Celková údžba trubky?
Pravidla fóra
Celková údžba trubky?
Co všechno potřebuji k celkové údržbě trubky? Jak a čím čistit a leštit plech? Jak a čím mazat klapky? Kudy vypouštět sliny? A hlavně jak často tyto operace provádět? Byla bych ráda za všechny vaše zkušenosti a rady a za doporučení jednotlivých přípravků k udržení dobrého stavu trubky. Předem se omlouvám za mou neznalost, ale nikdo není dokonalý...
a také děkuji za všechny příspěvky.
-
Mr.Freeman
Re: Celková údžba trubky?
no já jsem hrál na trubku 6 let
vůbec sem ji nečistil i když jsem měl:o) jen klapky jsem promazával.
takže udržba: záleží jak je stará když je nová tak proplachovat každý týden pokud je starší ( 5 let + ) tak stačí jednou za 3 měsíce ( podle mě ) " já osobně jsem ji ale opět proplachoval jednou za rok
"
P.S. proplachuje se to vlažnou vodou s jarem na závěr to vypláchneš obyč. vodou a dělá se to tak pro neznalé že se nad vanou nalije voda s jarem do korpusu a kdo chce může přitom mačkat klapkami.
důležitá je čistota v nátrubku když se do něj podíváš proti světlu musí být uvnitř čistý "žádné jídlo jako jsem tam měl já tam být nesmí
" vyčistíš ho mokrým kapesníčkem => látkovým nebo vatou je to jedno a propláchneš jednou za půl roku jsem ho vyvařoval ve vroucí vodě kvůli dezimfekčnosti tj. lépe řečeno abych se vyhnul věčným oparům atp.
máš ji lakovanou? protože ta se nijak neleští max. suchým ručníkem:o) jestli není lakovaná tak ji naleštíš Sitolem => prodává se běžně tušim v drogérkách. No a poslední klapky , ty namažeš tak že je vyšroubuješ ze závytů (zvrchu! - spodem to ani nepůjde:o) a pokud si je ještě nevyděla tak mají vsobě takový díry na proud vzduchu a tam na ty klapky tak nějak kolem dokola na každou naneseš asi 4 kapky olejíčku. => to se ale dělá když ti neběhají klapky tak jak mají dochází k tomu necvičením
když nemáš olejíček tak na to flusneš má to stejnou funkci
ale nikomu to neřikej každej by pak na to plil a nikdo by si olejíčky nekupoval 
P.S. prodávají se v každých hudebninách.
sliny - nevypustíš ale určitě myslíš vodu která vzniká ochlazováním teplého vzduchu:o) tak ta se vypouští dvěma kanálkama na ladícím cuku. => a uděláš to tak že je otevřeš a profoukneš trubku:o) méně podrobnějc to ani snad nejde
a to je asi tak všechno o základní údržbě trubky, trochu jsem se rozepsal z důvodů že mám celej den čas ,tak doufám že se vám můj skoro stručný návod líbil:o)
vůbec sem ji nečistil i když jsem měl:o) jen klapky jsem promazával.
takže udržba: záleží jak je stará když je nová tak proplachovat každý týden pokud je starší ( 5 let + ) tak stačí jednou za 3 měsíce ( podle mě ) " já osobně jsem ji ale opět proplachoval jednou za rok
P.S. proplachuje se to vlažnou vodou s jarem na závěr to vypláchneš obyč. vodou a dělá se to tak pro neznalé že se nad vanou nalije voda s jarem do korpusu a kdo chce může přitom mačkat klapkami.
důležitá je čistota v nátrubku když se do něj podíváš proti světlu musí být uvnitř čistý "žádné jídlo jako jsem tam měl já tam být nesmí
máš ji lakovanou? protože ta se nijak neleští max. suchým ručníkem:o) jestli není lakovaná tak ji naleštíš Sitolem => prodává se běžně tušim v drogérkách. No a poslední klapky , ty namažeš tak že je vyšroubuješ ze závytů (zvrchu! - spodem to ani nepůjde:o) a pokud si je ještě nevyděla tak mají vsobě takový díry na proud vzduchu a tam na ty klapky tak nějak kolem dokola na každou naneseš asi 4 kapky olejíčku. => to se ale dělá když ti neběhají klapky tak jak mají dochází k tomu necvičením
P.S. prodávají se v každých hudebninách.
