Roland SD-50 MIDI
Pravidla fóra
Roland SD-50 MIDI
Zvukový modul Roland SD-50 obsahuje 1 125 zvuků. Z toho 226 zvuků je ve formátu Roland GS a zůstávají
skryty. Podle manuálu se aktivují po MIDI povelu Reset GS (SysEx). Zkoušel jsem je aktivovat ze Sonaru povelem Reset all, což se nepodařilo.
Znamená to, že rejstřík GS je dostupný pouze z klávesnice nástrojů Roland?
skryty. Podle manuálu se aktivují po MIDI povelu Reset GS (SysEx). Zkoušel jsem je aktivovat ze Sonaru povelem Reset all, což se nepodařilo.
Znamená to, že rejstřík GS je dostupný pouze z klávesnice nástrojů Roland?
Re: Roland SD-50 MIDI
Samozřejmě, že nevím, jak takovou informaci SysEx: GS Reset vyslat.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Pátrej chlapče
Internet, literatura.... Prostě GS On, GS Reset, Zapnutí GS......
P.
P.
ja si navic myslim, ze to neni to jedine, co se musi (aby ses dostal k tem GS zvukum) udelat. asi to bude chtit trochu prostudovat midi specifikaci toho rolanda, pripadne zkusit, jestli pro cakewalk neni instrument definition, co ho obsahuje
https://www.cakewalk.com/Support/kb/rea ... 2007013272
plus se zkus podivat do sekce "Help Determining Bank Selection Methods"
https://www.cakewalk.com/Support/kb/rea ... 2007013272
plus se zkus podivat do sekce "Help Determining Bank Selection Methods"
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Obecně bych řekl, že to stačit bude.
Samozřejmě pak půjde ještě o správné Bank Select a Program Change povely, ale po přepnutí do GS režimu by měl mít příslušné banky a patche dostupné.
P.
P.
Tak už vím, jak má vypadat povel k zapnutí GS:
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-wor ... enec~2010/
Ale stále nevím, odkud (ze kterého free programu bych ho mohl vyslat) ???
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-wor ... enec~2010/
Ale stále nevím, odkud (ze kterého free programu bych ho mohl vyslat) ???
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přesně - aneb první odkaz v seznam.cz - pokud se člověk zeptá správně (asi jsi to udělal).
Vyšleš ho z jakéhokoli MIDI sekvenceru (Cubase, Realer, kupodivu i Sonar, ....) - jen je třeba ho do té MIDI stopy hezky zapsat v těch HEXa číslech (nejlépe); měl by na to být v Sonaru editor. Prostě vložit do MIDI stopy SysEx zprávu a ručně jí vyplnit pro GS Reset povel.
P.
Vyšleš ho z jakéhokoli MIDI sekvenceru (Cubase, Realer, kupodivu i Sonar, ....) - jen je třeba ho do té MIDI stopy hezky zapsat v těch HEXa číslech (nejlépe); měl by na to být v Sonaru editor. Prostě vložit do MIDI stopy SysEx zprávu a ručně jí vyplnit pro GS Reset povel.
P.
V přestávkách mezi tenisem bojuju se Sonarem X1 LE. Zatím jsem editaci SysEx zpráv nenašel ...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Manuál k X1 LE jsem nenašel, manuál k X1 hovoří o SysEx od strany 1066 - pracuje se s nimi v Event List, čili podobně jako v Cubase například.
P.
P.
Díky za rady!!!
Začal jsem studovat event list, ale nepodařilo se mi do něj dostat informaci:
F0 41 10 42 12 40 11 02 00 2D F7
Našel jsem okno se SysEx informacemi i zápis se povedl, až na to že jsem povel ku zapnutí vkládal do Bank.
Mám představu, že se Roland sám přepne do režimu GS a uvidím to na displeji což se nestalo i když jsem
povel odeslal (možná že z blbého okna) a tak pátrám dál a asi to bude dlouhý běh na krátké trati.
Začal jsem studovat event list, ale nepodařilo se mi do něj dostat informaci:
F0 41 10 42 12 40 11 02 00 2D F7
Našel jsem okno se SysEx informacemi i zápis se povedl, až na to že jsem povel ku zapnutí vkládal do Bank.
