Improvizace, pentatoniky
Pravidla fóra
-
LukasMrazoun
Re: Improvizace, pentatoniky
Jasně, že ta teorie je důležitá, ale myslim, že je rozdíl, mezi způsobem učení. Jestli na to přijdte samy nebo vám to někdo napíše? Jaká varianta se vám zdá přínosnější?
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Proč přicházet znovu na to, jaké jsou tóny v které stupnici? To si chceš taky sám zjistit, že rok má 365 dní, derivace x^2 jsou 2x a metanol je jedovatý? Nebo že kytaru máš ladit od E, mezi strunami jsou kvarty a hrát na ten nástroj máš rukama?
Nikdo ti nemůže "napsat", jak máš improvizovat, ale může ti pomoc tím, že ti vysvětlí, s čím je dobré začít pracovat. Učení musí být efektivní a postup natolik rychlý, aby to učícího se stále bavilo. A jistě tu každý potvrdí, jak potěšující bylo, když se naučil pvní pentatoniku a byl schopný do nějakého podkladu něco málo zabrnkat.
Tady se bavíme zejména o tom, jak pomoci začátečníkům a nevést je k tomu, aby mohli smysluplně improvizovat a rozvíjet své schopnosti hraní. Nebudu jim přece úmyslně komplikovat život.
Byl bych každopádně rád, aby lidi, co s tímto přístupem nesouhlasí, nejen hlásali, jaká to je blbost, ale vysvětlili i to, proč to teda blbost je a proč s tím nesouhlasí.
Nikdo ti nemůže "napsat", jak máš improvizovat, ale může ti pomoc tím, že ti vysvětlí, s čím je dobré začít pracovat. Učení musí být efektivní a postup natolik rychlý, aby to učícího se stále bavilo. A jistě tu každý potvrdí, jak potěšující bylo, když se naučil pvní pentatoniku a byl schopný do nějakého podkladu něco málo zabrnkat.
Tady se bavíme zejména o tom, jak pomoci začátečníkům a nevést je k tomu, aby mohli smysluplně improvizovat a rozvíjet své schopnosti hraní. Nebudu jim přece úmyslně komplikovat život.
Byl bych každopádně rád, aby lidi, co s tímto přístupem nesouhlasí, nejen hlásali, jaká to je blbost, ale vysvětlili i to, proč to teda blbost je a proč s tím nesouhlasí.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
LukasMrazoun píše:Jasně, že ta teorie je důležitá, ale myslim, že je rozdíl, mezi způsobem učení. Jestli na to přijdte samy nebo vám to někdo napíše? Jaká varianta se vám zdá přínosnější?
Z Jirotkova Saturnina. O strýci Františkovi. František vlastnil továrnu a bavilo ho objevovat. Například zjistil, že lít vodu do kyseliny je blbost. A vůbec mu nevadilo, že se to mohl dočíst v každé středoškolské učebnici o chemii, aniž by si přitom popálil prsty a zánovní vestu.
Sorry, už si to úplně přesně nepamatuju, abych to zpaměti citoval.
Takže je na každém, jakou cestu zvolí.
Impro
ja bych rad reagoval - s absolutnim sluchem a to sluchem reagujicim na vsechny tony tj. ne na bouchance do zidle
ale na tony se stalym nebo alespon rovnomernym kmitoctem ma clovek obrovskou vyhodu pri uceni na jakykoliv nastroj
na kytaru je zrucny napr. houslista s absolutnim sluchem schopen improvizovat aniz by ji kdy predtim drzel v ruce. Samozrejme nebude mit techniku kytaristy ale pujde to taky. Nebo treba na piano - staci mu vedet kde je acko popr. si ho sluchem najde
a "hraje" (mlati do klaviru)
u toho klaviru pak staci aby ten zrucny houslista co u nej nikdy nesedel znal teorii (stavbu akordu, stavbu hramonie......) a bude schopen (samozrejme netechnicky) hezky improvizovat nebo podle sluchu neco konkretniho zahrat. Myslim ze hodne dulezitou veci tam je ze ten clovek predtim musi na neco hrat aby mel alespon nejaky technicky zaklad ale uz tolik nezalizi na co hral. 
Naposledy upravil(a) Nero dne 5.10.2012 7:53, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto to původního tématu z odnože o klasické hudbě
Důvod: Přesunuto to původního tématu z odnože o klasické hudbě
- Nero
- Rádce
Re: Impro
S tím se nedá souhlasit - ten houslista možná bude mít představu o tom, co má a chce hrát, ale nebude pořádně vědět jak, protože tvorba tónů na houslích a kytaře nebo pianu je zcela odlišná.baxa píše:na kytaru je zrucny napr. houslista s absolutnim sluchem schopen improvizovat aniz by ji kdy predtim drzel v ruce.
