OT z Vnitřek Les Paula: "Fyzika" uvnitř kytary

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Bezmozek

Re: OT z Vnitřek Les Paula: "Fyzika" uvnitř kytary

Příspěvek od Bezmozek »

jazzym píše: zahraj strunu E na 12+ prazci a skumaj ci telo nejak zasadne rezonuje ... nerezonuje skoro vôbec..
Jestli to spíš nebude tím na jaký frekvenci struna kmitá. Zkus to samý na baskytaře a uvidíš jakej to bude sustainovej masakr :roll:

Se zájmem jsem si početl, ale pár věcí mi není jasnejch.
Pořád tu řešíte kde a kam se poděje energie struny. dfyc to sice píše pěkně, ale těžko si dovedu představit tělo, který neovlivňuje strunu. Pokud jsou spřažený v jeden celek, každá akce, přece vyvolá adekvátní reakci...bla bla, nevim jak je to dál.
Co na to jít takhle: řešíte tu těla, struny, ale zvuk na elektrický kytaře je přece tvořen snímačem, kdy se při pohybu struny v magnetickém poli indukuje impuls napětí na vinutí snímače.
Pokud tedy rozvibruju strunu na kytaře s těžším, rozuměj hustším tělem, kterému je bližší vibrace na vyšší frekvenci(viz mlácení kladivem do gumy a oceli), pak úměrně k tomu jsou tyto vyšší frekvence odevzdány do těla a pokud tělo vibruje na daný frekvenci, není vzájemný pohyb mezi snímačem a strunou a zbejvající nižší zachytí snímač a samo naopak u póréznějšího, lehčího těla. Snímače jsou přece zasekaný do dřeva a to funguje mezi kobylkou a snímačem jako filtr.

A pak bych se teda rád konečně zeptal: Je teda lepší si naplánovat koncert když bude nad evropou procházet tlaková níž aby řidší vzduch nebránil struně v oscilaci, nebo když je tlaková výše a membrána repráku se opře do hustšího vzduchu a má to pořádnej říz? :roll: :lol:

OT: Škoda že to je thread o LP, jinak bych postnul http://www.tdpri.com/forum/telecaster-d ... -spot.html v půlce stránky tam máte obrázek jak to je s tím vibrováním strata :wink:
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

dfyc: Je smutné, že i kytary musí dodržovat fyzikální zákony, ač tobě samému může praxe připadat jakákoliv. Tělo skutečně velmi silně tlumí, ale ne na rezonanční frekvenci, kde má útlum naopak nejnižší a v souladu s definicí rezonance předanou energii uchovává.
1) V případě té Yamahy je evidentní, že struny nebrzdí žádné elektromagnetické snímače a navíc na všech fotografiích té kytary vidím poměrně silný kus dřeva. Také je za tím určitě hodně počítání, aby to nějak rozumně hrálo.
2) Ano, ano! Kvůli extrémně tenkému tělu bude pohlcovat méně výšek, správně. Díky menšímu množství hmoty je totiž i rezonanční frekvence těla znatelně výše než u LP.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

Bezmozek píše:
jazzym píše: zahraj strunu E na 12+ prazci a skumaj ci telo nejak zasadne rezonuje ... nerezonuje skoro vôbec..
Jestli to spíš nebude tím na jaký frekvenci struna kmitá. Zkus to samý na baskytaře a uvidíš jakej to bude sustainovej masakr :roll:
o bassgitare nepochybujem , na gitare rezonancia tela končí aj začína strunou E
( edit: môže byť že niššie frekvencie necítim ,nedavno som prilepil na telo piezzo a znelo všetko ale tie frekvencie nemaju šancu ovplyvniť výsledný zvuk, tých 5% je pre mna ako 0%)
v podstate mám už jasno , vplyv častí je o hmotnosti a zloženiu materialov
z toho mi plynie, že drevo tela gitary kedže ma najvačšiu hmotnosť a z materialov najmenšiu tvrdosť dreva samotneho , rezonuje najmenej , jedine že by sa plieskalo po ňom a nie po strunách

ozaj. poznate piezzo snímač ktorý je vlastne kobylkou? z jednej strany ho atackuje struna , ale zo strany druhej (Tela gitary) by vibracia škodila nie?
forum pro komplexní hráče
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

chcem prifarbiť zvuk el gitary s piezzo dreveným zvukom
kam ho mam pripevniť ?

