Snímače na metal

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
wawelin

Snímače na metal

Příspěvek od wawelin »

Zdravím. Budu si kupovat novou kytaru (nerad bych šel přes 12,14 tisíc). Ale s tím se právě začínám dívat nejen na kytaru, ale jaké snímače má. A odtud má otázka. Hledal jsem zde na fóru a kouskovaně se něco dozvěděl, ale... Rád bych se podíval na kytary Michael Kelly - okouzlil mne vzhledem a četl jsem (i zde), že zvukově jsou parádní. Ale co já vím, tak přeci alespoň polovinu zvuku kytary dělají snímače. A sice;

na té mé vysněné jsou (jako na všech MK) nějaké Rockfield SWC. Zde jsem našel, že jsou montované do všech BC Rich. Dále by mne zajímaly klasické EMG (81/85). Dále jsem pak viděl hodně modelů Gibson...
Hraju s kapelou metal/popř.hard rock. Ladíme v drop D nebo C. Zvukem mám rád něco od System of a down až po Iron Maiden a Metalliku.

Zajímali by mne prosím charakteristiky zmiňovaných snímačů - rozdíly mezi nimi. Ten více řeže, ten více basuje atd...Kdybyste věděli ještě o nějakém věhlasném snímači na tuhle muziku, sem s ním :)

Díky, díky moc.

pozn. pozítří se půjdu informovat do Muzikeru, ale těžko říct, na jakého odborníka tam narazím, tak se ptám raději i zde. :)
pozn. toto je ona: http://muziker.cz/elektricke-kytary/les ... -fade.html
pedrush

Re: Snímače na metal

Příspěvek od pedrush »

Rozdíl mezi nimi je takový, že EMG jsou aktivy a ostatní pasivy. Ostatní parametry se dají dohledat na netu, určitě k nim najdeš spoustu infa, stačí hledat. :) Nezapomeň, že na každé kytaře hrajou jinak, mají jinou charakteristiku s lipovým dřevem, jinou zase s mahagonovým a podobně. Ukotvení strun a struny samotné ovlivní taky hodně moc, např. sustain, staré struny, tloušťka a materiál strun taky charakteristiku zvuku hodně ovlivní. Proto je každý kytara jakýsi originál.

Na tvrdší hudbu určitě použiješ všechny cos jmenoval, já ještě doplním např. DiMarzio X2N, PAF + spousta dalších od DM, na fóru tady je o nich hodně, hledej. Dále nezapomeň na Seymore Duncan Pickups, jmenovitě např. SH-4, SH-6 a 8, výborné jsou i Bareknuckle snímače, použitelné jsou určitě i české RM Pickups. Některé ale nejsou moc vhodné na čistý zvuk, třeba ten X2N, silný výstup a hodně kreslí, naopak PAF má jeden z nejslabších výstupů, ale zvukově není špatný.

Dalo by se o tom bavit ještě dlouho, co máš za aparát, chceš používat i čistý zvuk? Nebo ti jde pouze o zkreslený? Používáš krabičky nebo multiefekt? Hodně se odvíjí od výbavy. Všechno ke všemu nepadne :)
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

Nazdar, snímače by som riešil ako posledné a radšej investoval do aparátu. Hlavne pokiaľ nenapísakavajú ani im nič nie je, tak na lacnom aparáte rozdiel nepocítiš. Maximálne tak v sile výstupu.
anmelden

Příspěvek od anmelden »

Přesně tak. Do zkušebny nám nedávno přišel frajer s ESP za 27 klacků, píchnul to do tranďákové hlavy+4x12 a znělo to úplně stejně jako moje SGR. Až když to zapojil do mojeho Orange tak ten charakter zvuku vylezl. Investuj do aparátu, zvuk se ti zlepší 100x více než když vyměníš snímače.
Cort X-2, Schecter SGR C-1 (R.M. Custom+F4HN), Jackson JS22-7Q (SH-8 Invader, SH-4)
I N C O L L A P S E...https://www.youtube.com/watch?v=5Aqy1dUiz1c
pedrush

Příspěvek od pedrush »

Nevšiml sem si, že by frajer psal cokoliv o aparátu, třeba má doma 6505 nebo triple recto, kdo ví, třeba ho fakt zajímají jen ty snímače ;)
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

Ak áno, tak ma môže ignorovať.
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Frajer je student třepajíc se o další brigádu :D Clean nepoužívám vůbec, sem tam nižší zkreslení. Rozhodně díky chlapi, bude to v tom aparátu no... Zatím si vystačuju s mulťákem Digitechem RP255 a nutno dodat, že kamoš v bývalé kapele měl kytaru za 2 a půl a Peave (nevím či to píši správně) za 10 a hrálo to parádně. Nebo teď na zkušebně máme Behringery a je to hrůza :/. Uznávám, že jsem neměl ani tak hledat jako více přemýšlet.

