Otázky okolo krku

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Ódin

Otázky okolo krku

Příspěvek od Ódin »

Dobrý den, vybírám si fender stratocastera. Vytipoval jsem si dva a jeden je už seřízenej a má krk krásně rovně, druhej není sežízenej ale prodavač a kamarád mi řek, že to je jedno, že se to dá udělat výztuhou (což jsem už věděl), ale potom mi prodavač řek, že není kritérium, aby krk byl uplně rovně, hlavně, aby to nedrnčelo na kombu. Co si o tom myslíte vy ? a proč se teda dělá takový humbuk kolem staggu, že má krk do vrtle, když tam mužete točit výztuhou ? Ten výběr mi přines spoustu otázek :D
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Otázky okolo krku

Příspěvek od Kinx »

jde o to, ze vrtuli na krku tocenim vyztuhou neopravis.
Slayer

Příspěvek od Slayer »

Výztuha neřeší krk do vrtule a Stagg má obvykle špatné komponenty, zpracování...
Krk by neměl být ulně rovný, to je pravda. V ideálním stavu by měl být mírně zakřivený do "luku".
Ódin

Příspěvek od Ódin »

Zakřivením do luku myslíš prohnutí po celé délce ? Takže když se na kytaru dívám na plocho, a jedna strana krku je uplně na konci trochu výš, chápu to dobře, že to není špatně ? kdyby byl do vrtule, byl by protočení po celé delce ?
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

nastavenie krku závisí aj od toho či budeš mat nástroj v nejakej stabilnej teplote alebo nie a hlavne z akého kvalitného dreva , lebo je rozdiel či zotnú činania nejaký strom a nasekaju ho a nemajú ani páru o nástroji ako ho rezat ,usušit a tak dalej , alebo nejaký mistr gitarár ktorý tomu rozumie ,lebo to drevo bude pracovat určite , a ja napríklad mám najradšej ,ked mám straty nastavené uplne rovno ,ale potom aj pražce musia byt presne zabrúsené a je s tým robota ked sa to trocha pohne ,drnčia struny , a musí sa to znova nastavit , firmy majú aj tabulky kolko maju byt struny od pražcou , ale zásada je neunáhlit sa a nastavovat postupne -trebárs štvrt otáčky ,počkat čo to spraví a dalšia štvrtka atd, a ked nástroj často prenášaš-zmeny teploty , tak urobit nejaký kompromis :|
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ódin píše:Zakřivením do luku myslíš prohnutí po celé délce ? Takže když se na kytaru dívám na plocho, a jedna strana krku je uplně na konci trochu výš, chápu to dobře, že to není špatně ? kdyby byl do vrtule, byl by protočení po celé delce ?
presne jak si to pochopil , a ešte máš možnost ten luk so šróbom štelovat alebo úplne vyrovnat ,to protočení do vrtule by ti nevadilo keby si hral iba akordy,už vtedy to nemusí ladit ale ked začneš sólovat tak to nenastavíš a budú ti skapínat tóny pri vytahovaní , ale záleží od výšky strún a celkového serízení a od gitaristu jak si s tým poradí :) a ked máš krk do vrtule tak neni niečo OK ,bud to je zle spravené alebo to pracuje
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Ódin

Příspěvek od Ódin »

Takže ten první strat, který byl seřízenej a měl krk rovnej, teda musel mít i výš tremolo, nebo myslíte, že se mužou lišit i výška pražců u nějaké takové kytary ? Děkuju moc všem, co poradili, uklidnili jste mě :)
Štábní Generál
Bandzone: http://bandzone.cz/stabzsco

Příspěvek od Štábní Generál »

Vejška pražců souvisí s jejich velikostí a případnym zabroušení, vždycky musej bejt řádně doklepnutý k hmatníku, na pražcích neni co ladit.