na telo, lebo tam sa daju pripevniť káble :cry:
forum pro komplexní hráče
dfyc

Příspěvek od dfyc »

Bummer píše:dfyc: Je smutné, že i kytary musí dodržovat fyzikální zákony, ač tobě samému může praxe připadat jakákoliv. Tělo skutečně velmi silně tlumí, ale ne na rezonanční frekvenci, kde má útlum naopak nejnižší a v souladu s definicí rezonance předanou energii uchovává.
1) V případě té Yamahy je evidentní, že struny nebrzdí žádné elektromagnetické snímače a navíc na všech fotografiích té kytary vidím poměrně silný kus dřeva. Také je za tím určitě hodně počítání, aby to nějak rozumně hrálo.
2) Ano, ano! Kvůli extrémně tenkému tělu bude pohlcovat méně výšek, správně. Díky menšímu množství hmoty je totiž i rezonanční frekvence těla znatelně výše než u LP.

Já bych ze své strany považoval debatu za uazvřenou, Na ten závěr bych si dovolil upozornit jen na několik zcela neodpovídajících tvrzení:

1) Podle tebe tělo velmi silně tlumí všude, jen ne na rezonanční frekvenci. Ovšem z podstaty věci je ta rezonanční frekvence pouze jedna, to je jeden ze základních stavebních kamenů elektroakustiky. Rezonátor samozřejmě osciluje nejen na základní frekvenci, ale i ve velice úzkém pásmu okolo rezonanční frekvence, nicméně s logaritmickým úbytkem.
Tj. tvoje trvzení by vedlo ke stavu, kdy by tělo uchovávalo energii jen ve velice úzkém kmitočtovém pásmu, kde bude kytara velmi silně rezonovat, mimo toto kmitočtové pásmo by docházelo k výrazné degradaci, tj. např. při rezonančním kmitočtu 440 Hz by kytara na volném A hrála jako ďábel, ale tenké e by bylo zcela mrtvé.
2) Pokud by byla tvoje teorie správná a tělo uchovávalo energii v jakémkoliv kmitočtovém pásmu, po utlumení struny by muselo vibrovat dál Ale ono jaksi nevibruje.
3) Tvoje teorie říká, že materiály, které rezonují na nízkých kmitočtech, uchovávají energii právě na těchto nízkých kmitočtech a vice versa. To by vedlo, jak jsem už psal, k absurdní situaci, kdy by materiály, rezonující na hlubokých kmitočtech - tj. řídké a lehké dřevo jako je olše, kterým se nízké kmitočty šíří daloko lépe - produkovaly temný a basový zvuk, naopak husté a těžké dřevo jako je mahagon by produkovaly výrazně výškový zvuk. K tomu však poněkud nedochází, olšové nástroje jsou "jiskřivě výškové" a mahagonové jsou "temně zastřené".
4) Praxe je vždy rozhodující a není závislá na mě. Pokud zde existují desítky tisíc zkušeností s kytarami z nerezonatních materiálů, není to moje subjektivní zkušenost, ale fakt, na kterém se shodlo více než dostatečné množství pozorovatelů.
5) Yamaha silent guitar se zcela objektivně jmenuje takto proto, že v ní skutečně nic nerezonuje a tak hraje velice potichu. Kdyby tam ten tvůj "poměrně silný kus dřeva" skutečně rezonoval, tak to poněkud není "silent guitar". Hlavně jak jsem psal - vyzkoušej, uvidíš, uslyšíš.
6) Mimochodem, buď je tvoje teorie od základu chybná, nebo jsi potenciální milionář. Dovolím si tě citovat k otázce toho, proč nemá akustická kytara takový sustain, jako elektrika: "Samozřejmě proto, že tělo akustické kytary tolik energie neudrží, není to tolik hmoty." Inu, pak by stačilo zvětšit hmotu a výrazně bys zvýšil sustain akustické kytary. Jsou jen dvě možnosti: a) kromě tebe nikoho jiného nic tak převratného nenapadlo, dej si to patentovat a dožij život jako spokojený rentiér b) prostě to nejde, protože tvoje teorie je chybná.
Navýšení hmoty u akustické kytary by nebyl žádný problém, stačí nasílit zadní stěnu, protože drtivá většina zvuku u akustiky je tvořená horní rezonanční deskou (proto se tak také jmenuje) a ozvučnicí.
7) Zkus si něco přečíst o jevu, nazývaném "vlk" neboli "dead spot". Tenhle jev, kdy kytara typicky na oktávě struny g prudce zavibruje a tón velice rychle zanikne, přesně odpovídá definici rezonanční frekvence, která je daná ve velice úzkém pásmu, o tón výš a výš je sustain v pohodě, ale právě na té rezonační frekvenci dochází k silnému útlumu tónu. Je to jednoduše tak, že kytara má rezonanční frekvenci právě na tomhle tónu a okamžitě pohltí energii struny. Tohle je jev známý už desetiletí a na netu k tomu najdeš větší než signifikantní počet zkušeností. Ano, tyhle zkušenosti jsou v přímém rozporu s tvojí teorií.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

