Koupě strata Squier

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
tripozz

Koupě strata Squier

Příspěvek od tripozz »

Dobrý den všem.
Chci si pořídit nějakého stratocastra a jelikož to mám na naučení na doma nechce se mi investovat do originál Fendra. Zřejmně zabrouzdám do vod Squieru. Líbí se mi takovej ten typickej strat zvuk až takovej twang.
Můj dotaz je ohledně materiálů. Někde jsem se tu dočetl, že typického zvuku lze dosáhnout kombinací olše - javor. Což splňuje poze Classic Vibe 50s http://kytary.cz/squier-classic-vibe-st ... /HN101234/. Více se mi ale líbí 60s http://kytary.cz/squier-classic-vibe-st ... /HN101235/. Bude tam zvukový rozdíl mezi javor - palisander? Případně levnější Standard, který je kombinací agathis - javor http://kytary.cz/squier-standard-stratocaster/HN021070/. Poslední adept je ze série Vintage Modified kombinace lípa -palisandr http://kytary.cz/squier-vintage-modifie ... /HN122554/. Zde mě lákají snímače SDD (jestli tedy jsou lepší než ty ostatní).
Otázkou je zda trvat na javorovém krku nebo zvolit možná i příjemnější palisandr při zachování zvuku.
Někde jsem viděl videa a žádný vetší rozdíl jsem nepozoroval, ale nechám si poradit od zkušenějších.
Díky za názory.
Naposledy upravil(a) Smrťokvítek dne 3.10.2012 8:31, celkem upraveno 1 x.
Důvod: opraven název
Fořt

Re: Koupě strata

Příspěvek od Fořt »

Pokud chceš být co nejblíž originálu, ber rozhodně kytaru s tělem z olše. Lípa nehraje špatně, a je častá třeba na výborných japonských Fenderech z 90. let, ale je zvukově trošku jinde. Agathis je už vyloženě levná náhražka, i když ani to ji nemusí odsuzovat k zatracení, ale bude ještě dál od olše než lípa. Navíc na Standardech jsou asi i horší, levné keramické snímače.
Řada Classic Vibe je velmi povedená, a to nejen s ohledem na cenu, a kupodivu je i docela vyvážená, tj. že kusy, které leží na krámech, hrají většinou obstojně, někdy i lépe než třeba originál Fendery, při srovnání kousků na jedné prodejně. Zpracování je také velmi dobré, zřejmě napříč celou sérií - je těžké najít odfláknutý kus.
Zda celojavorový krk nebo s palisandrovým hmatníkem je věc osobního vkusu. Ny YT najdeš spoustu srovnání 2 stejně osazených stratů lišících se jen hmatníkem. I tady na fóru bys možná nějaké srovnání našel. Zcela jednodušeně řečeno, palisander bude mít měkčí, "hodnější" zvuk, méně brilantní a cinkavý pro čisté zvuky, ale na druhé straně méně chlupatý pro zkreslení, takže při troše dobré vůle použitelný i pro tvrdší žánry (se singly; je to jen taková zjednodušená kategorizace, viz straty - ovšem s humbuckerem - s celojavorovým krkem u Dave Murraye z I. Maiden či Glenna Tiptona z Judas Priest). Druhá věc je pocit ze hraní, celojavorové krky se na stratocasteru většinou lakují, palisandr se pouze olejuje.
U té Classic Vibe série je pak mezi 50' a 60' modely rozdíl i ve snímačích - Alnico III versus Alnico V, a možná je rozdíl i v profilu krku, ale to si nejsem jistý a v popisu na Kytarách to není. Nejlépe si obě vyzkoušet vedle sebe a vybrat, co ti vyhovuje víc.
Edit: Jo, a na twang, který je typický spíš pro telecastera, by byl možná nejlepší strat s tělem z jasanu, jako u typického telete, ale nevím, zda Squier takový model dělá. A už to bude trochu jinde než typicky stratovská olše.
tripozz

Re: Koupě strata Squeir

Příspěvek od tripozz »