U těch snímačů mi šlo právě o to, jestli není nějaký horší apod. taky. Třeba ty Michael Kelly jsou stejné ale s EMG za 13 a Rockfield za 10 nebo MK Pafplus za 12... Ono právě nikde na youtube nejsou testy stejné kytary přes stejný aparát pro každý jiný snímač, což mě docela štve... Ale díky za ty tipy na snímače, nevyznám se v tom, tak alespoň vím kam se (spíše tedy v budoucnu) dívat.
pedrush

Příspěvek od pedrush »

Za ty prachy určitě pořiď raději nový aparát než drahou kytaru, vyplatí se to. Raději hrát na lepší aparát, ale horší kytaru než naopak, věř mi. Za těch 12 tisíc se dá na bazaru sehnat kde co, jestli nepoužíváš clean, koukni třeba po Orange Tiny Terror, nějaký Blackstar HT, pod to stačí i 1x12 kabinet a máš vystaráno. Určitě budeš spokojen.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

pedrush píše:Za ty prachy určitě pořiď raději nový aparát než drahou kytaru, vyplatí se to. Raději hrát na lepší aparát, ale horší kytaru než naopak, věř mi.
To není zrovna jednodznačné... Já osobně bych první šel do kvalitní kytary, na kterou se mi bude hrát lépe a s kterou mě to bude víc bavit, pokud aparát vyloženě nepotřebuju.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
anmelden

Příspěvek od anmelden »

Nemyslím že se baví o pohodlnosti hraní, ale že ho více zajímá dobrý zvuk. Kytara má na charakteristiku zvuku obrovský vliv, ale špatný apec ti ty drobné vychytávky a hezký zvuk nepřenesou :/
Cort X-2, Schecter SGR C-1 (R.M. Custom+F4HN), Jackson JS22-7Q (SH-8 Invader, SH-4)
I N C O L L A P S E...https://www.youtube.com/watch?v=5Aqy1dUiz1c
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Nero píše:
pedrush píše:Za ty prachy určitě pořiď raději nový aparát než drahou kytaru, vyplatí se to. Raději hrát na lepší aparát, ale horší kytaru než naopak, věř mi.
To není zrovna jednodznačné... Já osobně bych první šel do kvalitní kytary, na kterou se mi bude hrát lépe a s kterou mě to bude víc bavit, pokud aparát vyloženě nepotřebuju.
Právě, to je zase kytara o level výš, takže bych si to hraní měl užívat ještě víc. :P A s těma snímače jsem právě četl různě, že některé jsou na to a některé na to - například s ESP aktivama nelez do jazzu a podobně... Nikdy jsem se o to nezajímal, tak mě omluvte prosím. Vždycky když jsem začal tak jsem skončil s kytarou v rukách :D. Takže mi jde právě o to, abych se začal trošku orientovat... Pročítal jsem zde fórum ale například o těch Rockfieldech jsem nenašel nic.
pedrush

Příspěvek od pedrush »

Nero píše:
Jestli nemá zkušenosti, stejně kvalitní kytaru až tak nepozná. Ještě neví co mu víc sedí, jaký krk, jestli těžký Les Paul, nebo nějaký pohodlný strat, myslím že tohle přichází až časem. Peněžní hodnota neodpovídá ve všech případech dobré kvalitě. Myslím vysoká nebo vyšší hodnota.

Tím víc jestli se o to nikdy moc nezajímal a ptá se tady na snímače, o kterých je tady na fóru velká spousta threadů. Nevím, podle mě se nevyplatí hrát na kytaru za 20k, ale drtit to na nějakém AVT od strejdy Jima :) Bude si akorát myslet, že má špatnou kytaru nebo snímače a podobně a bude dělat hlouposti a něco měnit, prodávat. Takových taky taky bylo spousta :)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

No tak pokud se ti ta Michel Kelly líbí, tak si ji zkus a popřípadě kup. Vyměnit snímače zase takový problém není. Pokud si jenom brnkáte ve zkušebně a zatím to nevypadá na nějaké veliké koncertování, tak bych místo aparátu upřednostnil kytaru. Zaprvé ji držíš v ruce častěji /doufám/ než hraješ ve zkušebně a za druhé, proč se trápit na nějakém krámu, když můžeš pořídit kvalitnější nástroj. A nakonec přece kytara je to, kde získáváš techniku, feeling atd...zvuk si můžeš vylepšit i později, ale s tím hraním, už to tak jisté není.

Když jsem začal makat, pořídil jsem si RG1527 od Ibanez /v té době nějakých 30k/ a hrál jsem na 150W Line6 Spider a nějak mě to netrápilo...
wawelin

Příspěvek od wawelin »

No jde mi právě o tu Michael Kelly, zamiloval jsem se do toho tvaru. Sedí mi nejvíce LP, pevná kobyla, struny nízko nad hmatníkem, pubertální hybridy 9/10 při Ddrop/C ladění (úsměvné, co? :D ). Jen ta váha :/ .Ona je to celkem dobrá kytara, krk se nekřiví a ladění drží. Jen snímače sem tam vazbí, poťáky šustí. A o značce (Apollo) jsem toho taky moc nezjístil :D .S kapelou začínám, takže časté zkoušky a sem tam koncert. Brnkám docela často, toť o mě. :)

Zde na fóru jsem pochopitelně hledal, nejvíce tu je zjevně o EMG snímačích nebo o těch DiMarziech. Ale o těch Rockfieldech ani ťuk :D. Je pravda, že to hraje v každé kytaře jinak a záleží na aparátu, ale nějaké charakteristické rysy ty snímače musí přece mít, ne?

