Zvýšení hlasitosti a více headroomu u lampového komba

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
OndrejCvrk

Zvýšení hlasitosti a více headroomu u lampového komba

Příspěvek od OndrejCvrk »

Ahoj ahoj,

potřeboval bych poradit ohledně zvýšení hlasitosti a headroomu u mého komba Laney Cub12r. V kombu mám nějaké elektronky, nevím co to přímo je, žádná značka na nich není, ale začínají kreslit moc brzo. Hledám tedy nějaké elektronky, které budou mít dost headroomu a vyrobí více hlasitosti (je něco takového?).
Elektronky jsou kdyžtak ecc83 a el34. Četl jsem něco o JJ Electronics, ale radši se zeptám tady, než něco koupím :)

Další věc by byl reproduktor. Měl by to být nějaký 12" reproduktor s větším výkonem a citlivostí, abych dosáhl vyšší hlasitosti (i pár db je dobrých), ale chci si udržet takový ten vintage charakter komba. Nechci ale , aby ten reproduktor začal brzo nakreslovat....

Díky
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvýšení hlasitosti a více headroomu u lampového komba

Příspěvek od Bummer »

Pokud mě moje znalosti nešálí, tak myslím, že jediný způsob, jak bys tady mohl zvednout maximální hlasitost, by bylo posunout bias víc do třídy B. Musel bys hledat vhodný kompromis mezi tím, kdy to hraje dost nahlas a kdy se to ještě dá poslouchat. Nečekal bych od toho ale žádné zázraky. Navíc to nemusí kreslit v konci a to by pak tohle nepomohlo.

Snad nekecám.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Heleď a ty máš cub12r s EL34 v konci? mě řiká google že to má 3xecc83 a 2xEL84. :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Jo, to by bylo divný vzhledem k těm patnácti wattům. :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Fořt

Příspěvek od Fořt »

http://www.justinholton.com/hotrod/headroom_print.html

Výměna 12AX7 za 12AU7 nebo 12AT7 je častá rada, ale týká se preampu. Seštelování biasu se týká konce a je otázka, jak jeho posunutí mimo doporučenou hodnotu bude svědčit lampám.
Citlivější reprák určitě může dost pomoci.
Pořiď si slabší snímače. Máš strata se singly, že? Jakými? Můžeš je ještě zkusit dát trochu níž, dál od strun. Pokud ti jde o vintage charakter zvuku, tak to mu jen prospěje.
Ale s 15 W zázraky nečekej, jde-li ti o čistý zvuk v průměrně hlasité kapele.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

http://www.premierguitar.com/Magazine/I ... wbies.aspx
8 modifikaci aparatu pro zacatecniky.... vetsina je na zvyseni headroomu
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

To spíš to, co píše Hyenik. Výměnou preampovek možná dosáhneš čistšího zvuku při stejné pozici gain, resp. volume poťáku, ale hlasitost půjde dolů. To samé se slabšími snímači.
Jinak nevím, jak by mohlo posouvání biasu víc na studeno lampám ubližovat. Výrobci to dělají zcela běžně právě kvůli tomu, aby lampy vydržely déle.

Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrý den, nerad bych zklamal, ale tento zesilovač bez zásahů do zapojení pravděpodobně vyššího headroomu schopen nebude. Už 1.předzesilovací stupeň má could bias - katodový odpor 2k2 a anodový 100k. Při trochu vyšším vybuzení už asymetricky omezuje amplitudu, což pak nedovolí vybudit koncový stupeň na plný výkon při čistém signálu. Ani ten koncový stupeň s EL84 nedovolí vzhledem k nízkému dovolenému anodovému napětí EL84 (300V) nějakou vyšší hlasitost. Nejjednodušší cestou je asi výměna komba za jiné, které má v koncovém stupni "dospělé" lampy (EL34 nebo 6L6) např. Peavey Valveking. A vintage charakter bude zachován taky.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
OndrejCvrk

Ano, omlouvám se, jsou to EL84 v konci. Snímače na kytaře mám Fender Custom Shop 69, nic silného.

Máte tedy cenu se pouštět do zvyšování toho headroomu, když mi to bude ubírat na hlasitosti, nebo to mám udělat? Udělá hodně výměna elektronek za ten jiný typ?

