Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
kristynatrochtova

Re: Ukulele

Příspěvek od kristynatrochtova »

Lanikai, Oscar Schmidt - to je už zárukou kvality, ale nejsi-li úplně hluchý, jak píšeš, tak to jistě při osobním vyzkoušení ukulele poznáš sám. Alespoň doufám, že máš v plánu ukulele před koupí vyzkoušet.

No, teď k tomu, co jsem chtěla napsat. Abychom se neopakovali, tak si myslím, že by bylo vhodné napsat i něco o ukulelích Kahua. Nástroje z jejich produkce jsou překvapivě levné a z fotek vypadají rozhodně lákavě!
Takže tímto apeluji na vás, obyvatele města Pražského, abyste nám napsali pár slov i o tomto (nebo jiném) kousku! http://kytary.cz/kahua-ka-21-z/HN122062/ Byla by škoda nezkoušet i jiné značky než osvědčené Lanikai, OS.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Tohle jsem ještě neviděl a nezkoušel. Nevíte náhodou co je to za dříví zebrawood? :shock:
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
kristynatrochtova

kiki2 píše:Tohle jsem ještě neviděl a nezkoušel. Nevíte náhodou co je to za dříví zebrawood? :shock:
Z tohoto dřeva se ukulele vyrábí vcelku často, ale jinak nevím, jaké má zvukové vlastnosti, atp. Můžu tě odkázat jedině na Google.

orsoj

Příspěvek od orsoj »

Já jsem si jako své první ukulele koupil tady toto:
http://www.thomann.de/cz/harley_benton_ ... kulele.htm
Za tu tisícovku je to moc dobrý nástroj. Solidní zvuk, ladí a ladění drží, celkem kvalitní zpracování. Bohužel, v Česku se neprodává ( až na jednu internetovou vyjímku za necelé dva tisíce ) a poštovné od Thomanna je za 15,-€.
Zášek

Příspěvek od Zášek »

Zdravím,
už delší dobu jsem chtěl začít hrát na nějaký hudební nástroj a nedávno mi padlo do oka ukulele. Na nic jsem nikdy nehrál, tak jsem začal trochu číst a hledat info. Něco jsem načetl a rozhodl se ukulele si pořídit. Nevím ale jakou velikost. Docela se mi líbí sopránové a docela i koncertní, které byste mi doporučili?

Z těch sopránových se mi zalíbilo Lanikai ULU 21 a odkazy na tuto značku byly kladné.

Další věc je ladička. Líbí se mi tahle, má v sobě metronom což se do začátku bude určitě hodit. Potom struny. Jsou struny na koupeném nástroji dostatečně kvalitní nebo je lepší si přikoupit?

Díky
Zášek
Pařez

Příspěvek od Pařez »

[quote="Zášek"]Zdravím,
už delší dobu jsem chtěl začít hrát ......

.... Zeptej se a odpověz si sám....
Myslím, že ač zdá se nemáš zkušenosti, určitě máš dobrý odhad. :idea:

- Lanikai 21C, nebo Oscar Schmidt OU2 je pro začátečníky určitě dobrá, několikrát potvrzená,
vyzkoušená volba. ( podezřele levné - NEBRAT! )
Po "ohmatání" sám vycítíš, který kousek je ten pravý.
- Velikost je VELKÁ otázka, ten propaguje to, ten to, ale za mě :wink: je ideální koncertní
velikost, protože je taková univerzální. Spojuje, myslím si, klasický vzhled a sound sopránky s
tenorovou ideální hratelností. Baryton je už zbytečně blízko kytaře, určitě však ne k ničemu.
Ale KONCERTKA (ach :D ) = dostatečně dlouhý krk plný všech potřebných tónů, přitom zvuk odlišný
kytarám, kratší, měkký, přijde mi fajn jak ke zpěvu, tak k sólové hře.
:arrow: (teď se do mě asi pustí zastánci ostatních velikostí a ladění)
- Na ladičce není moc co zkazit, tada pokud je chromatická, aby zvládla všechna ladění, všech mě
známých strunných nástrojů. (uke všech ladění)
- Metronom, lepší nějaký než žádný, ale lepší samostatný, než integrovaný v ladičce.
- Ke strunám - většina výrobců se pyšní poslední dobou tím, že už v továrně natahují na své nástroje
struny Aquila, jež jsou podle většiny hráčů nejlepší. Jaké ale na svém čerstvém nástroji zakoupíš,
zjistíš z cedulky která bude vyset nástoji na krku a podle toho se zařídíš. (koupíš Aquily)
- Jediný problém, který jsem s ukulelátkem ze začátku měl, byla hlasitost. Pro domácí hraní OK,
ale pokud se vydáš za kamarády do hospůdky, budeš se těžce ztrácet. Potom pomůže kombo a
samozřejmě elektroakustické ukulele (oba zmiňovaní výrobci mají i nástroje v E verzi)- doporučuji
- Poslední drobnost, ta už ale nijak zvlášť nesouvisí s výběrem nástroje, je (speciálně u ukulele)
výběr ladění: nejpopulárnější a nejobvyklejší je C, další D , ale je ještě široký
"sortiment" - G pro bariton, F do jazzu a dál...
(pro rozmístění tónů na hmatníku a dle mě nejjednodušší hmaty nejběžnějších akordů jsem volil D -
- H, Fis, D, A - high a jsem spokojen)
:lol:

.....kurňa, to je ale hromada čtení :roll:

Pařez
Naposledy upravil(a) Pařez dne 8.09.2012 11:10, celkem upraveno 1 x.
kristynatrochtova

Souhlasím s Pařezem, jen bych si ještě dovolila připsat můj drobný poznatek.

Osobně si myslím, že je pro většinu lidí nejlepší začít na sopránu. Chronologicky to jde nějak takhle; člověk si to ukulelátko osahá, zamiluje si ten plechový hawaii zvuk, naučí se brnkat nějaké ty akordy, možná pár písniček, ... - a pak už následuje koukání po dalších nástrojích. :) On ten "velký" rozsah koncertního až barytonového ukulele může být pro úplného začátečníka, jak to říct, asi zbytečný. Někdy dokonce odrazující.

Argumenty jsou u mne v tomto případě bídné, ale stejně jsem pro soprán.
Pařez

Příspěvek od Pařez »

kristynatrochtova píše:Souhlasím s Pařezem, jen bych si ještě dovolila připsat můj drobný poznatek.

Osobně si myslím, že je pro většinu lidí nejlepší začít na sopránu. Chronologicky to jde nějak takhle; člověk si to ukulelátko osahá, zamiluje si ten plechový hawaii zvuk, naučí se brnkat nějaké ty akordy, možná pár písniček, ... - a pak už následuje koukání po dalších nástrojích. :) On ten "velký" rozsah koncertního až barytonového ukulele může být pro úplného začátečníka, jak to říct, asi zbytečný. Někdy dokonce odrazující.

Argumenty jsou u mne v tomto případě bídné, ale stejně jsem pro soprán.

:D Musím se smát, jak je to s tou uke rodinou "barevné", kdo to ještě nezažil, snad nemůže ani chápat.
Proč nezačít se sopránkou?, OK Možná je to i nejlepší. Proč si ji pak kupovat jen tak do sbírky, až se ozve UAS, že? :lol:
"Bídné argumenty" jsou roztomilé, taky jsem začal s tím nejmenším, ale snad proto, že to byl stagg, nebo, že ten tón byl opravdu plechový a až moc krátký, jsem přes tenor došel ke koncertce....

....co ukulelista to názor, jen do toho !!! :mrgreen:
theJOny

Příspěvek od theJOny »

ahoj ..:) moc rád bych si pořídil ukulele... přesněji řečeno barytonové ukulele..:) sem co se týče ukulele naprostý začátečník.. a tak bych rád věděl které koupit.. aby to stálo za to...;) na internetu jsem našel tato http://muziker.cz/ostatni-strunne-nastr ... e_u3b.html
http://kytary.cz/lanikai-ulu-21b/HN117327/
moc bych byl rád kdyby mi někdo poradil které z nich si vybrat.. popřípadě poradit nějaké jiné s přibližně stejnou cennou ...:) předem moc děkuju (omlouvám se za případné gramatické chyby )
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Baton Rouge U3B mám a hraje se na něj dobře, ladění drží, zpracování kvalitní - prostě mohu doporučit.
Lanikai ale bude patrně rovněž podobné kvality, protože tenor i soprán co mám jsou Lanikai a hrajou také bez problému.
Přeji šťastnou ruku při výběru a hodně radosti s tímto hudebním nástrojem.
orsoj

Příspěvek od orsoj »

