Preuceni hry na kytaru pro levaka

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
peterk

Preuceni hry na kytaru pro levaka

Příspěvek od peterk »

Jsem levak a na kytaru hraju uz asi 15 let , ale ne aktivne, v nekterych obdobich aktivne v nekterych kytaru nevydim i pul roku. Jsem levak a hraju stejne jako pravaci , s krkem do leva. Prstoklad mi nedela absolutne problemi, ruka po prazcicich se pohybuje ladne a poslepu, ale na to jak uz hraju dlouho tak porad nemam jistotu rytmu v prave ruce. Nedela mi sice problemi vybrnkavani jednotlivych strun, ale kdyz mam hrat typicky rytmus fsech strun dolu nahoru..., tak v tom proste nemam porad ani po tech letech jistotu a obcas se ta ruka chova jako kdyby nebyla moje...Citim ze mam vice rytmus v leve ruce, je mnohem uvolnenejsi, vim to treba ze zkusenosti hrani na Drum(buben). Nevim jestli nemam zkusit hrat na druhou stranu. Dneska jsem si zkusil prehodit struny, ale uz jenom drzet tu kytaru obracene je jako zacinat uplne od zacatku. Citim se hrozne nesvuj kdyz je kytara obracene, vymackavani akordu je uplna katastrofa a ani v ty levy ruce najednou nemam uplnej pocit ze byto tak bylo lepsi..Hraju uz tolik let a ted sem zoufalej z toho ze bych mel zacinat uplne odznova. Mate nekdo stejne zkusenosti ? je mozne ze i pokud mam opravdu ten rytmus vice v le ruce, tak ho mohu casem opravdu vyvinout i v te prave? Dekuju za odpovedi ...uz sem s toho fakt zoufalej...
Štábní Generál
Bandzone: http://bandzone.cz/stabzsco

Re: Preuceni hry na kytaru pro levaka

Příspěvek od Štábní Generál »

Jistotu v ruce ti dá až síla zvyku.....
Jestli seš levák, tak pro tebe přirozený mít razanci a přesnost v levý ruce a ladnost v pravý.
Začni nejdřív rytmikou, na krk se vybodni, věřim že po tejdnu budeš mnohem jistější. Měl sem v podnájmu kytaristu leváka, a půl roku sem si skoro každej den pro spestření chvilku drnkal na jeho fendera, fakt začni na kobyle a krk až časem. Bez rytmu to bude stát vžycky za prd.
S pravou rukou to bude časově náročnější, ale jelikož máš zřejmě nahráno, tak se máš od čeho odrazit. Za rok můžeš udělat pokrok jako za deset let cos hrál obráceně.
Nečekej výsledky hned, ty přijdou až po určitym počtu odehranejch hodin.
Přeju ti hodně štěstí :wink:
Obrázek
peterk

Příspěvek od peterk »

Tak uz jsem byl skoro rozhodlej, ze ty struny zase prehodim zpatky, jako pro pravaky, ale po precteni tve rady jsem se rozhodl ,ze to teda poradne zkusim a musim ti podekovat. Uz po prvnim dnu(nekolika hodin treninku rytmu levacky mam opravdu pocit ze se uz ted ruka pohybuje mnohem ladneji nez moje pravacka po patnacti letech:) sice pravou ani neumacknu akord, ale to se snad zlepsi a az mi ztvrdnou briska. Bude teda trvat aspon rok nez se znovu naucim ty akordy hrat pravou, ale uz ted z toho mam dobrej pocit;)
dik generale :)
peterk

Příspěvek od peterk »

jinak jsem take procital jinou diskuzi "pro levaky", a zastavam nazor atkina a nera, ze levak pouziva levou mozkovou sferu a pravak naopak, vim to i ze svych zkusenosti s bubnovanim a a hlavne zonglovanim...
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Já jsem taky levák a hraju jako pravák prakticky už od začátku. Držet kytaru krkem doprava mi přišlo vždy nepřirozené. Ale na rozdíl od tebe nemám s rytmem problém.
Ale já jsem celý divný, dělám hodně věcí jako pravák :D
peterk

Příspěvek od peterk »

slysel jsem ze jsou dva druhy levaku, ty co jsou vyhraneny levaci a delaj vsechno jen levou, a ty co jsou "obojetny", neco levou neco pravou;)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nakonec vždy skončíme, že to je individuální. Sice mají leváci pořád dost omezený výběr, ale začínajímu levákovi bych asi neradil hrát jako pravák, když to není nutné. Na druhou stranu, pokud mu to tak přijde přirozenější, tak proč ne. Pokud po 15 letech nezjistí, že tudy cesta nevede :) Hlava se ošálit nedá - minimálně ne v tomto.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
MikeG

Příspěvek od MikeG »

Frostys píše: Ale já jsem celý divný, dělám hodně věcí jako pravák :D
Hehe.. :D Já jsem zase pravák a dělám taky hodně moc věcí jako levák :D Už jsem si pomalu myslel že jsem jediny :D (i kdyz to mame naopak)
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Kopu do míče jako pravák, příbor držím jako pravák, kytara jako pravák, myš+klávesnice jako pravák (na střední jsem měl spolužáka, který si dával myš nalevo od klávesnice... nonsense) :D, tenis se mi lépe hraje napravo od těla tzn. backhandem :D
Hážu levou, píšu levou, lžíci držím v levé, hokejka jako levák...

určitě bych si vzpomněl na víc věcí. Každopádně je to divné. Když jsem byl malý (asi 10 let), tak jsem měl v ruce sestřinu kytaru a automaticky jsem jí chytal jako pravák a sestra se divila, že jí nedržím obráceně, když jsem levák :)
MikeG

Příspěvek od MikeG »

Třeba jsi maskovaný pravák ;) Ja osobně znám taky takového co si tu myš přehazuje :D

no a abych nebyl uplně OT: Nemyslím si že by měl člověk držet kytaru podle toho jestli je levák nebo pravák, ale podle toho jak to cítí v rukou :) Aneb, když dělám něco jako pravák ale cítím že v ruce nemam tu jistotu tak si to holt přehodim :)
Kuzmic

Příspěvek od Kuzmic »

Zdravím,
jsem taky levak. asi rok hraji na levorukou kytaru, ale protoze jsem zjistil, ze mam problem izolovat od sebe malicek a prstenicek na prave ruce, tak se preucuju na pravaka. je to docela komicky a docela me to stve :D takze ted trenuju rytmiku v prave ruce. docela fuska :D Chce to trpelivost a vysledky se urcite dostavi.
pavmar

Příspěvek od pavmar »

Ahoj mam dotaz podobný tohoto tematu... tak proto sem.

Hraji nějakou dobu na kytaru pro pravaky pišu pravou, ale např, příbor mam od mala obráceně a vybavuji si že psaní mě přeučila učitelka na Zš nevím když bych přehodil kytaru na druhou stranu jestli by to nějak pomohlo, při rytmu je pravda a toho jsem si dřive nevšiml když klepu nohou tak přesnější a lehčí to mám levou nohou když pravou musím na to hodně myslet. u levé to jde nějak tak samo, a když hraji tak kolikrát se musím hodně soustředit na rytmus... není třeba nějaká šance jak poznat zda by to bylo lepší na druhou stranu?
díky PAvel
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Prostě si to vyzkoušej.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“