Radagabi píše:
Dočetl jsem se,že klasické snímače ořežou frekvenci výšek na 8kHz a zbytek je "ořez vysokých frekvencí nad 6kHz kytarovým reproduktorem"... Prostě nevím jestli +3kHz prostě ty výšky nezlepší. V kombu mi zní vysoké frekvence ,jakmile se dostanu nad 17 pražec na E, relativně ostře a ne tak kulatě jak by mohly.... Takže pořád přemýšlím, jeslti by to nějak nešlo udělat aji s těmi širokopásmovými reproboxy.
Tohle téma je trochu o školní fyzice...

Ad 17. pražec: základní tóny kytary jsou celkově hodně dole, rozhodně nepočítej s tím, že některý základní tón na kytaře (např. nad 17. pražcem hraje vysokotónový repro, zatímco tlustý struny basový repro. Podívej na tenhle obrázek, tam máš základní frekvence tónů, který na kytaře mačkáš:

To, co ti prolézá do vyšších frekvenčních pater se nazývá harmonické.
Podle toho, jestli jsou sudé nebo liché (zjednodušeně) a kolik jich je, to může působit víc či méně libozvučně.
U čisté kytary to tak nevadí, ale jakmile začneš používat zkreslení, tak musíš hodně filtrovat vyšší harmonické, protože jich při zkreslení vzniká hodně a je to hodně uchu nepříjemné.
Použití kytarového repro je jedním z nejlepších filtrů, protože je to jednoduché, účinné a reproduktor sám ještě přidá vlastní příjemnou nekvalitu a kulatější zkreslení...
Pokud bys hrál třeba jazz na čistou kytaru, tak může být širokopásmový reproduktor součástí výrazových prostředků, protože zvuk dostane specifické ataky (dá se to ještě zvýraznit tranzistorovým zesilovačem). U většího zkreslení je to ale kontraproduktivní. Širokospektrální bedna se používá na pódiu jako odposlech, tam to pak nevadí, protože typicky to zvukař stáhne z kytarového reproduktoru mikrofonem, který je typicky také vhodný pro tenhle typ snímání a tak do odposlechu ti pošle již filtrovaný (ořezaný) zvuk - jak na basech, tak na výškách.
Můžeš pro zkreslenou kytaru použít i širokospektrální reproduktor či bednu, ale pak to budeš muset filtrovat někde v cestě signálu (simulace repro+mikrofonu v multiefektech atd.)
Edit: nechce se mi skenovat ty hezký obrázky, co mám v knihách (moje lenost), ale našel jsem jeden velkej, kde jsou hezky popsané jednotlivé frekvence pro temperované ladění.
Ten je pro zájemce tady