Počet lamp v zesilovači - Statesman 6L6 zevnitř
Pravidla fóra
Počet lamp v zesilovači - Statesman 6L6 zevnitř
Zdravím,
mám v merku H&K Statesman 6L6. Zaráží mě ale trochu to, že má dle výrobce pouze 4 lahve - dvě předzesilovač a dvě konec. Přitom má fx loop i reverb, kvůli kterejm tam kdekdo dává další lahve. Vadí to něčemu? Je tohle "klasika" nebo je to "ošizený"?
mám v merku H&K Statesman 6L6. Zaráží mě ale trochu to, že má dle výrobce pouze 4 lahve - dvě předzesilovač a dvě konec. Přitom má fx loop i reverb, kvůli kterejm tam kdekdo dává další lahve. Vadí to něčemu? Je tohle "klasika" nebo je to "ošizený"?
Naposledy upravil(a) many.more dne 28.10.2012 19:21, celkem upraveno 1 x.
Pokud (a dokud) mohu, vyhýbám se produkci pocházející ze zemí, kde děti místo do školy chodí do fabriky a kde "stejné" znamená "vypadá skoro jako".
Co hraje ještě lépe než Fender Twin? No přece dva Twiny!
Re: Počet lamp v zesilovači
Nevadí a podle mě to má víc výhod než nevýhod. Najdou se sice i názory, že už to není plnohodnotná lampa, ale to už záleží na tobě, jestli chceš, aby ti tón tvořil i invertor nebo smyčka. Jsou to prostě místa, kde se dá ušetřit s relativně malým vlivem na zvuk.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
No, asi jsem měl uvést, že tu fx smyčku nemám v úmyslu využívat. Reverb ano.
Naposledy upravil(a) many.more dne 28.10.2012 9:09, celkem upraveno 1 x.
Pokud (a dokud) mohu, vyhýbám se produkci pocházející ze zemí, kde děti místo do školy chodí do fabriky a kde "stejné" znamená "vypadá skoro jako".
Pokud není dost preampových lamp a je v tom pružinovej Accutronics reverb, tak se musí nahradit něčím drahá lampa (+ malý trafo), která ho budila a která snímala zvuk z pružin a zesilovala ho.
To se dá levně udělat jenom tak, že se tam lupnou levný integráče. Nic novýho, u toho reverbu by mi to vůbec nevadilo.
Koneckonců i Mesa dávala tranzistory do lampáčů, pokud jim chyběla třeba půlka lampy před smyčkou... (a zalívala je, aby to laik nepoznal).
U drahýho velkýho aparátu se z principu čertím (pokud to výrobce skrývá), u levnějšího je to pochopitelný ekonomický aspekt produktu... ale nevadí mi ani digitální reverby, vadí mi to jen v případě, že dotyčný výrobce tvrdí, že je zesilovač 100% lampový v signálové cestě a pak tam člověk najde schovaný integráče nebo dokonce zalitý tranzistory...
To se dá levně udělat jenom tak, že se tam lupnou levný integráče. Nic novýho, u toho reverbu by mi to vůbec nevadilo.
Koneckonců i Mesa dávala tranzistory do lampáčů, pokud jim chyběla třeba půlka lampy před smyčkou... (a zalívala je, aby to laik nepoznal).
U drahýho velkýho aparátu se z principu čertím (pokud to výrobce skrývá), u levnějšího je to pochopitelný ekonomický aspekt produktu... ale nevadí mi ani digitální reverby, vadí mi to jen v případě, že dotyčný výrobce tvrdí, že je zesilovač 100% lampový v signálové cestě a pak tam člověk najde schovaný integráče nebo dokonce zalitý tranzistory...
No právě ta představa, že jsou tam v signálový cestě nějaký hnusný polovodiče, mě trochu prudí. A to tam v tomto případě asi nějaký budou...
Tohle je třeba věc, co nechápu... Co ti na nich může vadit, když jsou zvukově neutrální (pokud to nejsou vyloženě šunky)?
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
je to tak, poslední dobou jsem o tom pár věcí hledal, protože jsem o podobném řešení v jednom z aparátů uvažoval - právě kvůli ceně i celkové velikosti. I lampová smyčka ti může "kazit" zvuk, kolikrát má fetová smyčka menší vliv. Stejně tak u reverbu nebo PI, důležitý je jak se to celkově sladí dohromady, počet lamp neni důležitý, i když kolikrát je řešení s lampama jednodušší (je to vyzkoušený, ověřený, a někteří uživatelé by polovodiče nechtěli, ale je to dražší - takže kdo to chce, musí si to zaplatit).
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
No to je úplně jednoduchý: v podstatě tomu vůbec nerozumím - tedy ne že bych nepoznal elektronku, transformátor, kondenzátor nebo odpor, pokud je na nich napsáno, co jsou zač a princip fungování diody nebo triody je mi taky jasný, ale tím víceméně končím. No a tam, kde chybí vědění, nastupují (zpravidla velmi hloupé) pověry. A jednou z těch rozšířených pověr je teze, že by v cestě signálu neměly být žádné polovodiče. Ale nechtěj po mě vědět, proč by tam neměly býtBummer píše:Tohle je třeba věc, co nechápu... Co ti na nich může vadit, když jsou zvukově neutrální (pokud to nejsou vyloženě šunky)?
