Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od mmjuz »

jastud píše:Weber tomu sluší, nedělá mu problém přenést basy ani výšky a poměrně brzo začíná chroupat. Je fajn.

To madlo je skutečně z měřicího přístroje - osciloskopu. Respektive z prázdného obalu osciloskopu nalezeného při vyklízení skříní na firmě :) Tu krabici mám taky, počítám že se to bude hodit minimálně jako kus kvalitního plechu.
Já je tehdy těžil z laboratorních zdrojů 3W. Mimochodem lampové s EL84 v konci. Také tu v okolí jedno kombo z tohoto vytvořené už dobrých patnáct let hraje. Ale byly použity na spoustě zařízení. Ovšem dlouho to časté přenášení nevydržely. Prošití popraskalo a plech se zkoušel dostat ven. Např. tohle kombo: http://mmjuz.rajce.idnes.cz/Harlequyne/#Mihal1.jpg už má několik let madlo celé omotané X vrstvami černé gafy. Škoda.
Elwood Brockley

Příspěvek od Elwood Brockley »

Ahoj vsetci,

zacnem asi ako vacsina, chcem si postavit malu lampovu hlavu/kombo na doma. Vsetko je zatial v stadiu premyslania, zistovania, googlenia atd, takze nic nie je definitivne. Na zaciatok by som potreboval trochu usmernit od ludi co uz maju nieco odmakane na zosilovacoch (ako som tak cital tych 60 stran tak je vas dost:o) kazdemu gratulujem ku svojmu vytvoru)nakolko som uz zo vsetkych tych nazorov vcelku zblbnuty.

Moja predstava je asi takato:
-hlava/kombo na doma >5w (moznost skreslenia na nizkej hlasitosti, (relativneho) cleanu na vyssej), nezvyknem pocasy hry prepinat medzi kanalmi takze pravdepodobne jednokanal, skreslenia nejak vela nepotrebujem
-cim menej cudlikov tym lepsie, on/off, (triode/)stand by(/pentode), volume, tone pravdepodobne len ako prepinac alebo vobec, (gain)
-Zvukovo niekde okolo fendra, urcite nie marshall
-mozno reverb

Mam viacero otazok, zopar asi hlupych :D , tak to rozdelim do nejakych casti aby sa to neplietlo jedno s druhyma nebolo toho zbytocne vela

Cestne prehlasujem ze som si vedomy ze tato cesta nebude lahka, moze byt velmi nebezpecna a vsetky rozhodutia urobim sam na vlastu zodpovednost :D Za vsetky rady dakujem

1. Hlasitost

Co ma asi najviac trapi je hlasitost. Doteraz som mal 40wattovy fender hot rod, ktory vsak musel ist prec nakolko sa nevedel slusne spravat a byt potichu. Proste nie je to mazlik do bytu ale skor na "zahradu". Povodne som chcel nieco na styl 5w Fender champ no po odskusani 2w Vox lil night train som bol tak trochu sklamany nakolko aj tie 2w vedeli narobit vcelku ramus. Niekde v hlbinach for som sa docital ze medzi 5w a 2w nie je velke rozdiel co sa tyka hlasitosti. Je to pravda. Nepotrebujem to mat vytocene na max ale chcel by som slusny zvuk na obyvackovej hlasitosti. Idealne by to bolo vyskusat ale bohuzial tieto male ampy u nas moc nejdu
jastud

Příspěvek od jastud »

Elwood Brockley píše: Moja predstava je asi takato:
-hlava/kombo na doma >5w (moznost skreslenia na nizkej hlasitosti, (relativneho) cleanu na vyssej), nezvyknem pocasy hry prepinat medzi kanalmi takze pravdepodobne jednokanal, skreslenia nejak vela nepotrebujem
-cim menej cudlikov tym lepsie, on/off, (triode/)stand by(/pentode), volume, tone pravdepodobne len ako prepinac alebo vobec, (gain)
-Zvukovo niekde okolo fendra, urcite nie marshall
-mozno reverb
V tom případě by ti mohl dobře sedět ten amp co jsem teď stavěl. Schéma je od mmjuze a je ke stažení tady: download/file.php?id=895&mode=view . Jak vidíš tak to má jen vypínač, přepínač, hlasitost a tone. Zvukově trochu ten Fender charakter, s Marshallem to nemá společného nic. Hlasitost na doma vcelku v pohodě, u zkresleného už to docela řve (dá se dohnat krabičkou, tenhle amp si s nimi rozumí). Přepínač pentoda/trioda se dá dobastlit, ale je v podstatě zbytečný. Reverb to je elektronka a starosti navíc - nedělal bych ho.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