Jak moc je kytara seřízená jako celek, zase souvisí s přesností při výrobě. Sériovky bejvaj seřízený hůř, protože to seřízení zařizujou presety na obráběcích strojích všelijaký možný dorazy a udělátka na přípravkách. Hotovej kus pak dostane do ruky chlapík, kterej má na natažení strun, nalazení a doseřízení určitej časovej limit. Ten nebejvá velkej, a ty kluci jsou v práci, takže to dělaj rutinně, bez pocitu viny když se jim nezadaří. Slušnej kus jde vždycky doladit buď na prodejně, nebo doma pokud ti přišla do ruky hned ze skladu.

Když sem byl na soukromý exkurzi v Markneukirchenu, abych si prohlídnul a hlavně vyzkoušel pár Framusů, tak sem tam zahlídnul poslední seřizování překližkovejch čínskej BC Rich. Na natažení, nalazení a seřízení měli minutu a půl na kus. Za tu dobu se nedá nic stihnout, pokud ta kytara nevyjela precizně zpracovaná už z výroby. Ta preciznost závisí na výrobci, a modelový řadě.

Jsou firmy který uměj udělat poctivou levnější kejtru v sérii, sem tam se objeví slabší kus, a jsou firmy který vyráběj šmejdy, který v životě nebudou hrát slušně. Krk do vrtule, ještě k tomu u nový kytary je extrém, taková kytara se hodí leda jako dekorace na zeď, nebo jí můžeš použít místo pádla, pokud seš vodák. Jen zvednout kobylu ti moc nepomůže, na to je kytara jako taková moc komplexní, a skoro všechno na ní musí bejt vyňuňaný aby hrála pořádně.

wall of text opět, sry ...... :lol:
Obrázek
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

ideál je ked si vieš tie základné veci porobit sám :) ja som takto dávno +- v 99 -om kúpil vo Viedni v bazáre absolútne nehratelnú superstratku Samick , všetko rozštelované , páka, krk, ale krk nebol do vrtule a strašne sa mi páčila tak som ju kúpil a doma som ju zošteloval a paráda , mám ju doteraz , ale ked kupuješ nový nástroj tak nikdy nevieš čo ti porobí časom , je lepšie kupovat nástroj s niekým kto ho vie nastavit na mieste aspon základné veci ,a ešte lepšie starší nástroj kde si všetko sadlo a niečo prežil , a pražce sú rozne výšky a šírky a samo aj kvality ,ja ked dávam menit pražce tak tie najvyžšie a najširšie dunlopy ,vintage sú nizke a úzke :)
grock

Příspěvek od grock »

Základní věci si seřídit není ideál, ale NUTNOST. To je jako si kytaru naladit...Výrobce na to má málo času, ale on to nepotřebuje, protože to vlastně za tebe udělat nemůže. On při jeho "seřizování" jen přezkouší funkčnost dílů...Výrobce totiž neví, jaké struny budeš používat(síla, zářezy v nulťáku, výztuha krku), jaký potřebuješ dohmat ( tap, bending, botleneck), jakou silou hraješ a navíc ani neví, jestli ta kytara nebude putovat přes půl zeměkoule, takže jiné teploty i vlhkost a proto ji na cestu stejně musí povolit struny.....
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Ódin

Příspěvek od Ódin »

Seřizoval bych to i tak. Potřeboval jsem hlavně vědět, jak moc to je v pořádk či nepořádku, nechci u takovýhle kytary nic zanedbat :) Děkuju všem co poradili za odpovědi, dost mi to pomohlo a pujdu do tý neseřízený. Děkuju moc všem.
Štábní Generál píše: Na natažení, nalazení a seřízení měli minutu a půl na kus.
To bych stihnul natáhnout asi půlku strun, a ještě bych si pčipadal jako rychlík. :shock:
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Zdravím

Mám problém se seřízením krku: Na Telecasteru (Fender Standard) jsem si chtěl povolit krk (kvůli zvýšení dohmatu, zdál se mi příliš rovný). Dělal jsem to narychlo před zkouškou a když jsem ten šroub otočil asi o čvrt až půl otáčky, tak už se mi to zdálo moc. Vrátil jsem to zpátky s tím, že si s tim radši pohraju v klidu doma.