To je dobře, že už jsi skončil, protože jestli se fyzikou živíš a tohle by si náhodou přečetl tvůj zaměstnavatel, tak bys byl nejspíš bez práce.
dfyc píše:Ovšem z podstaty věci je ta rezonanční frekvence pouze jedna, to je jeden ze základních stavebních kamenů elektroakustiky
Zapomínáš ovšem na to, že zvuk nedělá jen tělo a vlastně ani tělo nemusí být zcela homogenní materiál. Dále tě asi minuly frekvence harmonické k rezonanční, kde bude útlum rovněž nižší.
dfyc píše:nicméně s logaritmickým úbytkem
Další blábol. Úbytek nemusí být v žádném případě logaritmický, strmý a dokonce ani symetrický podle rezonanční frekvence.
dfyc píše:Pokud by byla tvoje teorie správná a tělo uchovávalo energii v jakémkoliv kmitočtovém pásmu, po utlumení struny by muselo vibrovat dál Ale ono jaksi nevibruje.
Asi jsi to nepochopil, tak ti to napíšu ještě jednou. Utlumením struny veškerou energii systému seberu tím, čím jsem ji ztlumil. Pokud by nebyla kobylka přidělána k tělu pevně, ale například pružinou, pak by něco takového možné bylo, protože by tělo nedokázalo předat struně svou energii okamžitě, ale učinilo by tak se zpožděním.
dfyc píše:3)
Zjevně pořád nebereš v potaz hmotnost těla, takže no comment. Xylofon znáš?
dfyc píše:Pokud zde existují desítky tisíc zkušeností s kytarami z nerezonatních materiálů, není to moje subjektivní zkušenost, ale fakt, na kterém se shodlo více než dostatečné množství pozorovatelů.
Zcela vážně bych si rád nějaké ty zkušenosti přečetl, ale Google se kupodivu tváří, že neexistují. Nepodělil by ses, prosím, o odkaz?
dfyc píše:že v ní skutečně nic nerezonuje a tak hraje velice potichu
Že něco rezonuje, vůbec neznamená, že je to slyšet. Slyšet to není, protože ta kytara postrádá ozvučnici. Tvé kytary nerezonují? :roll:
dfyc píše:6)
Tělo akustické kytary je poměrně složitá konstrukce, ve které se nevyznám, a tak těžko posoudím, co by se stalo, pokud bych zvýšil tloušťku zadní stěny. Pokud bych udělal to samé s přední, pak by se sustain zvýšil, ovšem na úkor hlasitosti, což je u akustické kytary samozřejmě nežádoucí. U semi-akustických kytar se to nicméně využívá zcela běžně, protože se počítá s jejich zapojením do zesilovače a kromě zvýšení sustainu to slouží k eliminaci zpětné vazby -- nazývá se to "sustain block". Vygoogli si to.
dfyc píše:7) ... prudce zavibruje a tón velice rychle zanikne ...
Nechme mé rozpory, když jsem mohl hned jeden tvůj ocitovat. :) Jestliže tělo energii nevrací -- jak tvrdíš -- pak mi určitě dokážeš vysvětlit, jak je možné, že struna "prudce zavibruje". Zkus to. :lol:
To, že struna náhle ztichne, se navíc zdaleka netýká všech nástrojů s vlky a je to dané konstrukcí konkrétního nástroje. U smyčcových nástrojů se musí vlčí tóny umravňovat tímto:
Obrázek
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

