Rozpoznání klavírní nahrávky pro smartphone - co vy na to?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
janbednarik

Rozpoznání klavírní nahrávky pro smartphone - co vy na to?

Příspěvek od janbednarik »

Zdravím všechny pianisty/pianistky! :-) Potřeboval bych slyšet váš názor. V rámci své bakalářské práce bych chtěl vytvořit aplikaci pro smartphone, která by měla zjednodušit přenos hudebního nápadu do notového zápisu. Aplikace by byla přes vestavěný mikrofon smartphonu schopná zaznamenat zvuk klavíru, rozpoznat jednotlivé tóny/polyfonii a rytmus a vygenerovat odpovídající zápis do MIDI. Zápis do MIDI si pak uživatel může například importovat do nějakého desktopového softwaru (jako Finale apod.) a převést na klasický notový zápis.

Než s tím začnu, rád bych slyšel váš názor, zda byste jako klavíristi měli o podobnou aplikaci zájem. Používali byste ji? Pokud ano, jakou mobilní platformu byste upřednostnili? Android / iOS / Windows Phone / Symbian / BlackBerry / něco jiného?

Budu moc vděčný za jakýkoliv názor, nápad, připomínku atd. :-)
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozpoznání klavírní nahrávky pro smartphone - co vy na t

Příspěvek od Scorpi.03 »

Já bych to využil, pokud bych nějaký smartphone měl, každopádně bych to zkusil na iOS..
Ale zatím jsem o žádné takové aplikaci neslyšel a celkem se divím, že ne...
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Hush

Příspěvek od Hush »

Možná mě budete kamenovat, ale mě trochu uniká smysl tohoto nápadu!
Vysvětlím:
Zvukový záznam do (jakéhokoli) telefonu používám - a většina lidí které znám též - na okamžitý nápad, který dostanu na ulici, v autě a podobně. Vytáhnu mobil a do záznamu si ho zabručím a doma ho potom u kláves začnu rozpracovávat.
Pokud už sedím u kláves a "nezávazně preluduji" mám tam noťas do kterého si pořizuji záznam. Nechápu, proč bych si měl pořizovat klavírní záznam do smartphonu???
Případ, že by mě políbila můza někde, kde shodou okolností zrovna stojí na rohu piáno, ke kterému si sednu a případný nápad si nahraju, je podle mě naprosto iluzorní!
Nechci se autora nápadu nijak dotknout, ale možná by stálo za to, zamyslet se nad praktičností takového nápadu ...
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Já si naopak myslím, že je to dobrý nápad. Taky si ale myslím, že podobnou aplikaci už někde najdeme.
Využití by nebylo jen na piáno, ale například si na španělku nahraju nějakou melodii a pak mám z toho MIDI, se kterým můžu dále pracovat.

Vzhledem k tomu, že používám Android, tak bych ti doporučil Android :-) Ale vzhledem k vývoji Androidí platformy, kdy se objevují stále nové a nové zařízení, a některé aplikace tak na nich nefungují, bych doporučil spíše jistotu iOs. Windows Phone je (podle mě, prozatím) mrtvá platforma, Symbiam taktéž a BlackBerry se u nás moc nevyskytuje.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

pro pc je aplikaci nekolik (a mluvilo se tu o nich uz nekde), pro ios se taky neco da najit: http://www.secretbasedesign.com/apps/audiomididc
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Paris píše:pro pc je aplikaci nekolik (a mluvilo se tu o nich uz nekde), pro ios se taky neco da najit: http://www.secretbasedesign.com/apps/audiomididc
Jasně, ale janbednarik píše, že to bude dělat v rámci bakalářské práce. Podle mě navíc dobrý "cvik" udělat si aplikaci stejnou jako něco, co už existuje - vyzkoušet si možnosti, něco se přiučit a mít s čím porovnávat. Ideální odrazový můstek pro další aplikace...
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jo... pardon, pridam poznamku: ja jsem nemel v umyslu zpochybnovat zamer autora, jen jsem zatim pridal odkaz na podobnou aplikaci...
Hush

Příspěvek od Hush »

Já si pořád trochu staromódně myslím, že i bakalářská práce by měla být smysluplnější, než jen práce pro práci! A smysl nahrávání a následného zpracování hudby v telefonu mě opravdu uniká.
Ale tímto tady už přestanu dráždit a opouštím toto téma. :lol:
janbednarik

Díky všem za odpovědi a podnětné připomínky:-) Vezmu to postupně:

hush: Díky za poznámky, jsem rád za jakkoukoliv konstruktivní kritiku :-) Částečně s tebou musím souhlasit, využití notebooku (nebo obecně desktopové aplikace) by mělo oproti smartphonu několik výhod. Jednak notebooky mají větší výpočetní výkon, lze očekávat i kvalitnější mikrofony (případně externí) a MIDI lze ihned importovat do dalšího softwaru. Na druhou stranu, ne každý má doma notebook, práce se smartphonem je navíc pohodlnější, můžeš ho jen vytáhnout z kapsy, položit na piano... Takto jsem nad tím uvažoval. Mimo to, v rámci své práce jsem chtěl spojit hudbu s programováním pro mobilní platformu, proto to tlačím cestou mobilní aplikace :-) Každopádně pokud jsi tohle téma nadobro neopustil, jakou mobilní paltformu bys upřednostnil, kdyby ses rozhodl dát podobné aplikaci šanci? :-)

rotten77: S tvou připomínkou k WP, Symbianu a BlackBerry musím souhlasit :-) Přesto zkouším zjistit, co by tak lidi chtěli.

