Řeším poslední dobou jeden "problém". V kapele máme 1 kytaru, 1 basu, 1 bicí. Neplánujeme přibrat druhou kytaru ani jiný nástroj. Na nahrávkách nahrávám doprovodnou kytaru dvojtě, resp. doprovody nahraju dvakrát a v mixu rozhodím lehce do sterea-zní to jakš takš, nato že se jedná o amatérský nahrávky.
Problém je, že na živo zní kytara poměrně málo hutně. Chtěl bych docílit zvuku, aby kytara zněla nekompromisně hutně, plně a sytě, téměř jako kdyby hrály dvě kytary totéž, ale zároveň aby hlasitost nebyla na úkor jiných nástrojů.
Přemýšlím jak toho docílit a napá mě:
1. Problém v baskytaře: Problém by možná mohlo částečně vyřešit, pokud by basák 100% kopíroval linku kytary, to však po něm nemůžu chtít, ani to nechci, basák hraje dobře (někdy až solově), hodně vyhrávek atd..rozhodně nekopíruje kytaru a ani nebude chtít.
2. Líp nastavit EQ nebo Gain - většinou mívám basy středy a výšky cca ve stejný úrovni (uprostřed) někdy trochu uberu středy a vejšky (občas vazběj snímače) ale rozhodně nedělám žádný "V". Co se týče gainu, mívám ho na minimální úrovni, aby při tlumení bylo slyšet "bž bž", zbytečně víc ho nedávám. (takže je cca na úrovni 11-12 hodin
3. Nějaká krabička: Proto sem vlastně píšu, nevím jestli existuje nějaký efekt, který by mi v tomhle pomohl. Napadá mě efekt detune, nějaký rozumný nastavení delaye, chorusu...na mim starym digitechu jsem si s těmahle efektama hrál, ale kytara spíš ztrácela na čitelnosti, než aby to zvuk zhutnilo.
4. Ještě mě napadá hrát přes dva aparáty najednou( s mírně rozdílnym zvukem) ale to je docela nákladný, přijde mi to nepraktický ani nevim jestli to tak někdo praktikuje
Nenapadá vás nějaký způsob jak tedy zhutnit zvuk? Hraju na LP, přes oba snímače (hambuckery). Aparát lampová hlava ESH + box 4x 12, nebo 100W hybridní Marshall (2x12).
Předem díky za jakýkoliv typy.