Připevnění plat od vajec

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
janko007

Připevnění plat od vajec

Příspěvek od janko007 »

Čau lidi,
téma plat od vajec a jejich přichycení na stěnu se tady už sice řešilo (pročítal jsem většinu dotazů), ale kloudné odpovědi jsem se nedočetl. Většinou se to zvrhlo v diskuzi o tom, zda jsou plata vůbec alespoň částečně použitelným řešením při potřebě zlepšení akustiky (opravdu nemyslím odhlučenění, ale spíše lámání zvuků). Proto doufám, že se zase nebude dlouze diskutovat nad funkčností.
O co mi hlavně jde. Na zkušebně máme tak blbou omítku, že je v podstatě nemožné použít hřebíky, zkoušel jsem samozřejmě i nastřelovací sponky, ale bohužel tudy cesta nevedla. Proto jsem ozkoušel nějaké montážní lepidlo. Tím plata po zatvrdnutí sice drží jakž takž, ale problém je, že je to velice zdlouhavé. Protože každé plato jsem musel min. 30 vteřin vší silou tlačit na zeď, než trochu zavadlo a drželo. Po úplně vytvrdnutí lepidla to bylo ok. ale jak píši, velice zdlouhavé (z perspektivy, že je třeba nalepit cca 800 plat) a za druhé tuba takového lepidla stála cca 150,- Kč a bylo by jich potřeba na to množství min. 10, tzn. poměrně dost drahé řešení. Nezná někdo nějaké lepidlo, tmel, silikon, který by byl ozkoušený, osvědčený a montáž by nebyla tak zdlouhavá a hlavně cena takového přípravku tak vysoká?
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: Připevnění plat od vajec

Příspěvek od pupack »

mě tak napadlo, co takhle je zavěsit/provléknout přes provázky od stropu k zemi připevněné
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
MilanT

Příspěvek od MilanT »

S lepením plat nemám zkušenost, ale mám velkou zkušenost s lepením polystyrenových obkladových desek na stropy. Ať už těch lehkých obyčejných nebo těch těžších s plastickým vzorem. Vyzkoušel jsem speciální lepidla na polystyren, ale nejlepší zkušenost mám s obyčejným nejlevnějším silikonem nebo tmelem v kartuších. Koupím vždycky to, co je v akci, třeba 35 korun za kartuši. Ty silikony a tmely mají vynikající přilnavost k porézním materiálům a k plechům, sklu...
Výhoda je, že mají vysokou viskozitu a tak udělám jen čtyři malé "bobky" v rozích, plácnu to na strop, krátce přimáčknu a jdu od toho. Ten silikon vyzrává dost dlouho, ale udrží to. Lepil jsem neutrálním silikonem i zrcadlo (70 x 40 cm) na obkladačky a kupodivu nesjíždělo dolů a tak jsem ho ani nepodkládal.
Myslím si, že to plato na tom bude hmotnostně stejně jako ta polystyrenová deska 50 x 50 cm.
Rozhodně bych se nebál toho, že mi to bude klouzat dolů, navíc když to budete lepit odspodu. Kupte jednu kartuši a vyzkoušejte.
Třeba tohle (je to sice tmel, ale lepí to taky) - http://www.den-braven.cz/tmely-silikony ... mel-distyk
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak tak. Možná spíš použít akrylátový tmel, což jest totéž, co silikon, ale je přetíratelný, čímž eventuelně zanechá na omítce menší paseku než silikon.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
MilanT

Příspěvek od MilanT »

MilanT píše:....Třeba tohle (je to sice tmel, ale lepí to taky) - http://www.den-braven.cz/tmely-silikony ... mel-distyk
pavlii píše:Tak tak. Možná spíš použít akrylátový tmel, což jest totéž, co silikon....
P.
A nebo spíš použít akrylátový tmel :mrgreen:
P.S.
Ale jsem rád, že si rozumíme a máme na věc stejný názor :D
janko007

Připevnění plat od vajec

Příspěvek od janko007 »

Já jsem ještě dostal v práci typ, abych použil "Merbenit" (elastické jednokomponentní lepidlo i tmel), tak jsem to ozkoušel plácnout na stěnu. Mělo to relativně dobrou viskozitu, tzn. drží to jak na platu tak na stěně (narozdíl od nějakého montážního lepidla, které jsem zkoušel předtím, kdy plato chytlo na stěnu, ale po chvíli odpadlo, lepidlo zůstalo pouze na stěně a na platu ani památky). Ale problém s tímto Merbenitem je ten, že zavadá poměrně dlouho. Kolega mi tvrdí a věřím tomu, že po zatvrdnutí to nemůže spadnout, jenže je problém s tím, jak pojistit to plato (např. hřebíčkem, nebo mě napadla oboustraná lepící páska), aby nemělo tendenci se uvolnit a spadnout dřív, než lepidlo vytvrdne. Jakmile zaschne, tak už je to v cajku. Přesto, že jsem tím montážním lepidlem začal lepit plata odspodu (právě abych zamezil alespoň tomu, aby to plato nesjíždělo dolů), tak se stalo to, že kvůli malé a poměrně hrbolaté plošce toho jehlanu plata to třeba chytlo v dolní části, ale vrch nedržel, překlopilo se to a spadlo tak či tak. A jak jsem zmiňoval, jediné co pomohlo plato relativně dlouho tlačit na stěnu a chodit po špičkách. A do hodiny se pak chytlo perfektně. Ale to je prostě nemožné dělat v takovém množství.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Martin: muhehehehe :-D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
MilanT

Příspěvek od MilanT »

janko007 píše: kvůli malé a poměrně hrbolaté plošce toho jehlanu plata to třeba chytlo v dolní části, ale vrch nedržel, překlopilo se to a spadlo tak či tak. A jak jsem zmiňoval, jediné co pomohlo plato relativně dlouho tlačit na stěnu a chodit po špičkách. A do hodiny se pak chytlo perfektně. Ale to je prostě nemožné dělat v takovém množství.
Tak jedině toho lepidla dávat víc na ty hrbolky. A nebo jich nalepit víc najednou a plácnout k tomu desku třeba 1 x 1 metr, zapřít to prknem a počkat.
S oboustrannou lepící páskou se to běžně dělá. A sice to doporučují třeba u lepení zrcadel aby to nesjelo do zatvrdnutí lepidla. Ale to by byla asi opruzující, drahá a dlouhá práce.
Wakodaf

Příspěvek od Wakodaf »

ve zkušebně sme to vyřešili tak že jako podklad přímo na zdi jsou rozložené papírové krabice a na nich upevněná plata...krásně to drží už několik let a nepadá to ! na stropě je jsou natažený provázky s platama...neni to zrovna podívaná pro oko ale taky to drží a funguje :D
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“