hraje to jak z praku....mám zkušenost jako muzikant i zvukař.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Hmm, bezva rada. To bych se chtěl zeptat, jak se dostaneš do rozpočtu 80-100 00,-. Dvojnásobně překročit budget... Má tohle cenu?

a spousta No name...
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Dodává se k tomu KV2 taky motlitební knížka ?

:? :? :?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
grock

Příspěvek od grock »

Jako že KV2 se může kdykoliv porouchat??
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Tak porouchat se může kdykoliv cokoliv.
Ale bezmezná oddanost a obdiv, v tom už cosi nadpozemského být musí
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“