Pokud jsi úplný začátečník, tak nevybírej, protože nevíš jak, a ber to, co je. Když Tě to přestane bavit, je to jedno a pokud u toho zůstaneš, tak to bude jen Tvé první ukulele, na němž se kromě základů hry naučíš i vybírat svůj druhý, třetí a další nástroj.
Pokud potřebuješ radu i u toho prvního, vem si sebou do obchodu zkušenějšího ukulelistu a budeš mít nástroj, který pasuje jemu. Je tu jedna výhoda. Nebude to žádný šunt. Pokud dáš na rady prodavače, koupíš to, čeho on se potřebuje zbavit.
A rady na dálku, to je jen anketa.
theJOny

Příspěvek od theJOny »

co si týče hudebních nástrojů a hudby jako takové.. jsem vlastníkem asi třech kytar ať už akustických nebo elektrických..;) krom toho že na ně hraji také chodím do sboru.. takže i nějaký ten hudební sluch mám..:)
proto bych vyžadoval od toho nástroje určitou kvalitu..:)) zatím se přikláním spíše k tomu od Lanikai..:) ale nejsem si jistý tím že má přední i zadní desku + luby z dřeva zvaného nato.. s kterým sem se zatím moc nesetkal..;)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nato je africké dřevo velmi podobné mahagonu, používá se jako jeho náhražka u většiny levnějších nástrojů podobně jako sapele (a kolikrát ho výrobce i vydává za mahagon).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Zášek

Příspěvek od Zášek »

Zdravím, jsem tu zase :)

Pořád vybírám a začínám přemýšlet, že nakonec půjdu do koncertní velikosti. Sopránové se mi zdá takové veselejší, ale u toho koncertního je ten zvuk takový plnější a lépe vyniknou jednotlivé akordy.

Jaké byste doporučili? Do oka mi padly dvě ukulele, a to Oscar Schmidt ou2 a Lanikai ULU 21c. Co byste brali vy? Popř. doporučili jiný nástroj?

Díky a happy strumming :)
Zášek
Hans Wydle

Příspěvek od Hans Wydle »

Oscar je kvalita!
Temné ukulele v dáli zní...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Vážení ukuleloví kolegové... blíží se narozeniny a vánoce (za chvíli už v krámech budou stejně hrát koledy a satan Klaus bude všude, kam oko pohlédne, a zaplní prázdné regály po lihovinách) a já se chci poradit ohledně nákupu basového ukulele.
Na první pohled mě zaujalo Ortega RLizard Bass Ukulele (stránky výrobce, stránky prodejce, recenze).
V ceně je i pěkný pevný futrál. Akorát v čem si nejsem jistý, je kvalita nástroje. Je to made in China. Jak na tom bude v porovnání např. s Kala Bass Ukulele 2 FS (stránky výrobce, stránky prodejce).
Je tu někdo, kdo má s basovým ukulele nějakou zkušenost, případně navrhne "lepší" variantu v podobné cenové hladině?
Dík a zdar.
orsoj

Příspěvek od orsoj »

Měl jsem v rukách tu Kalu a překvapil mě super basový zvuk. Samozřejmě v elektrice. Bez elektriky to zní, jako když brnkáš na gumu od tepláků. Co se týče kvality, nejevilo se to špatně. I když je to nejlevnější basa, stejně je to darda. Jestli máš někoho, kdo jezdí do států, tam je ta samá Kala k dostání za 360,- USD.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jo, ten zvuk Kala U-bass nasucho jsem slyšel na youtube a je mi jasný, že to bude jak říkáš "guma od tepláků" :). Nicméně ten zvuk ze snímače je parádní, skoro jak kontrabas (1:34 a 2:35).

Do emeriky se nechystám, ani tam kupovat nechci, je to moc proměnných a řešit ještě případnou reklamaci, to si nedokážu představit. To u Thomanna je to v tomto ohledu bez problémů. No, říkám si, že když porovnám dva nástroje stejné ceny, jestli čínský výrobek zaštítěný německou firmou, nebude kvalitnější než produkt made in USA? Pokud je totiž čínský dělník levnější, vychází mi jednoduchou úvahou, že ty peníze jsou pak investovány do kvality nástroje. Ale kdo to může posoudit, že? :)

PS: Nejsem rasista, pro mě černoch jak číňan :lol:
Láslo

Příspěvek od Láslo »

[quote="Hendrek"]
Pokud je totiž čínský dělník levnější, vychází mi jednoduchou úvahou, že ty peníze jsou pak investovány do kvality nástroje. :)
(quote]

Tak tos mě pobavil. :D :D :D Jde jen o zisk firmy který si nechají a nikam nic neinvestují.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No jo, tak třeba za to platí nějakého Hanse nebo Fritze, který pak vyselektuje kousky, které jsou ok :).
Ale vraťme se k tématu. Basové ukulele - jaké a proč?
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“