No zítra (uh, vlastně už dneska) jdu do Muzikeru, tak uvidím. Doufám, že tam budou mít i tu s těma EMG snímačema, tak zjístím jak moc špekuluju :) Už jen proto, že některá stojí 10k, některá 14, jediný rozdíl v popisu jsem našel ve snímačích neboť barva snad tolik neudělá.

Určitě díky za odpovědi.
pedrush

Příspěvek od pedrush »

Tak v tom případě taky schvaluju novou kytaru, když o tom očividně něco víš, ale hlavně víš co chceš. :) Pokud nemáš opravdu nějaké 5W chrchlátko, to už by se pak vyplatilo vyměnit. Být tebou EMG aktivama se zatím nezabývám, ale šel bych do nějakých slušných pasivů. Za mě můžu doporučit SD SH-4 ke kobyle a SH-1,2 ke krku. Je to jedna z mnoha kombinací, ale osvědčená a neuděláš chybu. Nero by ti mohl povědět, jak hrajou ty jeho DM v kytaře, má myslím D-sonic a Air Norton combo, taky je to dobrá kombinace. Jsou i modernější snímače od DM, které myslím tyto jakoby nahradily, ale ber to s rezervou to slovo "nahradily".

Pokud kytara bude mít EMG hned od začátku, pak není problém, ale pokud jsi ještě nikdy snímače nevyměňoval, s pasivama za aktivy se netrap nebo to někomu dej. Není to sice složité, vyměníš potenciometry, přidáš baterku, možná trochu zasáhneš do těla kytary, ale i tak to moc nedoporučuju.

Dřevo ovlivní cenu kytary poměrně dost, ať už kvalitou, když mají dvě stejné kytary stejná dřeva, jedna může mít lepší jakost, výběrové dřevo a stojí o několik tisíc víc. Kytara navíc není jen jeden kus dřeva, ten vrchní top může být třeba obláčkový javorový s nějakým pěkným lakem nebo co já vím a bude nejspíš stát víc než jen obyč faded black.
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Aha. Zkoušel dnes tedy Michael Kelly a nekoupím si ji, nesedla mi. Více se rozepíšu v tématu MK. A upřímně na tu moji co mám teď se mi hraje daleko líp. Takže by to i mohlo dopadnout jenom výměnou snímačů na té mojí. Tím spíš si předchozího příspěvku cením.

Ohledně snímačů tam byly jen ty Rockfield a EMG. Ty EMG mi přišli teda hrozné :D samozřejmě na to měla vliv i kytara a aparát - bylo to nějaké velké kombo Create. Každopádně ty Rocfieldy na ostatních MK přes to hráli pro mé uši daleko líp.

Takže se ještě porozhlédnu po jmenovaných snímačích a pak dám vědět. Díky :) (montáž bych zvládl, pakliže bych nemusel zasahovat do těla, jsem elektrikář a přestože toho moc neumím, tak pájení mi nedělá problém :D) ostatně tuším, že jsem si tu na foru už i pročítal montáž snímače. Je to tu plné užitečných věcí! :D
pedrush

Příspěvek od pedrush »

Na netu je spousta schémat, hledej wiring diagrams pro ty snímače, které si koupíš. Za mě ale doporučuju Seymour Duncan, jsou na tvrdší hudbu výborné a zvládají obstojně i čisté zvuky. Na youtube by měly být nějaké videa od Oly Englunda neboli feardse nebo jak on to tam má, celkem hezká ukázka snímačů pro tvrdou hudbu. Celkově by tam těch srovnávacích videí mělo být víc, takže koukej a rozhoduj. Můj favorit je SD, ale je to samozřejmě subjektivní dojem, jiní to můžou vidět jinak :)
symar

Příspěvek od symar »

pedrush myslel asi toto http://www.youtube.com/watch?v=jZYDYiOI ... plpp_video. Hmmm, pěkné, no.
Většina z nás je divných, těch normálních je třeba se bát.
Je mi tolik. kolik mi je, manželka však tvrdí, že maximálně tak 15 a i to je prý někdy přehnané
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

O těch Rockfieldech nic moc nenajdeš, protože jde o obyčejné stock snímače. Ty se tu většinou nijak zásadně nerozebírají, navíc tady jde o výrobce, který na fóru není zrovna výrazně zastoupený.

Pokud jde o výběr snímačů na stávající kytaru, prohledej fórum. O těch nejznámějších značkách zde najdeš opravdu hafo informací.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Jj, to vím a určitě se porozhlédnu.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“