Zvuk do lidí
Pravidla fóra
Zvuk do lidí
Chtěl bych se Vás zeptat na Vaše zkušenosti s reproboxy co se týče nazvučení 1 mikrofonem na koncertech. Mám 1x12 kombo a chtěl bych si vylepšit zvuk, který jde do lidí. Všichni mluví o větším tlaku, basech, prostoru u aparátu s 4x12 reproboxem. Je to velký rozdíl, když vám zvukář vrazí jeden mikrák před bednu a naskle?
Jedná se mi o to jestli přikoupit větší reprobox nebo ne. Kombo mi hlasitostně na podiu v pohodě dostačuje. Zvuk z 4x12 se mi samo líbí daleko víc, ale sám nevím jestli by ten rozdíl pociťovali i ti podemnou... 
Re: Zvuk do lidí
Podle mě ti to každej rozumnej zvukař stáhne tak, že to lidé poslouchající tě z odposlechů nepoznají nebo poznají minimálně (kvůli krabicoidnímu zvuku některých komb). Ty vlastnosti, co jsi vyjmenoval, se týkají čistě tvého vnímání. V mixu by basy měly zůstat baskytaře a/nebo kopáku.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Teď si nejsem jist jestli jsem Tě správně pochopil, ale plyne z toho, že ty oblíbené vlastnosti 4x12 se pod jedním mikrofonem prostě poztrácí...? Nevim, proč si teda všichni berou na koncerty 4x12 místo jedný bedničky s jedním super reprem... Určitě mě tu někdo za tohle tvrzení bude chtít ukamenovat, ale budu moc rád, když mě vyvede z omylu, protože jsem z toho trochu zmatenej... 
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Všichni ne, hromada kytaristů si vystačí s malým kombem, to jen většina metalových a podobných kapel má za sebou hradby zesilovačů protože to prostě vypadá krutopřísně... A hraje z nich často jen jeden zesilovač který se nazvučí...Thrall píše:Teď si nejsem jist jestli jsem Tě správně pochopil, ale plyne z toho, že ty oblíbené vlastnosti 4x12 se pod jedním mikrofonem prostě poztrácí...? Nevim, proč si teda všichni berou na koncerty 4x12 místo jedný bedničky s jedním super reprem... Určitě mě tu někdo za tohle tvrzení bude chtít ukamenovat, ale budu moc rád, když mě vyvede z omylu, protože jsem z toho trochu zmatenej...
Thrall: No ona je ta 4x12 bedna zas lépe slyšet. Je to výhoda pro tebe jako kytaristu. Nedá se říct, že by nazvučená zněla stejně jako kombo, ale v tomhle konkrétním případě se ten rozdíl IMHO dost stírá.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Díky za odpovědi
Mám starý lampový polootevřený kombo a jediný co mě teď napadá je uzavřít to... To by nejspíš byla znatelná změna, ale jak s odvětráním tím už si nejsem jist...
Se dvěma mikrofony a rozdílným reprem už asi smysl má což...?
Se dvěma mikrofony a rozdílným reprem už asi smysl má což...?
O tohle se má starat výhradně zvukař. Tedy pokud nehrajete v malých prostorách, kde se zvučí pouze zpěvy, příp. kopák atd.Thrall píše:Mám 1x12 kombo a chtěl bych si vylepšit zvuk, který jde do lidí. Všichni mluví o větším tlaku, basech, prostoru u aparátu s 4x12 reproboxem.
Tvým úkolem je vyloudit ze svého aparátu zvuk přesně podle tvých představ. A to ještě tak, abys neotravoval okolí (spoluhráče), a aby zvuk z tvého komba zbytečně nebraly mikrofony na pódiu umístěné (OH, zpěvové...). A samozřejmě aby tvoje kytara nelezla do PA už od startu, tedy ještě nenazvučená. Docílíš toho vhodným umístěním komba a vhodnou hlasitostí při zachování potřebného zvuku. Např. nasměrováním komba šikmo směrem do kapely. Záleží také na prostředí - velikostí pódia a dalších faktorech.
Úkolem zvukaře je pak ten tvůj zvuk věrně přenést do PA a udělat ho poslouchatelným v rámci celku. Jestli máš 4x12 a trváš na svém zvuku (jakože asi jo), domluv se se zvukařem a on přidá mikrofon.
Kdo všichni? Nevím teda skoro o nikom. Teda krom opravdu velkých pódií. (a to už jsou ty jiné podmínky)Thrall píše:Nevim, proč si teda všichni berou na koncerty 4x12 místo jedný bedničky
Asi takhle nějak.jakub.kubaaa píše:to jen většina metalových a podobných kapel má za sebou hradby zesilovačů protože to prostě vypadá krutopřísně... A hraje z nich často jen jeden zesilovač který se nazvučí...
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Ad pokrytí scény zvukem: Slušnej zvukař, tedy i trochu slušně vybavenej s více odposlechovými cestami, tě pustí na přání do odposlechu. Ten je typicky otočenej k tobě, takže se uslyšíš líp než jen při bodovým zdroji signálu (combo) a navíc mu nepolezeš do lidí, protože to půjde od lidí k tobě a ne naopak.
