Opožděná stopa

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
scorpsiq

Opožděná stopa

Příspěvek od scorpsiq »

Zdravím,
možná se to už řešilo, ale mám takový problém. Vlastním originální kopii jak Adobe Audition CS 5.5, tak i Sonar LE a u obou mám stejný problém. Když pustím nahrávání a nahraji nějakou stopu, tak při následném přehrání a kontrole nahrávky je zvuk vždy posunutý cca o 0,5 - 1 sekundu vůči jiné stopě dle které sem to nahrával. Např vložím do programu stopu písničky - pustím nahrávání a nahraji kytaru. Pustím to celé a nahraná kytara je posunutá - opožděná. Potom se musím dlouhé minuty štvát s posouváním stopy, aby to sedělo a i tak se obávám, že se mi to ne vždy na 100% povede. Kdyby někdo věděl jak tomu předejít, tak předem děkuji za odpověď :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Opožděná stopa

Příspěvek od pavlii »

Obávám se, že bude chyba v ovladači zvukovky - špatné synchro. Jaký ovladač máš vybraný a jakou zvukovku vlastně používáš?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
dixon

Příspěvek od dixon »

Ahoj. Mám stejný problém jako scorpsiq..hlasová stopa, kterou do PC nahraji je o něco málo opožděná vůči stopě "na kterou" nahrávám...mám integrovanou zvukovou kartu na základovce Asus P5KPL/EPU...a ovladač zvuku Realtek Audio Driver V6.0.1.5859 for Windows Vista 32bit/Vista 64bit/7...v čem by mohl být problém? Pomůže zakoupení externí zvukovky?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

v nastaveni (nahravaciho software) by to melo jit kompenzovat.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nojo, ale tohle chování by prostě být nemělo obecně - kompenzace nekompenzace! Kompenzace je od toho, aby jí člověk nastavil v případě, že to ten DAW neumí sám (použití externího HW na efekty apod. například). Prosté nahrávání do stop nesmí systém takhle rozhazovat, něco je prostě špatně, o tom jsem zcela přesvědčen.

Ale je možné, že při použití efektových plug-in na vstupním (=nahrávacím) kanálu a nezaškrtnutím "Plug-In Delay Compensation" (pokud DAW nějakou podobnou volbu má) se dá podobného chování docílit, ale pochybuji.

P.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

1) z dotazu jsme se nedozvedeli to, jaky software k nahravani tazatel pouziva. a to je pomerne podstatna informace.

2) o delay compensation pluginu jsem nechtel mluvit, jen o zakladni kompenzaci zpozdeni v nastaveni toho software - a v tomhle pripade (pri pouziti bezne zvukovky s beznym systemovym ovladacem) mam pocit, ze software nema zadnou informaci, podle ktere by to provedl automaticky. takze predpokladam, ze to bude potreba nastavit rucne.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mhm - pravda pravda. O takovém nastavení kompenzace ale nevím, juknu do Cubase 8)

P.

EDIT: aha, už to mám - v Cubase (myslím, že defaultně aktivní) je to "Adjust for Record Latency"

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

koukal jsem do reaperu, a tam to rucne nastavit lze. napriklad i audacity si udaje o zpozdeni umi ze systemoveho driveru vytahnout. ale tezko rict, jestli to umi i jiny software, pripadne jestli ty udaje opravdu odpovidaji...

edit: teoreticky, pokud software tohle nastaveni nema (a jiny neni mozne pouzit), by tomu mohlo pomoct asio4all, ktere nejaky ten udaj asi zprostredkovat dokaze...
Naposledy upravil(a) Paris dne 15.11.2012 12:09, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

jj.

P.

Sektor

Příspěvek od Sektor »

Běžný problém s latency např. u zvukové karty na základní desce. Když od základu připojím na druhém PC mikrofon, jsem na 380ms, což je pomalu půl vteřiny rozdíl. V případě Zoom H1 nebo H4n (USB) je to pak 200ms, což je ale také strašně hodně, byť jedu přes oficiální podporu driverů ze strany Zoom. Až když vlezu do nastavení ASIO, dostanu se na hodnoty 13ms pro IN a 14ms pro OUT, což je prakticky to stejné a problém je vyřešen i na zvukové kartě v desce a X nekompatibilních zařízeních připojených do PC tak či onak.

Samozřejmě, když na svém hlavního PC vše zapojím do "profi" zvukovky, problém s latency je automaticky vyřešen a stačí ji v programu Cubase atp. nastavit jako výchozí.
dixon píše:Ahoj. Mám stejný problém jako scorpsiq..hlasová stopa, kterou do PC nahraji je o něco málo opožděná vůči stopě "na kterou" nahrávám...mám integrovanou zvukovou kartu na základovce Asus P5KPL/EPU...a ovladač zvuku Realtek Audio Driver V6.0.1.5859 for Windows Vista 32bit/Vista 64bit/7...v čem by mohl být problém? Pomůže zakoupení externí zvukovky?
Stáhni si tyto ovladače: http://www.asio4all.com/
-V programu je nastav jako výchozí a problém bude vyřešen. Kdybys měl i tak problém, napiš SZ ;) Nová zvuková karta není potřeba, pokud tedy nemáš doma věci za tisíce a nevyužiješ tak jejich potenciál jen proto, že je zvuková karta brzdí.
Naposledy upravil(a) Sektor dne 15.11.2012 12:20, celkem upraveno 1 x.
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak. Ale to bych řekl, že podporuje teorii blbě napsaného ovladače ;-)

P.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Sektor píše:V programu je nastav jako výchozí a problém bude vyřešen.
A vime uz, jestli ten nahravaci software ASIO podporuje?
(Tedy - to je to, co jeste nevime, dokud to tazatel neupresni. Ano, muzeme (s nejakou velkou pravdepodobnosti) prepokladat ze ano, ale absolutne univerzalni to asi nebude...)
Naposledy upravil(a) Paris dne 15.11.2012 12:43, celkem upraveno 1 x.
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Psal Adobe Audition CS 5.5 a Sonar :) Ve spojení se zvukovou Realtek, tedy zcela určitě na základní desce. Nebo to čtu jako jediný ?!? :) Co se týče "dixon", toď otázka :)
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

aha ... ja naopak predpokladal, ze se bavime o dotazu ze vcerejska (nebo vlastne z dneska, taky sem se prekouknul) ... a ne o tom z cervence :)

edit: jasne, taky muzeme predpokladat, ze "stejny problem" znamena i "stejny software", ale radsi bych si precetl to upresneni...
Sektor

Příspěvek od Sektor »

:D Já zase přehlédnul červenec a zaregistroval, že má někdo dneska stejný dotaz a neumí ho vyřešit, tak jsem to vzal hromadně :D Když nevidím reakce 1. tazatele, beru to jako nevyřešené no :D Většinou totiž člověk napíše "děkuji" nebo "vyřešeno" .. a tady v topicu nic :D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pohoda. Spíš většinou nenapíše nic 8) děkování se moc nenosí...

P.

dixon

Příspěvek od dixon »

To víte, já to tu nečekuju každý den:) Každopádně děkuji za velký počet reakcí a potencionálních rad k vyřešení...zkusím si stáhnout ten ovladač, co doporučoval "sektor"..pak dám vědět zda to pomohlo (pokud tedy ty ovladače podporují můj software).... Jinak co se týče softwaru, do kterého nahrávám - ACID 7 PRo..... a ta latence je už při prvotní nahrávce..bez toho, abych vůbec použil nějaké plug-iny v ACIDU či jakoukoliv jinou úpravu...Jinak sem úplný kopyto, co se týče zvuku a vůbec ohledně počítačů...Mám naprosto základní vybavení...mikrák na sluchátkách, integrovanou zvukovku(jak bylo popsáno výše)...žádné vybavení za tisíce...ale vzhledem k tomu, že už nahrávám nějaký ten pátek a především mě to celkem baví, tak pokud by to vyřešilo zakoupení lepší zvukovky..případně majku, není to velkej problém. Ale potřeboval bych ,aby to fungovalo a nevyhodil sem prachy oknem..tak zjišťuji u povolanějších. Ono šoupat pořád stopu sem tam bere člověku elán:D Peace
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

koukam na naky obrazky nastaveni, a neco k tomu by tam byt melo:
http://www.sonycreativesoftware.com/ima ... -06-02.jpg
Obrázek
edit: tyka se toho ta posledni polozka. automatika to evidentne neresi, takze jestli ti nepomuze asio4all, budes to muset nastavit rucne. (mozna bys to mohl zkusit pred instalaci asio4all)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hele - a co ten Track Buffering?

P.

Sektor

Příspěvek od Sektor »

Hýbat s track bufferingem atp. většinou nemá smysl. Začne to šumět, až se signál vytratí úplně ... řešení je právě ASIO. Uvidíme, jak si s tím poradí v případě ACID 7 Pro, který osobně neznám. Ale jelikož jsou programy na jedno brdo, stejně tak integrované zvukovky či levné mikrofony, určitě tím problém vyřeší a dostane se na hodnoty +/-20ms jak IN tak OUT, což je ve výsledku v pořádku.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“