Podivná rezonance
Pravidla fóra
Podivná rezonance
Máme doma celkem novou a donedávna vyborně hrající akustickou kytaru. V poslední době se s ní ale něco stalo a při hře ( nejčastěji při určitých notách) se z ozvučníku ozve takový chřestivý zvuk jako když hrajete v nějaké místnosti a něco začne rezonovat na frekvenci kterou hrajete. Na kytaře ani uvnitř kytary neni žádný viditelný defekt. Nevíte někdo co to může způsobovat a co s tím dělat?
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Yamaha MOX6
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Podivná rezonance
První myšlenka je uvolněné žebro, pokud to jde zevnitř kytary. Nebo může být špatně usazené sedlo.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- johnyluthier
muze to delat spousta veci... muzou to byt konce strun na hlavici nebo na kobylce... to muzes otestovat kdyz brnknes to u ceho ti to drnci (jako akord) a podrzis struny na hlavici nebo kobylku... pak to taky muzou delat mechaniky... to zkusis tim ze brnknes a zatlacis mirne na tu mechaniku doleva, doprava, doboku... jestli je tam neco uvolneny. Tak by se to melo pritisknout a prestat drncet... to pak opravis tim ze tam zkusis na ty problemovy mechanice vsechny zavity mirne pritahnout... no... pak ti muzou drncet struny o hmatnik... o dohmatu uz se tady toho psalo mraky takze to si dohledas
no a nechci myslet na nejhorsi, ale mohlo by to byt i odlepeny zebro... to by pak bylo nakladnejsi a slozitejsi... nekdy to jde opravit bez sundani jedny z desek, ale nekdy taky neni zbyti... :/
EDIT: omlouvam se
prehlidnul sem ze tam pises ze to drnci zevnitr... nekamenujte me... ale zase na druhou stranu zdani nekdy klame a to co drnci treba na hlavici nebo na kobylce se ti muze zdat jako ze to drnci zevnitr abych se nejak teda obhajil 
EDIT: omlouvam se
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tady s těmito ruchy je to dost ošidné. Ono se může zdát, že to jde zevnitř ale nemusí. Já bych se určitě zaměřil na mechaniky a až budeš měnit struny tak je zkus dotáhnout.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
přesně tohle se mi stalo taky, na těch mechanikách.. měl sem povolený matky a ty podložky pod nima začaly rezonovat..
není to náhodou elektroakustika nebo kytara s vestavěnou ladičkou? občas tam můžou rezonovat baterky..
není to náhodou elektroakustika nebo kytara s vestavěnou ladičkou? občas tam můžou rezonovat baterky..
Chcela by som sa spytat..mam novu akusticku gitaru od vianoc, zatial som nerobila ziadnu udrzbu..(totiz moja prva gitara cize cisty amater)...dnes ked som hrala som mala pocit ze struny maju divny zvuk ako rozladene..zobrala som ladicku a H struna bola totalne rozladena tak som zacala ladit...ladicka mi ukazuje ze je naladena no ukazuje D...struna znie strasne no ladicka ukazuje naladena...vie niekto poradit?..cim to moze byt?..mohla zmenit zvuk koly znizenej vlhkosti?..
Není ti to divný ?maju6kaa píše:zobrala som ladicku a H struna ... ukazuje D
Nejspíš ji máš nadladěnou o 3 půltóty.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
no to keby viem sa nepytam..
Je to tím, že máš strunu H naladěnou na D. Zkus jí naladit třeba na H nebo na B.maju6kaa píše:zobrala som ladicku a H struna ..ladicka mi ukazuje ze je naladena no ukazuje D...vie niekto poradit?..cim to moze byt?..
Jinak shoooter ti už odpověděl to samé, ale třeba ti poradí někdo jiný něco jiného.
No a zkusit ji tedy naladit správně na to H ???maju6kaa píše:no to keby viem sa nepytam..
Jak píše Milan, ladička bude ukazovat B.