Nebo treba na piano - staci mu vedet kde je acko popr. si ho sluchem najdea "hraje" (mlati do klaviru)
u toho klaviru pak staci aby ten zrucny houslista co u nej nikdy nesedel znal teorii (stavbu akordu, stavbu hramonie......) a bude schopen (samozrejme netechnicky) hezky improvizovat nebo podle sluchu neco konkretniho zahrat.
V extrémním případě bude na pianu schopný jedním prstem vyťukat melodii, která mu zní v hlavě, ale totálně bez dynamiky (nebo se zcela šílenou), rytmu (hraní skutečně "na dobu") a jakéhokoli přednesu, protože ten nástroj neovládá. A to pro mě není hezké improvizování.
U kytary mám tohle i prakticky ověřené - známá je violoncellistka v Národním divadle s absolutním sluchem (schopná hrát i na housle, kontrabas a flétnu), ale pokud jí někdo dá do ruky kytaru, vůbec neví, co s ní, protože její pravá ruka netuší, co má dělat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
chroustjazz
třetí a sedmý stupeň (či jakýkoli jiný) stupeň stupnice není tón stupnice, ale stupeň stupnice (viz teorie)shoooter píše:Marně hledám, co psal Nero o intervalech.chroustjazz píše:jo? a co třetí a sedmý stupeň durové stupnice? jaký tam je interval?J.J. píše: Zato tys dal veřejně najevo, že jsi nabubřelej magor. Na Nerově tvrzení nevidím absolutně nic nesprávnýho
tímto končím..to nemá cenu..
A mezi 3. a 7. tónem durové stupnice je čistá kvinta - a to už jsem vůbec nepochopil souvislost.
na třetím stupni durové stupnice je vzdálenost (interval) mezi základním tónem a tónem následujícím malá sekunda, tedy např. v stupnici od "c" je to "cis" (to platí i pro sedmý stupeň durové stupnice)
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
- Nero
- Rádce
A jak to odporuje tomu, že v Des-dur je tón C (aneb onen 7. stupeň) v běžném kontextu použitelnější než D (na místo kterého bych šáhnul po tónu Es)?
(Zcela vážně míněná otázka, rád se v oblasti teorie něco přiučím - však tu taky celou dobu tvrdím, že se její znalost může jen a jen hodit...)
(Zcela vážně míněná otázka, rád se v oblasti teorie něco přiučím - však tu taky celou dobu tvrdím, že se její znalost může jen a jen hodit...)
PetrPeter 1975 - 2008
Jenže to si napsal nesmysl. Když mluvíš o intervalech, tak interval musí být vždy mezi dvěma stupni nebo tóny (stupeň je to obecně, pokud hovoříme o konkrétní stupnici je to i konkrétní tón).chroustjazz píše:třetí a sedmý stupeň (či jakýkoli jiný) stupeň stupnice není tón stupnice, ale stupeň stupnice (viz teorie)shoooter píše:
Marně hledám, co psal Nero o intervalech.
A mezi 3. a 7. tónem durové stupnice je čistá kvinta - a to už jsem vůbec nepochopil souvislost.
na třetím stupni durové stupnice je vzdálenost (interval) mezi základním tónem a tónem následujícím malá sekunda, tedy např. v stupnici od "c" je to "cis" (to platí i pro sedmý stupeň durové stupnice)
Takže si myslel interval mezi 3. 4. a interval mezi 7. 8. stupněm durové stupnice. To je skutečně malá sekunda.
A pokud tedy aplikuji tvůj příklad v praxi a vezmu tón C, coby 7. stupeň durové stupnice, a po něm následuje malá sekunda t.j. tón Cis, zjistil jsem, že stupnice CisDUR obsahuje tón Cis. To je vskutku šokující zjištění.
Každopádně to není nic proti Nerovu tvrzení.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Až na to, že to není tón C, ale HIS
) Ale je pravdu, že v rovnoměrně temperovaném ladění jsou to tóny enharmonicky zaměnitelné.
Když z toho C vycházím, tak nemůže být špatně C.lei píše:Až na to, že to není tón C, ale HIS) Ale je pravdu, že v rovnoměrně temperovaném ladění jsou to tóny enharmonicky zaměnitelné.
Přesněji mělo být C - Des- DesDUR.