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
tahle fáma se podle mě zrodila když někdo začal používat polovodiče na zkreslení - tedy třeba ořez diodama nebo se dostal v charakteristice tranzistoru do přebuzení a to se prostě většinou uchu nelíbí. Charakteristiky tranzistorů a elektronek se sice liší, ale pokud je tranzistor nastaven ve správné oblasti není důvod aby nějakým způsobem degradoval zvuk
St.Anley Tube Amps
Jo, jo, dík, beru na vědomí 
Bohužel jsem takové věci četl i v příspěvcích jinak profesionálního opraváře aparátů Petra Fremra na instrumentu. Zastává názor, že zapojením polovodiče do signálové cesty zvuk "ztratí hutnost" a údajně prý právě proto se dělají paralelní efektové smyčky. Obhajuje to svou zkušeností s laciným chorusem ze série Ibanez Soundtank, což už IMHO samo o sobě celou jeho teorii poněkud degraduje. V jiných příspěvcích jsou i další perly, jako třeba ta o tom, že je to způsobené tím, že v polovodiči jdou elektrony pevnou hmotou, zatímco v elektronce vakuem.
Osobně zatím nemám důvod tomu věřit. Dokud mi ho někdo nedá, budu zatvrzele tvrdit, že kvalitní tranzistory v dobře vymyšlené signálové cestě ničemu nevadí. A lidé používající cokoliv od aktivní elektroniky přes boostery až po hi-end efektové procesory mi určitě dají za pravdu.
Osobně zatím nemám důvod tomu věřit. Dokud mi ho někdo nedá, budu zatvrzele tvrdit, že kvalitní tranzistory v dobře vymyšlené signálové cestě ničemu nevadí. A lidé používající cokoliv od aktivní elektroniky přes boostery až po hi-end efektové procesory mi určitě dají za pravdu.
Což mi připomíná svého času velký hit německých zeleně laděných občanů - jakási kraxna, připojená na hlavní přívod elektřiny, která údajně vracela zpět do rozvodné sítě všechny elektrony, pocházející z nukleárních elektráren. Úžasný!!!Bummer píše:... že v polovodiči jdou elektrony pevnou hmotou, zatímco v elektronce vakuem.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Stejně silně pochybuju o tom, že by při blind testu kdokoli použití kvalitního tranzistoru poznal...Bummer píše:Osobně zatím nemám důvod tomu věřit. Dokud mi ho někdo nedá, budu zatvrzele tvrdit, že kvalitní tranzistory v dobře vymyšlené signálové cestě ničemu nevadí. A lidé používající cokoliv od aktivní elektroniky přes boostery až po hi-end efektové procesory mi určitě dají za pravdu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
No jo, no. Tak tedy jo.
Škoda, že od toho není nikde k sehnání schémátko, aby se jeden mohl podívat, co je tam nastrkaný za haraburdí, aniž by si to musel nejprve koupit a rozebrat
Škoda, že od toho není nikde k sehnání schémátko, aby se jeden mohl podívat, co je tam nastrkaný za haraburdí, aniž by si to musel nejprve koupit a rozebrat
Tím jsem se jen chtěl vyhnout argumentaci podobné té s chorusem.Nero píše:Stejně silně pochybuju o tom, že by při blind testu kdokoli použití kvalitního tranzistoru poznal...Bummer píše:Osobně zatím nemám důvod tomu věřit. Dokud mi ho někdo nedá, budu zatvrzele tvrdit, že kvalitní tranzistory v dobře vymyšlené signálové cestě ničemu nevadí. A lidé používající cokoliv od aktivní elektroniky přes boostery až po hi-end efektové procesory mi určitě dají za pravdu.
Petr je skutecne profik a vyborny clovek, ale tady se dle meho nazoru seknul. nicmene pokud vim, tak dnes ma v osobnim pedalboardu polovodic nejden a nicemu to nevadi
i mistr tesar...
Re: Počet lamp v zesilovači - Statesman 6L6 zevnitř
Abychom se vrátili k tématu a neřešili pohyb elektronů: viděl jste někdo svrchu uvedený aparát zevnitř? Jestli je to alespoň fortelně udělané a jestli to třeba není nějak "vyhoněný" na úkor životnosti lamp nebo tak nějak.
Hrál jsem na quad s EL84 a zvuk byl nad očekávání dobrej. A tohle by mělo hrát ještě lépe, nemluvě větších možnostech v nastavení. Ale je mi furt trochu divný, že to má jen ty čtyři láhve.
Hrál jsem na quad s EL84 a zvuk byl nad očekávání dobrej. A tohle by mělo hrát ještě lépe, nemluvě větších možnostech v nastavení. Ale je mi furt trochu divný, že to má jen ty čtyři láhve.
Hele...
Trochu jsem šmejdil, čenichal, něco si přečetl a: pokud jsou ty 12AX7 dvojitý triody, no tak to by, čistě teoreticky, jedna mohla dělat komplet předzesilovač, druhá invertor no a pak už jen ty koncový lahve...
Je to takhle možný? Pravděpodobný? Dělá se to takhle u něčeho?
Trochu jsem šmejdil, čenichal, něco si přečetl a: pokud jsou ty 12AX7 dvojitý triody, no tak to by, čistě teoreticky, jedna mohla dělat komplet předzesilovač, druhá invertor no a pak už jen ty koncový lahve...
Je to takhle možný? Pravděpodobný? Dělá se to takhle u něčeho?
Je to možný, ale u zesilovače s vyšším zkreslením dost nepravděpodobný. A zatím jsem v invertoru častěji vídal ECC82.
Nemám tady sice vyfocenýho Statesmana, ale tohle je podobný HK z roku 2010 (Edition Tube). 2x 12AX7, 2xEL84. Dobře vidíš, že kabely od reverbu vedou do části PCB, kde jsou integráče. Rovněž efektová smyčka má v blízkosti IO, čili tak, jak jsem psal. Prostě kde je málo drahých lamp (je totiž pak potřeba i zvětšit napájecí trafo), tam se šoupnou integráče. Nic proti tomu, tady se aspoň za to nestydí a nezalévají je do epoxidu, jako někdo.