Co se týče repra, tak nevím přesně který bych tam měl dát, aby udržel čistý zvuk a hrál více nahlas a udržel si svůj vintage charakter. Co byste navrhly?

vím, že je to miliony hloupých otázek, ale nechci něco koupit špatně...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Já bych to střelil a koupil něco jiného. Než se s tím patlat a vědět, že to nemusí přinést výsledek... Výměnou elektronek v preampu ničeho, co by tobě pomohlo, nedocílíš. Teď nevím, jak je to s výměnou EL84 za EL34, ale asi to nebude jen tak je prohodit a když navíc ani ty EL84 nejedou na doraz... No, nepřijde mi jako dobrej nápad se v tom šťourat.

Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Výměnu EL84 za EL34 určitě neuděláš, EL84 má malou novalovou patici, EL34 velkou a jsou to uplně jiné lampy. Koukam na schéma, ale nevim jestli by se mi to chtělo nějak ladit, protože ono těch cca 15W z 2xEL84 bude asi na ten clean fakt málo. Takže za mě taky střelit.
St.Anley Tube Amps
OndrejCvrk

Se zásahem do komba je to pravda, ani se mi do toho moc nechce. Škoda, právě mi tenhle Lanýž po zvukové stránce hodně vyhovuje a momentálně si nemůžu dovolit něco většího. Navíc ani nevím, co by byla vhodná nahrážka tohodle komba ve větším provedení... Polepšil bych si s hlasitostí s tím reprákem novým, nebo kdybych ke kombu koupil nějaký box a používal z komba jen zesilovač?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrý večer, výměna repráku Ti problém nevyřeší. Těch 15W Ti opravdu silný čistý zvuk v tomto zapojení nedá. Zesilovače známé dobrým čistým kanálem (Fender, Orange) mají jiné hodnoty součástek určujících bude-li signál jen prostě zesílený nebo zkreslený. A jak už bylo v tomto vlákně několikrát zopakováno s 15W s velkou pravděpodobností té požadované hlasitosti nedosáhneš. Výkon s hlasitostí na čistém kanálu úzce souvisí. Jak už bylo několikrát uvedeno, nejsnadnější cesta je prodej a koupě výkonnějšího komba. Protiřečíš si v tom, že na jedné straně píšeš že "právě mi tenhle Lanýž po zvukové stránce hodně vyhovuje" a na začátku vlákna "potřeboval bych poradit ohledně zvýšení hlasitosti a headroomu u mého komba Laney Cub12r". Tak asi tak úplně nevyhovuje. Při troše štěstí prodejem Laney a koupí nějakého 50W komba nemusíš být zvlášť ztrátný. A pokud se bude trošku lišit zvukovým projevem není to žádná katastrofa, jde jen a pouze o zvyk. Myslím, že ten Valveking by Tě finančně nezrujinoval a ve výsledku bys byl hodně spokojený. Dělat nějaké obvodové úpravy v tomto případě není efektivní když existují komba, která Ti Tvé požadavky beze zbytku splní. Ten Valveking není jediná alternativa. Pohledej třeba i na bazaru nějaké vintage kombo s výkonem 40 až 60W hlavně aby mělo v koncovém stupni výkonnější elektronky než EL84, protože ani z 30W zesilovačů se 4ks EL84 ten čistý silný zvuk nedostaneš. S EL84 jsou zesilovače které "zpívají" (např Vox AC30) a po tomhle asi netoužíš.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tube Guru píše:Pohledej třeba i na bazaru nějaké vintage kombo s výkonem 40 až 60W hlavně aby mělo v koncovém stupni výkonnější elektronky než EL84, protože ani z 30W zesilovačů se 4ks EL84 ten čistý silný zvuk nedostaneš. S EL84 jsou zesilovače které "zpívají" (např Vox AC30) a po tomhle asi netoužíš.
Třeba Laney VC30 má se 4 EL84 čistý zvuk se spoustou headroomu a na 30 W obrovskou hlasitostí. Ovšem s kytarou se singly (stratocasterem), se středně silným HB už to taková sláva nebyla. A zkreslený kanál na něm se ne každému líbí (a se singly moc nekreslí). Ale Ondřejovi, který používá kreslítka, by třeba vyhovoval. Na bazarech se nabízejí často za slušné ceny.
OndrejCvrk

