Fender Stratocaster - praskání strun
Pravidla fóra
Fender Stratocaster - praskání strun
Hell-ou!
Mám US Standarda a pravidelně, co 14 dní, trhám A nebo D strunu. Dokonce je to tak pravidelné, že když na kšeftu utrhnu A a vyměním ho za nové, v následující sadě utrhnu D a naopak. Ostatních strun se to netýká, ty drží. Kameny mám klasické, z lisovaného plechu, používám niklové struny Fender 3150LR (9/10), pružiny Raw Vintage, tloušťka trsátka nemá na interval praskání strun vliv. Na Telecasteru ani Ibaneze mi stejné struny prakticky nepraskají. Pod mikroskopem je na struně vidět ukázkový únavový lom.
Stává se to ještě někomu, případně má někdo tušení čím to je a co, kromě kamenů Graph Tech, by mohlo tento problém vyřešit?
Předem díky!
Mám US Standarda a pravidelně, co 14 dní, trhám A nebo D strunu. Dokonce je to tak pravidelné, že když na kšeftu utrhnu A a vyměním ho za nové, v následující sadě utrhnu D a naopak. Ostatních strun se to netýká, ty drží. Kameny mám klasické, z lisovaného plechu, používám niklové struny Fender 3150LR (9/10), pružiny Raw Vintage, tloušťka trsátka nemá na interval praskání strun vliv. Na Telecasteru ani Ibaneze mi stejné struny prakticky nepraskají. Pod mikroskopem je na struně vidět ukázkový únavový lom.
Stává se to ještě někomu, případně má někdo tušení čím to je a co, kromě kamenů Graph Tech, by mohlo tento problém vyřešit?
Předem díky!
Re: Fender Stratocaster - praskání strun
A kde se ta struna trhá? Pokud na kamenech tak je pořádně prohlídni, případně trošičku obruš jemným pilníčkem a jemným šmirglem.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Na kamenech, nicméně není tam žádná ostrá hrana, jsou to kameny z lisovaného plechu.

Prohlídl sis je pečlivě? Pokud se struny rvou tak pravidelně a vždycky na kameni tak tam nějaký problém bude.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
Struny praskají stejně po celou dobu co Strata používám, zhruba 2 roky a kupoval jsem nový kus, nicméně zkusím kameny preventivně zabrousit a za 14 dní dám vědět jak to dopadlo.
-
custommade
Já mám zkušenost, že nadměrné a časté praskání strun souvisí z 99 % nekvalitním tremolem. Tady bych hledal problém.
custommade: Ten se právě snažím najít, nicméně na co se soustředit? Nepředpokládám, že by na American Standarda dali vyloženě nekvalitní tremolo, navíc praská skutečně jen A a D. Dnes jsem zabrousil kamen pod A-čkem, které mi prasklo na prvním kšeftu po výměně, bylo na kytaře jen pár hodin. V kamenu byla od struny vymačkaná nepatrná drážka, ale šla vybrousit, aniž by z kamenu zmizela povrchovka. Tyto drážky jsou ale i pod ostatníma strunama, které nepraskají.
Vážně uvažuji o pořízení kamenů Graph Tech String saver...
Vážně uvažuji o pořízení kamenů Graph Tech String saver...
Cn skusit prohodit kameny? Nebo hledat ostrou hranu u cerviku na kamenech.. Brouseni ty obly hrany by nemelo mit vliv...
Dawe82: Červíky z kamene netrčí a struna se na kameni posunuje jen minimálně. Jak budu příště něnit struny, zkusím přehodit kameny a uvidím. Je to zajímavý nápad, díky!
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A praskají opravdu přímo na kameni? U stratovského tremola dělává problém ta díra odkud struna vychází protože přes tu je opřená taky.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Jeste me napadlo skusit ty potahy strun.. To by taky mohlo pomoct..
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
no práve tá mini drážka ti trhá tu strunu, mne to robilo na strat vibe na áčku iba ,tam je tá kobyla fakt blato, zobral som lupu dobre to pokoukal a vybrusil s 2000 -kou šmirglom, odvtedy netrhá ,ešte že som tam nenatiahol elixíry jak mám vo zvyku, originály tie plechy boli liate pod tlakom, ako to robia dneska neviem ale asi tam daju normálne plech,totiž dneska sa plechy robia vačšinou v indii-fakt, plechou som sa nakupoval dost a je velký rozdiel materiál od ThyssenKrupp AG alebo z indie ,
,jáj a kupil som marris struny a hned dve áčka praskli, tak som kupil da dario a držia ,tak aj nejakými preležanými strunami to može byt
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
- OndrejCvrk
Zkus máznout všechny části kytary, kde se struna nějak dotýká (kameny, nulťák, ta díra, ze které do vychází) nějakým lubrikantem nebo grafitovou vazelínou... Třeba se to fakt někde dře, ale my to nepoznáme.
Mažu a mažu a fakt mi struna nikdy nepraskla, asi jedna z mála věcí, kterou dělám pravidelně, to mazání pomáhá, ale fakt si nejdřív pečlivě zkontroluj, zda-li tam není nějaká ostřejší hrana, hrubější povrch, kde to může narušit tu strunu...
Mažu a mažu a fakt mi struna nikdy nepraskla, asi jedna z mála věcí, kterou dělám pravidelně, to mazání pomáhá, ale fakt si nejdřív pečlivě zkontroluj, zda-li tam není nějaká ostřejší hrana, hrubější povrch, kde to může narušit tu strunu...
Smrťokvítek: Praská to skutečně na kamenech, nikde jinde.
OndrejCvrk: Struny čistím a mažu http://www.thomann.de/cz/dunlop_formula65.htm, hend po natažení nových strun je namažu, nulák mažu grafitem. Praská jen A a D únavovým lomem na kameni na Stratu, na Teleti i Superstratu stejné struny drží.
OndrejCvrk: Struny čistím a mažu http://www.thomann.de/cz/dunlop_formula65.htm, hend po natažení nových strun je namažu, nulák mažu grafitem. Praská jen A a D únavovým lomem na kameni na Stratu, na Teleti i Superstratu stejné struny drží.
- OndrejCvrk
nelomí se ti tam třeba ty dvě struny pod nějakým ostřejším úhlem? Nemáš možnost vyzkoušet jiné tremolo?
E ma kamen ještě blíž, takž eje tam ještě ostřejší úhel a nepraská. Jiné tremolo, bohužel, nemám, ale pokud to bude praskat dál, zkusím jiné kameny.
Má někdo zkušenosti s kameny GraphTech, viz http://www.thomann.de/cz/graph_tech_pg8 ... gsaver.htm? Fender je dává na tento Strat http://www.fender.com/products/kenny-wa ... ratocaster.
Má někdo zkušenosti s kameny GraphTech, viz http://www.thomann.de/cz/graph_tech_pg8 ... gsaver.htm? Fender je dává na tento Strat http://www.fender.com/products/kenny-wa ... ratocaster.