sliny - nevypustíš ale určitě myslíš vodu která vzniká ochlazováním teplého vzduchu:o) tak ta se vypouští dvěma kanálkama na ladícím cuku. => a uděláš to tak že je otevřeš a profoukneš trubku:o) méně podrobnějc to ani snad nejde
a to je asi tak všechno o základní údržbě trubky, trochu jsem se rozepsal z důvodů že mám celej den čas ,tak doufám že se vám můj skoro stručný návod líbil:o)
Sero venientibus ossa / pozdní hosti jedí kosti
Děkuji za vyčerpávající odpověď
PS: Má trubka je velmi stará (20.léta minulého století)
PS: Má trubka je velmi stará (20.léta minulého století)
A ještě mám jeden dotaz...je možné, že mám pouze jednu vodní klapku? A je velký problém sehnat stavitelný prstový ladící kroužek? Chybí mi na trumpetě a i přes všechno úsilí jsem nenašla žádný kamenný ani internetový obchod, kde by prodávali náhradní díly 
-
vendabenda
Ahoj,
jo, je to klidně možné, že má trumpeta jen jednu ,,wasserklapku". Jako malý jsem hrával na cylindrovou trumpetu, ta dokonce neměla žádnou,musel se vyndat nátrubek, trumpetu obrátit a vodu vylít. Křídlovka zase může mít i tři. Ještě k té údržbě. Občas je třeba písty odmastit a to i pouzdra, kde jsou uloženy. Písty můžeš vyčistit i jemnou zubní pastou, na čištění pouzder /i nátrubku/ se prodávají takové sady kartáčků. Kup si nějaký kvalitní olej / V. Bach, Yamaha, Hetman/ to plivání na písty není úplně nejlepší řešení, i když v nouzi krátkodobě pomůže. Nezapomeň promazat i cuky, Hetman vyrábí dost maziv i na cuky, ale vystačíš si i s jelením lojem. Kde sehnat prstový ladící kroužek fakt nevím, nikdy jsem ho nesháněl. Zkus nějakého opraváře hudebních nástrojů, Kinkala v Praze / tam by ti mohli poradit/, nebo www.thomann.de . Co to máš za trumpetu - 20 léta minulého století?
Hodně štěstí
jo, je to klidně možné, že má trumpeta jen jednu ,,wasserklapku". Jako malý jsem hrával na cylindrovou trumpetu, ta dokonce neměla žádnou,musel se vyndat nátrubek, trumpetu obrátit a vodu vylít. Křídlovka zase může mít i tři. Ještě k té údržbě. Občas je třeba písty odmastit a to i pouzdra, kde jsou uloženy. Písty můžeš vyčistit i jemnou zubní pastou, na čištění pouzder /i nátrubku/ se prodávají takové sady kartáčků. Kup si nějaký kvalitní olej / V. Bach, Yamaha, Hetman/ to plivání na písty není úplně nejlepší řešení, i když v nouzi krátkodobě pomůže. Nezapomeň promazat i cuky, Hetman vyrábí dost maziv i na cuky, ale vystačíš si i s jelením lojem. Kde sehnat prstový ladící kroužek fakt nevím, nikdy jsem ho nesháněl. Zkus nějakého opraváře hudebních nástrojů, Kinkala v Praze / tam by ti mohli poradit/, nebo www.thomann.de . Co to máš za trumpetu - 20 léta minulého století?
Hodně štěstí
Nářadí: Blessing ML 1S, V.B. Strad. 37ML, Yamaha 5335GS, kapesní trpt. Amati a Kawai,
křídlo Thomann, C trumpet KATO.
Nátrubky - V.B. 1C, Schilke 18.
křídlo Thomann, C trumpet KATO.
Nátrubky - V.B. 1C, Schilke 18.
Josef Lidl. A děkuji za radu, už jsi jdu objednat sadu kartáčů a olejíčků 
-
woro90-1
Na tu pastu pozor, nesmí tam zůstat - u tak starého nástroje to stejně bude strašně vymleté i tak, a ještě to nechávat aby se to obrousilo ještě víc rozhodně není dobré. Mazat spíš hustším olejem určeným na starší nástroje, aby to neprofukovalo. Kroužek si nech vyrobit nebo kup nějaký vrak na aukru a sundej ho z něj. Kartáček do nátrubku je výborná věc.
Na nelakované nástroje se mi osvědčil modrý Unipol, je podstatně lepší než Sitol nebo nedejbože Silichrom. Fuj. Ty jsou moc hrubé.
Plivat do toho jen když potřebuješ odehrát koncert, zapomeneš si olej a nejen že nemáš záložní, ale nemá ti ho ani kdo půjčit. Jinak olej.
Na nelakované nástroje se mi osvědčil modrý Unipol, je podstatně lepší než Sitol nebo nedejbože Silichrom. Fuj. Ty jsou moc hrubé.
Plivat do toho jen když potřebuješ odehrát koncert, zapomeneš si olej a nejen že nemáš záložní, ale nemá ti ho ani kdo půjčit. Jinak olej.
Majú piesty nejaké značenie, alebo je jedno v akom poradí ich do komôr vrátim po údržbe? Na svojom kornete (Amati) žiadne značky nevidím. Každopádne mi klapky stále nechodia, asi zájdem s plačom do hudobnín 
-
woro90-1
Každý je jiný, a musí být správně natočené. S trochou prostorové představivosti na to přijdeš napoprvé.