dfyc

Příspěvek od dfyc »

Ach jo.

1) Takže podle tebe je tělo kytary oscilátor, který má frekvenční rezonanci od 82 do 1320 HZ...prostá dřevená deska jako rezonátor s čtyřoktávovým rezonančním kmitočtem. Hm.

2) Takže když se prstem dotkneš struny, sebereš energii celému systému. Hm, takže logicky by muselo platit i to, že když se prstem dotkneš těla, také sebereš celému systému energii. Nebo má struna v tomto nějakou čestnou výjimku a sebrat systému energii lze pouze přes ní?

3) Sustain blockem u semiakustik jsi mě zarazil asi nejvíc. Pokud vím, tak sustain block je kovový špalíček, přimontovaný k tremolu (typicky je z mosazi nebo jiných kovových slitin). Existují i sustain blocky pro pevnou kobylu, např. Yamahy SG mají pod kobylou tlustou těžkou mosaznou desku. Nicméně v životě jsem neslyšel, že by byl sustain block součástí konstrukce semiakustik.
Středový dřevěný špalek u semiakustik má zcela odlišnou funkci než prodlužování sustainu.

4)
Bummer píše: Nechme mé rozpory, když jsem mohl hned jeden tvůj ocitovat. :) Jestliže tělo energii nevrací -- jak tvrdíš -- pak mi určitě dokážeš vysvětlit, jak je možné, že struna "prudce zavibruje". Zkus to. :lol:
Ano, zkusím. Ono stačí číst. Napsal jsem jasně "kytara prudce zavibruje", o struně nebyla žádná zmínka. Pokud čteš a reaguješ i na ostatní věci tímto způsobem...

5)
Bummer píše: To, že struna náhle ztichne, se navíc zdaleka netýká všech nástrojů s vlky a je to dané konstrukcí konkrétního nástroje.
Opravdu zajímavé. Vlk neboli dead spot u kytary je jev, který je definovaný jako místo, na kterém struna náhle ztichne (někdy i okamžitě). Takže jsem trochu zmatený.

6)
Bummer píše: Že něco rezonuje, vůbec neznamená, že je to slyšet. Slyšet to není, protože ta kytara postrádá ozvučnici. Tvé kytary nerezonují?
Takže když něco rezonuje na slyšitelném kmitočtu, tak to není slyšitelné? Hm.
Jinak ano, moje kytary rezonují, ale kupodivu ač nemají ozvučnici, narozdíl od silent guitar slyšet jsou daleko více.
Můžeš samozřejmě namítnout, že to je tím, že moje kytary mají daleko větší hmotu těla. A budeš mít pravdu. Ano, ale pak se musíme vrátit k tvé původní tezi, že rezonance uchovává energii struny a tím prodlužuje sustain. Protože to hmotnější tělo víc rezonuje, mělo by uchovávat víc energie (tuhle jednoduchou úměru doufám popřít nemůžeš) a tak by měla mít kytara s hmotnějším tělem ten sustain delší. Jenže ono to tak v praxi není. Ta silent guitar má sustainu na rozdávání. Staré headless Steinbergery s tím miniaturním tělíčkem totéž, sustain ohromující (ale zvukově je to mizerie, proto jsem ho dal pryč).
Mimochodem, určitě jsi si všimnul, že při stejném objemu těla hrají mahagonové kytary na sucho výrazně potišeji než olšové nebo lipové. Na sustain to nemá sebemenší vliv. Proč asi?
dfyc