Rozdíl mezi C/His bych tady ale opravdu neřešil.
-
Slayertplsko
C-C# je zvacsena primachroustjazz píše:třetí a sedmý stupeň (či jakýkoli jiný) stupeň stupnice není tón stupnice, ale stupeň stupnice (viz teorie)
C-Db je mala sekunda
-
carodejdobrodej
na třetím stupni DUROVE stupnice ( od C ton E)chroustjazz píše:
- je vzdálenost mezi ZAKLADNIM tónem(v C dur C)a tónem následujícím(D) VELKA sekunda
- nebo TEDA po TRETIM stupni (v C dur E) je nasledujici CTVRTY stupen F (ctvrty stupen v C Dur)= mala sekunda
-sorry ale teda kde je CIS?????
na třetím stupni MOLLOVE stupnice ( od C ton Eb)
- je vzdálenost mezi ZAKLADNIM tónem(v C moll C)a tónem následujícím(D) VELKA sekunda
- nebo TEDA po TRETIM stupni (v C moll Eb) je nasledujici CTVRTY stupen F (ctvrty stupen v C moll)= velka sekunda
-sorry ale teda kde je CIS?????
No nevim bud sem blbej
Des dur beru.
Rozdíl mezi C a HIS je samozřejmě důležitý, ovšem z hlediska teorie, nikoli praxe, přiznávám.
Rozdíl mezi C a HIS je samozřejmě důležitý, ovšem z hlediska teorie, nikoli praxe, přiznávám.
Když zahraji tón, poznáš jestli je to His nebo C?lei píše:Des dur beru.
-
chroustjazz
doporučoval bych pro ty, kteří to nechápou, nastudovat si někde, co je to supeň stupnice a jak se odvozují jejich mody (v tomto konkrétním případě šlo o diatonickou stupnici dur)
-
chroustjazz
tvá formulace zněla přesně takto:Nero píše:A jak to odporuje tomu, že v Des-dur je tón C (aneb onen 7. stupeň) v běžném kontextu použitelnější než D (na místo kterého bych šáhnul po tónu Es)?
"Třeba v improvizaci v Des dur stupnici je C poněkud vhodnější tón než D"
když postavíš stupnici v des dur na tom konkrétním 7. stupni, pak bude ta stupnice začínat takto: des, d, e..atd. (a to i pokud ji postavíš na 3. stupni)
- a to je jádro celé nesmylné hádky (z velké části dané těmi okolo) - tady je zřejmé, že tón d se v této stupnici vyskytuje a není důvod si myslet, že by byl méně vhodný, nežli tón c
proto má zmínka o rasismu, což měla být nadsázka, kterou zřejmě nikdo nepochopil, neb tu diskutují asi jen samí basáci
-
chroustjazz
-
Slayertplsko
Tomu teda nerozumiem. Ako postavis na konkretnom 7. stupni (tam je viac 7. stupnov?) v des dur? Aka stupnica zacina des, d, e? Mozno myslis c# d e, ale aj tak nechapem, co tym zaciatkom frygickej/lokrickej od c# chces povedat.chroustjazz píše:když postavíš stupnici v des dur na tom konkrétním 7. stupni, pak bude ta stupnice začínat takto: des, d, e..atd. (a to i pokud ji postavíš na 3. stupni)
V ktorej? Des dur? V tej D urcite nie je.chroustjazz píše:a to je jádro celé nesmylné hádky (z velké části dané těmi okolo) - tady je zřejmé, že tón d se v této stupnici vyskytuje a není důvod si myslet, že by byl méně vhodný, nežli tón c
-
Slayertplsko
Ano aj nie, zalezi od druhu ladenia, pripadne kontextu, ktory ten interval zadefinuje aj v rovnomerne temperovanom ladeni. V kazdom pripade sa to oplati dodrziavat, lebo neskor sa ti to nabali a bude ta to miast.shoooter píše:Když zahraji tón, poznáš jestli je to His nebo C?lei píše:Des dur beru.
Když zahraji 1 tón, není žádný interval ani kontext!Slayertplsko píše:Ano aj nie, zalezi od druhu ladenia, pripadne kontextu, ktory ten interval zadefinuje aj v rovnomerne temperovanom ladeni. V kazdom pripade sa to oplati dodrziavat, lebo neskor sa ti to nabali a bude ta to miast.shoooter píše:Když zahraji tón, poznáš jestli je to His nebo C?lei píše:Des dur beru.
Je to jen jeden tón. Ladění na pianu obvykle neměním.
Takže opravdu bude rozdíl mezi C a His?