Mám představu, že se Roland sám přepne do režimu GS a uvidím to na displeji což se nestalo i když jsem
povel odeslal (možná že z blbého okna) a tak pátrám dál a asi to bude dlouhý běh na krátké trati.
Tak SysEx data jsem vložil do event listu, povel jsem dal na začátek MIDI souboru a nestalo se vůbec nic 
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Bacha na to - máš jistotu, že jsi SysEx data vyslal? Často bývají defaultně na straně DAW filtrovány (na vysílání i příjem), občas může být problém i se správným časováním... Doporučuji paralelní kontrolu pomocí třeba MIDI-OX prográmku, aby byla jistota, co se na MIDI sběrnici děje.
Ale jinak dobrá práce, držím palce a má to zjevně progress!
P.
Ale jinak dobrá práce, držím palce a má to zjevně progress!
P.
Napadly mě dvě věci, proč se nic nestalo
1. Sys Ex zpráva má automaticky místo čísla kanálu - n/a nelze aplikovat
2. Podle návodu k Rolandu tam místo zapnutí GS má být "GS RESET":
F0 41 10 42 12 40 00 7F 00 41 F7
Odpoledne to vyzkouším.
1. Sys Ex zpráva má automaticky místo čísla kanálu - n/a nelze aplikovat
2. Podle návodu k Rolandu tam místo zapnutí GS má být "GS RESET":
F0 41 10 42 12 40 00 7F 00 41 F7
Odpoledne to vyzkouším.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ohledně kanálu - je to obecně jedno, já se SysEx pracuji v Cubase na kanálu "Any", což bude zjevně obdoba - a jinými slovy to neřeším ani já a ani nástoje.
P.
P.
Děkuji za spolupráci!
Podařilo se mi vyslat povel "GS Reset" a Roland se v pohodě rozběhl do režimu GS Standard. Hurá
Ale jaké bylo moje rozčarování, když jsem zjistil, že banka zvuků je dostupná jen z Cakewalku. Má představa,
že po připojení ke GS režimu budu hrát z klávesnic jiných výrobců byla mylná. Nejde to
.
No aspoň to, se Sonarem pracuje v pohodě.
Jen se mi vyskytl nový problém: Midi stopy přehrává Roland jen do sluchátek, taky jsem si myslel že budu
hnát zvuky do noťase a do zvukové karty 5.1. Audio stopy, zvuky programu a nástroje VST přehrává noťas v pořádku. Nevím, kde je chyba, nebo je to normální?
Podařilo se mi vyslat povel "GS Reset" a Roland se v pohodě rozběhl do režimu GS Standard. Hurá
Ale jaké bylo moje rozčarování, když jsem zjistil, že banka zvuků je dostupná jen z Cakewalku. Má představa,
že po připojení ke GS režimu budu hrát z klávesnic jiných výrobců byla mylná. Nejde to
No aspoň to, se Sonarem pracuje v pohodě.
Jen se mi vyskytl nový problém: Midi stopy přehrává Roland jen do sluchátek, taky jsem si myslel že budu
hnát zvuky do noťase a do zvukové karty 5.1. Audio stopy, zvuky programu a nástroje VST přehrává noťas v pořádku. Nevím, kde je chyba, nebo je to normální?
Asi se muzu mylit, ale nezalezi na tom, jestli ten masterkeyboard (nebo ta klaviatura) umi program change tim zpusobem, jaky ocekava ten roland? (mimochodem - nejake premapovani zvuku ten roland nenabizi?)jung píše:Má představa, že po připojení ke GS režimu budu hrát z klávesnic jiných výrobců byla mylná. Nejde to.
Proc chces pouzivat jinou zvukovou kartu? Neni ten sd50 sam o sobe taky zvukova karta? (Ale jestli chces jinou zvukovku pouzit, asi nejjednodussi bude spojit vystup rolanda se vstupem zvukovky normalnim kabelem, a odpovidajicim zpusobem to nastavit. Problemem muze pak byt zpozdeni, ktere nektere systemy pri takovem zapojeni vygeneruji)jung píše:Jen se mi vyskytl nový problém: Midi stopy přehrává Roland jen do sluchátek, taky jsem si myslel že budu hnát zvuky do noťase a do zvukové karty 5.1.
"Asi se muzu mylit, ale nezalezi na tom, jestli ten masterkeyboard (nebo ta klaviatura) umi program change tim zpusobem, jaky ocekava ten roland? (mimochodem - nejake premapovani zvuku ten roland nenabizi?)
