Kabel probíjí !!! poraďte
Pravidla fóra
Kabel probíjí !!! poraďte
Zdravím. Včera jsem zjistil, že mi probíjí propojovací kabel mezi koncákem a boxem. Vyměnil jsem kabely, box i kytaru, ale pořád to probíjí. Není to ale vždy. Když jsem měl aparát hodně zesílený, tak pak to dělalo. Jinak když jsem ho stáhnul na nulu, tak nic. Je to divné, nevíte někdo, kde by mohl být problém?
Aparát mám preamp engl e530, koncák rocktron velocity 300 a box engl.
Aparát mám preamp engl e530, koncák rocktron velocity 300 a box engl.
Naposledy upravil(a) orkus dne 12.10.2012 16:55, celkem upraveno 1 x.
Re: Kabel probíjí !!! poraďte
Nešpekuluj a odnes to do servisu. Pokud tomu nerozumíš tak je to jediná dobrá rada.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Přesně tak jak píše jastud. Navíc si neumím představit, jak může probíjet kabel. Jakože si sáhneš na izolovaný kabel a projede tebou el. proud? Pokud je izolace v pořádku, tak snad jedině statická elektřina, ale ta podle mě není ovlivněna nastavenou úrovní hlasitosti. Ránu dostaneš i od svetru.
Kabel sám o sobě neprobíjí, špatně jsem to formuloval. Probíjí ten jack. Lépe řečeno, když se ho dotkneš, tak to není jak když dostaneš ránu od statické elektřiny, ale normálně to zabrní, jak když si hrábneš na kabel.Ne tolik, ale furt znatelně. Spíš jsem myslel, jestli třeba někdo neví, co v aparátu by mohlo být příčinou nebo jestli není příčina někde jinde. Apec je z v záruce, z německa od thomanna, jenže vyřizování reklamací je tam na dost dlouho, dle své zkušenosti. Ale asi mi nic jiného nezbyde...
Jestli probíjí jack, tak to by měly probíjet asi i ostatní kovové části zesilovače, ne? Nechci po tobě, abys to zkoušel. Jen přemýšlím nahlas. 
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Tak tos to moc nevylepšil s tou formulací. Hrábnutí na kabelorkus píše:Kabel sám o sobě neprobíjí, špatně jsem to formuloval.......................normálně to zabrní, jak když si hrábneš na kabel.Ne tolik, ale furt znatelně.
Příčinu ti asi nikdo takhle z voleje nenapíše. Je to jednopólový dotyk (stojíš na zemi a jednou rukou se dotkneš konektoru) nebo dvoupólový (jedna ruka na konektor a druhá ruka na jinou kovovou část toho samého aparátu)?
Myslel jsem tím přirovnání jako třeba když tě kopne (jakýmkoliv nedopatřením) elektrika na konci odizolovaného kabelu...a je to jednopólový dotyk. Jinak ostatní kovové části koncáku ani preampu neprobíjí. Jen ty jacky na obou stranách propojovacího kabelu.
Takže je to vlastně rozdíl potenciálu mezi jackem a uzemněním. Jakým způsobem máte řešeno připojení k síti (kolik zásuvek, prodlužovačky, ochrana nulováním, zvýšená ochrana chráničem...)?
Předpokládám tedy, že jackové samice mají plastový "obal" a dotykové napětí se nedostane na kostru zesilovače.
Předpokládám tedy, že jackové samice mají plastový "obal" a dotykové napětí se nedostane na kostru zesilovače.
Je to zkušebna v garáži. Hlavní zásuvka je jedna, z ní prodlužovačka (klasická s vypínačem), ve které mám zapojený síťák z preampu i z koncáku.Z tété prodlužovačky vede další prodlužka na druhou stranu garáže a v ní je zapojený basový a zpěvový aparát (ty dva aparáty tentýž problém ale nemají). Jinak samice na koncáku jsou kovové a na preampu s plastovým obalem.
Pokud kope kovová část JACKu a ostatní kovové části zesilovače ne, jestli je samice v zesilovači plastová a při stoupající halsitostí se to zhoršuje, tipoval bych na přehozené dráty na konektoru v zesilovači. Je to sice velmi nepravděpodobné, ale pokud nekopou ostatní zesilovače a komba, ani nekopou struny kytary (jsou vodivě spojené s kostrou zesilovače), jiné vysvětlení nemám.
Každopádně připojení celé zkušebny do jedné zásuvky v garáži, kde není síť TNS a tak ani chránič, mi nepřipadá jako bezpečné. Pokud máš sebe i spoluhráče aspoň trochu rád, nechej to aspoň zrevidovat, nebo upravit znalým elektrikářem.
Každopádně připojení celé zkušebny do jedné zásuvky v garáži, kde není síť TNS a tak ani chránič, mi nepřipadá jako bezpečné. Pokud máš sebe i spoluhráče aspoň trochu rád, nechej to aspoň zrevidovat, nebo upravit znalým elektrikářem.