Příspěvek od dfyc »

Bummer píše:Zcela vážně bych si rád nějaké ty zkušenosti přečetl, ale Google se kupodivu tváří, že neexistují. Nepodělil by ses, prosím, o odkaz?
Ještě k tomuto: ale netváří, jen asi nejsi dostatečně ochotný hledat. Zkusil jsi třeba vyhledat "akrylátové tělo"?

K tomu se dočteš věci jako např. "The acrylic body gives this guitar fantastic sustain qualities". Odkazů jsou destítky tisíc.

Pak si to můžeš spojit třeba s údaji ze stránek Ferguson Hill (výrobce hi-end audia): "Použitý akrylátový materiál je ideální díky své schopnosti do značné míry pohlcovat mechanické rezonance."
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

co se vlku tyce:

podle me to je jak konstrukci, tak i primo pouzitymi materialy - takove PRS CE24 (modely s telem mahagon/javor) ma zpravidla vlk na dvanactem prazci strune G, nezavisle na systemu uchyceni strun (vibrato/stoptail). vetsina stratu ktere mi kdy prosly rukama mela problem s vysokymi polohami nad 15tym prazcem u strun E a A - znely dute, divne roztrepene a mely kratky sustain. zarovenjsem ale potkal par kusu, kde se toto nekonalo a hraly naprosto v pohode po cele delce hmatniku - ma to stejnou pricinu jako vlci? :)
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

dfyc píše:prostá dřevená deska jako rezonátor s čtyřoktávovým rezonančním kmitočtem. Hm.
Bummer píše:Zapomínáš ovšem na to, že zvuk nedělá jen tělo a vlastně ani tělo nemusí být zcela homogenní materiál.
Dodal bych snad jen: Krk (i z více kusů), hmatník, javorový top, tělo z více kusů.
dfyc píše:2) Takže když se prstem dotkneš struny, sebereš energii celému systému. Hm, takže logicky by muselo platit i to, že když se prstem dotkneš těla, také sebereš celému systému energii. Nebo má struna v tomto nějakou čestnou výjimku a sebrat systému energii lze pouze přes ní?
Ano, struna má výjimku v tom, že je lehká. Pokud bys zavřel tělo do svěráku ukotveného v zemi, těžko by pokračovalo ve vibracích. ;)
dfyc píše:3)
Semi-acoustic construction features a block of wood (called a sustain block or sound block) into which
the pickups are mounted for increased sustain and feedback elimination.
http://resources.ibanez.com/resourceser ... uitars.pdf stránka 17
dfyc píše:4)
Pravda, to mi uniklo. Holt ve dvě hodiny v noci... :)
dfyc píše:5)
Na to, proč ztichne, mám svou teorii, která vychází právě z faktu, že kytara není z jednoho materiálu. Dovedl bych si představit, že kdesi uvnitř kytary dojde k odrazu kmitů a tím k otočení fáze, což způsobí, že se budou kmity těla a struny odečítat a struna tím pádem velmi rychle ztichne. Ostatně neděje se tak vždy a za sebe můžu říct, že moje kytara tím netrpí. Nebo minimálně ne tak, abych si toho všiml.

Obecně není problém vlčích tónů to, že by nástroj okamžitě ztichl. Právě naopak. Dovol mi citovat z jedné diskuse houslistů:
More about wolfs:
First off, almost any open sounding violin will have a wolf around the second C sharp on the G sting, around 540 hz. Ironically, some of the biggest and best sounding violins are the worst, just like cellos. It may be almost impossible to play that note, or could be mild enough that you can only get it to wolf by making a special effort. If the wolf is particularly bad, it may also show up on the same note on the D or A strings, or an octave below.