- Ol'Dawg
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
- Kontaktovat uživatele:
Ono také záleží na tom, jakou máš ladičku. Některé jsou velice pomalé a třeba vyhodnotí tón jako nízko či vysoko velice přesně, ale indikace tónu jako ne a ne se "překlopit". Samozřejmě to souvisí i s obsahem harmonických a s tím, kde máš ladičku naklapnutou. Pokud trochu něco víme o tom, jak taková ladička funguje, tak je jediný správný závěr spolehnout se na vlastní sluch, ladička může něco akorát dorovnat. Asi bych se spíš spolehnul na ladičku na stroboskopickém principu, nemusí to být zrovna ten drahý Peterson, docela fajn jsou ladičky Snark (používají také stroboskopický algoritmus) a jsou velice levné, kolem třech stovek.
Parazitní rezonance se mohou objevit, většinou to souvisí s tím, jak je vytlučená vodicí drážka v ořechu a jak je opotřebovaný sedlový plátek.
Jinak nota H je podle u nás užívané německé dikce, jinde je to označené jako B.
Parazitní rezonance se mohou objevit, většinou to souvisí s tím, jak je vytlučená vodicí drážka v ořechu a jak je opotřebovaný sedlový plátek.
Jinak nota H je podle u nás užívané německé dikce, jinde je to označené jako B.
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
AER Alpha
Tak to mi příjde až přehnané... Strobo je fajn,ale i ta nejběžnější chromatická klipovka mi umožní slušné naladění kytary... ...kdyžtak mě vyveďte z omylu,prosím. Samosebou,že levná klipovka může chytat harmonické a tvářit se že ladí kdovíco ale když vím co ladím,tak bych neměl mít prblm... Nebo jsem úplně mimo...? Pokud mám ladit "podle sluchu" a ladičkou to dorovnat.... to si děláš pr..l. K čemu bych pak kupoval tu ladičkuOl'Dawg píše:Ono také záleží na tom, jakou máš ladičku.
- Ol'Dawg
- Kontaktovat uživatele:
Nedělám. Moje Intelli IMT-900 ukazuje D, i když ladím G. Ručička se normálně ustálí uprostřed, když je struna správně naladěná, to je v pořádku. Ale to D tam prostě trčí furt. Pak třeba můžu ladit H (B), ručička zase OK, někdy se objeví B, někdy ne. Pak se vrátím na to G a ono to naskočí, jak má, nebo nenaskočí a trčí tam furt B. Pokud by někdo ladil to G, a čekal až mu tam skočí G a přestane tam dřepět to D, asi by dopadl blbě. Za dané situace musí mít aspoň tolik sluchu, aby poznal G od D. Přesné naladění ladička zvládne v pohodě. Tuhle ladičku jsem zkoušel i na jiných kytarách, výsledek stejný. Z lidí, co s nimi hraju, má IMT-900 většina z nich a na její "blbnutí" si už zvykli. Mě ta ladička tohle dřív nedělala, dělá to až tak poslední rok. Samozřejmě to neplatí jen pro D a G, ale zablbne to prakticky kdekoli. Baterku jsem kontroloval, do "zkratu" dává 120 mA, tedy totéž, co nová. Samozřejmě ta baterka může mít trochu vyšší vnitřní odpor, ale s tím nic nenadělám...Tengli píše:Pokud mám ladit "podle sluchu" a ladičkou to dorovnat.... to si děláš pr..l.
S ladičkami Snark (zkoušel jsem SN-1 a SN-2) nebyl naprosto žádný problém, vše ukazovalo, jak má. Přesností jsou stejně dobré, jako ta Intelli IMT-900 a zdají se mnohem rychlejší.
Naposledy upravil(a) Ol'Dawg dne 10.03.2013 9:19, celkem upraveno 1 x.
AER Alpha
AER Alpha
U "blbnoucí" ladičky bych tedy ještě doporučil vyzkoušet flažolet na dvanáctém pražci. Vysoké tóny většinou ladičky poberou správně. Některé kousky špatně berou basové struny (A,E) a s tím flažoletem je to na 99%. 
- Ol'Dawg
- Kontaktovat uživatele:
Dík, to samozřejmě dělám. Je ale dobré to připomenout, aspoň pro úplnost (i když tenhle problém se pomalu začíná odklánět od původního tématu a zřejmě by stál za samostatné vlákno, příp. pokračování ve vlákně již existujícím). To "uhnutí" způsobil post:Tengli píše:U "blbnoucí" ladičky bych tedy ještě doporučil vyzkoušet flažolet na dvanáctém pražci. Vysoké tóny většinou ladičky poberou správně. Některé kousky špatně berou basové struny (A,E) a s tím flažoletem je to na 99%.
a proto jsem se zmínil o ladičce. Jinak v původním příspěvku šlo o zvukový projev (jaký, to přesně nevíme), tam bych odpovědi, směřující na uvolněné žebro, příp. problém v ořechu nebo sedlovém plátku považoval za vyčerpávající.maju6kaa píše: ...zobrala som ladicku a H struna ..ladicka mi ukazuje ze je naladena no ukazuje D...vie niekto poradit?..cim to moze byt?..
AER Alpha
AER Alpha
Intelli už nepoužívám, ale hlavně proto, že je pomalá, a drnčí jí tlačítka při hře. Krom toho ukazuje blbě tóny - což vadí snad jen začítečníkovi, a špatně snímá hluboké tóny (s basou se už vůbec nechytá) - musím ladit těmi flažolety.Ol'Dawg píše:Nedělám. Moje Intelli IMT-900 ukazuje D, i když ladím G. Ručička se normálně ustálí uprostřed,Tengli píše:Pokud mám ladit "podle sluchu" a ladičkou to dorovnat.... to si děláš pr..l.
Doporučuju Korg - rychlá, přesná a korektní. Navíc bere dobře i bakytaru a kontrabas.
Zdravím
s tímto sem se bohužel teď potkal taky... Když trochu silněji udeřím na nějaký akord tak se jakoby z kobylky ozývá takové "vrzání" které utichne ihned když se dotknu kolíčku nebo kobylky. Dá se to nějak odstranit ? I když je to pazvuk který při hraní téměř není slyšet, ale i tak kdyby to nějak šlo byl bych moc rád
děkuji
- Jimator
- Bandzone: krbanda
- Kontaktovat uživatele:
K pazvukum z tela kytary:
Jak uz tu bylo zmineno urcite se zamerit na to, co by to v tele mohlo delat. Povolene zebro laik hned tak nepozna (a urcite vam nedoporucuju to zkouset tim, ze poklepavanim a lehkym prohybanim desky najdete pudla
), ale napriklad i instalace snimace (ruzne draty a uchyty dratu), baterka v aktivu, bordel v kytare, uchyceni jacku od snimace atd. Po sundani strun stoji za to opatrne strcit ruku dovnitr a prohmatat to. Taky vyklepat spinu z kytary, utrzeny konce strun, trsatka, penize, prezervativy, neci zuby..
Pokud nic, tak za nekym do servisu, pokud to vylozene vadi hre.
Jak uz tu bylo zmineno urcite se zamerit na to, co by to v tele mohlo delat. Povolene zebro laik hned tak nepozna (a urcite vam nedoporucuju to zkouset tim, ze poklepavanim a lehkym prohybanim desky najdete pudla
Pokud nic, tak za nekym do servisu, pokud to vylozene vadi hre.
Fender Strat American Deluxe Maple
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
Koupil jsem si novou španělku a mám takový problém, se kterým si nevím rady. Lehounce drnčí/bzučí prázdná struna D. Zvuk se ale ozývá jen tehdy, když současně zmáčknu (ani nemusí znít) tón H (VII. pražec) na hluboké E struně. A když v tomto stavu rozezním strunu D, ozve se to drnčení. Netuším kde to drnčí a proč.
Struny jsem měnil a tím to není. Není to ani dotykem konců strun s tělem kytary (za kobylkou). Nějaký nápad na co se zaměřit?
Struny jsem měnil a tím to není. Není to ani dotykem konců strun s tělem kytary (za kobylkou). Nějaký nápad na co se zaměřit?
Má to elektroniku?
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/