Ozvučení baru

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Roman C.

Ozvučení baru

Příspěvek od Roman C. »

Zdravím,
otevíráme si malý bar a nevíme, jak vyřešit zvuk, vůbec se v tom nevyznáme. Jde o 2 místnosti, v kamenných podzemních katakombách, takže co se týče akustiky, tak je poměrně špatná, ale s tím nic neuděláme. Různými prvky na zeď nechceme kazit kamenné prostředí baru. Nepotřebujeme tam nic extra za desetitisíce. V jedné místnosti (v té větší) si představuji něco lepšího, v té druhé nepotřebujeme aby hudba příliš řvala, aby na baru bylo také něco slyšet. Ovládané budou (přes zesilovač?) počítačem.
Velikost první místnosti je 35m2 a druhé 40m2. Přidávám i fotky prostoru (omlouvám se za kvalitu, jsou jen telefonem). Prosím zkuste sem hodit nějaké nápady,nepotřebujeme extrémní rámus a ani utratit 20.000,-.

Předem děkuji za pomoc :)
RJ 12.10.12.jpeg
obrázek.JPG
image (kopie).jpeg
zzbar
Rádce

Re: Ozvučení baru

Příspěvek od zzbar »

Nechtěl bych být nějaký pesimista, ale tohle je fórum, kde chodí především muzikanti. Tvůj dotaz je spíš z oblasti audio techniky. Třeba se někdo chytne a poradí ti. Když né, tak se nezlob a hledej na jiných fórech, kde se tahle problematika probírá.
Jen se připrav na to, že to také nebude levná záležitost, pokud to má být trochu solidní zařízení. Proto mě zaráží že : "Nepotřebujete tam nic extra za desetitisíce a že nepotřebujete extrémní rámus a ani utratit 20.000,-."
Bohužel je to typická a mylná představa většiny lidí, kteří se do podobné záležitosti pouští. Připrav se na to, že to bude cosi stát (aby to mělo alespoň přijatelnou úroveň). Přeju hodně zdaru a ať bar solidně rozjedete.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Roman C.

Příspěvek od Roman C. »

Taky jsem si to myslel, ale stejně jsem fórum projel a ozvučení klubů a barů se tu taky několikrát řešilo, tak jsem to zkusil. Nechci tolik utrácet, protože hudba tam nemá být prioritou, jen prostě něco lehce hrát, kdyby šlo jen o jednu místnost, tak tam koupím za 2.000 věž a jsem spokojen, ale chci to vyřešit lépe a hlavně aby hrála i druhá místnost.
Díky za reakci :)
grock

Příspěvek od grock »

Ozvučit cokoliv jiného je lehčí, tady je ta nejhorší kombinace kámen-klenba-dlažba. Já bych radil malá repra (nebudou rušit vzhled) od fy Bose. Bez peněz se to neobejde :cry:
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Zvažte to dobře, aby se vám v budoucnu nestalo, že ta hudba bude vašim zákazníkům vadit.
Nevím na jakou klientelu budete zaměření. Jestli to bude motorkářský klub nebo vinárnička pro starší, kteří si tam přijdou poslechnout Evu a Vaška.
Ty prostory jsou nádherný a je fakt že nějakýma bedýnkama pod stropem nebo minireprosoustavami to tam třeba totálně zošklivíte.
Určitě bych volil podhledové reproduktory určené k instalaci do zdi.
Další problém je s případnou vlhkostí v těch podzemních katakombách. Volil bych repra odolné vlhkosti.
Neporadím jak a co rozmístit z hlediska akustiky, ale zkus se mrknout třeba na tuhle stránku - http://www.dexon.cz/data/clanky/popisy/krestau.pdf
To by vás mohlo odpíchnout dál.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Trochu jsem nad tím uvažoval... Radit si ale nedovolím, páč jsem něco podobného ještě nedělal. Čistě ze zvukařského hlediska zkusím "nahlas" uvažovat:
potřebuješ nějaký zdroj signálu (hudby), tedy nějaký HI-FI přehrávač, notebook atd... Předpokládám, že tohle máš vyřešeno. Poté bych vedl signál do splitteru (nebo mixu), abych mohl v každé místnosti korigovat hlasitost hudby. Např. by mohl stačit http://www.audiotek.cz/product-48773-art-splitmix4 , nebo nějaký malý mix, který má alespoň 4 výstupy.
Pak samozřejmě kabely, dle možností a místa co nejvíce zamaskovat. A pak reproduktory. Pro "podkres" by mohly stačit nějaké studiové aktivky, např: http://www.audiotek.cz/product-49764-m-audio-av-40-2
jednoduchá instalace, jednoduchá obsluha, není třeba zesilovače... A kam je umístit? To už by člověk musel být přímo na místě. Takhle od pasu to nejde :wink: .

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

Tie M-Audia? To by musel ku každému páru ťahať aj elektriku.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

No a?

a spousta No name...
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Pokud jde jen o takovou tu hudbu v pozadí běžného restauračního ruchu a ne opravdu o ozvučení pro nějaké produkce, už v mnoha podnicích jsem viděl takřka libovolné domácí kino... a svou funkci plnilo zcela dostatečně, nevidím důvod investovat nějaké strašné peníze.
Co se týče vzhledu, malé satelity není problém skrýt někam za svítidlo/květináč/třeba i nějaký výtvarný počin, případně zabalit do juty...
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Dovolim si jen poznamku k M-Audio bednickam: Ty radsi ne, nic moc neuhrajou. To by musel byt opravdu tichy podkres...
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Roman C. píše: jen prostě něco lehce hrát,
Paris píše:To by musel byt opravdu tichy podkres...
No vždyť o to právě v původním dotazu šlo :wink: .

a spousta No name...
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

V tom případě vážně nevidím přidanou hodnotu v několikatisícové investici :-O
Stejně v ruchu baru nikdo nebude řešit nějakou vyrovnanost zvuku a kvalitní podání ;)
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“