This note is almost always the loudest on a violin because there are some major parts of the violin which vibrate at that frequency.
Wolf eliminators (violin, viola or cello) work by absorbing energy on that note. Since they absorb some of the energy, they will always change the sound. A casual lister might not notice the difference, but it's always there.
dfyc píše:6)
"Není slyšet" tady znamená "je potichu". Ale měl jsem samozřejmě očekávat, že mě budeš tahat za slovíčka. Příště to zkusím více exaktně.
To, jak moc se bude kytara s pevným tělem akusticky projevovat, bude kromě jiného záviset na frekvenčním pásmu, kde se projevuje. Proto budou hrát mahagonové kytary méně nahlas -- projevují se více v nižších středech, které ucho nevnímá tak nahlas.
K sustainu té Yamahy už jsem se vyjádřil a nemyslím, že je třeba cokoliv dodávat. Steinbergery můžou mít sustainu na rozdávání, ale pravděpodobně to nebude v těch frekvenčních pásmech, co u klasických kytar. Což koreluje s tím, proč ti přišel zvuk mizerný.

"Akrylátové tělo" si vyhledám, nicméně přes internet těžko posoudím jeho akustické vlastnosti.

Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ok, vyhledal jsem a přímo u zdroje první takové kytary jsem nalezl recenze.
http://www.ampeg.com/products/daplexi/a ... REVIEW.pdf
Cituji:
The guitar was noticeably resonant and more musical than we anticipated, with real personality.
A druhá:
http://www.ampeg.com/products/daplexi/a ... egADAG.pdf
Unlike a wooden-bodied electric, by design, the Armstrong's body is merely a reflective plate to the strings' vibration.
Nebo jiný článek: http://gear-vault.com/acrylic-guitars-h ... tars-play/
The fact of the matter is that acrylic is heavier than wood and it resonates differently.
Z toho mi vychází, že akrylát zdaleka nemusí automaticky pohlcovat všechno, jen je víc hifi -- má lepší Q-faktor a rezonuje tedy v širším spektru (to je moc dobře slyšet z ukázek na YT). Využití v hifi je z toho důvodu logické. Další důvod je ten, že akrylát je těžký. Stejně jako beton, který je rovněž doporučovaný. IMHO akustická vlna z reproduktoru dostatečně těžkou bednu nerozhýbá a namísto toho dojde k částečnému odrazu (hádám, že proto se hifi reproboxy zevnitř tlumí).

dfyc

Příspěvek od dfyc »

Bummer píše:Dodal bych snad jen: Krk (i z více kusů), hmatník, javorový top, tělo z více kusů.
Celou dobu se bavíme o vlivu TĚLA na sustain.
Bummer píše: Semi-acoustic construction features a block of wood (called a sustain block or sound block) into which the pickups are mounted for increased sustain and feedback elimination.
A jistě jsi si všimnul, že tenhle termín v téhle souvislosti používají jenom Ibanez a Duesenberg, kteří tenhle nesmysl převzali kdysi od Hofnera. Pro každého normálního člověka je sustain block to, co jsem psal.