Děkuju za osvětu.
Zřejmně půjdu serie Classic Vibe. Cenový rozdíl mezi Standard a CV není velký a CV má vše na svým místě :-). Teď už se jen rozhodnout jestli 50 nebo 60. Zvukově se mi na clean více líbí 50. Má takový ten správný "břinkot". U zkresleného zvuku zase Alnico V na 60. Ohledně krku - vždy jsem měl palisandr a trochu se bojím toho laku (jak bude "klouzat").
Pojedu si to otestovat a uvidíme co padne lépe do ruky. Akorát jsem koukal, že málo kde je mají skladem, a když tak maximálně 1 ks. Takže výběr z několika kusů odpadá :-( Jak pak má člověk poznat, že je to dobrý kus, když nemá s čím porovnat. Můžu kouknout jaký je zpracování, poslechnout jestli ladí, ... ale jak má znít (rezonovat) asi neposoudím.
Fořt

Re: Koupě strata Squier

Příspěvek od Fořt »

Určitě bude na skladu k porovnání aspoň jiná kytara stejného typu, nejlépe Fender ve srovnatelné nebo vyšší cenové kategorii. Porovnávej tedy kytary stejného typu a osazení. Laku se neboj. Koneckonců, krky budou stejně na spodku asi lakované i u palisandrového hmatníku, a tam je to myslím pro někoho, komu se potí víc ruce, největší problém. Hmatník už tak nevadí, protože prsty klouzají po strunách, ne po hmatníku.
jenyceg

Příspěvek od jenyceg »

Jestli chceš strat, vyzkoušej nejen squiera, ale já mám moc dobrou zkušenost s vintage reissued v6. výroba korea, olše/javor, skvělé snímače, špica zvuk. je i na bazošu:http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... rder=datum
nebo ho prodávají music data, či hudebniraj.cz
zvuk má stratovější, než mexico straty, které jsem měl možnost zkoušet. chtěl jsem strata, měl prachy na mexico fendera, ale nakonec to při zkoušení vyhrál vintage reissued v6 za 7 litrů...:-)
tripozz

Příspěvek od tripozz »

No, o značce Vintage jsem slyšel dobrý věci. Asi jí zařadím do výběru. V Music City jí mají dokonce ve výprodeji se slevou. Teď je otázka proč? (výprodej skladu, špatný kus ...)
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ja si myslim, ze do techto levnych kytar sekaji co jim prijde do ruku a ona "olse" je spis marketingovy oznaceni dreva, kterou olsi tak jak ji zname z klasickych stratu nevidelo ani z rychliku ;) rad si to necham vyvratit, ale obavam se ze to bude neco podobneho jako "mahagon".

bral bych to, co bude hrat nejlepe a na nejake materialove deleni se vykaslal. Nejlepsi reference ma ta classic vibe serie, fakt to nebyvaji vubec spatne kytary.
Naposledy upravil(a) Kinx dne 3.10.2012 14:56, celkem upraveno 1 x.
Regular John

Příspěvek od Regular John »

Classic Vibe mají skvělé reference a já to mohu jen potvrdit. Dnes mi přišlo classic vibe tele custom a myslím, že za ty prachy není co řešit. Jem zvyklý na Fendery American Standard a vyšší řady a vůbec mi nepříjde, že by ten Squier byl nějak podřadný.
grock

Příspěvek od grock »

Ten Tvůj je z borovice?
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Regular John

Příspěvek od Regular John »

Custom je z olše. Borovici používají na '50s model
jenyceg

Příspěvek od jenyceg »

tripozz píše:No, o značce Vintage jsem slyšel dobrý věci. Asi jí zařadím do výběru. V Music City jí mají dokonce ve výprodeji se slevou. Teď je otázka proč? (výprodej skladu, špatný kus ...)
Výprodej - možná to budou ty levnější čínské. Některé verze se dělají zase ve Vietnamu...Já vsadil na tu korejskou reissue verzi, jelikož byla s javorovým krkem (mám to raději, než krky s hmatníkem). V každém případě, ať je to cokoli, squier, či vintage, si to řádně vyzkoušej a nechej seřídit.
EL guitar

Příspěvek od EL guitar »