jak řiká jastud, buď nějakého mmjuze nebo koukni přímo na champa,

problém s hlasitostí doma bude ten že i repro potřebuje určitý výkon než začne "pořádně" hrát, což u běžných velkých 12" repráků je na doma prostě moc, s těmi waty je to ošidné a to právě proto že hodně záleží na repráku
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
lunchie

Příspěvek od lunchie »

ad hlasitost> pokud mas master volume a zkresleni vznika v pre-ampu, tak bys s hlasitosti nemel mit problem. Pokud je zesilovac neni stavenej na to, aby pri zkreslenym kreslil i koncem (fender champ, ty maly voxy i to co tu linknul jastud etc.) tak to na doma nebude asi nikdy, protoze i ten 1-2W jsou hlasity az az.

Jako takovej nejakej kompromis muzu doporucit treba hi-octane z ax84, ktery neni moc slozity a da se provozovat v pohode i doma.

Pokud budes chtit takove to kulate zkresleni koncem, tak v tom bude na doma lehkej problem - bude to vzdycky hlasity.
Elwood Brockley

Jastud: tento ampik od mmjuza je jednou z alternativ nad ktorymi som rozmyslal. Dalsi v poradi bol Fender champ bud 5E3 alebo silverface a dvojwattovy variant champ s 6aq5 v konci http://amps.zugster.net/projects/micro-champ. krabickam by som sa chcel vyhnut nakolko najradsej hram v zostave gitara, kabel, amp bez zbytocnych serepeticiek okolo. navyse mi to pride trochu ako "degradacia lampoveho ampu". Tie veci v zatvorke ako pentod/triode prepinac, gain potak boli iba mozno, nie ze by som ich nutne potreboval.

Stanley: 12 palcove repro by som tam asi nepchal. Skor 10". Predbezne som rozmyslal nad Jensen C10Q/R. Zatial som to nejak parametrovo nestudoval takze to by bolo az na neskor

lunchie: mam 0,5w rubyho takze viem co ten 1-2w asi urobia. preto sa mi vcelku pozdaval vyssie spomenuty microchamp. tam som mal ale trochu obvu z tej koncovej lampy do buducnosti ci ju zozeniem. momentalne maju nejake teslacke aj na ges-e ale ako to bude neskor. pripadne som rozmyslal nad koncom s 12AU7/ECC82. Myslim ze na AX84 je schema. To je tiez jedna z dilem ktore riesim. Dalsia je spominany pre-amp volume/ master volume co by riesilo prave problem so skreslenim pri nizkej hlasitosti. na druhu stranu som zas niekde cital, neviem ci nahodou aj mmjuz to nespominal ale nie som si isty, ze master je v takychto malych prditkach zbytocny lebo skreslenie robi prave koniec

Dakujem vsetkym za prispevky, zase mam nad cim lamentovat :D
lunchie

Příspěvek od lunchie »

to je problem vsech lampacu, ktere maji 1x12ax7 v preampu a el84/6v6 v konci. Zkresleni z toho pri pokojove hlasitosti nedostanes, protoze tyhle prditka jsou staveny prave na 'taveni' koncove lampy.

