Ahoj, před časem jsem řešil podobný problém s pořízením dostatečně kvalitní, ale ne zase moc drahé výbavy. Basu jsem nakonec zvolil Squier JB Vintage modified 77
http://www.music-city.cz/fender-squier- ... -5584.html a nelituji. Nemám ale s čím srovnávat, protože jsem nikdy na jinou nehrál, ale objektivně nemám, na co bych si stěžoval. Ta basa toho umí každopádně mnohem víc než já, takže cokoliv jí vytýkat by byla ode mně nepodložená exhibice.
Kombo jsem si zvolil Roland Cube-20XL Bass
http://kytary.cz/roland-cube-20xl-bass/HN117538/. Spokojenost rovněž maximální. Výkon na doma? Nikdy jsem si netrouf to dát na víc než třetinu výkonu. Spousta funkcí, efektů, to sice hned nevyužívám, ale integrována je ladička, dokonce chromatická, takže je pohotově po ruce a hlavně speciální funkcička, totiž Power Squizer, kdy i při tichém hraní je zvuk mimořádně kvalitní. Tohle kombo můžu rozhodně doporučit. Mimochodem připojuji na jeho line-in vstup i elektronickou bicí soupravu a zvuk je přitom naprosto perfektní, včetně výšek činelů.
Snad bych mohl ještě doplnit k metodice rozhodování asi tohle. Prostudoval jsem, co se dalo, přečetl tuny recenzí a diskusních fór a došel jsem k závěru, že když s tím začínám, nemá cenu se pídit po materiálu, dřevu, snímačích. To je všechno highlevel, když už přesně víš, co chceš. Vždycky je něco za něco, jsou to spojené nádoby a jejich celkový objem, tedy celkovou užitnou hodnotu, určuje v podstatě jen cena. Tudíž: Stanov si maximální cenu, vyber si ale dobrou značku (já si nastavil filtr na Squier a Fender, protože jsem chtěl klasiku JB, pasivku) a v tom, co ti vyjede si vyber to, co se ti jednoduše líbí. Ty basy
v téhle cenové relaci jsou jedna jako druhá. Nemůžeš udělat chybu. Přesněji vzato, případná chyba bude jistě pod tvou rozlišovací schopností. To soudím podle sebe. Ze soustavy nástroj-muzikant jsem zatím já tím slabším článkem, který rozhoduje o tom, jak to celé hraje. Takže tolik můj osobní názor. Až se poměr otočí a zpychnu tak, že budu věřit tomu, že nástroj mně limituje, což jistě nebude tak hned, tak budu řešit materiály, snímače a další věci. Squier okolo 10 tisíc je pro mně to pravé a jeho konstruktér jistě věděl, co dělá, že zvolil to či ono.
Takže přeji šťastnou volbu. Když se já na tu svojí basu dívám, říkám si, že je to snad jedna z vůbec nejkrásnějších věcí, jakou jsem si kdy koupil a je mi úplně jedno, že není za desítky tisíc. A o to taky jde...