Je i další cesta... Když se podíváš na některý fotky třeba Jeff Becka, tak zjistíš, že někdy má před sebou jeden až dva kytarový boxy jako zkosenej odposlech. I to je pro některý aplikace dobrý řešení, jde mu to zpátky do kytary, nejde to do lidí a líp mu kejtra reaguje na zvuk z boxu, než když by ho měl jenom za sebou.
Takže víc repráků za sebou je příjemnější pro pokrytí větší scény, ale dá se toho docílit i jinak při zvukaři oblíbenějším výsledku. Typicky když budeš mít na pódiu 4x12 otočenou do lidí a vytavenej lampáč, tak - pochopitelně záleží na počtu lidí v sále, velikosti sálu a podobně - tak kolikrát nezbude zvukaři nic jiného (po pokusu ztišit kytaristu domluvou), než ti říct, že je to OK, ale z PA může jít kytary málo nebo žádná, protože jí úplně stáhne na pultu. Ideální je mít narvanej sál a lidi ti to budou tlumit
Samozřejmě jsou styly, které neznají bratra a taví se to co to jde i na pódiu (i přes zvukařovu mrtvolu), ale to asi nebude tvůj případ.
Ad zvuk z comba: Pokud tedy při sejmutí zvukařem z tvýho comba neleze to správný, co bys chtěl, tak je to otázka na typ comba a repráku (a pochopitelně stylu hry), což jsi nespecifikoval, jestli se nepletu. Můžeš třeba i otestovat svoji pozici mikráku a i vozit svůj mikrofon. Někteří lidi si dělají na bednu/combo značky, kam se jim má dát mikrofon a vědí pod jakým úhlem - udělali řadu testů a našli svoji pozici. Basy ti dá zvukař, ale ne každýmu sedne obligátní SM57 a přeje si třeba ke svému aparátu jiný mikrák. Dá se otestovat třeba Sennheiser e609 nebo jiný, který má jinou charakteristiku, otestovat si ho v určitým místě a nutit zvukaře, aby ho dávali přesně tam.
Edit: Tak zzbar už byl rychlejší v podobném duchu...
Je i další cesta... Když se podíváš na některý fotky třeba Jeff Becka, tak zjistíš, že někdy má před sebou jeden až dva kytarový boxy jako zkosenej odposlech. I to je pro některý aplikace dobrý řešení, jde mu to zpátky do kytary, nejde to do lidí a líp mu kejtra reaguje na zvuk z boxu, než když by ho měl jenom za sebou.
Takže víc repráků za sebou je příjemnější pro pokrytí větší scény, ale dá se toho docílit i jinak při zvukaři oblíbenějším výsledku. Typicky když budeš mít na pódiu 4x12 otočenou do lidí a vytavenej lampáč, tak - pochopitelně záleží na počtu lidí v sále, velikosti sálu a podobně - tak kolikrát nezbude zvukaři nic jiného (po pokusu ztišit kytaristu domluvou), než ti říct, že je to OK, ale z PA může jít kytary málo nebo žádná, protože jí úplně stáhne na pultu. Ideální je mít narvanej sál a lidi ti to budou tlumit
Ad zvuk z comba: Pokud tedy při sejmutí zvukařem z tvýho comba neleze to správný, co bys chtěl, tak je to otázka na typ comba a repráku (a pochopitelně stylu hry), což jsi nespecifikoval, jestli se nepletu. Můžeš třeba i otestovat svoji pozici mikráku a i vozit svůj mikrofon. Někteří lidi si dělají na bednu/combo značky, kam se jim má dát mikrofon a vědí pod jakým úhlem - udělali řadu testů a našli svoji pozici. Basy ti dá zvukař, ale ne každýmu sedne obligátní SM57 a přeje si třeba ke svému aparátu jiný mikrák. Dá se otestovat třeba Sennheiser e609 nebo jiný, který má jinou charakteristiku, otestovat si ho v určitým místě a nutit zvukaře, aby ho dávali přesně tam.
Edit: Tak zzbar už byl rychlejší v podobném duchu...
Naskytla se mi možnost, koupit pěknou kopii zavřeného boxu od George Denise 1x12 - http://www.headway.cz/ . Repro G12K/100. Kombo je Fender Hot Rod s V30 otevřené. Myslíte, že se to alespoň trochu přiblíží 212 zavřené když by mi při nejlepším sejmuli obě repra? Ještě bych měl dotaz na zapojení. Na HRD mám dvě zdířky jedna je pro stock 8ohm a vedle je pro external cabinet zase 8 ohm. Nevim teď jestli můžu připojit jak stock tak i nový reprobox s 8ohm... 
Můžeš, automaticky se to přepne na vinutí pro 4 ohmy.