V koncáku je samice kovová a ty jacky, které kopou jsou zrovna z propojovacvího kabelu koncák-box. Jen nevím, jestli to může být vada preampu nebo právě toho koncáku. Ta elektrika v tý garáži určitě není extra, ale zase cca 10 let takhle ve dvou garážích hraju a nikdy s ničím nebyl problém. Ani u ostatních kapel hrajících ve vedlejších garážích za ty léta žádný problém s elektrikou nebyl. Nicméně zkontrolovat to elektrikářem stejně nechám.
To má logiku, ale pokud se v tom nehrabali...chatra píše:Pokud kope kovová část JACKu a ostatní kovové části zesilovače ne, jestli je samice v zesilovači plastová a při stoupající halsitostí se to zhoršuje, tipoval bych na přehozené dráty na konektoru v zesilovači. Je to sice velmi nepravděpodobné, ale pokud nekopou ostatní zesilovače a komba, ani nekopou struny kytary (jsou vodivě spojené s kostrou zesilovače), jiné vysvětlení nemám.
Tak to samozřejmě. Musí se nejdříve vyloučit případná závada v síti TN-C (kterou pravděpodobně máte - dvoužilový rozvod L+PEN). Pokud není možná rekonstrukce na síť TN-S (třížilová L+N+PE) a v té garáži je jen jedna zásuvka 230V, tak doporučuji použít FI-DOS. Těchto místních ochran existuje víc a elektrikář vám podle místních podmínek jistě doporučí tu nejvhodnější a hlavně normovanou zvýšenou ochranu před nebezpečným dotykem živých a neživých částí.chatra píše:Každopádně připojení celé zkušebny do jedné zásuvky v garáži, kde není síť TNS a tak ani chránič, mi nepřipadá jako bezpečné. Pokud máš sebe i spoluhráče aspoň trochu rád, nechej to aspoň zrevidovat, nebo upravit znalým elektrikářem.
Zdarec. Dlouho jsem tu nebyl, tak píšu až teď. Tak problém byl zřejmě v tom, že výrobce ke koncáku dodával síťový kabel pouze s dvojitou vidličkou. Dal jsem k němu správný síťák a už to nekope, ale nějaký problém přetrvavá neustále. Když jednou rukou stisknu struny na kytaře a druhou se dotknu jacku na propojovacím kabelu z koncáku do boxu, tak to začne pískat a malinkaté brnění (takřka neznatelné) tam je. Když se dotknu toho jacku a druhou rukou nedržím struny na kytaře, tak se nic neděje. Známý proměřoval, jestli je koncák i premap dobře uzemněný a prý je to v pořádku, takže nevím, čím to může být. Zkusil jsem vyměnit kytary, boxy, všechny kabely a prodlužovačku a pořád to dělá. Je ale zajímavé, že to dělají jen ty dva jacky na tom propojovacím kabelu. Zvláštní je, že žádná jiná kovová část, ani ostatní samice na koncáku to nedělají. Nejsem žádný odborník přes elektro, respektive vady zesilovačů, tak vás prosím o jakoukoliv radu. Dík
Ještě musím dodat, že to dělá pouze, když je přidaná hlasitost na koncáku i preampu, jinak když je volume na nule, tak nic...
Sakra, není ten aparát od Fidka (EPH)?
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Aparát je preamp engl e530 a koncák rocktron velocity 300. Obojí cca 5 měsíců staré.
No, on Bummer spíš narážel na nelichotivé recenze aparátů pana Fidka - aparatury-f64/eph-j-fidek-elektronika-p ... ilit=fidek
Už jsem z toho dost nešťastný...jakákoliv rada dobrá...
Hele, já střevům aparátů nerozumím a netuším, jak je provedené nějaké přizemnění nebo pospojování. A nechci ti tady radit něco zkoušet abys sis tam něco odpálil. Chatra tu psal něco o přehozeném signálu se zemí u konektorů (závislost kopání s polohou volume). To jsi zkontroloval?
Je divné to brnění (rozdíl potenciálu) mezi strunou a zemněnou části jacku.
Hlavně že jste tím přizemněním aparátu odstranili to kopání při jednopólovém dotyku, tam šlo o zdraví a život.
Dál už ti já neporadím, neumím, neznám, promiň
Je divné to brnění (rozdíl potenciálu) mezi strunou a zemněnou části jacku.
Hlavně že jste tím přizemněním aparátu odstranili to kopání při jednopólovém dotyku, tam šlo o zdraví a život.
Dál už ti já neporadím, neumím, neznám, promiň
Dráty na konektoru v zesilovači jsem nekontroloval, protože je to ještě v záruce a kdybych se do toho podíval, asi by bylo po záruce.