Název sound block je zcela v pořádku. Když se podíváš do historie vzniku semiakustik, tak původně ta konstrukce vznikla jako výztuha těla. A tak také funguje. Ta výztuha je tam proto, aby zpevnila tělo a omezila jeho rezonanci, proto je semi-hollow tělo méně náchylné ke zpětné vazbě, protože méně rezonuje než hollow body. Méně rezonuje.
Časem a zkušenostmi kytarářů se přišlo na to, že u semi-hollow v podstatě hraje jenom centrální blok, když měníš materiál křídel, nemá to na zvuk ani sustain téměř žádný vliv. To jen tak pro zajímavost.
Bummer píše:Ano, struna má výjimku v tom, že je lehká. Pokud bys zavřel tělo do svěráku ukotveného v zemi, těžko by pokračovalo ve vibracích.
Tady něco evidentně nehraje. Už jen prostý fakt, že pokud bys tělo zavřel do svěráku ukotveného k zemi, strunu to nezastaví.
Bummer píše:Obecně není problém vlčích tónů to, že by nástroj okamžitě ztichl. Právě naopak. Dovol mi citovat z jedné diskuse houslistů:
No ano, když jedeš smyčcem po struně a neustále jí rozechvíváš, tón těžko zanikne. Ale jinak v tom úryvku z diskuze popisují přesně totéž, co říkám celou dobu: nástroj na tomhle dead spotu nejvíce rezonuje a tím z něj vzniká dead spot. Eliminátor vlků funguje přesně na tomto principu: zabraňuje síle téhle rezonance tím, že snižuje její amplitudu (absorbuje energii). Znovu to zopakuji: vlk je zpúsobený přílišnou rezonancí nástroje na dané frekvenci. U kytary to má ten efekt, že se zastaví kmitání struny.
Už si rozumíme?
Dokážeš si z toho odvodit vliv síly rezonance těla na sustain?
Bummer píše:Steinbergery můžou mít sustainu na rozdávání, ale pravděpodobně to nebude v těch frekvenčních pásmech, co u klasických kytar. Což koreluje s tím, proč ti přišel zvuk mizerný.
Víš v čem je ten vtip? Jak ta Yamaha, tak ten Steinberger mají mamutí sustain i mamutí frekvenční rozsah. A nemají žádnou barvu tónu, prostě je to divné a nezáživné. Není tam nic, co by zvuk vyfiltrovalo.
Ještě jednou: tyhle kytary hrají na celém frekvenčním pásmu a mají takový sustain, protože tam není nic, co by struny tlumilo.
Proto jsem ti radil, ať si vyzkoušíš tu silent guitar. Pak bez teoretizování slyšíš na vlastní ucho jak to funguje v praxi.
Bummer píše:"Akrylátové tělo" si vyhledám, nicméně přes internet těžko posoudím jeho akustické vlastnosti.
Tak tady snad není co posuzovat. Akrylát je prostě ze své podstaty nerezonanční materiál, dokonce jsem ti k tomu dal citaci. Opět takových odkazů najdeš spousty a spousty.
To důležité, proč jsem na to upozorňoval a co jsi chtěl slyšet, jsou zkušenosti ostatních, a těch je opravdu desítky tisíc. Akrylátové tělo je nerezonantní a díky tomu má velmi dlouhý sustain.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Zkus se prosím vrátit o příspěvek zpět, když je podle tebe tak nerezonanční.

Rád bych slyšel tvoji revoluční definici rezonance. Rozepiš se, prosím.

EDIT: Ten citovaný kousek o vlcích sis zjevně ani nedokázal pořádně přečíst. Tam totiž píší, že vlčí tón je ten nejhlasitější tón nástroje.

dfyc

Příspěvek od dfyc »

Bummer píše:Ok, vyhledal jsem a přímo u zdroje první takové kytary jsem nalezl recenze.
http://www.ampeg.com/products/daplexi/a ... REVIEW.pdf
Cituji:
The guitar was noticeably resonant and more musical than we anticipated, with real personality.
A druhá:
http://www.ampeg.com/products/daplexi/a ... egADAG.pdf
Unlike a wooden-bodied electric, by design, the Armstrong's body is merely a reflective plate to the strings' vibration.
Nebo jiný článek: http://gear-vault.com/acrylic-guitars-h ... tars-play/
The fact of the matter is that acrylic is heavier than wood and it resonates differently.
Z toho mi vychází, že akrylát zdaleka nemusí automaticky pohlcovat všechno, jen je víc hifi -- má lepší Q-faktor a rezonuje tedy v širším spektru (to je moc dobře slyšet z ukázek na YT). Využití v hifi je z toho důvodu logické. Další důvod je ten, že akrylát je těžký. Stejně jako beton, který je rovněž doporučovaný. IMHO akustická vlna z reproduktoru dostatečně těžkou bednu nerozhýbá a namísto toho dojde k částečnému odrazu (hádám, že proto se hifi reproboxy zevnitř tlumí).