Jinak nevím, co pořád řešíš... Tobě se nelíbí tvůj zvuk, co jde do lidí? Už ti tu bylo vysvětleno, že ta větší bedna je hlavně pro tebe. Další box si klidně kup, ale dělat to kvůli zvuku z PA, to je docela zbytečný. Jedině pokud bys měl jasno, čeho přesně namícháním těch repráků dosáhneš. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že G12K je docela hifi repro, takže ve výsledku maximálně zjemníš ten zvuk, co ti jde z V30. Změnu charakteru čekat nemůžeš.
Jinak nevím, co pořád řešíš... Tobě se nelíbí tvůj zvuk, co jde do lidí? Už ti tu bylo vysvětleno, že ta větší bedna je hlavně pro tebe. Další box si klidně kup, ale dělat to kvůli zvuku z PA, to je docela zbytečný. Jedině pokud bys měl jasno, čeho přesně namícháním těch repráků dosáhneš. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že G12K je docela hifi repro, takže ve výsledku maximálně zjemníš ten zvuk, co ti jde z V30. Změnu charakteru čekat nemůžeš.
Naposledy upravil(a) Bummer dne 6.11.2012 16:55, celkem upraveno 1 x.
Právě že tomu co jde do lidí chybí basy. V podstatě se mi už teď jedná jen o to, zda je opravdu podstatný rozdíl mezi 112 otevřeným a 112 zavřeným boxem... Rozdílem myslím více basů a teplost...
Před pár dny jsem nahrával demo s kapelou a zvukař tam měl celkem problémy s malým množstvím basů. Samozřejmě, že jsme to nahrávali do sterea takže se to nějak vyšašilo, ale prostě chci mít alespoň trochu hutnější zvuk... Nechci pilu prostě basovější chrunch. Na tý 4x12 (zavřený) to ty basy dávalo, ale fakt nevim jestli to byl jen prostorovej efekt nebo ne....
Co se týče zapojení, proč se nesmí vytáhnout ten stock? Když jsem ho dával k tomu 4x12 strčil jsem ho místo něj...
Co se týče zapojení, proč se nesmí vytáhnout ten stock? Když jsem ho dával k tomu 4x12 strčil jsem ho místo něj...
To s tím vypojením beru zpět, blbě jsem se podíval.
Basů má G12K rozhodně víc než V30. Jako 4x12" to hrát nebude, ale polepšíš si.
Btw. to jsi měl 4x12" na osmi ohmech?
Basů má G12K rozhodně víc než V30. Jako 4x12" to hrát nebude, ale polepšíš si.
Btw. to jsi měl 4x12" na osmi ohmech?
JJ měl 
Zkusím to, ten reprák se mi stejně neztratí
Zkusím to, ten reprák se mi stejně neztratí
V30 asi máš, mám ještě stock Celestion G12P-80, což je nic moc...
Víc jich nemám... Právě, že si svůj vysněný zvuk teprv hledám, tak to chci taky otestovat spolu. Je možný že koupím jinej zesák, ale ten Fender má svojí osobnost a pro mě správný čitelný lampový skreslení. Kdyby šlo víc basů do mikrofónu nelaboruju 
Jo, já ten příspěvek smáznul, páč jsem si říkal, že už ten reprák v tom boxu, co kupuješ, asi je, takže ho nesháníš. V30 nemám, ale právě nevím nevím... Začíná mě to nahlodávat, že bych ho i zkusil, protože můj aparát je docela hodnej a já bych občas potřeboval trošku tvrdší zvuk. Ale vždycky jsem byl spíš proti němu, protože mi přijde jedovatý.
G12P-80 je Celestion Seventy 80 a ten jsem v kombu měl z továrny. Jsem docela rád, že jsem se ho zbavil.
G12P-80 je Celestion Seventy 80 a ten jsem v kombu měl z továrny. Jsem docela rád, že jsem se ho zbavil.
Zvukař má obvykle možnost - tedy pokud je čas a chuť - ti basy:Thrall píše:Právě že tomu co jde do lidí chybí basy. V podstatě se mi už teď jedná jen o to, zda je opravdu podstatný rozdíl mezi 112 otevřeným a 112 zavřeným boxem... Rozdílem myslím více basů a teplost...Před pár dny jsem nahrával demo s kapelou a zvukař tam měl celkem problémy s malým množstvím basů.
a) přidat na korekcích, leda že by ten váš holt neměl adekvátní techniku
b) vyměnit mikrofon a dát ten, který bere víc do basů. To je poměrně zásadní pro proměnu zvuku. SM57 umí být docela jedovatá, ale jsou i levné alternativy, které tomu pomohou.
Třeba už zmíněný Jeff Beck má nastavený zvuk skoro bez basů. Dole to pak ale je i s basama, zvukař to dotáhne.
Otevřený / zavřený kabinet.
Hard&heavy => spíš zavřený, pevný basy
blues&funky&jazzy => radši otevřený, veselejší vintage zvuk
Ostatně mám taky jak otevřený comba, tak zavřenou bednu (ported) na rock, protože má celkově pevný zvuk.
Na tohle téma existuje hezký povídání od Garageband&beyond tady i s ukázkama: