P.S. skusal som hladat podobnu temu, ale nepodarilo sa...
Basa primo do mixu (bez komba)
Pravidla fóra
Basa primo do mixu (bez komba)
ahoj, chcem sa opytat, ak mame v skusobni komplet zostavu - mix + zosilnovac + repro, ci treba vobec basove kombo. da sa hrat tak, ze basu zapojime rovno do mixu? hrozi nejake riziko poskodenia a pod.?
- Tomas.Tajfun
- last.fm: tarzancz
- Bandzone: bandzone.cz/tajfun
- Kontaktovat uživatele:
Re: Basa primo do mixu (bez komba)
Jde to, funguje to, nic se nezničí. Nicméně, basový aparát potřebuješ za každou cenu. Tohle je dočasné řešení, při kterém se nemůže nic stát 
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
prečo docasne?Tomas.Tajfun píše:Nicméně, basový aparát potřebuješ za každou cenu. Tohle je dočasné řešení...
Třeba proto, že k tomu dojdeš sám?Ivan píše:prečo docasne?Tomas.Tajfun píše:Nicméně, basový aparát potřebuješ za každou cenu. Tohle je dočasné řešení...
hra basa cez mix az tak zle, alebo? napr. vela gitaristov hra iba cez pedal rovno mixu... ale u basakov neviem, ci je to prijatelne ist rovno cez mix...mskvr píše:Třeba proto, že k tomu dojdeš sám?Ivan píše:prečo docasne?Tomas.Tajfun píše:Nicméně, basový aparát potřebuješ za každou cenu. Tohle je dočasné řešení...
Ono záleží co hraješ a jaké máš monitory. Občas tak normálně hrajem (žádné bicí ani el. kytary), ale není to určitě ideální.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Technicky to možné je. Ale drtivá většina basáků (a muzikantů vůbec) si raději vytvoří vlastní zvuk. Podle svého gusta, podle stylu muziky a třeba i podle aranže.
Pokud bys šel rovnou do linky, nezbylo by ti, než se spolehnout na ruce a uši pana zvukaře (při live produkci) Co se týče monitorů, důležité je především dobře slyšet sebe i ostatní. Na nějaké té oříznuté frekvenci (třeba kvůli zp. vazbě) až tak nezáleží. Ještě mnohem nohem důležitější je, co leze ven. A budeš si jistý, co ti z toho pán za mixem dělá? Navíc, když má poměrně malé manévrovací možnosti - oproti tvému nadupanému basovému zesilovači?
Takže to používají např. plesovky. Taková ta dua/tria, co se zvučí z pódia a kde nemají problém to namíchat.
Nebo to použije zvukař, když zjistí, že přijela kapela s otřesným kombem a nechce riskovat, že mu to zprzní celý zvuk.
Pokud by to bylo jen pro zkušebnu, platí vlastně úplně to samé. Tenchnicky to možné je, ale smysl mi uniká.
Pokud bys šel rovnou do linky, nezbylo by ti, než se spolehnout na ruce a uši pana zvukaře (při live produkci) Co se týče monitorů, důležité je především dobře slyšet sebe i ostatní. Na nějaké té oříznuté frekvenci (třeba kvůli zp. vazbě) až tak nezáleží. Ještě mnohem nohem důležitější je, co leze ven. A budeš si jistý, co ti z toho pán za mixem dělá? Navíc, když má poměrně malé manévrovací možnosti - oproti tvému nadupanému basovému zesilovači?
Takže to používají např. plesovky. Taková ta dua/tria, co se zvučí z pódia a kde nemají problém to namíchat.
Nebo to použije zvukař, když zjistí, že přijela kapela s otřesným kombem a nechce riskovat, že mu to zprzní celý zvuk.
