Jak podržet akord a tlumit? :)

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
MoogHuger

Jak podržet akord a tlumit? :)

Příspěvek od MoogHuger »

Zdravím,

poradili by jste mi prosím, jak se má správně držet následující "tvar"? Dost často se to v písních vyskytuje, tak já jenom jestli na to není nějaký obecný postup :)

Jde o to, že to na nižších pražcích můžu držet jako barré + 3 prsty 3 struny, na vyšších barré + malíček/prsteníček malé barré... Problém je však vždycky s tlumením obou éčkových strun atd... Je teda nějaký obecný postup, jak na to, jak to nějak elegantně uchopit? :) Díky!

Obrázek
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak podržet? :)

Příspěvek od tele.kom »

Já to držím velké baré ukazováčkem, malé baré prsteníčkem, čímž neříkám, že je to nejsprávnější způsob držení, ale rozhodně se dá naučit stisknout malíčkem všechny tři struny a vysoké e si malíčkem ještě tlumit. Je to o cviku a o zvyku. Na druhou stranu, chce se to naučit i ten způsob držení "3 prsty 3 struny" v některých písních je to vyznění tenkého e důležité. A podle mě to teda jde i ve vyšších polohách, ty prsty si časem zvyknou a srovnáš je tam v pohodě
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Jak podržet? :)

Příspěvek od Nero »

Jde to držet 4 prstama (co tón, to prst), 3 prstama (výše popsané) nebo 2 prstama (barré prsteníkem). K tlumení ti ale vždy bude stačit ukazovák - špičkou tlumíš basové e, cca posledním článkem prstu vysoké e.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
impact

Re: Jak podržet akord a tlumit? :)

Příspěvek od impact »

Já to držím 2 prstama - ukazováčkem (špička tlumí tlustý E) a prsteníčkem (kterej mám ohnutej tak, že zároveň tlumí tenký E) a co jsem koukal, tak je to docela populární způsob. Ale moc elegantní to není. :)
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

impact píše: Ale moc elegantní to není. :)
A koho to zajímá? :mrgreen:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
paprikodlak
last.fm: advegoo
Bandzone: drgoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od paprikodlak »

Bez přemýšlení bych to chytnul normálně prsty 1 2 3 4. Horní (tenké) ečko se tlum samo (ukazovák) a dolní (tlusté) Ečko nehraju, popřípadě špičkou, jak psal nero. To mi přijde potenciálně nejčistěji hratelné. Ale hlavně je to zvyk z klasiky a z doprovázení písniček na akustice.
Ibanez GRG 170DX Black Night (R. M. Pickups)
ZOOM G2.1Nu
akustika Cort CJ1F NS
půjčená klasická kytara Strunall 4735H
Harmonika Seydel
dvě hodiny hry na kytaru u čerstvého absolventa konzervy týdně a slow constant progress included...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jenže třeba na LP někde na tom 6. pražci tam ty 3 prsty budeš cpát docela těžko. Není to přece jen španěla :)

PetrPeter 1975 - 2008
impact

Příspěvek od impact »

Nero píše:
A koho to zajímá? :mrgreen:
:)

Zjistil jsem, že John Frusciante to taky drží jenom dvěma prsty, tak na tom asi něco bude. A vzhledem k tomu, kdo je John Frusciante... :D
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“