pokud chces zkresleni pri pokojove hlasitosti, tak bud udelat nejakej attenuator nebo preamp, kterej kresli sam o sobe (2x12ax7). No a taky ber v potaz reproduktor. 10" maji vetsinou mensi citlivost, zase nezneji jako 12".
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

cau, uz dlouho mam v planu postavit si nejakou malou lampovou hlavicku a zaujala me ta plexina co stavel st.anley na aukru mam vyhlydnuty radio, ale nevim jake na to mam koupit presne soucastky, presneji vim jake odpory a kondiky, ale nevim jakou maji mit odpory wataz a kondiky do kolika voltu. Byl by nekdo tak hodnej a napsal mi seznam tech odporu a kondiku staci napr: R1 1W, C1 400V. Abych nekoupil neco co mi bude k nicemu.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

nemel jsem čas ti odpovědět na SZ, tak to napíšu rovnou sem, na tu plexinu se vykašli a postav nejdřív nějaký projekt z AX84.com, jsou tam komplet projekty, schémata, návody i s rozpisem součástek a všim co budeš ke stavbě potřebovat, když to postavíš jako hnízdo tak neni problém si to upravit prakticky na cokoliv, když začneš třeba tou P1 tak si vyzkoušíš jak se ti to bude dělat, budeš mít hotový konec a zdroj a preamp můžeš udělat prakticky jaký chceš. To že já jsem začínal s plexinou byla tenkrát mladická nerozvážnost, pro začátek je určitě nejlepší nějaký projekt z AX84.com
St.Anley Tube Amps
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

jo taky jsem nad tim premyslel a na tu p1 muzu taky pouzit trafa z toho radia ze jo?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

ty hlavně musíš vědět jak je zapojit a zjistit si jestli jsou v pořádku, tohle neni jako když ti hořel jeden stabilizátor za druhým, tohle tě může zabít, takže bych řek že 40 let starý trafa z rádia pro tebe nebudou to pravý
St.Anley Tube Amps
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

a jak zjistim ze jsou v poradku? a zapojeni zjistim podle schematu radia ne? a nejspis budu mit tu poezii z ktery jsi to stavel Ty a na rajceti mas jeste obrazky jak se ty trafa z toho zapojujji
EDIT: z radia to chci stavet proto ze na to mam 2000 a kdyz dam 1500 jen za trafa tak to za 2000 nepostavim
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no jestli sou v pořádku se nechá změřit megmetrem .Jestli ktěm trafům nemáš schéma jak to bylo v rádiu zapojený tak se na to rovnou vyflákni . Jenou em to dělal pro blacka a je to docela patlačka . měřil sem to celý vodpoledne a 100% jistoto že sem to pozapojovaj správně sem měl až sem to píchnul do eletriky . a nez schámatu by sem byl v hajzlu . to trafo mělo na primáru několik vinutí a ty se museli správně zapojit ..... takže si to rozmysli než se do něčeho pustíš .já bejt tebou tak si ty trafa necham síš namotat.

jo a jentak mimo jak dopadlo to tovoje combo jak si stavěl ?
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

v tom případě doufej že bude v dobrým stavu, až je z toho budeš vyndavat tak si všechny přívody označ podle toho kam jsou připojený v rádiu, jestli budeš mít i schéma tak tim líp.

jak zjistíš že jsou v pořádku? vytáhnout si vývody třeba na svorkovnice, připojit primár na zdroj střídavýho signálu a změřit co je na dalších vinutích, tim si zjistíš převodovej poměr a třeba si dopočteš kolik ti to dá když to pak připojíš na síť. Pak by to chtělo změřit třeba při zatížení jednotlivejch vinutí a v neposlední řadě to proměřit megmetem jak jsou na tom izolace...

na ty moje fotky a obrázky moc nekoukej, ono to nemusí bejt přesně to samý trafo a hned to bude jinak

edit: core byl rychlejší

když si necháš trafa někde namotat tak na tu 5W mršku to ani těch 1500 nebude, za 1500 jsou trafa na 20W
St.Anley Tube Amps
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tady to zase žije. Jedna perla za druhou. Včera jsem se ještě udržel, dnes vám, hoši, popřeji pěkného dne a jdu raději na pivo.
Lunchie, Tvé příspěvky jsou čím dál tím vtipnější:
lunchie píše:ad hlasitost> pokud mas master volume a zkresleni vznika v pre-ampu, tak bys s hlasitosti nemel mit problem. Pokud je zesilovac neni stavenej na to, aby pri zkreslenym kreslil i koncem (fender champ, ty maly voxy i to co tu linknul jastud etc.) tak to na doma nebude asi nikdy, protoze i ten 1-2W jsou hlasity az az.

Jako takovej nejakej kompromis muzu doporucit treba hi-octane z ax84, ktery neni moc slozity a da se provozovat v pohode i doma.

Pokud budes chtit takove to kulate zkresleni koncem, tak v tom bude na doma lehkej problem - bude to vzdycky hlasity.
lunchie píše:to je problem vsech lampacu, ktere maji 1x12ax7 v preampu a el84/6v6 v konci. Zkresleni z toho pri pokojove hlasitosti nedostanes, protoze tyhle prditka jsou staveny prave na 'taveni' koncove lampy.

pokud chces zkresleni pri pokojove hlasitosti, tak bud udelat nejakej attenuator nebo preamp, kterej kresli sam o sobe (2x12ax7). No a taky ber v potaz reproduktor. 10" maji vetsinou mensi citlivost, zase nezneji jako 12".
Prosím Tě, popiš mi metodu, jak vlastně při dokončení svého zesilovače měříš jeho výkon.

Elwoode, na zesilovač s nějakou ECC82 a pod v konci se rovnou vykašli. Hraje to stejně hnusně jako polovodičová krabička, krom toho tahle lampa na to není vůbec určena. Konstrukčně je to nejspíš proudový budič. Rozhodně ne výkonová lampa! Jinak zatím se na věc díváš dobře, pokud se nenecháš zmást Lunchiem, tak máš docela šanci na úspěch. Ještě chvíli přemýšlej.

Synedo, Ty zvíře, dosud Tě nezabil elektrický proud? To mě překvapuje.
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

tak si to asi necham namotat, nechce se mi s tim takhle srat a navic fakt nemam magmetr. Na 1500 by me vysly hammondy co maji byt v P1. Nekde jsem tady nasel kde to motaji, ale uz nevim kde muzete mi poslat odkaz ? dik
Jo a kombo hraje, ale uz me to nejak nestaci, kdyz tady porad ctu o tech Vasich lampacich a hlavne posloucham ten krasnej zvoucek :twisted: :P
to mmjuz : Ne zatim ne, mozna mi to nebudete verit ale jak neco zapojim do site tak jsem k***a opatrnej
Elwood Brockley

mmjuz velmi pekne dakujem, toto som chcel citat. Som rad ze si sa zapojil prave ty. Preto som sa na to pytal lebo mne sa tiez velmi nepozdavalo cpat preampovu lampu do konca. Najviac som sa priklanal k tomu microchampu s 6aq5 ale vidim ti to ze predsa len pojdem do el84 alebo 6v6.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Nebo se nech inspirovat Blackstarem a zkus 12BH7. Nevím, jak se na to tváří mmjuz, ale ze svých zkušeností můžu říct, že i vytavená hraje dostatečně lampově.
Blackstar používá ECC82 v HT-1, ale na ten jsem nehrál, takže nemůžu posoudit rozdíl.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Bummer píše:Nebo se nech inspirovat Blackstarem a zkus 12BH7. Nevím, jak se na to tváří mmjuz, ale ze svých zkušeností můžu říct, že i vytavená hraje dostatečně lampově.
Blackstar používá ECC82 v HT-1, ale na ten jsem nehrál, takže nemůžu posoudit rozdíl.
Blackstar znám jen tu dospělejší verzi s 2 x EL84 a že by mi její zvuk přišel nějak extra lampový, to zrovna ne. Myslím, že i poctivý tranzistor Regent R222 vyráběný soudruhy v NDR v 70.letech hrál lampověji.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

To myslíš tohle? Tak má to v sobě Celestion, čímž to u tebe ten aparát, předpokládám, prohrál automaticky. :lol:
No a staví ho soudruzi v KLDR. :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“