Pokud by to bylo jen pro zkušebnu, platí vlastně úplně to samé. Tenchnicky to možné je, ale smysl mi uniká.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
ide len o to, ze potrebujeme najst nejake provizorium do skusobne, basaka zatial nemame, par songov na base by som chcel hrat zatial ja, ale kvoli docasnej zalezitosti (verime, ze basak sa coskoro najde...) nechcem kupovat basove kombo len pre pocit dobreho zvuku... samozrejme na vystupeniach by sme to riesili nejakym pozicanym basovym kombom. skusal som aj gitarove kombo s basou (roland cube 30x) a bol som celkom prekvapeny, ako dobre to hra, ale par ludi na fore sa vyjadrilo k teme "basa+gitarove kombo", ze je to vrazda gitaroveho komba, tak radsej nebudem pokusat
Tak to potom jo. Akorát.. tím jsi měl začít, člověčeIvan píše:ide len o to, ze potrebujeme najst nejake provizorium do skusobne, basaka zatial nemame, par songov na base by som chcel hrat zatial ja, ale kvoli docasnej zalezitosti (verime, ze basak sa coskoro najde...) nechcem kupovat basove kombo len pre pocit dobreho zvuku... samozrejme na vystupeniach by sme to riesili nejakym pozicanym basovym kombom.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
a spousta No name...
a spousta No name...
- Tomas.Tajfun
- Kontaktovat uživatele:
Tak to jsi vážně měl říct rovnou, ale to je v pohodě, hlavně, že jsme se k tomu dobralizzbar píše:Tak to potom jo. Akorát.. tím jsi měl začít, člověčeIvan píše:ide len o to, ze potrebujeme najst nejake provizorium do skusobne, basaka zatial nemame, par songov na base by som chcel hrat zatial ja, ale kvoli docasnej zalezitosti (verime, ze basak sa coskoro najde...) nechcem kupovat basove kombo len pre pocit dobreho zvuku... samozrejme na vystupeniach by sme to riesili nejakym pozicanym basovym kombom.
V létě jsem zaskakoval v jedné kapele na prehitorickou Jolanu Galaxis, oba koncerty jsem odehrál rovnou do linky. Zvukově naprosto vyhovující, nebyl problém. Zvážil bych koupi třeba Behringer BDI nebo Bass V-Ampa, můžeš to využít při domácím nahrávání.
Jakou aparaturou ozvučujete zkušebnu?
Myslím, že Roland Cube má širokopásmový reproduktor.
Jakou aparaturou ozvučujete zkušebnu?
Myslím, že Roland Cube má širokopásmový reproduktor.
mame mix soundcraft notepad 124, zosilovac dorazi zajtra, reprobedne 150W. ten roland cube nikdy nevyhulim na viac ako 50%. znieslol by mozno dlhodobo aj basgitaru
- Tomas.Tajfun
- Kontaktovat uživatele:
Také mi jednou odešel na koncertě aparát ( nebyl můj, byl vadný... ) a koncert jsem dohrál přes DI Box do mixu, no musím říct, že s mojí baskytarou, která má sama o sobě skvělý zvuk to byla paráda, ale nechtěl bych takhle hrát pravidelně 
tak vcera som hral 1. krat cez mix... celkom uspokojivy zvuk to malo a este bolo citit doooost velku rezervu na vybudenie, dokonca dojem bol este lepsi ako gitara priamo z pedal do mixu, nic moc teda... roland cube 30x basu zvladne na domace cvicenie, takze kupu komba odkladam. kazdopadne dakujem za reakcie
-
Marigold01
Strašně záleží na tom, jaký je zvukař. Já mám radši za sebou bednu, protože s basou v odposlechu bývá problém. Možná někdo řekne, že jsem moc opatrný a radši nosím opasek i kšandy, ale nejspokojenější jsem, když mi jde signál ze zesilovače (zapnutý "post", aby se projevila moje ekvalizace) přímo do linky, a odposlech řeším vlastní reprobednou, na které ten zesilovač stojí. Když se někdy rozesere zvuk, postavím se před bednu, slyším sebe i bubeníka, a vždycky to nějak dohrajeme.
Hrát z DI Boxu rovnou do mixu je vážně nouzovka, ale na to, co jsi popisoval, stačí. 
V sobotu jsem poprvý hrál přes linku, páč odešlo místní kombo (odpálenej reprák). Neznělo to vůbec špatně, což jsem si potvrdil při poslechu ostatních kapel (jedný jsem dokonce půjčoval svůj nástroj
, ruplá struna). Ale přece jenom mám rád, když si ůžu naštelovat zvuk podle svýho.
hOI!!!