Když jsem se však krk pousil seřídit podruhé, tak na otáčení šroubu přestal reagovat. A ani nekladl žádný odpor.

Nějaké názory kde se stala chyba, případně co s tím?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Dohmat se neseřizuje prohnutím krku. Prohnutím krku se překvapivě seřizuje prohnutí krku.

Co je "přestal reagovat"? Krku běžně nějakou dobu trvá, než si na změnu výztuhy zvykne.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Okej asi jsem se nevyjádřil přesně. Chtěl jsem: a) zvýšit dohmat a b) krk se mi zdál moc rovný. To že krk přestal reagovat znamená, že se tam ten šroub volně otáčí a prohnutí krku se nijak nemění. Už jsem takhle seřizoval víc kytar a tohle se mi nikdy nestalo, proto se ptám co by s tím mohlo být. Jinak kytara je hratelná, krk je sice rovný jako pravítko (což nechci), ale struny moc nedrnčí.
Moon

Příspěvek od Moon »

Tohle vypadá, že z nějakého důvodu došlo k úplnému vyšroubování ze závitu.V tom horším případě stržený závit. Utahování krku by se mělo provádět při povolených strunách a volnou rukou krku malinko pomoci, tj. zatlačit na hlavu směrem vzad. Ale ne velkou silou!. To, že krk zůstal v tuto chvíli rovný, nic neznamená. Pokud ho nebude držet vzpěra, není vyloučeno, že se začne pomalu ohýbat po tahu strun - nezadržitelně! Utahování je u nultého pražce imbusem nebo u korpusu šroubovákem?
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Moon: Krk se utahuje imbusem u nultého pražce. Asi se v tom nebudu radši moc hrabat a pošlu kytaru ke kytaráři...
Moon

Příspěvek od Moon »

To je v tomto případě jediné rozumné řešení!!! Držím palce, aby nebyl stržený závit. To by byl těžký problém. Já osobně bych se ještě pokusil delší stranou imbusu zatlačit na šroub v krku a pootočit ve směru hod. ručiček, jestli se chytí na závit. Myslím, že to udělá i kytarář.
GK MB 150 S, GK MB 800
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Tak problém vyřešen. Po chvilce dotahování se šroub chytil.
reason

Příspěvek od reason »

já bych jen uvedl, že pokud tomu člověk nerozumí, je lepší to dát někomu fundovanému. dodnes bych si to nedovolil vyztužit sám ze dvou důvodů:

1) nikdy se mi nepodařilo celou kytaru seřídit tak, jako opravdovému znalci (spíš naopak :mrgreen: - děs)
2) bohužel jsem už jeden problém s výztuhou řešil (nakonec sice úspěšně), ale nikomu bych to několikatýdenní lítání nepřál. to nemluvím o ceně za opravu :roll:

je fakt, že se toho dost bojím, ale i kdyby ne, zpočátku asi nemá smysl hrát si na fachmana. na druhou stranu, když se to někomu podaří opravit "na koleně", je to fajn
Naposledy upravil(a) reason dne 25.03.2014 20:31, celkem upraveno 1 x.
Moon

Příspěvek od Moon »

reason píše:já bych jen uvedl, že pokud tomu člověk nerozumí, je lepší to dát někomu fundovanému.
Co se týká krku a jeho výztuhy, je dobré se bát!!! Neodborný zásah, který vede k poškození je prakticky nevratný, jak víme, je výztuha nedostupná bez destrukce krku. Proto bych doporučil s ní manipulovat při povolených strunách a nikdy ne velkou silou.
Na druhou stranu , běhat s každým nastavením k odborníkovi, který NĚKDY odborníkem ani není ? :D
GK MB 150 S, GK MB 800
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“