Jsem majitelem teto skvěle kytary

http://kytary.cz/squier-vintage-modifie ... /HN122561/

je videť že se squier skvěle vytáh,na te kytare neni co vytknout skvěle zapracované pražce
bezproblemové snímače(málo až vůbec šumu,ale jsou celkem slabé planuji brzo vymněnit za lepší )
mechaniky drží ladění jak přibitý,celkove kytara kterou osobně doporučuji ale i ostarní nove 2012 Squiery
Vintage modified rozhodne je vyzkousejte. 8)

ps:neplest se starou serii vintage modified
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

classic vibe 50 je fakt výborná gitka ,dokonca má 8 vrutový pickguard ,a ten je ale taký srandovný ,taký hrubý , ladiace mechaniky stoja za prd ,normálne počuješ jak praskaju ked ladíš ,ale dá sa v pohode naladit , krk je super , už som to tu písal viackrát ,je to lahunká gitarka , akože s japan strat tokai -starý ,čo som mal sa dá srovnávat 1 : 1 ,kupil som vibe pretože tokai mi šlohli a nelutujem ,možno to preženiem ale naslepo keby som si mohol vybrat zo 100 fendrou , bez označenia a vedenia ceny , by som ho asi vybral ako najlepší hlavne kvoli váhe, a CV 50 MÁ SUPER SNÍMAČE :!:
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

mirostrat píše:classic vibe 50 je fakt výborná gitka ,dokonca má 8 vrutový pickguard
A v čem je jeho přidaná hodnota?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

pre mna v tom že ich neni 11 ale 8 ,no další moj úlet , ale ja sa z toho teším , proste teším sa , že sa tej gitare venovali a okopčili ju podla originálu a že má kluson mechaniky s dierkami na struny zvrchu, aj z toho sa teším ,detailíky ktoré mi robia radost , inému možno nemusia robit radost ,su pre neho nepodstatné, pre mna su podstatné ako aj tvar hlavy ,uznávam ,je to malicherné :!: je na to také príslovie MUCHY LAPÁ-VOLY PÚŠŤA ,a ešte jedno , lidi jsou blbí -jsou i moudrí , ale nás je víc ! :)
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
adiku

Příspěvek od adiku »

zdar, tak jsem se stal také majitelem strat classic vibe 50s.Mám ji jako druhou kytaru, holt strat zvuk mi chyběl. Risknul jsem to a koupil z netu ve výprodeji. Velmi hezké zpracování, zvuk paráda. Po natažení hybridních 10tek se muselo dotáhnout tremolo a povolit krk. Trochu mě znervozňuje drnčení /rezonance/ struny D na volno. Po dlouhém bádání zvuk vychází z kobylky, resp. z ohybu struny. Na tovární struny to nedělalo. Bylo mi řečeno, že si struna udělá sama vedení a drnčení zmizí, to tremolo je fakt měkký plech. Ale za ty prachy fakt parádní kytara.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

gratulujem ,ja som s tou gitkou maxi spokojný , pls z kolkých kusou máš telo ? máš fládrovaný krk ? to D-čko prešmirgluj s nejakým fakt jemným šmirglom alebo pilníčkom , najlepšie všetky drážky , nech ti to nedrnčí a netrhá struny
adiku

Příspěvek od adiku »

člověče to nevím :) , je to klasika http://www.music-city.cz/fender-squier- ... -2300.html, tak dalece jsem do toho nešel, a nevím zda chci, aby neobjevil co nechci :lol: , jak to zjistím, z kolika vrstev?
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

On se neptal z kolika vrstev (předpokládejme, že tahle kytara asi nebude z překližky), ale z kolika kusů (podélných pásů) dřeva je tělo slepené. Standardně je to 1 (to asi nebude) až 3 někdy i 5. Pokud máš ten sunburst z odkazu, tak by to mělo být při troše snahy vidět.
adiku

Příspěvek od adiku »

sorry, četl jsem to z rychlíku. Tělo je ze tří kusů. Do toho zbroušení se mi moc nechce, struny by si měli časem udělat vlastní drážku ne? Je ale pravda, že mi už drnčí i Gečko.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“