Přívěsek- trsátko s basovým klíčem

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
mory2007

Přívěsek- trsátko s basovým klíčem

Příspěvek od mory2007 »

Zdravím všechny,
dnes jsem dodělal přívěsek ve tvaru trsátka s basovým klíčem pro jednoho zdejšího uživatele. Tak se s vámi chci podělit o výsledek a pár fotek z tvorby. Samotné trsátko je odlito ze stomatologické slitiny CrCo (chromkobaltu) pomocí metody ztraceného vosku. Vše začíná samotnou modelací trsátka, byl jsem línej si dojít pro speciální vosk tak jsem si trsátko otisknul a vykapal ho jiným voskem :D obr. 1 ,když je vymodelováno tak se připojí na vtokovou soustavu pomocí, po které vypálení vosku bude přiveden roztavený kov obr. 2. Když je vše připevněno umístil jsem trsátko s vtokovou soustavou do licího kruhu, kde se celá konstrukce zalije zatmelovací hmotou obr. 3. Kruh se poté vloží do vypalovací pece vosk je vypálen a licím přístrojem je vehnán rozžhavený kov. Druhý den jsem kruh vyklepal trsátko opískoval obr. 4, když jsem to viděl tak jsem to chtěl vyhodit a začít znovu bylo tam obrovské množství bublinek a basový klíč byl zalit, ale protože jsem měl čas tak jsem vzal kameny a frézy a podařilo se mi z toho udělat trsátko. Ještě nevím jestli bude lesklé nebo matné to si ještě musí rozhodnout kupující.

Obr. 1
Obrázek

Obr.2
Obrázek

Obr. 3
Obrázek

Obr.4
Obrázek

Matná verze
Obrázek

Lehce lesklá verze
Obrázek
Kytara:Cort Z42 Wine Red
Kombo:Crate FW120
Kabel:BESPECO IRON Extreme 6 m
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Přívěsek- trsátko s basovým klíčem

Příspěvek od core88 »

nooo parádní práce . mít to tak doma s tim by se nechali dělat věci
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
mory2007

Příspěvek od mory2007 »

díky. To máš pravdu tvořivosti se meze nekladou. Až bude čas tak chci zkusit udělat nějaký stylový krytky potíků na kytaru.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

tu sádru by bylo asi dobrý dát napřed do vývěvy aby z ní vytáhla vzduchový bublinky .

Na netu sem narazil na tůto video a připomnělo mi to tvoje trsátko .
http://youtu.be/9Jd0uCkk5_4

když sem to viděl jak to dělá tam mi to nepřišlo tak složitý . A docela rád bych si to zkusil ale nemam na to vybavení :(

Při kolika stupních se taví ten kov ? počítam že je to ten samej materiál jako je na zubní korunky .
Obrázek
mory2007

Příspěvek od mory2007 »

Tuhle slitinu by si v sádře dělat nemohl, ona by nevydržela ten žár tohle je vysokotavytelná slitina na to musíš použít speciální zatmelovací hmotu sádra dá použít třeba na zlato, licí teplota tohodle kovu je 1550 C. A na ty bublinky máme vakuovou míchačku, ale říkal jsem si že na tohle nebude třeba a vymstilo se mi to :-D A máš pravdu tak složitý to neni, pokud by sis sehnal licí prak a nějakou slitinu, která bude mít podobnou teplotu tání jak zlato tak to můžeš odlít odstředivou silou a měkou slitinu obrousíš teoreticky i vrtačkou. Jinak je to ten samej materiál co se používá na koruky, jsem totiž zubní technik ;-) :-D
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Vypadá to zajímavě, já si ale radši vyřezávám trsátka z různých dřev. Palisandr, dub, briar... čekají eben, oliva, indický palisandr, teak a další :D.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

mory2007 : že jsi zubní technik tě prozradila hned 2.fotka :D ty 2 protézy v pozadí tě práskly :D
1550 C to je skoro stejně jako bod tavení oceli a to je zatraceně dost vysoká teplota . Je to ten samej princip jako metoda přesného lití (ztracený voskový model ) a tam se jako forma používá keramika která vydrží takovou teplotu . Ale pro domácí použití by se nechala použít i ta sádra když by se odlévalo z anglického cínu . teplota tání +- 400C

jen tak mimo včem se odlévá ten kov na korunky ? taky v keramické formě ?
Obrázek
mory2007

Příspěvek od mory2007 »

Samotná ta věc co chceš odlít se zalije nějakou fosfátovou zatmelovací hmotou jako je např. tahle http://obchod.dentamed.cz/silikan-silikan-universal-inf po nějaký době vložíš hotovej kruh do vypalovací pece aby se rovnoměrně prohřál a vypálil se vosk (pokud by kruh nebyl prohřátej kov by schladnul než by vyplnil vzniklou dutinu). Pak se to vloží do licí pece,která funguje na principu. Je tam keramická misnička kterou obklopuje žhavící těleso( na tu přiléhá vtokovou soustavou kruh), které rozehřeje kov a když je rozehřáty tak se pomocí odstředivé síly tam ten kov pravý. Necháš to vychladnout a je to :-)
MilanT

Příspěvek od MilanT »

mory2007 píše:když je rozehřáty tak se pomocí odstředivé síly tam ten kov pravý.
Tomuhle moc nerozumím :oops:
Nemá tam být spíš "vpraví"? To by pak dávalo smysl, ale nerozumím tomu a tak tě nechci moc opravovat.
mory2007

Příspěvek od mory2007 »

máš pravdu :oops: On ten kruh máš připevněný na rameno se závažím a to se roztočí, a tím jak na to působí ta odstředivá síla tak ten kov zalétne do toho kruhu a hezky se to tím vylije
mory2007

Příspěvek od mory2007 »

Jen pro představu fotka licího přístroje
Obrázek
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Já sem se o tom něco učil ve škole ale nebrali sme to do podrobností . V průmyslový výrobě se to dělá tak že se udělal voskový modely (třeba 200 kusů) to se napíchá na licí stromeček http://www.3dstyl.cz/img/d-1-4.jpg. . pak se ten stromeček ponoří do kaše z nějaký keramikycký hmoty nebo co toje . vytahne se nechá zaschnou a zas ponoří take se tou udělá ještě několikrát až se na povrchu udělá silná krusta . Pak se to celý šoupne do pece kde se ta forma vypálí a vypálí se i ten vosk , a do rozžhavený formy se pod tlakem vstříkne kov. Pak se to nechá v peci vychladnout aby se v materiálu neudělalo nějaký pnutí nebo jinej bordel a pak se to jen obouchá ta keramická krusta ořeže ze stromeček a je hotovo :D
Obrázek
mory2007

Příspěvek od mory2007 »

jo tam to máš lepší že to nemáš tak drobný jako ty zuby :-D ale na tenhle postup mam perfektní video http://www.youtube.com/watch?feature=en ... c2xiKFLnYY
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

přesně to je vono . ale to je už trochu jinej level :D
Obrázek
Odpovědět