Paris: Díky za odkaz na iOS aplikaci Audio MIDI connect, neznal jsem ji. V rámci průzkumu trhu jsem například pro Android žádnou podobnou aplikaci neobjevil. Tato na iOS vypadá podle videí moc pěkně, ale zdá se, že neumí pracovat s polyfonií. Pokud se pletu, rád se nechám opravit :-) iPhone nevlastním, tak bohužel nemám jak vyzkoušet. Jakou platformu bys upřednostnil ty?

A co další uživatelé hudebníci, co na tento nápad říkáte?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

janbednarik píše:Jakou platformu bys upřednostnil ty?
na tom asi nesejde ... rozhodne ne pro ucel bakalarske prace.
jeste bych si tedy dovolil dve poznamky:
1) nefixuj to na piano. to je zrovna nastroj, u ktereho by se dalo uvazovat o tom, ze jine metody by byly efektivnejsi a jednodussi... at si hudebni napad clovek zapiska treba na pistalicku z vrby, pristup by mohl byt podobny.
2) projdi si web a hledej podobne aplikace... mam pocit, ze narazis i na pomerne podrobne rozebirani problematiky, a asi i na zdrojove kody nekterych rutin ... mohlo by to byt zasadne prinosne.

(nad prakticnosti tveho reseni se zamyslet nebudu - to je na tobe, jak si to sam pred sebou obhajis. koneckoncu - zasadni teziste tve prace bude asi v necem jinem, nez v "co potom s tim" ... to uz je jen takova nadstavbicka a da se toho vymyslet hodne...)
janbednarik

Paris píše:
janbednarik píše:Jakou platformu bys upřednostnil ty?
na tom asi nesejde ... rozhodne ne pro ucel bakalarske prace.
jeste bych si tedy dovolil dve poznamky:
1) nefixuj to na piano. to je zrovna nastroj, u ktereho by se dalo uvazovat o tom, ze jine metody by byly efektivnejsi a jednodussi... at si hudebni napad clovek zapiska treba na pistalicku z vrby, pristup by mohl byt podobny.
2) projdi si web a hledej podobne aplikace... mam pocit, ze narazis i na pomerne podrobne rozebirani problematiky, a asi i na zdrojove kody nekterych rutin ... mohlo by to byt zasadne prinosne.

(nad prakticnosti tveho reseni se zamyslet nebudu - to je na tobe, jak si to sam pred sebou obhajis. koneckoncu - zasadni teziste tve prace bude asi v necem jinem, nez v "co potom s tim" ... to uz je jen takova nadstavbicka a da se toho vymyslet hodne...)
Mě na tom sejde právě velmi a tím spíš kvůli bakalářské práci:-) Potřebuji si nejprve udělat "průzkum trhu" a zjistit, o jakou platformu mají lidé zájem, tudíž pokud máš nějakou vlastní preferenci, budu moc rád, když to sem napíšeš:-)

Na piano to fixuji kvůli zjednodušení implementace. Pakliže se bude aplikace zabývat pouze jedním nástrojem, je větší šance, že ji přivedu do funkční použitelné podoby. Rozšiřovat se dá později vždy. :-)

Podobně aplikace jsem už hledal a narazil jsem pouze na desktopové varianty typu Sibelius AudioScore, Widi Recognition Software apod. Každopádně díky za nápad, nějaké postupy či dílčí řešení dané problematiky by se mi určitě hodilo.

Co se týká využitelnosti aplikace, proto právě píšu na hudební fóra a zjišťuju, co na to hudebníci říkáte. Takže se určitě nebojte mi to pořádně zkritizovat nebo o tom napsat cokoliv dle vlastního uvážení! :-)
Hush

Příspěvek od Hush »

Bohužel, na tvou otázku, jakou mobilní platformu bych upřednostnil Ti nedokážu zodpovědně odpovědět.
Ne, že bych nechtěl, ale zkrátka to neumím. Mobil používám prakticky výhradně jako telefon. Každopádně dle reakcí soudím, že si tvá aplikace své příznivce určitě najde, průzkum trhu musíš tedy směřovat mezi fundovanější uživatele mobilů. Já už zůstanu u telefonování telefonem a zpracovávání hudby noťasem.
Hodně štěstí! :)
janbednarik

Díky za tvé názory, píšu si čárku pod skupinu "nepoužíval bych" :-) A co další uživatelé/hudebníci? Napište mi sem, prosím, co si o nápadu myslíte :-)
Hegrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hegrik »

já osobně by jsem v případě takovéhle aplikace využil jako platformu Android - v mém okolí ji na smartphonech má 95 procent lidí
barlaam

Příspěvek od barlaam »

Ahoj, v tomhle ti teda hodně fandím. Ale kdyby vznikla tak bych ji určitě využil a neváhal bych i něco zaplatit. Jinak ohledně platformy bych byl pro andoid, a řek bych že ti to ušetří i práci oproti jablek. (Windows, Symbian a Blackberry jsou v dnešní době na zlomku zařízení)
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“