Proc chces pouzivat jinou zvukovou kartu? Neni ten sd50 sam o sobe taky zvukova karta? (Ale jestli chces jinou zvukovku pouzit, asi nejjednodussi bude spojit vystup rolanda se vstupem zvukovky normalnim kabelem, a odpovidajicim zpusobem to nastavit. Problemem muze pak byt zpozdeni, ktere nektere systemy pri takovem zapojeni vygeneruji)"
Zkoušel jsem to z klávesnice Hammonda a stařičkého Casia, na triviální povely nota zap a nota vyp vůbec nereagoval, čili naprosto neodpovídají Roland Standardu. O tomto standardu nemám ani představu, čím se liší od GM2. Asi nejde jen o přemapování zvuku, ale manuál Rolanda toho moc nenabízí. Leda tak samostudium
Já mám noťas zapojený přes externí zvukovku 5.1 a mám takový pocit, že když jsem hrál přes MIDI do
noťasu a zvukové karty, tak program v pohodě přehrával na nastavené vstupy a výstupy. Jenže, teď jsem si
hrál s MIDI soubory ze Sonaru a ty noťas nepřehrává. Protože jsem už několikrát nastavení měnil, že
už nevím co bylo na začátku
Ale MIDI soubory nepřehrává.
Proc chces pouzivat jinou zvukovou kartu? Neni ten sd50 sam o sobe taky zvukova karta? (Ale jestli chces jinou zvukovku pouzit, asi nejjednodussi bude spojit vystup rolanda se vstupem zvukovky normalnim kabelem, a odpovidajicim zpusobem to nastavit. Problemem muze pak byt zpozdeni, ktere nektere systemy pri takovem zapojeni vygeneruji)"
Zkoušel jsem to z klávesnice Hammonda a stařičkého Casia, na triviální povely nota zap a nota vyp vůbec nereagoval, čili naprosto neodpovídají Roland Standardu. O tomto standardu nemám ani představu, čím se liší od GM2. Asi nejde jen o přemapování zvuku, ale manuál Rolanda toho moc nenabízí. Leda tak samostudium
Já mám noťas zapojený přes externí zvukovku 5.1 a mám takový pocit, že když jsem hrál přes MIDI do
noťasu a zvukové karty, tak program v pohodě přehrával na nastavené vstupy a výstupy. Jenže, teď jsem si
hrál s MIDI soubory ze Sonaru a ty noťas nepřehrává. Protože jsem už několikrát nastavení měnil, že
už nevím co bylo na začátku
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No moment - Nota zapnuta/vypnuta je všude stejné, do toho nemá MIDI norma co kecat (napříč výrobci). Roland nepatří k firmám, co by odflákli manuál a jsem si zcela jistý, že v něm najdeš kompletní MIDI specifikaci, SysEx popis a podobné.
P.
P.
Zradily mne Windowsy. Když už jsem nevěděl z které do které (při napájení z USB nehrál modul ani GM2) ,
rozhodl jsem se přeinstalovat driver SD-50 a v okamžiku kdy byly windowsy vypnuty, modul přes MIDI hrál.(GM2). Jakmile jsem přepl Rolanda do GS režimu hrál i v GS přes MIDI, ale jen bicí sadu, ostatní zvuky nešlo přepínat. Takže mám úplně novou závadu (vyměnil jsem USB šňůru pro jistotu): Nehraje modul přes midi
zvuky- 899 při napájení z USB. No nevím jestli na to přijdu.
rozhodl jsem se přeinstalovat driver SD-50 a v okamžiku kdy byly windowsy vypnuty, modul přes MIDI hrál.(GM2). Jakmile jsem přepl Rolanda do GS režimu hrál i v GS přes MIDI, ale jen bicí sadu, ostatní zvuky nešlo přepínat. Takže mám úplně novou závadu (vyměnil jsem USB šňůru pro jistotu): Nehraje modul přes midi
zvuky- 899 při napájení z USB. No nevím jestli na to přijdu.
Nejenže Roland nehraje, ale ani nenahrává MIDI při napájení z USB
Asi mi zbývá jediné: Přeinstalovat Sonar.
Asi mi zbývá jediné: Přeinstalovat Sonar.