KRK - home made

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
kmensik
Rádce

Re: KRK - home made

Příspěvek od kmensik »

Poříz, rašpli.
johnyluthier

Příspěvek od johnyluthier »

no jasny... Vezmes to nejdriv porizem, vlastovkou, nozem nebo vetsim dlatem... pak raspli, potom pilnikem a nakonec smirkem...
Kovy

Příspěvek od Kovy »

Díky za návrhy, nakonec to ale stejně vyhrála sekyra 8)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Kovy píše:Díky za návrhy, nakonec to ale stejně vyhrála sekyra 8)
Cože? :shock:
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Kovy

Příspěvek od Kovy »

Poříz doma nemám, pokusil jsem se ho (s nevalným úspěchem) zhotovit z nabroušeného příborového nože a kusu dřeva (když už home-made, tak i nářadí :D ), použitelnější nůž jsem nenašel, a pak mi začala docházet trpělivost, tak jsem popadl Fiskars, a jemně jsem vytvaroval hrubý tvar. Říkejte si co chcete, ale jsem doclea spokojen :D :!:
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Chci poděkovat Worovi za radu ohledně podélného půlení pásu z uhlíkovýho kompozitu, který jsme tady rozebírali. Rozštípnutí se ukázalo jako nejideálnější řešení, sice to šlo z tuha a zlikvidoval jsem na tom jeden břit, ale štíplo se to pěkně ve středu, nikam to neuhlo a oproti jakýmukoliv řezání byla minimální ztráta materiálu. V místě rozštípnutí se vytrhalo jen pár vláken a jinak to zůstalo pěkně celiství. Příčně jsem to říznul Dremelem obyčejným řezným kotoučkem na kov a šlo to docela dobře.
Jinak, mám to zafrézováno, vlepeno a zabroušeno a leč na bezpečnost práce většinou moc nedám, tak tady jsem radši neriskoval a brousil jsem to venku s respirátorem na držce.
Přílohy
krk.jpg
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
krys96
Bandzone: krys96

Příspěvek od krys96 »

Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli by fungovalo vyrobit na telecaster krk ze smrkového dřeva s javorovým, dubovým nebo bukovým hmatníkem? Krk by byl lepen ze tří částí (nemám doma frézku a takto by se mi lépe vytvářel profil pro výztuhu) a klížen kostním klihem.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

krys96 píše:Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli by fungovalo vyrobit na telecaster krk ze smrkového dřeva s javorovým, dubovým nebo bukovým hmatníkem? Krk by byl lepen ze tří částí (nemám doma frézku a takto by se mi lépe vytvářel profil pro výztuhu) a klížen kostním klihem.
Brývečer,
proč ne? Kytarář W. Kraushaar testoval ohybovou pevnost různých dřev a smrkové jemnoleté dřevo získalo dokonce stříbrnou medaili - po ebenu (100 %) je smrk druhý, nejpevnější (92,3 %):
http://www.kraushaar-gitarren.de/cms/bi ... gkeit.html
Jeho model "Lisette De Luxe" má krk kombinovaný, smrk-wenge-smrk. Ten pruh wenge je tam jen pro uklidnění snobů, aby to nevypadalo lacině.
Obrázek

Hmatník bude asi nejvhodnější z javoru (lakovaný), dub je taky možný, buk s epoxidovým povrchem jsem vyzkoušel a nebyl s tím problém.
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

pochybuju že kolega má smrkové jemnoleté dřevo...
normální smrk je na krk naprd...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

kocour píše:Ten pruh wenge je tam jen pro uklidnění snobů, aby to nevypadalo lacině.
A to i přesto, že se prý wenge ve své domovině používá i na překližku na jednorázové bedýnky :D

Sekyrka je skvělý nástroj, jen se musí člověk odpoutat od představy tupé, zubaté zrezlé chudinky s otřepenou hlavou na rozštíplém topůrku, která se válí na chatě a používá se jednou do roka na štípání polen hrubou silou. Pokud je sekyrka v dobrém stavu a správně nabroušená (nejen jemnost ostří ale hlavně jeho úhel - brousíme ve svěráku hrubým pilníkem, pak jemným pilníkem, pak na kamenech jako nůž), dají se s ní dělat docela divy. Nedávno jsem si vzal do péče druhou sekyrku, přebrousil jsem ji na správný profil, nabrousil do ostra a dalo se s ní krouhat jako hoblíkem (ano, zkusil jsem si s ní ukrojit a namazat krajíc chleba, nebyl to nejmenší problém; holit jsem si s ní zkoušel jen ruku, na obličej by musela být výrazně ostřejší); pak jsem jí vybrousil malou fasetku, aby ostří vydrželo déle při štípání. I listnaté dřevo jde jako po másle.

Jemnoletým smrkem se myslí sitka?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jemnoletým bych myslel pomalu rostlý, někde v tužších podmínkách, ve vysokých horách, kde je roční přírůstek třeba milimetr, a ne pět mm. Občas se najde takový kousek.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

woro90-1 píše:
kocour píše:Ten pruh wenge je tam jen pro uklidnění snobů, aby to nevypadalo lacině.
A to i přesto, že se prý wenge ve své domovině používá i na překližku na jednorázové bedýnky :D
Než se to dopraví do Evropy, přiživí se na tom řetěz překupníků, celníci, fiskus a cena stoupne.
Jemnoletým smrkem se myslí sitka?
V Česku se vžil název rezonanční smrk pro smrkové dřevo s pravidelnými hustými léty
http://www.celysvet.cz/n1828-rezonancni-smrky.php
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
glycerol

Příspěvek od glycerol »

Zdravím ,,čo poviete na nultý pražec vyrobený s parožia ? Viem že so slonoviny sa vyrábajú bežne ,tak ma napadlo že parožie by mohlo mať približne rovnakú štruktúru alebo sa mýlim ?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Bez problémů. Paroží by mohlo i klouzat lépe než běžná kost. Jen aby to neskončilo nějakou lesní kytarou s parožím jako dekorací.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Paroží sestává, na rozdíl od rohů, z kostní tkáně.
http://www.osteoporoza.cz/kostni-tkan
Kostní minerál dodává tvrdost, matrix dodává pružnost.
Nejtvrdší část paroží je na koncích a okrajích ploch a v růžici, zatímco jádro je pórovité.
Tvrdost a pevnost kolísá podle toho, zda shozené paroží leželo delší dobu ve vlhku lesa, stáří zvěře aj.
U hovězí kosti je to s rovnoměrností trochu spolehlivější.
Jinak se v nožířství používá "Micarta" a kytaráři z toho taky dělají ořechy. A dokonce jako imitace slonoviny se nabízí zde: http://www.jatagan.eu/material-na-stren ... vina-papir
:idea: -kcr-
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Háj,
tak jsem si zase trochu zaopražcoval, klasickou metodou kladivem, ale na doposud zcela nevyzkoušeném hmatníku, z bambusu. S výsledkem jsem spokojen, a pražce drží.
Extra Jumbos v bambusu
Extra Jumbos v bambusu
Kladivo s broky uvnitř a polyamidovými čepicemi je ideální vercajk pro fret job ( :roll cz)
Připraveno
Připraveno
Na zarovnání přesahů jsem si upravil pilník - epoxidem jsem zaplnil okraje. Potom se nemusím bát, že by se napilovalo dřevo
Bezpečnostní pilník
Bezpečnostní pilník
8) -kcr-
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Wunderschön, kocoure :)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

kocour píše: Na zarovnání přesahů jsem si upravil pilník - epoxidem jsem zaplnil okraje. Potom se nemusím bát, že by se napilovalo dřevo
Tož toto řeším obyčejnou izolepou nalepenou po krajích pilníku a funguje to. Navíc se to dá vcelku bezproblému odstranit a z pilníku je zase běžný pilník.
P.S. Máš to krčisko moc pěkně udělaný.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

:oops: díky za komplimenty :wink:
J.J. píše:
kocour píše: Na zarovnání přesahů jsem si upravil pilník - epoxidem jsem zaplnil okraje. Potom se nemusím bát, že by se napilovalo dřevo
Tož toto řeším obyčejnou izolepou nalepenou po krajích pilníku a funguje to. Navíc se to dá vcelku bezproblému odstranit a z pilníku je zase běžný pilník.....
S izolepou jsem taky dříve začínal, ale jediná výhoda je, že se to dá zase odstranit.
Nevýhoda je, že se občas do ní "zajede" pražcem a roztřepí se. Epoxid vyplňuje jen údolí mezi seky pilníku a tam se pražec nedostane. A tlouštkou izolepy (0,08 mm) zbývá ještě nedopilovaný "chlup", což ale skoro nestojí za řeč :wink:
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Holahey,
dočetl jsem se, že člověčí multitasking snižuje produktivitu a mít víc želízek v ohni zatěžuje nervy. Přesto mám lepší pocit, když dělám chvíli jednu věc a když to přestává bavit, pustím se do jiné, momentálně zajímavější. Se čtením to vypadá stejně, už dlouho jsem nic nepřečetl jedním dechem.
A tak mám teď rozdělané tři krky,
Yck_Ny_Icm_1734.jpg
Ten přední budu dnes opražcovávat, se zadním zatím moc nespěchám, bude to na "tichou" kytaru s nylonovými strunami a malým korpusem, pro cvičení nasucho.
Uprostřed je projekt, který po 20 letech konečně dozrál a bude to 11-strunný "stick". Na javorový hranol jsem epoxidem nalepil a naimpregnoval mahagonovou dýhu. Pražce z nerezu budu lepit. Menzura 647,7 mm + 38 mm, snímače prozatím 2x P90 šikmo. Trussrod bode zezadu v otevřené drážce.
Asi to bude na samostatný thread.
:idea: -kcr-
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“