Tube Guru: Asi jsme si nerozuměli. Lanýž mi po zvukové stránce vyhovuje, ale hlasitosti s čistým zvukem je málo. Takhle to myslím :) Tuhle na koncertě se mi stalo, že jsem potřeboval být krapet víc nahlas při sólu, ale byl jsem už na pokraji kreslení, takže jsem už nemohl jít nahoru ani s gainem ani volume, jinak by mi při použití zkreslení na krabičkách začlo divně "praskat" a zvuk by byl takový hrozný, překreslený.

Fořte: myslíš, že by ta VC-30 na tom byla podstatně lépe než ten Cub12? Právě má ty elektronky EL84 a Tube Guru říká, že stejně to nebude pořádnej čistej zvuk, tak nevím, protože pak cena těch komb s větším výkonem se nepříznivě zvedá.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ono v první řadě je potřeba, aby sis ujasnil, co máš na mysli pod pojmem "pořádný čistý zvuk". Když budeš chtít úplně čistý, tak to nemusí stačit. Když budeš chtít lampově čistý (dynamický, jen tak lehce nakreslený, aby to znělo příjemně), tak ti to VC stačit může.

OndrejCvrk

Já to dávám na takový ten okraj zkreslení, kde se ten zvuk malinko začíná barvit do takového teplého lampového tónu, pořád čistého samozřejmě. Takový zvuk samozřejmě chci i na tom jiném kombu ale určitě, aby hlasitosti mělo vyšší než tenhle Laney, je to na mě bohužel u něj málo.

Teďka jsem koukal na ta lampová komba, co mají v nabídce kytary.cz, abych měl nějaký ten přehled.

http://kytary.cz/laney-vc30-212-bila-verze/HN127943/

Na barvě mi až tak nesejde :lol: , ale tahle vc-30 má dva 12" repra, která by mohla být určitě výhodou. Asi to vidím na nějakou brigádu a snad budu mít štěstí na bazaru. Uvidíme...
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

No, nad 2x12 kombem bych se hodně rozmýšlel, protože by se mi to fakt nechtělo tahat, už to neni abys to vzal do jedný ruky a do druhý kytaru. To už radši 2x12 box a hlavu. Co nějaký Peavey classic nebo crate V50?
St.Anley Tube Amps
OndrejCvrk

Je fakt, že bedna je to opravdu docela veliká a jen tak to asi jednou rukou nepoberu, ale jde mi spíš o ten zvuk a cenu, kombo se vždycky nějak přenese. Byl by tenhle laney tedy vhodná volba s výrazněji vyšší hlasitostí s čistým zvukem?
Ramones

Příspěvek od Ramones »

Zdravím Vás, tohle téma je zajímavé, tak já ho zkusím trošku posunout. Laney Cub 12r je i dle mého názoru po zvukové stránce a vzhledem k ceně dost povedený aparát. Chrakterem zvuku mě docela oslovil a důvodem proč jsem si ho nepořídil je právě jeho malý výkon. Na rockovou kapelu je těch 15W málo a headroom to nemá skoro vůbec. Proto by mě zajímalo, jak autor tohoto tématu tento problém vyřešil.
Jaký jiný aparát v ceně řekněme do 10t (i bazar) pořídit? Mě teda zajímají především ty více zkreslené polohy. Nabízí se duo Laney VC30/LC30. Charakterem zvuku se mi asi víc líbí VC, ale ta má zase pro mě málo gainu. LC30 ho má dost, ale zvukově se mi zdá taková divná. Potřebuju, aby ideálně ten aparát dal a pokud možno s rezervou zvuky od lehce zabarvenýho čistýho zvuku po řekněme crunch až hardrock zvuk ze 70.-80. let. Má někdo zkušenost s tím jak se chová Laney VC30 s nějakou krabičkou (např. Marshall Guv´nor)?
Epiphone Les Paul Studio, Tenson strat HSS + Duncan designed pickups, Laney TF200, BOSS SD-1, elektro-akustika Crafter DE 6/N
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“