Tak teď už tomu konečně rozumím. Materiál, jehož základní akustickou vlastností je "schopnost do značné míry pohlcovat mechanické rezonance", u kytarového těla rezonuje lépe než typicky rezonantní dřevo... Jinak to totiž není možné, protože kdyby akrylát rezonoval méně, tak by "vracel struně méně energie" a tím by se zkrátil sustain.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Zmíněné zkušenosti ti snad nestačí? :lol:

dfyc

Příspěvek od dfyc »

Bummer píše:Zkus se prosím vrátit o příspěvek zpět, když je podle tebe tak nerezonanční.

EDIT: Ten citovaný kousek o vlcích sis zjevně ani nedokázal pořádně přečíst. Tam totiž píší, že vlčí tón je ten nejhlasitější tón nástroje.

Ale ano, přečetl jsem si pořádně. Čti prosím to, co skutečně píšu, nikoliv co si myslíš že píšu. Vždyť jsem jasně psal: "nástroj na tomhle dead spotu nejvíce rezonuje". Je třeba to přeložit? Nejvíce rezonuje = nejvyšší aplituda kmitů=nejvyšší hlasitost.
A přesně tomu je třeba u vlka zabránit, tj. zabránit té rezonanci.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Jenže ty tvrdíš, že při rezonanci tělo energii pohlcuje, tak jak by ji mohlo předat vzduchu? Co ovlivňuje to, že si tělo řekne "dost bylo hraní, teď to najednou ztlumím"?

dfyc

Příspěvek od dfyc »

Bummer píše:Zmíněné zkušenosti ti snad nestačí? :lol:
Zmíněné laické pocity mi opravdu nestačí.
Pokud mi chceš tvrdit, že plexisklo (což je typický představitel akrylátu) má lepší rezonanční vlastnosti než dřevo, tak jsme každý na jiné planetě.
Asi proto se okolo dálnic staví bariéry s plexisklovými tabulemi, aby si obyvatelé domů u silnic řádně užili zvuku motorů.
Stejně tak akrylátové tlumící výplně dveří mají ve skutečnosti opačný efekt a nutí majitele výkonných domácích reprosestav týrat svoje rodiny.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Jsou-li recenze ze zavedených plátků "laické pocity", jsou reakce těch tvých desítek tisíc uživatelů "pocity odborné"? Protože jestli ne, pak nechápu, že se na ně odvoláváš.

A zpátky k otázkám, cos mi ještě nezodpověděl:
Jenže ty tvrdíš, že při rezonanci tělo energii pohlcuje, tak jak by ji mohlo předat vzduchu? Co ovlivňuje to, že si tělo řekne "dost bylo hraní, teď to najednou ztlumím"?

dfyc

Příspěvek od dfyc »

Bummer píše:Jenže ty tvrdíš, že při rezonanci tělo energii pohlcuje, tak jak by ji mohlo předat vzduchu? Co ovlivňuje to, že si tělo řekne "dost bylo hraní, teď to najednou ztlumím"?
Tak ještě jednou a popořádku:
Jak u houslí, tak u kytary je princip dead spotu stejný. I u kytary i u houslí je tam nejvyšší amplituda, největší rezonance. U kytary to má stejný efekt jako u houslí: jak jsem psal, tělo prudce zavibruje (díky té vysoké aplitudě a rezonanci). Pokud se budeš chtít přiblížit k modelu houslí, musel bys velice rychle opakovaně drnkat strunu. Když to zkusíš, tak skutečně na místě kytarového vlka hraje kytara nejhlasitěji, ovšem velice krátce. U houslí táhneš smyčcem, takže tón je tak dlouhý, jak dlouho táhneš smyčcem.

U obou nástrojů můžeš zabránit vlkovi jen jediným způsobem: snížit rezonanci nástroje na daném tónu. Tím, že tu rezonanci ultumíš, vlka odstraníš.

Jsi tedy v situaci, kdy vidíš a slyšíš, že čím více nástroj na dané frekvenci rezonuje, tím víc je na té frekvenci "vlkoidní". Důsledkem vlka je zrácený sustain. Je z toho už jasně viditelný vztah mezi rezonancí a sustainem?
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“